Okna Gealant
Okna Gealant
Czy okna Gealan są dobrymi oknami? Chcę je zamontować ( w obustronnym kolorze)w domu jednorodzinnym. Zastanawia mnie jednak niska cena jaką wyliczyli mi w salonie w porównaniu np. z Rehau czy Aluplastem.
jesli chodzi o Gealana to popatrz jaki mają rdzeń ( czy też w kolorze) Poza tym naprawde to z oknami jest tak: nieważne z czego - wazne jak i kto robil, cena - nieważna cena producenta - ważne kto ci sprzedał. Wybierz firmę która istniej na rynku kilka lat ( to nire musi być salon producenta ale facet który ma swoją działalność i SWOICH montarzystów - ) poza tym popytaj znajomych. Podpowiem ci jeszcze jedno - kolor mimo wygladu i niestety ceny w KAZDYM profilu pracuje - dlatego bierz montaż firmowy (gwarancja)
Nie zastanawia cie taka niska cena w porownaniu do innych profili?
Zapytaj czy okna nie sa przypadkiem wykonane z recyklingu (odpad sciety z innych profili,parapetow oraz czego sie da i przemielony) profil od zewnatrz jest bialy a od wewnatrz np popielaty- super. Nawet firmy skupujace odpady PVC nie sa zbytnio zaiteresowane skupem odpadow z "Gealatyny". To so niestety efekty szukania niskiej ceny.
Zapytaj czy okna nie sa przypadkiem wykonane z recyklingu (odpad sciety z innych profili,parapetow oraz czego sie da i przemielony) profil od zewnatrz jest bialy a od wewnatrz np popielaty- super. Nawet firmy skupujace odpady PVC nie sa zbytnio zaiteresowane skupem odpadow z "Gealatyny". To so niestety efekty szukania niskiej ceny.
-
Jakub Durczak
- Małomówny

Oczekuję normalnej dysputy na poziomie jeśli chodzi o jakosć Gealana. Z zawodu jestem chemikiem (z pełnymi tytulami
) i jeśli chodzi o jakość tworzywa pod wzgl. oka chemika to jest OK. Jeśli chodzi o wyrób -brałem i biorę go z raciborza (chwała p Kłoskowi - żeby tak wszyscy) też jest ok. Może trochę pod względem zarysowań trzeba uważać - ale ten problem mają tylko firmy gdzie gealana składuje się na posadzce lub u stryja w stodole. O dziwo ma on dalej scianki 3 mm . Zapewne marzy sie wam aluplast w normalnej wersji 3.2 mm ale to se ne vrati. Wg mojej oceny profil poprawny a jeśli producent ok to można spać spokojnie.Lepszy tai profil niż odchudzane wersje profili euro (nie wymieniam bo może zacznę brać
Ps dla malkontentów - podajcie konkretny powód dlaczego dany profil jest be a drugi ok (tak jak z producentami)
nie będę udowadniał że nie jest ok - dla mnie jest ok - po sprzedaniu ok 2000 okien na gelanie i jak do tej pory żadnych problemów Większe problemy robiła veka profil 3 k odchudzony, czy kolor 6 komorowy aluplasta Niemniej znasz chyba kilku producentów którzy robia np na Brugmanie i z nimi bywa różnie. Dla mnie niedoścignionym wzorcem jest Knipping . Niemniej na dzień dzisiejszy gealan sprzedaje ise dobrze (ręczę ci że za taką samą cenę jak każdy inny profil) a wiekszosć zależy nie od profilu lecz od producenta. Natomiast jeśli masz jakieś żale do danego produktu to podaj dokładnie kto,co i jak zawinił - inaczej zamilcz bo to tylko ujadanie piesków. Znam firmy ktore biorą okna od p.Reni kaczyńskiej i bez problemów pchają ok 1000(tysia.c) szt miesiecznie , znam firmy które sprzedaja ok 30 szt okiem miesiecznie i mają same problemy. Wszystko zależy od ludzi z którymi współpracujesz - mój producent i moi ludzie są ok dlatego śpię spokojnie czego i tobie życzę.
No i dochodzimy do sedna sprawy. Tu chodzi tylko o cene. A w jaki spośob wypowiadają sie sami sprzedający stolarke na tym profilu - strach mówić. Jednak najwazniejszym dla nich argumentem jest cena i faktycznie chcą ten obiadzik ładnie przystroić i podać go swoim klientom. Pozostaje tylko jedno pytanie. Czy mają też lekarstwo na nie strawność. 
co wy chlopy macie problemy z gealanem ? to kto wam to produkuje ?? Ciekawy jestem waszych spostrzezeń bo ja (odpukać ) na razie nie mam jazdy z tym profilem. Bedę wdzieczny jeśli padną konstruktywne wypowiedzi typu - płynie profil, przremarza, itp Całkiem poważnie pytam ioczekuję ew odpowiedzi (jakoś nijak nie mogę znależć poważniejszych wad - okucia roto - a mialem problemy np z deceuninckiem przy okuciach mako/ przy roto żadnych - ten sam producent co by wynikało że ten sam profil może naczej sie zachowywać - zwłaszcza gdy inny producent i sprzedawca
)
Nie mam nic do producenta okien, bo i nie o nim gawędzimy. Natomiast na własne uszy słyszałem jak jeden z kluczowych odbiorców producenta stolarki na profilu Gealan wyraził swoja opinie. Tu cytuje " okna z plasteliny ale cena dobra i konkurencje trzymam na dystans". Więc suma sumarum jest to opinia nie moja, a jednego z zachwalaczy tego produktu. Proponuje założyć podsłuch u kilku dealerów stolarki na tym profilu no i może wtedy dojdziemy do jakiejś prawdy. Tylko kto zasiądzie w komisji?
Sądzę że ta jałowa dysputa do niczego nie prowadzi. Jeśli sprzedawałeś okna na gelanie i Twój producent (i monterzy) przyczynili się do porażki produktu to już nie moja wina (wadą górskiego powietrza jest fakt , że opony napompowane nim czasami pekaja) Moj producent = terminowość + serwis + cena + jakość(autentycznie zadawalajaca) Cena okna w sprzedaży detal. jest zbliżona jak okna na wece brugmanie czy aluplaście (wspólpracuję z kilkoma producentami) No cóż gealan wychodzi mi najlepiej jeśli hcodzi o jakość,doposarzenie i serwis a marża- nieco inna niż na tej nieszczęsnej wece. Powinieneś już dawno iwedzieć ze to nie sam profil decyduje o jakosci okna , jak nie sama mąka przy pieczeniu ciasta. Swoją drogą nic nie powiedzialeś kogo możez pochwalić - może warto ??
Widzę Komarko, że nie łapiesz tego co mówię. Więc powiem to w jeszcze inny sposób. Firma [jak ja określiłeś] z Raciborza jest dla mnie OK tak pod względem jakości pracy włożonej w proces produkcji stolarki jak i obsługi klienta. Odnosi się to do chwili obecnej, gdy produkują na Gealan'ie jak i wcześniejszych czasów, gdy produkowali jescze na Deceuninck'u. Tyle, że wcześniej bardzo podkreślali niepowtarzalną biel swoich okien. Więc dlaczego obecnie nie podkreślają niesamowitej szarości, tylko dają wystawke i to w kolorze żeby czasem klient nie zauważył tego niepowtarzalnego koloru wewnątrz profilu. Co do grubości scianek 3 mm.. Nie wiem, może w Gealanie nie da sie cieniej, albo po prostu nie żałują tej niesamowitej szarzyzny tylko zapomnieli poinformować o tym klienta. Sądzisz że zawiódł mnie któryś z producentów na Gealanie lub montażyści? Chyba nie chcesz mi wmówić ,że potrafią montować stolarke na większości systemów okiennych prócz Gealana. A może jesteś przekonany, że Twój producent dodaje krochmalu do swojej stolarki i jego Gealan jest o nie powtarzalnej sztywności. I jeszcze jedno. Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że marża dajmy na to na Vece jak to powiedziałeś musi być niższa. Jest dokładnie na odwrót. Jeżeli sprzedaje cokolwiek i mam na tym okreslony narzut to towar, który jest przykładowo droższy o 10 % przynosi mi wiecej zysku relatywnie do do ilości sprzedanego towaru [ nie będę skromny, ale jest tego trochę]. Wniosek jest prosty - tanich okien muszę przemielić więcej, aby uzyskać podobny dochód.. No chyba, że czyjaś sprzedaż ogranicz sie do podania ceny i nerwowego oczekiwania czy klient nie zwęszył czegoś tańszego w okolicy. Wtedy marż idzie w dól i zaczynają się problemy finansowe. Co do moich dostawców to jest ich dwóch i nie będę im serwował darmowej reklamy, bo to ja na nich pracuje i nie są tak idealni jak Twój "Racibórz". Ale jakoś się dotarliśmy i nie wciskają mi niepowtarzalnej szarości. Więc chyba do ciebie dotarło że nie chodzi mi o producenta tylko, na czym produkuje.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
...gealan jest w tej chwili tańszy od aluplasta dla niektórych producentów i to jest podstawa niskich cen okien tychże producentów. Pozatym te firmy płacą nawet po 11 euro za garnitur do O34 co jest dodatkowym bodźcem dla niskiej ceny.
A pozostałe profile ... hm ... nie mają na dzień dzisiejszy takiej strategii jak gealan i mają delikatnie rzecz ujmując problem z cyframi co powoduje, że jeden sprzedając po 360 O34 zarabia 30-60 zetów a drugi materiałówkę bez kosztów stałych ma na poziomie 380.
A co do bieli - kto na to teraz patrzy ? Cena panie - ceeeeeeeeeena !!!
Narra
A pozostałe profile ... hm ... nie mają na dzień dzisiejszy takiej strategii jak gealan i mają delikatnie rzecz ujmując problem z cyframi co powoduje, że jeden sprzedając po 360 O34 zarabia 30-60 zetów a drugi materiałówkę bez kosztów stałych ma na poziomie 380.
A co do bieli - kto na to teraz patrzy ? Cena panie - ceeeeeeeeeena !!!
Narra
jawaryn 
Czytam, czytam i dalej nie wiem co wybrać Gealan czy Rehau? Przeciwnicy Gealana straszą, że nie wiadomo co będzie się działo za parę lat z tworzywem z recyklingu. A czy do końca wiemy co inni pakują w swoje PCV? Nie mam za dużo kasy i nie chcę jej wyrzucać niepotrzebnie jeżeli okna niczym się nie różnią. Co wybrać?
sadzę że zarówno rehau jak i gealan wystarcza ci do końca życia - pod jednym warunkiem - że trafisz na solidnego producenta i sprzedawcę + montera. Ja miałem (i mam) to szczęście że mój PRODUCENT robi na gealanie . Gdyby robił na innym zapewne też byłoby dobre.
Wybierz firmę która istnieje na rynku co najmniej 3-4lata i ma wlasnych monterów. Dobrze jeśli to będzie ktoś z twojego miasteczka i prowadzi działalnosć na własne ryzyko (nie Sp z o.o - która padnie jak szefostwo zarobi swoje a ty możesz ich... ..wężykiem jasiu wężykiem) Takiego gościa możesz ścigać w razie czego aż do końca gwarancji (no ale jeśli solidna firma to po co myśleć o korzystaniu z praw gwarancyjnych
Pozdrawiam
Wybierz firmę która istnieje na rynku co najmniej 3-4lata i ma wlasnych monterów. Dobrze jeśli to będzie ktoś z twojego miasteczka i prowadzi działalnosć na własne ryzyko (nie Sp z o.o - która padnie jak szefostwo zarobi swoje a ty możesz ich... ..wężykiem jasiu wężykiem) Takiego gościa możesz ścigać w razie czego aż do końca gwarancji (no ale jeśli solidna firma to po co myśleć o korzystaniu z praw gwarancyjnych
chyba maxio nie zrozumiałeś dobrze tego co napisałem - facet który prowadzi firmę jako "maxio" i nie jest sp z o.o łatwiej zrealizuje ci reklamację niż prezes niesolidnej firmy. Choć i tu jak facet jest kawał łobuza to może reklamacji ci nie zrobić ale możesz mu nakopać do ...wężykiem. Z dużą dozą prawdopodobieństwa łatwiej dochodzić swoich praw z niewielką firma macierzystą , tak jak łatwiej reklamować jajka u malego sklepikarza niż w wielkiej sieci handlowej