Montaż okien w Niemczech, jak to jest?

Tobias
Czytelnik
Czytelnik

Montaż okien w Niemczech, jak to jest?

Post autor: Tobias »

Mam pytanko do wszystkich :-)
orientuje się ktoś jak to jest z montażem okien w Niemczech,
tzn. czy ja sprzedając okna do Niemiec jakiemuś klientowi moge je tam bez problemu montowac?

oknoAD

pvc
Małomówny
Małomówny

Re: Montaż okien w Niemczech, jak to jest?

Post autor: pvc »

Tobias pisze:Mam pytanko do wszystkich :-)
orientuje się ktoś jak to jest z montażem okien w Niemczech,
tzn. czy ja sprzedając okna do Niemiec jakiemuś klientowi moge je tam bez problemu montowac?
Przykład " z życia wzięty" .
Współpracująca z nami podlaska firma montowała przed około trzema tygodniami aluminiowe okna i drzwi sklepowe w galerii handlowej Centro Oberhausen . Ponieważ na zewnątrz stały samochody ciężarowe z polską rejestracją , zaraz pojawili sie urzędnicy Zollfahndungsstelle (policja celna , która ma w międzyczasie ogromne ilości urzędników do swojej dyspozycji w Niemczech)
Po sprawdzeniu dokumentów (rachunki na dostarczane okna , paszporty montażystów itp.) oraz "wypytaniu" przy pomocy tłumacza pracowników , czy rzeczywiście są zatrudnieni w polskiej frmie eksportującej okna , został sporządzony protokół pokontrolny i urzędnicy "się zmyli" .
Wygląda na to , że jeżeli następuje rzeczywisty eksport produktów wraz z usługą bez pośredników , podwykonawców itp . w/w urzędy nie mają podstaw aby tego rodzaju transakcje oraz sposób ich realizacji zakwestionowac .
Tobias
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki za odpowiedź :lol:
Ale teraz mam jeszcze taką sprawe, jak to jest wlaśnie z pośrednikami?
Sprawa wygląda następująco ja mam własna działalność i sprzedaje okna do Niemiec dla mojego znajomego, który ma fabryke stolarki pcv. Układ jest taki, że jak ja te okna sprzedam jakiemuś klientowi to one idą przeze mnie i klient dostaje ode mnie fakturke. Jeżeli chodzi o montażystów to mogę bez problemu z jego ludzi kożystać.

Teraz pytanie, czy ja fakturując te okna na swoją firme mogę jego ludzi do montażu w Niemczech wziąść, czy oni muszą być u mnie zarejestrowani?

A może zna ktoś jakiś urząd w Polsce który byłby mi w stanie na te pytanka wyczerpujące odpowiedzi dac? :oops:

Dzięki
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Pomóc w Polsce mogą ci z mojej wiedzy
1. Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo-Handlowa
2. Ambasada Niemiecka (Atache Handlowy)

Z jakim skutkiem będzie ta pomoc? Nie wiem.

Przerabiałem ten temat poprzez urzędy w Niemczech (Urząd Pracy, Izba Handlowa, Izba Przemysłowa, Urząd Celny)

W skrócie ci powiem że osobiście nie radzę. Jeśli chce ktoś wiedzieć dlaczego mogę to opisać (dość długi temat)

Pozdrawiam
Tobias
Czytelnik
Czytelnik

Bardzo chętnie chciałbym się dowiedzieć na jakie przeszkody trafileś.
Nurtuje mnie ten temat ponieważ bardzo mi zależy na tym żeby klientowi zapewnić pęłną obsługę z montażem na miejscu w Niemcach a nie tylko na zasadzie "kup i róbta co chceta"

Z góry dziękuję :wink:
Tobias
Czytelnik
Czytelnik

Bardzo chętnie chciałbym się dowiedzieć na jakie przeszkody trafileś.
Nurtuje mnie ten temat ponieważ bardzo mi zależy na tym żeby klientowi zapewnić pęłną obsługę z montażem na miejscu w Niemcach a nie tylko na zasadzie "kup i róbta co chceta"

Z góry dziękuję :wink:

JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Zgodnie z traktatem akcesyjnym usługi budowlane są w Niemczech pod szczególną ochroną. Montaż / wymiana okien i drzwi należy du usług budowlanych. W związku z powyższym należy starać się dla każdego pracownika zatrudnionego i wysyłanego do tych usług o pozwolenie o pracę (schodzi długo) poprzez Ambasadę Niemiec i Polskie MSZ.

W przypadku o którym pisał ktoś przede mną , że pojedziesz tam i montujesz okna (bez zezwolenia) i przyjedzie jakiś urzędnik. Spisze on dane firmy oraz pracowników. Po czym pojedzie do siebie do biura i zacznie sprawdzać czy miałeś pozwolenie. Jeśli go nie masz, to urzędnik uruchamia tryb karny. Zawiadamia pozostałe urzędy które mogą mieć z tą sprawą coś wspólnego. Trwa to od 4 miesięcy do 2 lat.

Skutki są następujące:
Zakaz pracy na terenie Niemiec i kara pieniężna dla pracowników
Kara pieniężna + podatek + ZUS niemiecki dla firmy.

Ale jak we wszystkim jest obejście tych przepisów.
Jeśli masz dużo montaży w Niemczech to niech pracownicy zarejestrują tam działalność gospodarczą.

PS: Jest jeden bardzo ważny punkt przy WYMIANIE okien. W Niemczech obowiązuje ustawa o ochronie energii (EnEV) która szczegółowo określa jak powinna być zamontowana stolarka i jakie musi spełaniać warunki termiczne. Najciekawsze w tym jest to, że klient nie musi znać tej ustawy. Odpowiedzialność za nią bierze wykonawca usługi i towaru.
Tobias
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki za odpowiedz :lol:

Właśnie, to byłaby alternatywa do kombinacji z urzędami, zarejestrować własną działalnoś gospodarczą w Niemczech i cały problem z głowy. Hmmm ale jak to jest, jakie warunki trzeba spełnić i ile to wszystko kosztuje i czsu zajmuje.
Orientujesz się ile kosztuje 1 mb. takiego montażu w Niemczech gdybym wziął jakąś Niemiecką firmę? Niemcy mówią na to -RAL Montage, bo to ten typ montażu spełnia te wszystkie wymogi termiczne z tego co wiem?
Jeżeli jesteś tak w tym temacie zorientowany to napewno głębiej wierciłeś i może znasz jakieś ekipy montażowe z Polski które pracują legalnie na terenie Niemiec i montują stolarkę według tych wymogów?
Nie jest to łatwy temat, tego montażu okien w Niemczech, a miało być tak pięknie po wstąpieniu Polski do UE. :x

Pozdrawiam 8)
ODPOWIEDZ