Przetarg
Przetarg
Niedawno uczestniczyłem w przetargu na 670 okien jakieś 1500 m2. Miejscowy MPGN przed odczytaniem ofert przedstawił wysokość kwoty jaka zamierza przeznaczyć na wykonanie inwestycji ….. bagatela 850 tyś. :D . No i się zaczęło pierwsza koperta. Cena…netto coś około 514 tyś ….uśmiech mi się powiększa :D Druga koperta.. cena 398 tyś netto !!!! no i k……. papcie mi spadły. Później jeszcze były oferty około 400-450 tyś taka średnia była normą. Panowie tragedia rozumiem przegrać o 20 tyś ok. ale K….. O 150 TYŚ. To co oni im wstawią ??????
Nie wiem jakie tam okna były ale przy 398 tyś zł netto wychodzi około 265 zł za m2 okna czyli w takim wypadku O34 netto by kosztowało 557 zł ... a tu średnio jedno okno miało 2,2 m2 (czyli mniej więcej tyle co O34 - około 2,1m2) . Znamy chyba wszysycy dużo niższe ceny okien ?
O ile oczywiście mówimy o oknach białych z profilem 3-4 komorowym i szybą 1,1 ...
O ile oczywiście mówimy o oknach białych z profilem 3-4 komorowym i szybą 1,1 ...
Maxio
A cha nie napisałem jeszcze jednego . W cene wchodzi pełen montaż wew/zew z malowaniem + parapety ocynk, w około 50 oknach szpros 18 w skrzydle około 8 pól i średnio 4 skrzydła na okno /dochodzą jeszcze łuki w około 10 oknach. Typówka to około 50 % całości.maxio pisze:Nie wiem jakie tam okna były ale przy 398 tyś zł netto wychodzi około 265 zł za m2 okna czyli w takim wypadku O34 netto by kosztowało 557 zł ... a tu średnio jedno okno miało 2,2 m2 (czyli mniej więcej tyle co O34 - około 2,1m2) . Znamy chyba wszysycy dużo niższe ceny okien ?
Nie chodzi też o cenę m2 tylko różnicę cen w ofertach o bliski 150 tyś.
Średni m2 okna wyniósł 2,2 m2 czyli będzie mniej więcej 6 mb na montaż na jedno okno . Licząc powiedzmy po 20 zl to będzie 120 zl od sztuki okna . Czyli samo okno by kosztowało 437 zł netto .
Powiem tak producent jest wstanie sobie wykalkulować wszystko inaczej . Zależy czy sam produkuje szkło czy nie . Jak będzie chciał i będzie mu zależało to Łuki może naprawde tanio zrobić . Moim subiektywnym zdaniem cena możliwa do osiągnięcia i zarobienia (nie dużo co prawda ale zawsze) ale dla producenta .
Powiem tak producent jest wstanie sobie wykalkulować wszystko inaczej . Zależy czy sam produkuje szkło czy nie . Jak będzie chciał i będzie mu zależało to Łuki może naprawde tanio zrobić . Moim subiektywnym zdaniem cena możliwa do osiągnięcia i zarobienia (nie dużo co prawda ale zawsze) ale dla producenta .
Maxio
duży producent nie będzie bawił isę w przetargi za psie pieniadze. Prawdopodobie chłopaki trochę żle skalkulowali bo nie mieli roboty i chcieli przetarg wygrać. Jeśli nie będzie aneksu do umowy (co było nie calkiem zartem
)to dopilnujcie jako lokatorzy żeby firma wstawiła wszystko poprawnie i zgodnie z umową (odbiór protokolarny) Gdyby coś nie tak jest rzecznik praw konsumenta i zapewne zabezpieczenie wykonania poprawnego robót złożone przez firme. W starym budynku jak licza po 20/mb to trochę nie szanują własnej pracy (powinni liczyc 40-45- wtedy i klient zadowolony i zostaje na zapłątę zusu w marcu) chyba ze 20 to jest montaż podstawowy. poza tym martwić sie powinno kierownictwo zarzadu jeśli będzie coś nie tak z gwarancją .
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

Aneksu na pewno nie będzie znam ten MPGN robiłem dla nich w zeszłym roku przetarg na 250 okien i kolesie z inspekcji nadzoru sa wyjątkowo upierdliwi. Dochodzi im jeszcze koszt transportu i dojazdu są od miejsca wykonania jakieś 250 km w jedna tronę :) .Przedstawiciela raczej u nas nie mają :). A najlepsze jest to że w dokumentacji przetargowej jest taki sprytny zapis ze zlecenoidawca płaci tylko że m2 "światła " czyli tego co pozostaje po otwarciu okien a nie za gabaryt m2 okna :) Jestem ciekaw czy czy osoba przygotowujaca dokumentacje doczytała ten fragment :) bo jak nie to jakieś 15 % muszą sobie odjąć z zysku :)
komarko1 pisze:duży producent nie będzie bawił isę w przetargi za psie pieniadze. Prawdopodobie chłopaki trochę żle skalkulowali bo nie mieli roboty i chcieli przetarg wygrać. Jeśli nie będzie aneksu do umowy (co było nie calkiem zartem :( )to dopilnujcie jako lokatorzy żeby firma wstawiła wszystko poprawnie i zgodnie z umową (odbiór protokolarny) Gdyby coś nie tak jest rzecznik praw konsumenta i zapewne zabezpieczenie wykonania poprawnego robót złożone przez firme. W starym budynku jak licza po 20/mb to trochę nie szanują własnej pracy (powinni liczyc 40-45- wtedy i klient zadowolony i zostaje na zapłątę zusu w marcu) chyba ze 20 to jest montaż podstawowy. poza tym martwić sie powinno kierownictwo zarzadu jeśli będzie coś nie tak z gwarancją .