Wiosna

MarioZ
Małomówny
Małomówny

Wiosna

Post autor: MarioZ »

Otwieram dzisiaj gazetke , i co widzę ? 420 zeta za O 34 w nowopowstałym sklepiku z oknami.Oczywiście cena netto dla klienta.To ja juz myslałem że żaden wariat nie porwie sie na sprzedaz windowsów a tu masz , sa chętni! Oby tak dalej.Ja juz pierniczę ten interes od dawna.W żadnej innej branży nie ma tak porabanych "handlowców ".Pozdrawiam starych "okniarzy".

oknoAD

and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

i masz racje umnie jest to samo ja sprzedaje O 34 dla klienta za 620
a tu konkurencja z boku 100 metrów 500 brutto!!!!!!!!!!!! i montaż 100 na gotowo , BRAWO bije palantom ale niech sprzedają może na tel zarobią i długi wzrosną . Mnie ta branża też meczy taka jazda że mam dosyc tego , A może takie graj dołki padną i bedzie można normalnie chandlować A pozatym mam ich w d....... , Nie przejmuj sie takich już vbyło dużo i poszli w ....... . ja sprzedaje duzo z polecenia a reklama to dla emerytów
and4
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Najbardziej śmieszne w tym całym bagienku jest to , że firmy które wcześniej trzymały ceny i jakość , tez zaczeły pikować w dół , goniąc "tandeciarzy".Gdzie tu sens i logika ?.Nie wiem.Był u mnie w mieście Pan , który krzyczał że wszystkich wykończy cenami.Tak kończył że chyba sam sie wykończył.Jestem dobrej mysli co do tego biznesu , ale to za pare latek.
zbigniew
Małomówny
Małomówny

odpowiedz dla MarioZ

Post autor: zbigniew »

Witam wszystkich !
Na forum jestem nowy , choc w branzy jestem od 6 lat . Chcialem ostudzic troche MarioZ , uwazam ze lepsze czasy dla nas juz nie nadejda.
Kilka lat temu za przyslowiowe O34 klient placil 750 brutto , teraz sie wszyscy przescigaja i ciesza sie ze sprzedaja za 400 netto . Sytuacja sie zmieniala na rynku , kiedys sie nam powodzilo , dalismy przyklad i prosze.
Na kazdej ulicy i w kazdym zaulku mozna kupic okna,garazowcy z których kpicie tez sie podciagneli i robia znosne okna i ciagna marze w dól.Oczywiscie wielu z nas upadnie ale na sytuacja sie nie poprawi . Za kilka lat skonczy sie 7% Vat na uslugi budowlane i klienci którzy juz teraz nas nie szanuja beda robic podchody " A moze bez Vatu sie da?" I bedziemy sprzedawac bez Vatu , a garazowcy napewno . Rynek klientów indywidualnych upadnie na pysk , choc i tak juz prawie lezy . Jakas przyszlosc wiaze sie z klientami instytucjonalnymi , ale tu znowu sa przetargi przewa|nie lewe a i tak z nich miodu nie ma . Posumowujc w teori marketingu produkty których cena ciagle spada i zmiejsza sie popyt nazywa sie " upadlymi gwiazdami " Robimy mili Panstwo w podupadajacym biznesie
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

Ja pamietam jak wlasnie chyba 6 lat temu byla cena dla odbiorcy hurtowego 715-730 zl brutto (682 netto) i to byla zabojcza cena . Przebitka 150-200 zl na oknie producent mial potem z roku na rok zaczely ceny topniec i tak doszlo do sytuacji ze producent ma 30-40 zl na oknie jak dobrze sprzeda. Jak nie to jeszcze mniej .
Maxio
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Producent 30-40 zeta a dealer 20 zł :D .To juz lepiej kondomy sprzedawać.Też tworzywo sztuczne

maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

Tylko jakie sa koszty utrzymania produkcji a jakie punktu z oknami :) .

Pozdrawiam
Maxio
ODPOWIEDZ