Oknopol z Częstochowy
Oknopol z Częstochowy
Dostałem ofertę z firmy Oknopol z Częstochowy(Thyssen + WINKHAUS). Ponoć ta firma 90 % produkcji sprzedaje na export . Czy ktoś może polecić tą firmę jeżeli miał z nią kontakt ( terminowość , jakość ).Najbardziej interesuje mnie jakość nietypowych rozwiązań.
a czy ta firma mogłaby pokazać Ci gdzie i komu sprzedała te 10 % ?? I tego ktosia zapytaj jak z firmą. Jeśli wszystko ok to kupój jeśli nie to musisz kupić za granicą z tych 90 %
Serio : znam małe (produkujące 30 szt dziennie) i nieco "większe firmy ktore sprzedają dużo na eksport > Dużo dla przeciętnej firmy w Polsce to rząd 20 tys jednostek miesiecznie
Serio : znam małe (produkujące 30 szt dziennie) i nieco "większe firmy ktore sprzedają dużo na eksport > Dużo dla przeciętnej firmy w Polsce to rząd 20 tys jednostek miesiecznie
Takie przypadki można mnożyć . Była kiedyś na rynku firma OKNA BOGUCKI , która zainkasowała zaliczki od klientów indywidualnych zapominając że jeszcze trzeba założyć okna.Dochodzą mnie słuchy że zmienili nazwę i znowu próbują ciągnąć stary proceder. Powoli przestaję się dziwić że KOWALSCY nie chcą płacić nam zaliczek.
Jeszcze w tamtym roku kupowałem okna z Normy 2000 i był to wg mnie dobry producent. Byłem w Oknopolu w Częstochowie i okazało się , że pracuje tam kilka osób z Normy , ale to zupełnie inna firma ( Nie ma nic wspólnego z Wywiałem).Widziałem okna w czasie produkcji i moim zdaniem były OK. Rzeczywiście zakład jest w tym samym miejscu co Norma 2000.
Ten sam budynek. Maszyny może inne ale chyba nowsze. Na produkcji dużo okien nietypowych - łuki , trapezy , kolory ( naprawde wypieszczone ). Technolog który pracował wcześniej w Normie 2000 (znałem z widzenia ) stwierdził , że firma jest naprawde OK i okna to na prawę zachód. Zobaczymy, bo zrobiłem pierwsze zamówienie.
Produkcja okien to montaż okien nic więcej . Manufaktura .
Pewne procesy da się zautomatyzować ale pewne są i pozostaną ręczną robotą .
Wielu dużych producentów nie ma pełnego automatu z CNC bo to się nie opłaca ze względu na kiepską wydajność . Mają takie półautomaty gdzie i tak większość jest wykonywana przez ludzi .
Pewne procesy da się zautomatyzować ale pewne są i pozostaną ręczną robotą .
Wielu dużych producentów nie ma pełnego automatu z CNC bo to się nie opłaca ze względu na kiepską wydajność . Mają takie półautomaty gdzie i tak większość jest wykonywana przez ludzi .
Maxio