mam problem z wyborem okien pvc
-
jacek mruk
- Czytelnik

mam problem z wyborem okien pvc
Jakie mam wybrać okna z n/w: Jocz, Kemmerling, Plustec, Veka, Roplasto, Rywen ,Gealan chodzi o Olsztyn czy ktoś może mnie poradzić. Na drewnianych od "majewskiego" się przejechałem więc już nie chcę drugi raz mieć kłopotów.
J.A.M.
jeśli jocz jeszcze robi na KNIPPINGU - to weż knipinga - dopilnuj żeby wstawili trzecią środkową uszczelkę , oraz wykonali zgrzewy bez frezowania rowków tak jak to zazwyczaj wszyscy robiąa. Knipping zaleca tylko ścinanie zgrzewów (powołaj sie że miałeś kiedyś okna od REISEWITZ firmy - robione zgodnie z normą niemiecka) Tworzywo tylko 65mm ale dopuszczenie niemców na statykę okna 1400*1400 mm bez wzmocnień i 1600*1600 ze wzmocnieniem - takie parametry uzyskuje jedynie profil Brugmann 5 komorowy 73mm - ale brak mu środkowego uszczelnienia które tworzy 2 komory między uszczelką wewnętrzną i zewnętrzną. Ponadto Jocz ma już naprawdę duże wieloletnie doświadczenie - ja pisze z dolnoślaskiego więc to żaden konkurent czy kryptoreklma. Do dziś przychodzą ludzie i pytają o KNIPPINGA. Niestety producent wyjechał do niemiec. Info dodatkowe Knipping, Kommerling i Trocal były kiedyś robione w jednym koncernie na zbliżonej klasie tworzywa- Knipping uchodzil za profil dla najbardziej wymagajacych klientów. Pozdrawiam . Marek
-
jacek mruk
- Czytelnik

Dziękuję za informację
Dzięki za informację. Jednak z tego co podajesz to Jocz i Kommerling to podobne okna skoro z tego samego koncernu się wywodzą. Tylko nie wiadomo kiedy ich drogi się rozeszły i z jakim skutkiem dla jakości kazdej z nich
J.A.M.