Wojna z nieuczciwością w Suwalskiej Spółdzielni Mieszkaniowe

wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

Wojna z nieuczciwością w Suwalskiej Spółdzielni Mieszkaniowe

Post autor: wkurzony »

Witam serdecznie wszystkich.
Od dnia dzisiejszego zaczynam otwartą wojnę o prawa członków w zakresie wymiany okien w Suwalskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Zarząd robi przekręty i jeszcze za to bierze pieniądza ( pobory :) oczywiście ).
Jeżeli ktoś miał podobny przypadek z nieuczciwością spółdzielni mieszkaniowych i znalazł jakieś kruczki prawne na nie - czekam na posty.
Jeżeli ktoś ma zamiar pisac posty typu "daruj sobie, nie warto" - niech lepiej nic nie pisze, szkoda jego czasu. Milczeniem i nieróbstwem nic sie nie wskóra.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych. :)
wkurzony

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

słuchaj wkurzony - zmieszanie kogoś z błotem i publiczne oskarżenie (forum publiczne !!) że ktoś robi przekręty bez udowodnieia winy grozi poważnymi konsekwencjami prawnymi dla oskarżającego. Jeśli wiec masz poważne i gruntowne powody - podaj to do prokuratury. Jeśli natomiast szukasz na forum porady jak my to widzimy - opisz sytuację bez rzucania oskarżeń. Moje doświadczenie podpowiada , że jeśli temat jest w miarę bulwersujący mieszkańców to najlepiej i najsybciej zalatwisz sprawę na walnym zgromadzeniu spółdzielni który jest najwyższym organem spóldzielni i jak postanowią tak będzie (czasem łatwiej i szybciej niż prokuratura i niezwisły sąd(pisownia poprawna )
Tak wiec czekamy na konkrety (o oknach :)) a nie rzucanie oskarżeń.
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

prosze bardzo oto jeden z dowodów:
wymagany współczynnik izolacji cieplnej dla całego okna poniżej 1,6
dwie firmy (bo je sprawdziłem) mogą wymienia i dostawac refundacje mimo, że nie spełniają wymaganych współczynników; sprawdzone na podstawie aprobat technicznych.
wiecej dowodów nie będę publikował , by nie ułatwia SSM obrony :twisted:
wkurzony
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

wsp ogólny dla okien w polsce wynosi 2,0 - o ile wiem to każdy badziew to spelnia. natomiast wsp 1,6 spelnia prawie każde okno o wsp szyb 1,1 Poza tym zazwyczaj są zapisy w przetargach - możliwy swobodny wybór oferenta (wiarygodność, zaplecze techniczne itp dyrdymaly)tak że trudno będzie ci udowodnić zlą wolę wysokiego gremium. Poza tym rozpoczynając wojnę licz isę że żaden z twoich znajomyhc nie dostanie w tej sm roboty a wina (rozproszona na wszystkich czlonkow rady) popdejrzewam że się rozpłynie. Niestety nie takie wałki widzialem które przechodzily w glorii chwały (pomijam publiczne kłamstwa polityków , a sm jest malą gminną ławą sejmową) no chyba ze za sobą masz zaplecze które szykuje sie by zmienić prezesa, zarzad i cała świtę - inaczej nic nie wskurasz. Poza tym idąc na wojnę odpowiedz sobie - co ta wojna ma tobie dać. Satysfakcję?? Mozesz ją wsadzić sobie głęboko. Nowy kontrakt - jak duży? Chyba że po wygranej zostajesz prezesem na najbliższe 5 lat i wymieniasz przez swoją firmę wszystkie okna w sm.
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

Panowie czy dla Was liczy sie tylko kasa?? A gdzie ideały: uczciwośc, honor?? Nie mam zamiaru robic tego dla pieniędzy. Sprawą już niebawem zajmie się Rzecznik Praw Obywatelskich, Rzecznik Konsumenta itp instytucje. Jak nie będziemy walczyc to dalej będą robi co chcą i bedą śmiac się w twarz. Uważam, że już czas pewnym rzeczom powiedziec NIE!
pozdrawiam
wkurzony
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

[quote="komarko1"]wsp ogólny dla okien w polsce wynosi 2,0 - o ile wiem to każdy badziew to spelnia. natomiast wsp 1,6 spelnia prawie każde okno o wsp szyb 1,1 quote]

Niestety nie prawie każdy profil spełnia 1,6 - radze przeliczy wsp dla okna np 565x1435 :lol: oczywiście wzór i dane trzeba brac a AT a nie od przedstawiciela handlowego firmy dostarczajacej profil :lol:
wkurzony

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

przy szybie o u=1,1 i ramie i skrzydle o u = 2.0 wychodzi mi k<1.6 dla okna 565*1435 (założenie że to jest normalny profil - do szyby 125 mm od podstawy) - udział powierzchni szyby 46% profil 54 %
(0,46*1,1+0,54*2,0)/pow=1.6 cbdo
natomiast Polska norma zakłada że do nowo modernizowanych budynków (termomodernizacja) wsp przenikania dla całego okna ma być nie wyższy niż 2,0. Skad wziąłeś 1,6 . Poza tym przenikalność 2,0 lub mniej ma profil 3 komoroy z solidnym wzm. stalowym (bez stali jest jeszcze lepiej:)
Poza tym nie chodzi mi o jakąkolwiek sprzeczkę lecz us wiadomienie Ci że jeśli idziesz na wojnę - to musisz ją wygrać. Jeśli planujesz wygrać tylko buitwę - to nie ma sensu bo co to da ? Skorzystaj z rady poruszenia tematu na walnym zgromadzeniu - wtedy rada nadzorcza i całą prezesura musi się podporzadkować decyzji walnego. No i pomyśl czy nie chciałbyś w przyszłści wstawiać okien w tej spóldzielni :)
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

Przykro mi Komarko, ale sastosowałeś zły wzór na wyliczanie współ. dla calego okna :( , w aprobatach które sprawdzałem jest następujący wzór
(suma powierzchni szyby * współ. przenikania szyby + suma powierzchni ramy i skrzydłą * współ. przen. ramy i skrzydła + współczynnik liniowy) / powierzchnie okna.
Masz racje w starych aprobatach stosowano inny wzór.\
Współczynnik dla całego okna SSM zastrzegła, że ma by poniżej 1,6.
Milcząc nic nie wskóram - walcząc :) umile życie pewnym osobom :)
wkurzony
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

Na walnym zgromadzeniu podpowiadasz?? Tylko czy ja zeby zabra głos nie muszę by członkiem SSM?? Jeżeli nie to oczywiście, że skorzystam. Dobrych rad zawsze trzeba słuchac. 8)
wkurzony
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

jeśli nawet nie jesteś członkiem tej sm to poproś kogoś (najlepiej kilka osób - przedstawiając problem) tych którzy są i bedą na zebraniu. Najczęściej spóldzielcy nie zdają sobie sprawy z tego jaki potencjał drzemie w walnym - aby przeforsować dowolną ustawę wystarczy ok 2,3 krzykaczy którzy działakją we wspólnym porozumieniu - reszta tłumu najczęściej pjdzie za ciosem. Uwaga - u nas w sm zastrzeżono że nie mogą brać udziału pracownicy etatowi sm (bo wtedy siła niestety w pracownikach sm którzy zazwyczaj przeforsowyją każdą ustawe) Na zebranie przygotuj sie (lub znajomych) i ustal plan działania - możecie po takiej informacji np przeforsować brak wotum zaufania dla prezesa i zarzadu co ckutkuje wylaniem z pracy (sądowe udowodnienie złej woli i niegospodarność jest kilka tysiecy razy trudniejsza) - sprawa przećwiczona w mojej sm. Powodzenia :)
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki Komarko1 :lol: własnie takich uwag mi trzeba. Na razie wszystko jest starannie przygotowywane. Mam na uwadze, że musze wygrac wojnę a nie bitwę :wink: Jeszcze raz dzięki.
wkurzony
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

jeszcze jedna uwaga - wcześniej (zanim wyciągniesz armaty o korupcji, niegospodarnosci itp) przygotuj kilka dodatkowych tematów np - kosz wymiany zarówki (musi być zawsze ok 10 zł - bo takie są rzeczywiste koszty - ale członków szlag trafi jeśli sę dowiedzą że za zarówke za 0.5 zł płacą np 10 zł) koszt wywozu śmieci, niekoszenie trawników przez pracowników sm tylko firmy obce (można zlecic członkom nie placącym czynszu i zalegającym w opłatach)lub jeśli koszą to dlaczego nie zrobiono przetargu na koszenie przez obcych - byłoby taniej , jaki jest system udzielania premii i dlaczego tak duży, dlaczego zatrudniany jest radca prawny własny (ew jeśli jest obcy to obcy) - prawie każdy temat może być przyczynkiem do zmiany generała w sm (od psiej kupy po termomodernizację budynków lub jej zaniechanie - a jeśli zrobiono ja to dlaczgo akurat w tym terminie - każdy inny byłby dogodniejszy) itp itd. Zaczynam wspólczuć prezesowi :)
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Suwalki sa w V strefie klimatycznej wiec wymaganie U dla calego okna wynosi nie 2,6 a 2,0 - Przy szybie 1,1 [jest to podane dla srodka szyby - tak naprawde ma ona 1,3] i dla ramy 1,6 to okno bedzie mialo ok 1,5 [uwzgledniajac w obliczeniach mostki liniowe]. Tak wiec wszysstko jest ok.
wkurzony
Czytelnik
Czytelnik

pchelek pisze: Przy szybie 1,1 [jest to podane dla srodka szyby - tak naprawde ma ona 1,3] i dla ramy 1,6 to okno bedzie mialo ok 1,5 [uwzgledniajac w obliczeniach mostki liniowe]. Tak wiec wszysstko jest ok.
Pchelek o jakim profilu piszesz i o jakiej wielkości okna :lol: ??
wkurzony
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

jest to dla 99,99% okien produkowanych w Polsce
ODPOWIEDZ