Czy to nie cena z piekła rodem?

xanth
Czytelnik
Czytelnik

Czy to nie cena z piekła rodem?

Post autor: xanth »

Dzień dobry, zamierzam wymienic okna w nowokupionym mieszkaniu w 30 letnim bloku przy trasie toruńskiej w Warszawie (silny halas), niestety kredyt zjadł większość moich oszczędności w sumie zostało mi 5 tys na 6 okien i parapetów wewnętrznych o poniższych rozmiarach:moje wymiary okien to:
1 okno 1465 x 1635 szt.1
2.okno 865 x 2465 szt.1
3.okno 850 x 1410 szt.1
4.okno 1760 x 1635 szt.1
5.okno 850 x 1410 szt.1
6.okno 1465 x 1635 szt.1

Większość ofert na te okna z szybami do 39 db opiewa na 8 tys zł, a ja niestety takiej sumy nie posiadam. Chciałam się dowiedzieć czy jest to normalna rynkowa cena czy też zbyt duży apetyt firm z którymi się kontaktowałam. Najkorzystniejsza oferta przyszła z firmy Simed (www.simed.pl) w ok 5 tys zl z kawalkiem. Niestety nie wiem czy są to szyby i profile dobrej jakości, producent poleca coś takiego:
jak okno typu VEKA z SZYBA NISKOEMISYJNA 6/14/4 K=1,1 DO 36 DB.
Bardzo prosilabym szanownych ekspertów o opinię w powyższej sprawie. W zamian służę darmową poradą informatyczną.

Niezorientowana w sprawach okien programistka.

oknoAD

and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

klient1

Wysłany: Nie Maj 08, 2005 10:37 am Temat postu: Re: Kto sprzedal okna Klientowi1 ?

--------------------------------------------------------------------------------

zbigniew napisał:
Ciekawi mnie jak zakonczyla sie historia zakupu okien przez Klienta1 .
Akcja zakonczyla sie przed swietami , and 4 zrobil wycene , pomiary,zakopal sie autkiem i co dalej? Czy udalo sie transakcje sfinalizowac? Klient1 chcial miec okienka do 10 kwietnia ,wiec moze juz sa zamontowane? Jesli and4 sprzedales te okienka Klientow1 to dostalismy dowód na finasowe korzysci plynce z tego forum .Jesli nic z tego nie wyszlo to mówimy " Glowa do góry , uda Ci sie z Klientem2 "

Transakcję udało się sfinalizować. Trochę to trwało, pewnie dlatego, że budowa była strasznie pechowa
Zamawialiśmy okna od października zeszłego roku. Firma która budowała nasz dom sprzedaje tez okna. Ponieważ wydawali się solidni, mieli referencje, dom budowali, a współpraca układała się bardzo fajnie, daliśmy im sporą zaliczkę na okna, którą niestety przehulali. Sprawa jest w prokuraturze - handlowali oknami DAKO, w Mikołowie.
DAKO bardzo nam się podobały, więc daliśmy do wyceny w innej firmie, niestety olali nas też. Firma DAKO powinna zrobić przegląd sprzedawców i zerwać umowy z co poniektórymi, chociaż sama fabryka jest bardzo fajna, no i okna na pewno też.

Potem była wycena - właśnie od Witraża, potem zwróciliśmy się do and 4 - wycena była bardzo OK, zaproponowano Wymar i Brugmann, wzięliśmy Brugmanna. W międzyczasie firma Karmal (chyba) w której zamawiane były okna, wyburaczyła się. Byliśmy bliscy załamiania i sprzedaży budowy - bo to jakiś głupi pech. Na szczęście udało się z inną fabryką, też są to profile Brugmann. Dodam, że and4 też przez padakę Karmala został na lodzie, ale zawziął się i doprowadził do szybkiej realizacji zlecenia u nas.
Okna są już zamontowane, trwało to dość długo, bo było trochę błędów popełnionych przez naszych -pierwszych fachowców którzy nie byli w stanie poprawnie zamontować RKSów.
Okna są bardzo ładne, jesteśmy bardzo zadowoleni z montażu. Wszystko jest bardzo solidnie zrobione, po poprzednich partaczach była to pierwsza solidna, niepijąca ekipa na naszej budowie. Firma jest naprawdę super

Oprócz okien były też rolety.
Na dowód czego zamieszczam zdjęcie jednego z okien:

Może samo zdjęcie nie jest najlepszej jakości, no i okna przed obróbkami, ale są.

Pozdrawiam wszystkich solidnych "okniarzy
and4
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

nie mnie oceniac ceny ale twoje podejcie jest typowe - nie wazne jakiej jakosci byleby sie zmiescic w kwocie a pozniej kwiatki wychodza
Skoro tylko kasa kryteriuim wyboru to polecam chinczyki na dwa lata powinny wystarczyc ;)
Albo firma sie wykrzaczy - vide powyzej, albo profil do d.... albo cos innego
xanth
Czytelnik
Czytelnik

Panie Andrzeju, jestem informatykiem a nie specjalistą od okien dlatego pytam Osoby, które uważam za ekspertów w tej branży czy to co mi zaproponowano mieści się w rozsądnej cenie i poziomie jakości. Niestety podejście do interesów jest wszędzie czysto ludzkie i znam osoby z mojej branży które biorą dwa razy więcej za usługę wykonaną często w sposób niefachowy i karygodny. Nie zgłębie całej wiedzy okiennej w przeciągu tygodnia (znam takich wszystkowiedzących klientów ze swojej branży - będących niewyczerpanym źródłem anegnot - ja chce tego uniknąc) Mam okna przez które hula wiatr, z tonami waty w środku, niewiele gotówki, mieszkam przy ruchliwej trasie i po prostu proszę o fachowy głos w sprawie. Nie rozumiem Pana irytacji. Proszę tylko o ewentualne wskazanie konsekwencji wyboru, zamiast pisanie niewiele znaczących fraz emocjonalnych.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lip 08, 2005 2:47 pm przez xanth, łącznie zmieniany 1 raz.
xanth
Czytelnik
Czytelnik

Wlasnie otrzymalam oferte od jednego z forowiczow za 4,5 tys brutto z 39 db, okna sa polskie w systemie ROPLASTO...
sinclair
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: sinclair »

xanth pisze:Wlasnie otrzymalam oferte od jednego z forowiczow za 4,5 tys brutto z 39 db, okna sa polskie w systemie ROPLASTO...
witam,
w związku z otrzymaniem przez Panią tak korzystnej oferty mogę tylko powinszować uzuskania tak niskiej ceny. Przed podpisaniem umowy jednak radzę poprosić o dokumenty potwierdzające posiadanie przez tą firmę atestów i certyfikatów na profil, okucia i co najwarzniejsze ... na szyby z Rw=39 db :)

serdecznie pozdrawiam i życze powodzenia z racji iż również jestem informatykiem z zawodu (jednak siedze w branży okiennej :lol: )

xanth
Czytelnik
Czytelnik

Oczywiście taki jest mój zamiar. Jest to firma dobre-okna www.dobre-okna.com.pl z Węgrowa. Jak już wspomnialam, jestem laikiem więc liczę na fachową opinię innych użytkowników forum.

pozdrawiam
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Jest to firma dobre-okna www.dobre-okna.com.pl z Węgrowa
Podoba mi się na ich stronie zakładka "certyfikaty" :shock: Widać, że liczy się ilość 8) A to na co one są i dla kogo wydane to już mało istotny drobiazg :wink:
xanth
Czytelnik
Czytelnik

No fakt, tu sie zgodze, nawet w Photoshopie nie mozna powiekszyc, poszczegolnych elementow. Proszę zatem o nadeslanie certyfikatow.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

xanth
Ile lat gwarancji daje ta firma? Pewnie co najmniej 10...
Dla mnie ich strona mówi sama za siebie:
Firma "Dobre Okna" Sp. z o.o. od 4 lat produkuje
i to - dla mnie najlepsze:
Okna nasze...
...nabyło już ponad trzy tysiące klientów.
Niezły wynik jak na pRODUCENTA :lol:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

odpuść sobie miły kliencie dyrdymały o super wyciszających oknach . Owszem będą takie gdy - nie uchylisz by wietrzyć,nie będziesz miał nawiewnika, nie będa z czasem pracowały uszczelki, nie będą przenooszone(i to jest chyba najistotniejsze) drgaania przez sciany i podłoże. Kup przecietnie normalny produkt w przciętnej cenie - jak cię nie oszukają to dostaniesz okna które tłumią średnio hałas ok 30 -35 db (to jest tak około 30 - 40 razy) a jak będziesz mial super okna za 8 tys to wytłumią hałas o 9 db max wiecej Teortyzujac różnica wyrażna . W praktyce albo wystarczy ci wytłumienie przez standardowe okna albo nawet te najlepsze niewiele pomogą. W przypadku drugim możesz - założyć dodatkowe rolety zewnętrzne lub posadzić przed oknami drzewa lub ostatecznie zmienić (jesli okna + rolety + drewa nie pomogą) mieszkanie. Aha lepsze tłumienie wykazują wg teorii profile szerokie (np70 i wiecej mm) niż te np veki 58mm.Niemniej w praktyce jeśli nie będziesz robił sali koncertowej lub studia nagrań problem hałasu i przenoszenia tkwi nie w oknach a przenoszeniu jak wyżej tj ściany i podłoże. Problem (niestety) wiekszości mieszkańców przy bardziej ruchliwej ulicy.Jeśli chcesz to sprawdzić wybierz sie do jakiegokolwiek znajomego w centrum miasta i posłuchaj muzy w pokoju z otwartym i zamknietym oknem -wnioski wyciagniesz sam.
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

xanth pisze: .... Nie rozumiem Pana irytacji. Proszę tylko o ewentualne wskazanie konsekwencji wyboru, zamiast pisanie niewiele znaczących fraz emocjonalnych.
OK - przepraszam ale byl to przytyk nie do Pana personalnie tylko do klienteli ogolnie :lol:
A teraz konkrety
Po koleii
szyba 6/14/4 ma realnie -37 dB a nie 36 jak Panu ktos podal
Szyba 4/16/4 ma 32-33dB
3dB dla ucha to spadek halasu dwukrotny
Kolejna sprawa to jak liczy sie te dB. I tu rozczaruje Pana - najabrdziej irytujace sia dzwieki niskie - ponizej 100Hz i tu wyniki badan z komor akustycznych podaja w watpliwosc sens takiej inwestycji. Np. szyba -49dB ma te tlumienie dla 1000Hz dla 50 juz tylko 2dB wzgledem standardowej za cene ponad 800 zeta za metr okna ( i jest to doplata)
I dalej
Nawet po zainstalowaniu takich szyb cala ich skutecznosc maleje juz kiedy Pan rozszczelni okno a jesli z zalozenia ma ono wyciete uszczelki (zgodnie z aprobata ITB) to wszystko na stale szalg trafia. Podstawy fizyki sa chyba Panu znane - zjawisko rozprzestrzeniania sie fal dziwkowych
I dalej
Pozniej okazuje sie ze dzwieki mimo wszystko pan slyszy nie stlumione - zaskoczenie pelne i nagle okazuje sie ze wydobywaja sie z kanalow wentylacyjnych :lol:
i dalej
same okna - wszystko zalezy od wymiarow najwiekszego - czyli przewaznie drzwi balkonowych. One stanowia dla wszystkich profili ograniczenie. Wyznacza to tzw wykres statyki i uczciwosc producenta czyli zastosuje wzmocnienie takie jakie narzuca system
i dalej
okucia- realnie nie ma znaczenia jakie - sa ograniczenia w dalszej mozliwosci ich rozbudowy ale nie konserwowane odpowiednio kazde szlag szybko trafi - czy to Roto, czy Siegenia czy Winkhaus czy inne. Realnie dla Pana nie ma znaczenia czy rolka sie kreci czy jest sztywna, czy regulacja docisku jest na rolce czy na zaczepie - to co Pan uslyszy to bedzie tylko marketing

Poza tym na sam koniec przestrzegam przed gwarancjami w stylu 10-15-20 lat na okno jako wyrob gotowy gdyz jest to z zalozenia falsz. Nie ma w europie producenta szkla dajacego gwarancje na dluzej niz 5 lat a i tak dotyczy ona realnie tylko szczelnosci pakietu, nie ma producenta okuc dajacego gwarancje na dluzej niz 5 lat a profil tez od wytworcy ma w wiekszosci gwarancje na 5 lat. A ze dealer ktory punkt otworzyl na wiosne w ten sposob chce klienta sciagnac to inna sprawa.

Proponuje odwiedzic forum Muratora i tam temat "szukam dobrych okien" - skarbninca wiedzy ogromna
Tylko jaki tego dla Pana bedzie skutek - nie znajac branzy jak i okien? Sorki za slowo - zglupieje Pan do reszty i jeszcze wieksze rozterki z wyborem bedzie Pan mial
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

OK - przepraszam ale byl to przytyk nie do Pana personalnie tylko do klienteli ogolnie :lol:
Ja w kwestii formalnej do użytkownika xanth trzeba się zwracać per Pani a nie per Pan :D (patrz kilka postów wyżej) .
Maxio
xanth
Czytelnik
Czytelnik

Dziękuję za wszystkie rady, w takim razie rezygnuję z podwyższonej dzwiękochłonności wybiore standard. A ja dalej bez okien, wśród tylu fachowców. Może jest ktoś na forum z okolic Warszawy kto zaproponuje mi okna które nie wylecą mi za 2 lata z futryn.

P.S Wiem, że grono męskie tutaj przeważa i pochlebia mi forma męska ale ja niestety Panowie jestem kobietą :).

pozdrawiam

P.S W takim razie na jaki profil najlepiej się zdecydować aby uniknąc przykrych rozczarowań?
maxio
Ekspert
Ekspert

xanth pisze:P.S Wiem, że grono męskie tutaj przeważa i pochlebia mi forma męska ale ja niestety Panowie jestem kobietą :).
Nie za bardzo rozumiem sformułowania "niestety" :D

A co do profilu. Może niektórzy się oburzą ale ja np. posiadam u siebie w mieszkaniu okna na profilu Aluplast (chyba 2000) solidnie wykonane (jak sie wprowadziłem już były zamontowane) i powiem szczerze działają już ładnych kilka lat . Raz na jakiś czas wymagana jest regulacja (skrzydło od drzwi opada) ale w sumie spełniają swoją podstawową funkcję - zamykają się i otwieraja :) .

A morał z tego opowiadania jest taki że sam profil to jeszcze nic . Ważne jest wykonanie tego okna . Czy okucie jest pełne obwiedniowe a nie okrojona wersja .
A co do jakości to słyszałem (powtarzam słyszałem) że Jezierski robi dobre okna , Oknoplast Krakow a z tańszych słyszałem (!!!) że Drutex na Aluplascie niezle sobie radzi .
Ostatnio zmieniony sob lip 09, 2005 12:48 pm przez maxio, łącznie zmieniany 1 raz.
Maxio
xanth
Czytelnik
Czytelnik

Maxio, jakbys zamowil informatyka i przyszłaby Ci kobieta to uwierz, różne są reakcje, czasami w pracy to przeszkadza a pozatym są właśnie takie sytuacje jak powyżej pisze PANI a piszą per PAN :).
xanth
Czytelnik
Czytelnik

Maxio, bardzo dziękuje - wreszcie jakaś zdecydowana porada, mam oferte partnera oknoplastu - Firma OKTOM tylko dziwi mnie ze profil 4/16/4 jest tam zdefiniowany jako 35 db..... Z resztą poniżej przedstawie.....

 profil Brügmann Ad, szerokość zabudowy profilu: 73 mm
 ilość komór: 3 komorowe skrzydło, ościeżnica, słupek, poszerzenia itp.
 wzmocnienie stalowe wewnątrz profilu
 blokada termiczna wewnątrz profilu NOWOŚĆ
 izolacyjność akustyczna Rw = 35 dB
 pełna identyfikacja każdego okna, produkt oznakowany marką producenta
OKUCIA
 oryginalne okucia obwiedniowe WINKHAUS, klamka okienna HOPPE
 zawiasy mocowane bezpośrednio do wzmocnienia stalowego
SZYBA
 zespolona float 4-16-4, k = 1,1
 ciepła ramka międzyszybowa SWISSPACER® ( wykonana z włókien szklanych)
 opis na ramce międzyszybowej potwierdzający rodzaj szyby.
USZCZELKI
 szare lub czarne, zgrzewane wraz z profilem okiennym w narożach
ATESTY
 APROBATA TECHNICZNA ITB AT-15-5357/2002
 CERTYFIKAT ZGODNOŚCI ITB-525/2002
 ATEST HIGIENICZNY HK/B/2552/01/2000
GWARANCJA
 7 lat na całość wyrobu

Co Panowie myślą o tym? Cena końcowa 5460 zl....
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

profil Brugmana zeczywiście moze dać 35 dB tak jak wcześniej pisałem. Okucia Winkhaus hm - dobre pod warunkiem co rocznej konserwacji i utrzymania w bezwzglednej czystości (inaczej się zacierają) . 7 lat pełnej gwarancji ?? - po pierwsze proszę to wziać na piśmie, po drugie proszę (w formie pisemnej) wziąć sprecyzowanie co tak naprawdę objęte jest tak długą gwarancją, po trzecie proszę sprawdzić jak długo istnieje klient i czy ma w pobliżu zadowolonych lub nie klientów. Poza tym (jak wczesniej ) każde przecietnie rzetelnie wykonane okno jest wystarczające dla normalnie wymagającego klienta
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

 blokada termiczna wewnątrz profilu NOWOŚĆ ciekawe coz to jest? znow jakis tekst dla laika niezrozumialy by tylko sie wyroznic ;)
powiem jeszcze raz - kazda gwarancja ponad 5 letnia jest watpliwa i dla mnie lekko podejrzana ale co mi tam :lol: - ja juz okna mam 15 lat :)
maxio
Ekspert
Ekspert

xanth pisze:Maxio, bardzo dziękuje - wreszcie jakaś zdecydowana porada, mam oferte partnera oknoplastu - Firma OKTOM tylko dziwi mnie ze profil 4/16/4 jest tam zdefiniowany jako 35 db..... Z resztą poniżej przedstawie.....

 profil Brügmann Ad, szerokość zabudowy profilu: 73 mm
 ilość komór: 3 komorowe skrzydło, ościeżnica, słupek, poszerzenia itp.
 wzmocnienie stalowe wewnątrz profilu
 blokada termiczna wewnątrz profilu NOWOŚĆ
 izolacyjność akustyczna Rw = 35 dB
 pełna identyfikacja każdego okna, produkt oznakowany marką producenta
OKUCIA
 oryginalne okucia obwiedniowe WINKHAUS, klamka okienna HOPPE
 zawiasy mocowane bezpośrednio do wzmocnienia stalowego
SZYBA
 zespolona float 4-16-4, k = 1,1
 ciepła ramka międzyszybowa SWISSPACER® ( wykonana z włókien szklanych)
 opis na ramce międzyszybowej potwierdzający rodzaj szyby.
USZCZELKI
 szare lub czarne, zgrzewane wraz z profilem okiennym w narożach
ATESTY
 APROBATA TECHNICZNA ITB AT-15-5357/2002
 CERTYFIKAT ZGODNOŚCI ITB-525/2002
 ATEST HIGIENICZNY HK/B/2552/01/2000
GWARANCJA
 7 lat na całość wyrobu

Co Panowie myślą o tym? Cena końcowa 5460 zl....
Z tego co ja wiem to OKNOPLAST-KRAKÓW robi na VECE i MACO (www.oknoplast.com.pl) a nie BRUGMANN i Winkhaus .

Z tego co się orientuje to biuro firmy OKTOM gdzieś na URSUSIE (chyba i chyba mają przedstawicielstwo firmy OKNOPLUS (http://www.oknoplus.com.pl/)

Ja bym propoponuje moim subiektywnym zdaniem następujące firmy :
- OKNOPLAST KRAKÓW (www.oknoplast.com.pl) (Veka)
- Jezierski (www.jezierski.com.pl) (chyba Schuco)
a z tańszych :
- Drutex (www.drutex.com.pl) (aluplast)
- No i może Bajcar (www.bajcar.pl) (thyssen)

Te firmy są znane , są duże (napewno w czołówce) i robią dosyć dobre okna i nie powinna być pani zawiedziona ...
Co do profili to ogólnie Veka ma dobrą opinię , Thyssen także , Schuco produkowane przez Jezierskiego też z aluplastem dużo zależy od producenta ale Drutex jest godny polecenia , okucia Winkhaus , Roto,Siegenia są dobre . Maco są niezłe ale mają mało "opcji" .
Przy zamawianiu niech się Pani upewni czy jest mowa o pełnych obwiedniowych okuciach czy nie są to wersje "odchudzone" . Często łatwo poznać bo zanim okno zostanie zamontowane to skrzydła same się otwierają po przechyleniu tego okna :) (ma to też swój powód w sztywności samego profilu) .
No ale i chyba bardzo ważnym elementem jest montaź . Niech Pani uważa żeby pianki tylko punktowo nie dawali oczywiście okno musi miec pion i poziom no, powinny być wyregulowane żeby nic nie ocierało i chodziło dobrze i przedewszystkim niech Pani zwróci uwagę w jakim stanie okna do Pani przyjadą . Czyli czy nie ma rys czy są odpowiednie wymiary (zanim ekipa wyrwie stare okna (!!!)) .
Ale to jest moje subiektywne zdanie ... :D
Maxio
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

http://www.jar-eko.home.pl/poradnik_montazysty.htm tam takze wiele ciekawych uwag oraz o popelnianych bledach Pani sie dowie
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Blokada termiczna. To chyba jakiś żart... Zobaczcie sami:
http://www.oknoplus.waw.pl/aktivplus.html
maxio
Ekspert
Ekspert

To jest styropian :D ??
Maxio
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Wg mnie tak... To już jest robienie z ludzi idiotów :x
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

jeśli już ktoś wymienił firmy to taniej i nie gorzej będzie firma Majewski ( 5 komór prawdziwa ciepla ramka a nie termoramka stalowa jak w oknoplast kraków którzy robia okna poprawne lecz w nieco wyższych cenach) (zaznaczam że nie handluję i nie handlowałem oknami majewskiego), osobiście cenie ekookna - racibórz (za całoksztalt a nie profil - dla mnie nr 1 profil 6 komorowy 84mm z termoramką okucie roto - cena nieco wyższa niż standard ale jeden z nielicznych producentów u których funkcjonuje serwis),
drutex robi na euro wiec musi być gut montażysta zeby to funkcjonowało,Vetrex - robią poprawnie - tylko nie brać półzlicowanego koloru. Kazdy dealer firmy który istnieje co najnniej 3 lata i ma montażystów (nie montuje sam) jest w miarę budzacy zaufanie
Mam nadzieję że skorzysta Pani z mojej rady i skorzysta z podpowiedzi swoich znajomych ktorzy zakłądali okna w okolicy - no chyba że nie ma pani znajomych zyczliwych - to wtedy wspólczuję. Myślę koledzy , że jak na jedna klientkę to starczy podpowiedzi - no chyba że jest to podpucha konkurencji co by mnie nie zdziwiło . Pozdrowienia dla uczestnikow dysputy.
and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

Jestę ciekawy jak sie skończyła historia z klientką xanth gdzie kupiła okna , jaki profil , za ile, po tylu postach i tłumaczeniach to musiała kupić coś super
and4
MARIUSZ 2
Czytelnik
Czytelnik

piekło

Post autor: MARIUSZ 2 »

Kobieto idż do najbliższych firm jakie masz w okolicy i powiedz jakie chcesz okna,wybierz najlepszą oferte i zamów.Tutaj na forum to zgłupiejesz co jeden to mądrzejszy.
I jedna podstawowa sprawa nie chwal się ile masz na to kasy przeznaczonej.
A jak już tak się zakredytowałaś to zkredytuj zamówienie na okna i zamów drewniane,będzie cieplej i ekologiczniej.

Pa pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: piekło

MARIUSZ 2 pisze: A jak już tak się zakredytowałaś to zkredytuj zamówienie na okna i zamów drewniane,będzie cieplej i ekologiczniej.

Pa pozdrawiam
Co ty radzisz kobiecinie ; kredyt to co najmniej 20 % wartości okien przepłacone (policz kobieto na swoim kalkulatorku ile przepłacasz) Ale to jeszcze nic
"zamów drewniane,będzie cieplej i ekologiczniej." od kiedy to okna drewniane są ekologiczne ?? to mit (okno drewniane potrzebuje ok 3 krotnie wiecej energii, czynników itp do wyprodukowania) No i należy policzyć ile kosztuje konserwacja "ekologicznego" okna tak co dwa trzy lata :) - nie wie ten kto ma okna PCV . Natomiast jeśli o przenikalność ćieplną to są okna PCV których przenikalność cieplna ram i skrzydeł zdecydowanie jest korzystniejsza od "drzewnianych"
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

xanth - powiem Ci jedno - skorzystaj z usług Jaroslaw Andrzej lub maxio - są w branży okiennej od lat co najmniej 10 - są dobrzy - wiem coś o tym bo sam z ich usług korzystałem - apropo firmy z Węgrowa - Dobre Okna to nie mają ŻADNYCH certyfikatów - a ta niska cena jest wysoce podejrzana - [nie kupisz nowego AUDI A6 za cenę Poloneza]
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Re: piekło

komarko1 pisze: ....od kiedy to okna drewniane są ekologiczne ?? to mit (okno drewniane potrzebuje ok 3 krotnie wiecej energii, czynników itp do wyprodukowania) No i należy policzyć ile kosztuje konserwacja "ekologicznego" okna tak co dwa trzy lata :) - nie wie ten kto ma okna PCV . Natomiast jeśli o przenikalność ćieplną to są okna PCV których przenikalność cieplna ram i skrzydeł zdecydowanie jest korzystniejsza od "drzewnianych"
sporo czasu uplynie zanim dotrze ta oczywista prawda do swiadomosci "ekologow" ;) Dodalbym jeszcze chemie jaka miedzy wloknami "ekologicznego: drewnianego okna jest aaaa.....i jeszcze to "oddychanie" i cala reszta "mitow" o ekologicznosci okien drewnianych
Ale z drogiej strony - klient sam wybiera no i.....hmmmm.....ma zawsze racje ;)

pchelek - dziekuje za slowa uznania ale i tak dla wiekszosci hmmm......za drogi jestem ;). Poza tym, jak sadze, w tutejszym gronie znajdzie sie jeszcze nie jeden dobry jak ja czy maxio :)
ODPOWIEDZ