Szyba 1,0 ze stalową ramką ???
Szyba 1,0 ze stalową ramką ???
pytanie glównie skierowane do Oknoplasu Kraków- jak naprawdę jest z tym 1,0 wsp dla ramki stalowej i wypełnieniu argonem ?? w szkole uczyli mnie ze owszem krypton daje nawet 0,9 ale argon 1.0 ?? gdzie mnożna zapoznać się z oficjalnymi badaniami (certyfikatami)?
szyba o k=1,0 to żadna nowość; znana była już od dawna (może tylko nie ze stalową ramką).
np:
http://www.press-glas.com.pl/polish/certyfikaty/08.htm
np:
http://www.press-glas.com.pl/polish/certyfikaty/08.htm
Nowość - nie nowość, ważna jest dostępność technologii dla szerokiego grona odbiorców.
W 2006 roku wszyscy zapomną, że kiedyś była jakaś szyba 1,1 (choć wcześniej czy później tak poprawnie będziemy musieli nazywać obecne 1,0).
I mało kto wtedy będzie już pamiętał, jak to się naprawdę zaczeło...
Są firmy, które zmieniają standardy na rynku. Inne przypatrują się, co się dzieje, a jeszcze inne pytają - co się stało?
W 2006 roku wszyscy zapomną, że kiedyś była jakaś szyba 1,1 (choć wcześniej czy później tak poprawnie będziemy musieli nazywać obecne 1,0).
Są firmy, które zmieniają standardy na rynku. Inne przypatrują się, co się dzieje, a jeszcze inne pytają - co się stało?
Pozdrowienia z Krakowa
Winman to z twoją pamięcia jest coś nie tak, - jeżeli Okoplast K. zatrudnia takich inteligentów jak Ty to BRAWOWinman pisze:Nowość - nie nowość, ważna jest dostępność technologii dla szerokiego grona odbiorców.
ronald
Nie stresuj się Ronald moją pamięcią - to tylko skrót myślowy.ronald pisze: Winman to z twoją pamięcia jest coś nie tak
ronald
Specjalnie dla Ciebie, poniżej wersja dla nie-inteligentów:
Rozwój produktu następuje w Polsce bardzo szybko: w przysłym roku większość poważnych producentów będzie stosować w standardzie szybę 1,0 (wg obecnego nazewnictwa). Wymusi to na nich konkurencja.
Kumasz?
Pozdrowienia z Krakowa
Szybko!
http://www.oknonet.pl/news.php?k=news/774&p=774
Witamy kolejnego producenta w Klubie 1,0.
Czekamy na następnych...
Witamy kolejnego producenta w Klubie 1,0.
Czekamy na następnych...
Pozdrowienia z Krakowa
-
Grzegorz K
- Czytelnik

-
dealerokien
- Czytelnik

Witam na forum,
dla pana komarko info:
Wspolczynnik U z indeksem g dla szyby(W/m2K, to co innego niz wspolczynnik Psi dla ramki, (W/mK. (jest tez U z indeksem f dla ramy i U z indeksem w dla calego okna.(Mozna te Psi (grecka litera) spotkac jako taki trojzab neptuna ,takie widly, ale nie wiem gdzie taki znaczek na klawiaturze)
Dla wyliczenia tego ostatniego(U z indeksem g) jest wzor.
Zreszta to U jest mierzone w srodku okna pomiarowego, (wymiary okna wg normy) w strone ram wystepuje gradient. (Mowiac po prostu to U = 1,0 czy 1,1 nie wystepuje na powierzchni calej szyby).
Calosc mozna przeczytac w normach .
Np norma: E DIN ISO 10077-1 i E DIN ISO 10077-2/
Dlatego mowienie tylko o U szyby nie ma wiekszego sensu, a wskazuje tylko na stopien ignorancji i sluzy do zaciemniania klientowi ogolnej, najczesciej miernej oferty.
Zreszta okno to nie tylko ten element wbudowany w mur ale rowniez jego zwiazek z murem, (montaz), wreszcie tez prawidlowa regulacja i serwis.
Najczesciej wystepujacy w Polsce skandaliczny, nieprofesjonalny montaz niweczy zalety okien.
Powodem tego jest niska kultura techniczna, ogolna (brak zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych, czy brak elementarnej wiedzy z zakresu mechaniki , na tym zakonczmy aby nie rozwijac tematu).
Wzor do wyliczenia U okna , jak tez pewnie informacje mozna zobaczyc np: na stronie firmy thermix: www.thermix.de , co prawda w jezyku niemieckim lub angielskim
Sa tez pewnie inne dostepne witryny, ja znalazlem ta. Sa tez ksiazki.
Wzor tez pokazuje, jaki udzial w U okna maja poszczegolne skladniki.
Dystansowe ramki tej firmy tez sa tam pokazane (tworzywo/stal nierdzewna).Sam mam takie w oknach, roszenie nie wystepuje (zima w kuchni przy minus 20 minimalne, na dole, szyby zamocowane w przecietnych oknach z tworzywa pewnej krakowskiej firmy (profil chyba KBE), byly zwykle szyby zespolone U=3,0 ale naszedl mnie kaprys, zeby wymienic.)
Sam propagowalem kiedys te ramki w sprzedawanych przeze mnie oknach i HERO-Glas w Szczecinie stosowal je, mozna tam zadzwonic i spytac o wrazenia.
Jakas ramke stosuje tez np M&S.
pozdrowienia ze Szczecina
P.S. Proponuje rozpoczecie ogolnopolskiej dyskusji na temat etyki firm montazowych. To co sie dzieje w Polsce wola o pomste do nieba. Te okna po demontazu walajace sie w okolicy blokowisk lub porzucane w podmiejskich lasach, okna, wiadra po zaprawie , rozbite szyby, stare betonowe parapety, pianka itd. Spotyka sie to na kazdym kroku. Lezy to miesiacami, az jakas administracja sie zlituje i w ramach ogolnej akcji wywozenia innych odpadow usunie.
Wystawia to zle swiadectwo takim buraczanym firmom montazowym, ale odium spada na cale towarzystwo.
Oczywiscie, tak samo postepuja mechanicy samochodowi i inne branze.Sterty foteli wyrzucane w lasach.
Ale robmy porzadek we wlasnym gniazdku.
dla pana komarko info:
Wspolczynnik U z indeksem g dla szyby(W/m2K, to co innego niz wspolczynnik Psi dla ramki, (W/mK. (jest tez U z indeksem f dla ramy i U z indeksem w dla calego okna.(Mozna te Psi (grecka litera) spotkac jako taki trojzab neptuna ,takie widly, ale nie wiem gdzie taki znaczek na klawiaturze)
Dla wyliczenia tego ostatniego(U z indeksem g) jest wzor.
Zreszta to U jest mierzone w srodku okna pomiarowego, (wymiary okna wg normy) w strone ram wystepuje gradient. (Mowiac po prostu to U = 1,0 czy 1,1 nie wystepuje na powierzchni calej szyby).
Calosc mozna przeczytac w normach .
Np norma: E DIN ISO 10077-1 i E DIN ISO 10077-2/
Dlatego mowienie tylko o U szyby nie ma wiekszego sensu, a wskazuje tylko na stopien ignorancji i sluzy do zaciemniania klientowi ogolnej, najczesciej miernej oferty.
Zreszta okno to nie tylko ten element wbudowany w mur ale rowniez jego zwiazek z murem, (montaz), wreszcie tez prawidlowa regulacja i serwis.
Najczesciej wystepujacy w Polsce skandaliczny, nieprofesjonalny montaz niweczy zalety okien.
Powodem tego jest niska kultura techniczna, ogolna (brak zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych, czy brak elementarnej wiedzy z zakresu mechaniki , na tym zakonczmy aby nie rozwijac tematu).
Wzor do wyliczenia U okna , jak tez pewnie informacje mozna zobaczyc np: na stronie firmy thermix: www.thermix.de , co prawda w jezyku niemieckim lub angielskim
Sa tez pewnie inne dostepne witryny, ja znalazlem ta. Sa tez ksiazki.
Wzor tez pokazuje, jaki udzial w U okna maja poszczegolne skladniki.
Dystansowe ramki tej firmy tez sa tam pokazane (tworzywo/stal nierdzewna).Sam mam takie w oknach, roszenie nie wystepuje (zima w kuchni przy minus 20 minimalne, na dole, szyby zamocowane w przecietnych oknach z tworzywa pewnej krakowskiej firmy (profil chyba KBE), byly zwykle szyby zespolone U=3,0 ale naszedl mnie kaprys, zeby wymienic.)
Sam propagowalem kiedys te ramki w sprzedawanych przeze mnie oknach i HERO-Glas w Szczecinie stosowal je, mozna tam zadzwonic i spytac o wrazenia.
Jakas ramke stosuje tez np M&S.
pozdrowienia ze Szczecina
P.S. Proponuje rozpoczecie ogolnopolskiej dyskusji na temat etyki firm montazowych. To co sie dzieje w Polsce wola o pomste do nieba. Te okna po demontazu walajace sie w okolicy blokowisk lub porzucane w podmiejskich lasach, okna, wiadra po zaprawie , rozbite szyby, stare betonowe parapety, pianka itd. Spotyka sie to na kazdym kroku. Lezy to miesiacami, az jakas administracja sie zlituje i w ramach ogolnej akcji wywozenia innych odpadow usunie.
Wystawia to zle swiadectwo takim buraczanym firmom montazowym, ale odium spada na cale towarzystwo.
Oczywiscie, tak samo postepuja mechanicy samochodowi i inne branze.Sterty foteli wyrzucane w lasach.
Ale robmy porzadek we wlasnym gniazdku.
jeszcze uzupelnienie:
koryguje blad , ktory sie wkradl:
otoz: do wyliczenie U z indeksem w (czyli U calego okna)(a nie jak napisalem z indeksem g) jest
wzor.
jest on taki (indeksy bede pisal obok U lub A, malymi literami)
Ag x Ug + AF x Uf +Lg x Psi
Uw = --------------------------------
Ag + Af
Wartosc Ug mierzy sie na stanowisku pomiarowym dla zespolenia szyby i jest mierzona w srodku szyby, jej wymiar o ile dobrze pamietam 1m x 1 m.
koryguje blad , ktory sie wkradl:
otoz: do wyliczenie U z indeksem w (czyli U calego okna)(a nie jak napisalem z indeksem g) jest
wzor.
jest on taki (indeksy bede pisal obok U lub A, malymi literami)
Ag + Af
Wartosc Ug mierzy sie na stanowisku pomiarowym dla zespolenia szyby i jest mierzona w srodku szyby, jej wymiar o ile dobrze pamietam 1m x 1 m.
Witam,
na jakiejś stronie niemieckiej znalazłem wyliczenie oszczędności na ogrzewaniu olejem opałowym przy zmniejszeniu współczynnika przenikania ciepła CAŁEGO OKNA.
Tak więc zmniejszenie współczynnika o 0,1 daje oszczędność około 1,2 litra oleju opałowego na m2 okna (na jeden okres grzewczy).
Licząc, że średni domek ma 25m2 okien to daje nam to około 30 litrów oleju opałowego, czyli mniej więcej 80 zł na jedną zimę.
Problem polega na tym, że polepszenie współczynnika szyby o 0,1 nie polepsza współczynnika okna o 0,1.
Tak więc realna oszczędność wyniesie około 50 zł na zimę - czyli około 10 zł na jeden miesiąc grzewczy.
Jeśli w którymś miejscu się pomyliłem, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
na jakiejś stronie niemieckiej znalazłem wyliczenie oszczędności na ogrzewaniu olejem opałowym przy zmniejszeniu współczynnika przenikania ciepła CAŁEGO OKNA.
Tak więc zmniejszenie współczynnika o 0,1 daje oszczędność około 1,2 litra oleju opałowego na m2 okna (na jeden okres grzewczy).
Licząc, że średni domek ma 25m2 okien to daje nam to około 30 litrów oleju opałowego, czyli mniej więcej 80 zł na jedną zimę.
Problem polega na tym, że polepszenie współczynnika szyby o 0,1 nie polepsza współczynnika okna o 0,1.
Tak więc realna oszczędność wyniesie około 50 zł na zimę - czyli około 10 zł na jeden miesiąc grzewczy.
Jeśli w którymś miejscu się pomyliłem, to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
-
Grzegorz O.
- Czytelnik

Według moich wyliczeń, na podstawie formuły:
Ag + Af
Przy założeniach:
> okno dwuskrzydłowe O34,
> profil 5 komorowy wsp. U ramy = 1,4 W/m2K,
> powierzchnia ramy w oknie 41%
Współczynnik U okna przy szybie U= 1,1 i ramce aluminiowej = 1,45 W/m2K
dla szyby 1,0 i ciepłej ramki SWISSPACER U takiego okna = 1,31 W/m2K
Różnica wynosi 0,14 W/m2K -> dla domku z 25 m2 okien ~ 42 litry oszczędności = 110 PLN na sezon...
Na temat ciepłej ramki SWISSPACER można przeczytać na:
http://oknonet.pl/art/idx/art_045_idx.html
lub
www.glaspol.com
Ag + Af
Przy założeniach:
> okno dwuskrzydłowe O34,
> profil 5 komorowy wsp. U ramy = 1,4 W/m2K,
> powierzchnia ramy w oknie 41%
Współczynnik U okna przy szybie U= 1,1 i ramce aluminiowej = 1,45 W/m2K
dla szyby 1,0 i ciepłej ramki SWISSPACER U takiego okna = 1,31 W/m2K
Różnica wynosi 0,14 W/m2K -> dla domku z 25 m2 okien ~ 42 litry oszczędności = 110 PLN na sezon...
Na temat ciepłej ramki SWISSPACER można przeczytać na:
http://oknonet.pl/art/idx/art_045_idx.html
lub
www.glaspol.com
Chłopie chyba cos ci sie pomyliło jak może ci wyść 1,45 jak ramy okna maja 1,4 a szyba z aluminiową ramką 1,1.??????
Czyśbyś sprzedawał ramki S....
Ja wole sprzedawać okna z normalnym wzmocnieniem 1,5 mm grubości.
A klientą mówie że ramka aluminiowa jest swego rodzaju "bezpiecznikiem" jak jest za duża wilgotność w mieszkaniu można szybcie temu zaradzić.
Czyśbyś sprzedawał ramki S....
Ja wole sprzedawać okna z normalnym wzmocnieniem 1,5 mm grubości.
A klientą mówie że ramka aluminiowa jest swego rodzaju "bezpiecznikiem" jak jest za duża wilgotność w mieszkaniu można szybcie temu zaradzić.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
hej, znawca
ten facet, Grzegorz ma racje.
Musisz pojsc do szkoly. (matematyka, zakres szkoly podstawowej). Bo Uw to nie jest U ramy plus U szyby podzielone przez dwa. To wyliczone wg formuly,
a to juz jest sprawa dosc ciezka do objecia rozumem przecietnego znawcy.
Zreszta sprawdz na stronie Thermix (www.thermix.de) tam jest tez podobny rezultat wyliczenia. (np dla okna drewnianego, gdzie wyszlo dla ramki aluminiowej 1,46).
Uw i Uf sa wartosciami MIERZALNYMI a Uw WYLICZONA (roznice chyba pojmujesz)
Ufffff, jak goraco
Chron nas Panie Boze przed takimi fachowcami (ZNAWCAMI)
P.S do takich naleza takze kafelkarze. U mnie kafelkarz zdziczal, jak 3 razy musial poprawiac kafle. Nie rozumial, ze kąt prosty to jest 90 stopni, a jeszcze ciezej przyszlo mu do glowy, ze ktos moze cos takiego domagac sie w wykonawstwie.
Chyba jednak jeszcze 3 pokolenia musza umrzec zanim zrozumiemy o co chodzi
ten facet, Grzegorz ma racje.
Musisz pojsc do szkoly. (matematyka, zakres szkoly podstawowej). Bo Uw to nie jest U ramy plus U szyby podzielone przez dwa. To wyliczone wg formuly,
a to juz jest sprawa dosc ciezka do objecia rozumem przecietnego znawcy.
Zreszta sprawdz na stronie Thermix (www.thermix.de) tam jest tez podobny rezultat wyliczenia. (np dla okna drewnianego, gdzie wyszlo dla ramki aluminiowej 1,46).
Uw i Uf sa wartosciami MIERZALNYMI a Uw WYLICZONA (roznice chyba pojmujesz)
Ufffff, jak goraco
Chron nas Panie Boze przed takimi fachowcami (ZNAWCAMI)
P.S do takich naleza takze kafelkarze. U mnie kafelkarz zdziczal, jak 3 razy musial poprawiac kafle. Nie rozumial, ze kąt prosty to jest 90 stopni, a jeszcze ciezej przyszlo mu do glowy, ze ktos moze cos takiego domagac sie w wykonawstwie.
Chyba jednak jeszcze 3 pokolenia musza umrzec zanim zrozumiemy o co chodzi
oj Dareczku,
dla ciebie wymaganie normalnosci (kąt prosty) to UPRZYKRZANIE (tak tak pisze sie po POLSKIEMU to slowo)
Kafelki umiem sam przykleic, ale mialem kaprys dac zarobic (nie zaplacic!)
fachowcowi.
W naszym kraju trzeba nad fachowcem stac z batem. Bo mysli tak jak ty.
To znaczy nie mysli, ale tak sobie kombinuje.
Bo w normalnym kraju to sie zarabia i daje innym zarobic.
(wg motta zyj i daj zyc innym)
Stalin nie tylko w twojej glowie ale i w duszy.
Krzyzowka Kargula i Pawlaka.
Koryguje: musza wymrzec nie 3 ale moze co najmniej 4 pokolenia, zeby stalo sie normalnie.
bużkajavascript:emoticon(':D')
Very Happy
ze Szczecina
dla ciebie wymaganie normalnosci (kąt prosty) to UPRZYKRZANIE (tak tak pisze sie po POLSKIEMU to slowo)
Kafelki umiem sam przykleic, ale mialem kaprys dac zarobic (nie zaplacic!)
fachowcowi.
W naszym kraju trzeba nad fachowcem stac z batem. Bo mysli tak jak ty.
To znaczy nie mysli, ale tak sobie kombinuje.
Bo w normalnym kraju to sie zarabia i daje innym zarobic.
(wg motta zyj i daj zyc innym)
Stalin nie tylko w twojej glowie ale i w duszy.
Krzyzowka Kargula i Pawlaka.
Koryguje: musza wymrzec nie 3 ale moze co najmniej 4 pokolenia, zeby stalo sie normalnie.
bużkajavascript:emoticon(':D')
Very Happy
ze Szczecina
Może i pięć pokoleń umrzeć a jak powiedział mój tata h.... zawsze będzie h....
Co to za powód do dumy że jest się takim, który innym życie zatruwa bo mu wolno się domagać. Roboty nie widzialem ale z doświadczenia wiem że niemcy nie są tak wymagający jak polacy upierdliwi. W Londynie usłyszałem że najgorzej swoich pracowników gnoją polacy i hindusi.
Bardzo bohatersko się chwalisz że kogoś zgnoiłeś,jest czym, tak 3maj a mój świętej pamięci tata rację będzie miał po wsze czasy.
Czy na tym forum też szukasz kogoś do zgnojenia?
Zastanów się jakim jesteś człowiekiem, fachowości nie neguję.
Co to za powód do dumy że jest się takim, który innym życie zatruwa bo mu wolno się domagać. Roboty nie widzialem ale z doświadczenia wiem że niemcy nie są tak wymagający jak polacy upierdliwi. W Londynie usłyszałem że najgorzej swoich pracowników gnoją polacy i hindusi.
Bardzo bohatersko się chwalisz że kogoś zgnoiłeś,jest czym, tak 3maj a mój świętej pamięci tata rację będzie miał po wsze czasy.
Czy na tym forum też szukasz kogoś do zgnojenia?
Zastanów się jakim jesteś człowiekiem, fachowości nie neguję.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Drogi Adwersarzu,
nie moge kontynuowac dyskusji na tym poziomie. Po prostu zyjemy w roznych swiatach. Dla ciebie domaganie sie normalnosci jest upierdliwoscia.
Domaganie sie, zeby ktos zrobil cos tak jak sie nalezy.
I to jest wlasnie problem wiekszosci naszych producentow , wykonawcow.
To jest powod, dlaczego zarabiamy kilka razy mniej niz w Unii. Najgorsze jest to, ze swiadomosci swej czujemy sie pokrzywdzeni przez los , wyzyskani przez innych.
Sam piszesz, ze roboty nie widziales, a zabierasz glos. Jak wiekszosc ludzi w naszym kraju.
Ty podjales dyskusje niemerytoryczna, ja ci tylko delikatnie sugerowalem niektore sprawy. Nie wiem jakie jest twoje doswiadczenie odnosnie Niemiec, ale ja pracujac tam 10 lat w branzy okiennej( z kilkunastu lat pracy w oknach w ogole) moge ci tylko powiedziec, ze nie ma litosci, obojetnie czy jestes Polakiem, Niemcem, czy Portugalczykiem. Ksenofobia jest w naszej krwii i domaganie sie rzetelnego wykonania pracy Polak traktuje jako polakożerstwo.
To jest smutne.
Jak bedziesz w Berlinie obejrzyj np. ambasade Szwajcarii (obok Kanzleramtu, doslownie dwiescie metrow). To so polskie okna, ktore projektowalem (wspolprojektowalem) i montowalismy. Okna w tym przypadku skrzynkowe. Obejrzyj Rathaus w Rauxell-Castrop, okna historyczne, nietypowe. Na pewno takich projektow nie wykonalaby firma, ktorej pracownicy mysleliby tak jak Ty. Nie dostalaby po prostu na to szansy. Moglbym Ci mnozyc przyklady.
Do Anglii tez zdarzylo sie realizowac projekty.Zapewniam cie, ze nie mogly byc gorsze niz do Niemiec.
Natomiast nie moge podjac dyskusjii na temat traktowania Polakow za granica opartej na doswiadczeniach wyniesionych z branzy >>kuchenno-zmywakowej(mala gastronomia)<< lub np >>przy koszeniu trawnikow<< lub >>innych prac<<, ktore tubylcy chetnie przekazuja na obcokrajowcow. Tam moze rzeczywiscie bedzie tobą rządziło Kapo, niewazne czy Hindus, czy Turek, z reguly ziomal (Polak) jest w takich przypadkach najgorliwszym psem łancuchowym.
Zycze powodzeniajavascript:emoticon('
')
Wink
nie moge kontynuowac dyskusji na tym poziomie. Po prostu zyjemy w roznych swiatach. Dla ciebie domaganie sie normalnosci jest upierdliwoscia.
Domaganie sie, zeby ktos zrobil cos tak jak sie nalezy.
I to jest wlasnie problem wiekszosci naszych producentow , wykonawcow.
To jest powod, dlaczego zarabiamy kilka razy mniej niz w Unii. Najgorsze jest to, ze swiadomosci swej czujemy sie pokrzywdzeni przez los , wyzyskani przez innych.
Sam piszesz, ze roboty nie widziales, a zabierasz glos. Jak wiekszosc ludzi w naszym kraju.
Ty podjales dyskusje niemerytoryczna, ja ci tylko delikatnie sugerowalem niektore sprawy. Nie wiem jakie jest twoje doswiadczenie odnosnie Niemiec, ale ja pracujac tam 10 lat w branzy okiennej( z kilkunastu lat pracy w oknach w ogole) moge ci tylko powiedziec, ze nie ma litosci, obojetnie czy jestes Polakiem, Niemcem, czy Portugalczykiem. Ksenofobia jest w naszej krwii i domaganie sie rzetelnego wykonania pracy Polak traktuje jako polakożerstwo.
To jest smutne.
Jak bedziesz w Berlinie obejrzyj np. ambasade Szwajcarii (obok Kanzleramtu, doslownie dwiescie metrow). To so polskie okna, ktore projektowalem (wspolprojektowalem) i montowalismy. Okna w tym przypadku skrzynkowe. Obejrzyj Rathaus w Rauxell-Castrop, okna historyczne, nietypowe. Na pewno takich projektow nie wykonalaby firma, ktorej pracownicy mysleliby tak jak Ty. Nie dostalaby po prostu na to szansy. Moglbym Ci mnozyc przyklady.
Do Anglii tez zdarzylo sie realizowac projekty.Zapewniam cie, ze nie mogly byc gorsze niz do Niemiec.
Natomiast nie moge podjac dyskusjii na temat traktowania Polakow za granica opartej na doswiadczeniach wyniesionych z branzy >>kuchenno-zmywakowej(mala gastronomia)<< lub np >>przy koszeniu trawnikow<< lub >>innych prac<<, ktore tubylcy chetnie przekazuja na obcokrajowcow. Tam moze rzeczywiscie bedzie tobą rządziło Kapo, niewazne czy Hindus, czy Turek, z reguly ziomal (Polak) jest w takich przypadkach najgorliwszym psem łancuchowym.
Zycze powodzeniajavascript:emoticon('
Wink
jurek 2591,
skromnoscia nie grzeszysz, musze przyznac.
bulwersuje mnie Twoj stosunek do ludzi.
Moze nie mozesz sie w prawdziwym zyciu przebic albo wyzyc?...
dobrym fachowcem moze i jestes - co mnie to obchodzi,
ale skad masz tyle czasu na takie dlugie posty?
Ja sie zajmuje okienkami dopiero od 4 lat (nie jestem jeszcze ani troche fachowcem) i mialem przyjemnosc w ciagu 2 pierwszych lat dzialalnosci
5 razy zmieniac mojego dostawce okien. Sciagam z Polski tylko PVC , drewniane po nie udanych akcjach i rozczarowaniach kupuje lepiej w Niemczech. Syf kupie tez tutaj taniej, lub za ta sama cene niz w Polsce.
Mysle ze celem tego forum nie powinno byc ublizanie innym a jak mnie
uczono ...stopien inteligencji = zdolnosc dostosowania sie do otoczenia.
MONTAZ to najwazniejszy aspekt = zgadzam sie. Ale sa tez inne absurdy:
najlepszym przykladem sa listwy montazowe pod oknem (np. z zewnatrz przykrecony Alu-Parapet, od wewnatrz parapet granitowy wsuniety pod okienko). Fajnie bo czy latem czy zima mozna na niego postawic piwko-i zawsze jest schlodzone...
Ide spac. Dobranoc.
skromnoscia nie grzeszysz, musze przyznac.
bulwersuje mnie Twoj stosunek do ludzi.
Moze nie mozesz sie w prawdziwym zyciu przebic albo wyzyc?...
dobrym fachowcem moze i jestes - co mnie to obchodzi,
ale skad masz tyle czasu na takie dlugie posty?
Ja sie zajmuje okienkami dopiero od 4 lat (nie jestem jeszcze ani troche fachowcem) i mialem przyjemnosc w ciagu 2 pierwszych lat dzialalnosci
5 razy zmieniac mojego dostawce okien. Sciagam z Polski tylko PVC , drewniane po nie udanych akcjach i rozczarowaniach kupuje lepiej w Niemczech. Syf kupie tez tutaj taniej, lub za ta sama cene niz w Polsce.
Mysle ze celem tego forum nie powinno byc ublizanie innym a jak mnie
uczono ...stopien inteligencji = zdolnosc dostosowania sie do otoczenia.
MONTAZ to najwazniejszy aspekt = zgadzam sie. Ale sa tez inne absurdy:
najlepszym przykladem sa listwy montazowe pod oknem (np. z zewnatrz przykrecony Alu-Parapet, od wewnatrz parapet granitowy wsuniety pod okienko). Fajnie bo czy latem czy zima mozna na niego postawic piwko-i zawsze jest schlodzone...
Ide spac. Dobranoc.
-
dociekliwiec
- Małomówny

Czytając posty na tym forum można dojść tylko do jednego wniosku:
BRANŻA OKIENNA TO DNO I WODOROSTY.
Brak wiedzy na temat stolarki okiennej wsród sprzedawców okien jest powszechnym zjawiskiem. (Wnioski takie mam na podstawie lokalnego rynku.) Nieumiejętność wyliczana współczynników przenikania ciepła dla całego okna, nieznajomość włąsnej aprobaty technicznej to rzecz normalna. Moje zdanie jest takie: Jak można skutecznie leczyć nieprzebadawszy pacjenta?? I w związku z brakiem wiedzy są takie firmy, które sprzedają okna dopasowując sie do swoich haseł reklamowych "najtańsze okna w regionie" i biorąc za montaż 20zł/mbo za demontaż, montaż z obróbką tynkarską. Potem mamy 3xc "cena czyni cuda"
- okno 2100szer na 1500wys w jednym skrzydle UR.
Brak wiedzy na temat stolarki okiennej wsród sprzedawców okien jest powszechnym zjawiskiem. (Wnioski takie mam na podstawie lokalnego rynku.) Nieumiejętność wyliczana współczynników przenikania ciepła dla całego okna, nieznajomość włąsnej aprobaty technicznej to rzecz normalna. Moje zdanie jest takie: Jak można skutecznie leczyć nieprzebadawszy pacjenta?? I w związku z brakiem wiedzy są takie firmy, które sprzedają okna dopasowując sie do swoich haseł reklamowych "najtańsze okna w regionie" i biorąc za montaż 20zł/mbo za demontaż, montaż z obróbką tynkarską. Potem mamy 3xc "cena czyni cuda"
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
Z moich obserwacji rynku stolarki otworowej wynika, że na dzień dzisiejszy to KLIENT kreuje CENE co ma odbicie w technologii okna czy drzwi.dociekliwiec pisze:Czytając posty na tym forum można dojść tylko do jednego wniosku:
BRANŻA OKIENNA TO DNO I WODOROSTY.
![]()
Brak wiedzy na temat stolarki okiennej wsród sprzedawców okien jest powszechnym zjawiskiem. (Wnioski takie mam na podstawie lokalnego rynku.) Nieumiejętność wyliczana współczynników przenikania ciepła dla całego okna, nieznajomość włąsnej aprobaty technicznej to rzecz normalna. Moje zdanie jest takie: Jak można skutecznie leczyć nieprzebadawszy pacjenta?? I w związku z brakiem wiedzy są takie firmy, które sprzedają okna dopasowując sie do swoich haseł reklamowych "najtańsze okna w regionie" i biorąc za montaż 20zł/mbo za demontaż, montaż z obróbką tynkarską. Potem mamy 3xc "cena czyni cuda"- okno 2100szer na 1500wys w jednym skrzydle UR.
De facto odbywa się to w ten sposób, że na pytanie Klienta "Pana konkurencja ma taniej (oferta na stół) i jak Pan ich przeskoczysz to kupię u Pana?!" schodzi się się z cyfry - zaliczka - i... telefon do producenta okien w stylu "daj taniej bo nie kupię u ciebie" no to ten kombinuje na oszczędnościach (ludzie + technologia). Przykład: na Śląsku swoistą furorę robi szkło 3 mm a okucie romb święci coroczne wzrosty sprzedaży - nie mówiąc już o grubości wzmocnień czy "ciekawych" rozwiązaniach" 5 komór - powinny się nazywać "5 w 3".
Przyznaję, że spora jest tu wina Klientów bo nie znają się na niczym - dosłownie nie trafiają do nich podstawowe zjawiska fizyczne o jakich się uczymy w powszechniaku w 7 czy 8 klasie.
Ja myślę, że to jest walka z wiatrakami - uświadomić Klienta, że ja mam lepszy technologicznie produkt od konkurencji i przez to droższy. Śmiem twierdzić, że spora część Dealerów na początku swojej kariery rynkowej próbowała uświadamiać Klientów ... ale już im się nie chce - i nie dziwię im się.
Pozdrawiam Was wszystkich - kasa Panowie kasa - bo żyć się chce
jawaryn 
Jesli chodzi o liczenie Uw to polecam np:
http://www.daut-fenster.de
kalkulator dla drewnianego okna
http://www.daut-fenster.de/info-uw-rechner.htm
A o innych oknach (wyliczenia, wzory itp.) w
http://www.fensterberater.de/PagEnEV1.htm
Jezeli wymagane sa okna z uw=1,2 , to nie zawsze oznacza to ze ta
wartosc ma sie odnosic na okno wzorcowe 1230 x 1480mm.
Troche trzeba tutaj uwazac. Mialem niedawno problemy z tym.
To samo z drzwiami zewnetrznymi, akustyka 44 db wraz z VSG oraz w dolnej czesci ESG. Trudno mi bylo znalezc takie okienka/szyby z profilem i certyfikatami.
http://www.daut-fenster.de
kalkulator dla drewnianego okna
http://www.daut-fenster.de/info-uw-rechner.htm
A o innych oknach (wyliczenia, wzory itp.) w
http://www.fensterberater.de/PagEnEV1.htm
Jezeli wymagane sa okna z uw=1,2 , to nie zawsze oznacza to ze ta
wartosc ma sie odnosic na okno wzorcowe 1230 x 1480mm.
Troche trzeba tutaj uwazac. Mialem niedawno problemy z tym.
To samo z drzwiami zewnetrznymi, akustyka 44 db wraz z VSG oraz w dolnej czesci ESG. Trudno mi bylo znalezc takie okienka/szyby z profilem i certyfikatami.
Są dwie dziedziny wiedzy techniczna i sprzedażowa, a jak się je połączy uzyska się dobrego sprzedawcę. Takiego co nie zanudzi, nie spier..., służy doświadczeniem ii iiiii generuje zyski.
Cytując jeden z autorytetów
"Dobry sprzedawca właściwie nic nie sprzedaje. Spełnia on rolę doradcy, a przy okazji może dostarczyć pożądany towar. Adam P. Ygnasik"
Cytując jeden z autorytetów
"Dobry sprzedawca właściwie nic nie sprzedaje. Spełnia on rolę doradcy, a przy okazji może dostarczyć pożądany towar. Adam P. Ygnasik"
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Panowie tak czytam spory na temat przenikalności szyby , wzory obliczeniowe , gdzie mierzymy przenikalność itp. OK jest to wiedza techniczna ale do przekazania klientowi by sprzedać swój towar i mącenie mu w głowie ile zaoszczędzi, są to dane wyliczone w labolatoriach przecież normalnie to co zaoszczędzisz na szybie k-1,0 czy 1,1 w ciągu dnia to przy otwarciu okna do wietrzenia momentalnie stracisz ... no chyba ,że ktoś nie wietrzy mieszkania ale to już inny temat....
pozdrawiam
pozdrawiam