czy PCV jest zdrowe co zawiera i co zawierają farby akrylowe
Zwracam sie do naszych mądrali na tym forum z tym pytaniem bo nikt nie chce mi udzielić odpowiedzi na to pytanie najczęściej się mówi że "
profil ma atest dopuszczeniowy do użytku" dla mnie to znaczy tyle co masło jest maślane. co z tego cóś się wydziela w trakcie użytkowania w mieszkaniu aco idzie do atmosfery . ćzy któryś z Was wielkich Głów zna skład chemiczny tego cóś i jaki to ma wpływ na nas konsumentów-chodzi mi o zdrowie. Podobny temat jest z farbami do drewna też mają maslane atesty nikt nie poda składu bo to tajemnica firm produkujących to ćóś żę zawierają toulen to wszyścy wiedzą tylko nikt nie powie ile. ą możę tymi dwoma problemami zajeli się ludzie z forum a zwłaszcza chemicy a może firmy od profili pcv i producenci Farb uronili by rąbka tajemnicy jak to jest a nie wciskali nam kota w worku
profil ma atest dopuszczeniowy do użytku" dla mnie to znaczy tyle co masło jest maślane. co z tego cóś się wydziela w trakcie użytkowania w mieszkaniu aco idzie do atmosfery . ćzy któryś z Was wielkich Głów zna skład chemiczny tego cóś i jaki to ma wpływ na nas konsumentów-chodzi mi o zdrowie. Podobny temat jest z farbami do drewna też mają maslane atesty nikt nie poda składu bo to tajemnica firm produkujących to ćóś żę zawierają toulen to wszyścy wiedzą tylko nikt nie powie ile. ą możę tymi dwoma problemami zajeli się ludzie z forum a zwłaszcza chemicy a może firmy od profili pcv i producenci Farb uronili by rąbka tajemnicy jak to jest a nie wciskali nam kota w worku
Tadeusz
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

Panie Tadeuszu - szacuneczek 
wypowiem sie w PVC
sklad: polichlorek winylu i stabilizatory.
Stabilizatory moga byc:
- kadm (realnie juz wycofany z produkcji od kilku lat)
- olow (chyba najlepszy nastepca kadmu - gwarantuje wyjatkowa trwalosc bieli)
- cynkowo-olowiowe (troszke gorsze od samego olowiu)
- wapienno - cynkowe (niektorzy mowia ze najgorsze inni ze najlepsze - realnie chyba czysty marketing)
- oraz kurz i smieci z podlogi
Wszystko to cuzamen do kupy zwiazane jest trwale przez wiazania polimerow. Realnie nic sie z PVC nie wydziela samo w sobie. Atesty higieniczne jakie pvc posiada gwarantuje jego obojetnosc dla uzytkownika - stad zalecane jest w obiektach sluzby zdrowia i wszedzie gdzie mamy doczynienia z osobami alergicznymi.
A tak na marginesie jesli goruje Pan wode w czajniku elektrycznym to juz styka sie pan z plastyfikowanym pvc i jak sadze cieszy sie pan jeszcze zdrowiem - wszak ma Pan sile klikac w klawiature
Pozdrawiam
wypowiem sie w PVC
Stabilizatory moga byc:
- wapienno - cynkowe (niektorzy mowia ze najgorsze inni ze najlepsze - realnie chyba czysty marketing)
- oraz kurz i smieci z podlogi
Wszystko to cuzamen do kupy zwiazane jest trwale przez wiazania polimerow. Realnie nic sie z PVC nie wydziela samo w sobie. Atesty higieniczne jakie pvc posiada gwarantuje jego obojetnosc dla uzytkownika - stad zalecane jest w obiektach sluzby zdrowia i wszedzie gdzie mamy doczynienia z osobami alergicznymi.
A tak na marginesie jesli goruje Pan wode w czajniku elektrycznym to juz styka sie pan z plastyfikowanym pvc i jak sadze cieszy sie pan jeszcze zdrowiem - wszak ma Pan sile klikac w klawiature
Pozdrawiam
Pvc użyte na czajnik i na klawiaturę to 2 różne materiały spróbój pan podpalić czajnik- to się stopi a nie zapali a spróbój Pan to z profilem okiennym w wysokiej temp. to się pali jak napalm/ to był srodek stosowany w Wietnamie. nie wierzę ze klawiatura zachowa się tak samo. Drewno w wysokiej tem. ma wyższš wytrzymałosćJaroslaw Andrzej pisze:Panie Tadeuszu - szacuneczek
wypowiem sie w PVC
Stabilizatory moga byc:
- oraz kurz i smieci z podlogi![]()
Pozdrawiam
tzw. ogniowš i przy spalaniu Pcv wydzielajš się rożne zwišzki trujšce
Tadeusz
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

to polecam Panu przeprowadzenie takich testow - milej zabawy a pozniej niech Pan podzieli sie wrazeniami - zaskocza Pana ogromnie
Niech Pan dorzuci jeszcze strzykawke i okno drewniane i lodowke i wiele wiele innych materalow o ktorych mowi Pan ze roznia sie od siebie mimo ze sa polichlorkuwinylu- a swoja droga ciekawi mnie czym bedzie Pan oddychal w pomieszczeniu palacym sie zanim ogien dojdzie do okna i czy trucizn zadnych okna drewniane nie wydziela
Juz kilka razy wyrywalem okna pvc gdyz szlag je trafil (no coz - niebawem jak wejdzie chinszczyzna to bedziemy mieli huk takiej roboty
) i probowalismy je spalic - milej zabawy Panie Tadeuszu - gdzie Pan widzi ten napalm w pvc? To cholerstwo nie dosc ze zywym plomieniem zapalic sie nie chce to topi sie wyjatkowo niechetnie aczkolwiek topi sie - tego nie przecze
milej zabawy i weekendu takze
Niech Pan dorzuci jeszcze strzykawke i okno drewniane i lodowke i wiele wiele innych materalow o ktorych mowi Pan ze roznia sie od siebie mimo ze sa polichlorkuwinylu- a swoja droga ciekawi mnie czym bedzie Pan oddychal w pomieszczeniu palacym sie zanim ogien dojdzie do okna i czy trucizn zadnych okna drewniane nie wydziela
Juz kilka razy wyrywalem okna pvc gdyz szlag je trafil (no coz - niebawem jak wejdzie chinszczyzna to bedziemy mieli huk takiej roboty
milej zabawy i weekendu takze
nie wiem dlaczego wystawiasz jestem na forum od 22 maja ten epitet nawiedzony ekolog nawetmi się pododa zobacz moje dosie to okaże sie ze mmnie z kimś pomyliłeś"znany na wilu forach" faktycznie jestem na 2 coś ciśię chyba pomyliło i zaczeło mnie to bawić od 22-05-2005 r Mam wrażenie że pan ma dużą wiedzę ale trochę za szybko sie Pan podnieca ale to się wiąże z wiekiem . Forum służy wymianie infirmacji jak czegoś nie wiem to pytam nie ukrywam moja specjalność to drewno/okno/. w tyemacie Eurookno drewniane jestem od 1990 r i nie wiem o nim wszystkiego dlatego ta część pytania o farby akrylowe .że jestem sceptycznie nastawiony do pcv więc pytam możę pan mnie przekona ? ale nie wten sposób to brak kultury i szacunku do drugiej strony. To ze Pan jest zachwycony pcv to nie znaczy ze wszyscy muszą tak myśleś i to się nazywa TOLERANCJA.pchelek pisze:JA - olej to - ten tadeusz to nawiedzony ekolog - przeciwnik PVC - znany na wielu forach ze swoich idiotycznych
wypowiedzi - jak ta o napalmie
Tadeusz
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

Pane Tadeuszu - najepiej bedzie jak rozpali Pan ognisko i profil pvc do niego wrzuci - bardzo proste doswiadczenie i jakze pouczajace. Jesli nie ma Pan profila - prosze powiedziec - przesle Panu poczta i mowie to caliem serio bo porownanie do napalmu jest....(cenzura;))
Nie dziwie sie ze Pchelek tak ostro zareagowal gdyz z jego wiedza my obaj i Pan i Ja jestesmy maluczkimi
Nie dziwie sie ze Pchelek tak ostro zareagowal gdyz z jego wiedza my obaj i Pan i Ja jestesmy maluczkimi
do pana Tadeusza
profil ma atest dopuszczeniowy do użytku - to znaczy że można korzystać...
wzór chlorku wenylu to C2H3Cl więcej na http://www.bhportal.pl/3816.html(można się przerazić
) lub http://www.tworzywa.com.pl/artykuly_nau ... sp?ID=1908 ten używany w budownictwie posiada jeszce stabilizatory by nie był taki szkodliwy i taki łatwopalny (profile okienne nie palą się, przynajmiej w piecu
) ...
nie neguję drewna (kto chce mieć meble z PCV
), lecz w oknach wolę PCV dlaczego:
1) Łatwa konserwacja:
pcv: mycie + coś dla okuć i uszczelki
drewno: konieczność malowania co kilka lat (a co za tym idzie odkręcenie zawiasów, zasuwnicy itp., pytanie ile razy można wkręcić w drewno wkręt w to samo miejsce?) + oczywiście coś dla okuć
2) wilgoć i lejąca się woda po oknie
pcv : leje się
, ale nie pruchnieje
drewno: słabo impregnowane wchłonie wodę
, potem spróchnieje... dobrze impregnowane woda też się leje
, ale nie pruchnieje
czy widział pan okna drewniane w budynkach nie ogrzewanych przez dwa lata(Inwestorowi zabrakło pieniędzy na dokończenie budowy)
3) współczynnik przenikania:
drewno ma lepszy od 3-5 komorowego PCV szer 60 mm, ale czy jest on lepszy gdy porówna się do szerszych profili PCV?rynek nie stoi w miejscu
...
przyznaję mój teść też był fanem drewna
, lecz jest osobą oszczędną i miał domku temp około 10 stopni Celcjusza, efekt w drewnianych oknach popękały słupki pionowe(wzdłuż)
pozdrowienia
// to chyba nie jest wszystko, ponieważ można wiele powiedzieć o zbrojeniu (dla PCV), jak i szpachlowaniu ubytków (drewno), czy kompletności okuć np dla niesymetrycznego O34(zarówno drewno jak i PCV), ale to już sprawa uczciwości producenta okna...
// panie Jarosławie mam nadzieję że to lepiej wygląda, lecz nadal podciąga mi akapity do lewej strony
wzór chlorku wenylu to C2H3Cl więcej na http://www.bhportal.pl/3816.html(można się przerazić
1) Łatwa konserwacja:
pcv: mycie + coś dla okuć i uszczelki
drewno: konieczność malowania co kilka lat (a co za tym idzie odkręcenie zawiasów, zasuwnicy itp., pytanie ile razy można wkręcić w drewno wkręt w to samo miejsce?) + oczywiście coś dla okuć
czy widział pan okna drewniane w budynkach nie ogrzewanych przez dwa lata(Inwestorowi zabrakło pieniędzy na dokończenie budowy)
drewno ma lepszy od 3-5 komorowego PCV szer 60 mm, ale czy jest on lepszy gdy porówna się do szerszych profili PCV?rynek nie stoi w miejscu
pozdrowienia
// to chyba nie jest wszystko, ponieważ można wiele powiedzieć o zbrojeniu (dla PCV), jak i szpachlowaniu ubytków (drewno), czy kompletności okuć np dla niesymetrycznego O34(zarówno drewno jak i PCV), ale to już sprawa uczciwości producenta okna...
// panie Jarosławie mam nadzieję że to lepiej wygląda, lecz nadal podciąga mi akapity do lewej strony
Ostatnio zmieniony wt cze 07, 2005 9:32 am przez tomi, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: do pana Tadeusza
tomi pisze:profil ma atest dopuszczeniowy do użytku - to znaczy że można korzystać...
Myslę ze czas na podsumowanie z mojej strony wsadziłem w mrowisko zamiast kija własną rękę i trochę mi się dostało chodziło o temat czy Pcv jest zdrowe i co zawierają farby akrylowe?chcę podziękować za odpowiedzi moim przedmówcą .Jestem osobą starszą dlatego proszę dajcie mi czas na zmianę poglądów na dzień dzisiejszy zostanę przy nich. ale obiecuję ze swej strony więcej tolerancji dla plastiku Podzczas naszej dyskusji odwiedziło ten temat ponad 200 osób to chyba cos znaczy. Drugą częścia mojego pytania było " co zawierają farby akrylowe chodzi mi konkretnie ofarby do stolarki budowlanej atego tematu nie podjał nikt z moich partnerów w swoich postach. Dostawcy ktorych miałęm sikkens,nelf. czy remmers udzielali tylko informacji ze mają atest higieniczny zapytani o zawartość metali ciężkich czy toulenu mabierali wody w usta ze to tajemnica firmy.Tentoluen jest związkiem podobno rakotwórczym . Może ktoś wie coś więcej w tym temacie i się znami podzieli a moze producenci farb zajeli by stanowisko lub ich dystrybutorzy w Polsce.
wzór chlorku wenylu to C2H3Cl więcej na http://www.bhportal.pl/3816.html(można się przerazić) lub http://www.tworzywa.com.pl/artykuly_nau ... sp?ID=1908 ten używany w budownictwie posiada jeszce stabilizatory by nie był taki szkodliwy i taki łatwopalny (profile okienne nie palą się, przynajmiej w piecu
) ...
nie neguję drewna (kto chce mieć meble z PCV), lecz w oknach wolę PCV dlaczego:
1) Łatwa konserwacja:
pcv: mycie + coś dla zasuwnicy
drewno: konieczność malowania co kilka lat (a co za tym idzie odkręcenie zawiasów, zasuwnicy itp., pytanie ile razy można wkręcić w drewno wkręt w to samo miejsce?)
pcv : leje się, ale nie pruchnieje
![]()
drewno: słabo impregnowane wchłonie wodę, potem spróchnieje...
dobrze impregnowane woda też się leje, ale nie pruchnieje
![]()
no i oczywiście coś dla zasuwnicy
drewno ma lepszy od 3-5 komorowego PCV szer 60 mm, ale czy jest on lepszy gdy porówna się do szerszych profili PCV?rynek nie stoi w miejscu...
przyznaję mój teść też był fanem drewna, lecz jest osobą oszczędną i miał domku temp około 10 stopni Celcjusza, efekt w drewnianych oknach popękały słupki pionowe(wzdłuż)
pozdrowienia
Tadeusz
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

Panie Tomaszu - niech Pan zrobi edycje swojego poprzedniego postu gdyz jest malo czytelny (z poczatku wogole uciekl mojej uwadze)
Co do farb czy innych powlok stosowanych celem zabezpieczenia drewna. Sadze ze nikt prawdy nie powie ale z drugiej strony uzyskanie atestow higienicznych choc odrobine powinno swiadczyc o tym ze jest OK. Toluen o ile mi wiadomo juz od wielu lat jest wycofany jako skladnik farb czy lakierow - ale tutaj faktycznie przydalaby sie wypowiedz jakiegos speca
Co do farb czy innych powlok stosowanych celem zabezpieczenia drewna. Sadze ze nikt prawdy nie powie ale z drugiej strony uzyskanie atestow higienicznych choc odrobine powinno swiadczyc o tym ze jest OK. Toluen o ile mi wiadomo juz od wielu lat jest wycofany jako skladnik farb czy lakierow - ale tutaj faktycznie przydalaby sie wypowiedz jakiegos speca
Re: od Tadeusza- jego przedmówcow
--------------------------------------------------------------------------------------
Myslę ze czas na podsumowanie z mojej strony wsadziłem w mrowisko zamiast kija własną rękę i trochę mi się dostało chodziło o temat czy Pcv jest zdrowe i co zawierają farby akrylowe?chcę podziękować za odpowiedzi moim przedmówcą .Jestem osobą starszą dlatego proszę dajcie mi czas na zmianę poglądów na dzień dzisiejszy zostanę przy nich. ale obiecuję ze swej strony więcej tolerancji dla plastiku Podzczas naszej dyskusji odwiedziło ten temat ponad 200 osób to chyba cos znaczy. Drugą częścia mojego pytania było " co zawierają farby akrylowe chodzi mi konkretnie ofarby do stolarki budowlanej atego tematu nie podjał nikt z moich partnerów w swoich postach. Dostawcy ktorych miałęm sikkens,nelf. czy remmers udzielali tylko informacji ze mają atest higieniczny zapytani o zawartość metali ciężkich czy toulenu mabierali wody w usta ze to tajemnica firmy.Tentoluen jest związkiem podobno rakotwórczym . Może ktoś wie coś więcej w tym temacie i się znami podzieli a moze producenci farb zajeli by stanowisko lub ich przedstawiciele.????????????????????? Pozdrawiam Tadeusz
), lecz w oknach wolę PCV dlaczego:
1) Łatwa konserwacja:
drewno: konieczność malowania co kilka lat (a co za tym idzie odkręcenie zawiasów, zasuwnicy itp., pytanie ile razy można wkręcić w drewno wkręt w to samo miejsce?)
, ale nie pruchnieje
, potem spróchnieje...
dobrze impregnowane woda też się leje
, ale nie pruchnieje
...
, lecz jest osobą oszczędną i miał domku temp około 10 stopni Celcjusza, efekt w drewnianych oknach popękały słupki pionowe(wzdłuż)
pozdrowienia
[/quote][/quote]
Myslę ze czas na podsumowanie z mojej strony wsadziłem w mrowisko zamiast kija własną rękę i trochę mi się dostało chodziło o temat czy Pcv jest zdrowe i co zawierają farby akrylowe?chcę podziękować za odpowiedzi moim przedmówcą .Jestem osobą starszą dlatego proszę dajcie mi czas na zmianę poglądów na dzień dzisiejszy zostanę przy nich. ale obiecuję ze swej strony więcej tolerancji dla plastiku Podzczas naszej dyskusji odwiedziło ten temat ponad 200 osób to chyba cos znaczy. Drugą częścia mojego pytania było " co zawierają farby akrylowe chodzi mi konkretnie ofarby do stolarki budowlanej atego tematu nie podjał nikt z moich partnerów w swoich postach. Dostawcy ktorych miałęm sikkens,nelf. czy remmers udzielali tylko informacji ze mają atest higieniczny zapytani o zawartość metali ciężkich czy toulenu mabierali wody w usta ze to tajemnica firmy.Tentoluen jest związkiem podobno rakotwórczym . Może ktoś wie coś więcej w tym temacie i się znami podzieli a moze producenci farb zajeli by stanowisko lub ich przedstawiciele.????????????????????? Pozdrawiam Tadeusz
1) Łatwa konserwacja:
dobrze impregnowane woda też się leje
pozdrowienia
Tadeusz
pali się
Przepraszam Panów fachowców, ale przy ewentualnym pożarze w moim mieszkaniu czy to to pcv czy drewno i tak będe musiał zmienić okna. bo pcv zmieni kształt a drewno nadpali się. Dajcie spokój z tą bezsensowną rywalizacją. Przy pożarze wszysko idzie do wymiany, tylko surowe ściany zostają. Albo np reklama okien pcv że przy danej temperaturze nie wydzielają trujących substancji-tylko czy przy danej temp.ktoś będzie żył w danym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o rywalizację pcv/drewno w dziedzinie pożar uważam że to bzdura