Poradźcie
Poradźcie
Witam. Mam do Was taką prośbę. Chciałbym kupić sobie okna do domu (narazie jedno z braku funduszy) ale nie mam zielonego pojecia na ten temat. Napewno bardziej chodzi mi o okna ktore bedą dobrze wyciszały i muszą mieć szyby antywłamaniowe. w ogóle to jak ktoś by wskazał mi miejsce gdzie mogę na ten temat poczytać lub napisałby mi parę słów na ten temat to by było super (ramy chyba PVC i szyby). Z góry dziękuję i pozdrawiam. Kondani
pomoc
http://murator.com.pl/forum/
Tutaj znajdziesz dużo informacji
Tutaj znajdziesz dużo informacji
-
Jakub Durczak
- Małomówny

Powiedz mi a po co ci szyby antywłamaniowe ? Ktoś do ciebie będzie strzelał z procy ?
Jeżeli chcesz mieć zabezpieczenie to proponuje rolety a nie szyby antywłamaniowe bo jak złodziej będzie chciał się dostać to wejdzie do środka z całym pakietem .
Co do konkretów to już napisalem wcześniej w temacie "Czy to nie cena z piekła rodem?" wymieniłem firmy które moim subiektywnym zdaniem robią dobre okna i raczej będą istnieć więcej niż 1-2 sezony ...
Jeżeli chcesz mieć zabezpieczenie to proponuje rolety a nie szyby antywłamaniowe bo jak złodziej będzie chciał się dostać to wejdzie do środka z całym pakietem .
Co do konkretów to już napisalem wcześniej w temacie "Czy to nie cena z piekła rodem?" wymieniłem firmy które moim subiektywnym zdaniem robią dobre okna i raczej będą istnieć więcej niż 1-2 sezony ...
Maxio
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

maxio - wybacz ale pokaz mi rolety antywlamaniowe? Masz na mysli stalowe czy aluminiowe? Bo jesli te drugie to swiadomie pytajacego w blad wprowadzasz a o stalowych powinienes dodac ze koszt dla "normalnego" iwestora jest zbyt duzy by sie na nie zdecydowal. A poza tym nie ma zabezpieczenia w 100% przed prawdziwym zlodziejem. Mnie wystarczy maksimum 30 sekund (errata wlasna - pomylilem jednostki czasu
bylo minut powinno byc sekund) by rolete i P-4 pokonac gdyz patenty na to znam ale zatrzymalby mnie alarm, rozsadny alarm, i brygada ktora lomot by mi sprawila gdybym amatorem cudzej wlasnosci byl.
Na wszystko znajdzie sie sposob
a w ostatecznosci z Toba kondani wejda i na dodatek ty sam sejf im otworzysz 
Jakub Durczak - wyobraz sobie iz z racji tego ze nie tylko dealerzy, handlowcy, producenci ale takze sporo osob z roznych powodow naprawde znajacych sie na rzeczy wlasnie tam pozbawione marketingu i autoreklamy odpowiedzi udziela. Tak jak juz o forum powiedzial tatko - szacuneczek
. Skarbnica wiedzy nie tylko o oknach ale i calym budowaniu.
Na wszystko znajdzie sie sposob
Jakub Durczak - wyobraz sobie iz z racji tego ze nie tylko dealerzy, handlowcy, producenci ale takze sporo osob z roznych powodow naprawde znajacych sie na rzeczy wlasnie tam pozbawione marketingu i autoreklamy odpowiedzi udziela. Tak jak juz o forum powiedzial tatko - szacuneczek
Ostatnio zmieniony ndz lip 10, 2005 10:06 pm przez Jaroslaw Andrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja napisałem że roleta jest lepszym rozwiązaniem niż szyba antywłamaniowa.
Jakakolwiek roleta jest lepsza (aluminiowa czy stalowa) jest lepsza od szkła antywłamaniowego które jak wiadome przy odpowiedniej sile uderzenia można wejść z całym pakietem do środka a w przypadku rolety trzeba się troche namęczyć .
Oczywiście że nie ma 100% zabiezpieczenia i tylko na reklamach M&S złodziej zniechęcony odchodził
. Chodzi o skuteczność stosowanych środków zabezpieczających . Moim subiektywnym zdaniem jeżeli już chciałbym się zabezpieczyć ja bym założył rolety a nie szyby antywłamaniowe bo koszt podobny a skuteczność zupełnie inna (bo do kosztu to nie tylo dochodzi szkło np. P4 ale także dochodzi odpowiednie okucie które utrzyma taki ciężar no i najlepiej wtedy też zastosować lepsze okucie - wszystko razem nie wiem czy nie wiecej wyjdzie niż rolety a napewno porównywalnie ) .
(Ty piszesz że ci 30 min wystarczy na rolete P4 to ile ci potrzeba na szybę P4 ? - duży kamień mocno rzucony i szyba będzie się dalej trzymała na tej folii ale już z całym pakietem na ziemi .... )
Jakakolwiek roleta jest lepsza (aluminiowa czy stalowa) jest lepsza od szkła antywłamaniowego które jak wiadome przy odpowiedniej sile uderzenia można wejść z całym pakietem do środka a w przypadku rolety trzeba się troche namęczyć .
Oczywiście że nie ma 100% zabiezpieczenia i tylko na reklamach M&S złodziej zniechęcony odchodził
(Ty piszesz że ci 30 min wystarczy na rolete P4 to ile ci potrzeba na szybę P4 ? - duży kamień mocno rzucony i szyba będzie się dalej trzymała na tej folii ale już z całym pakietem na ziemi .... )
Maxio
szanowny kondani wybacz mój sarkazm ale jeśli chcesz tanio i dobrze kupić okno (dobre) z szybą antywłamaniową o podwyższonym stopniu tłumienia (można podnieść cenę robiąc okno w kolorze i ze szprosami - delikatny łuk na górze) a masz ograniczone fundusze to odpuść je sobie i kup normalne okno z normalną szybą w normalnej cenie (a najlepiej dwie lub trzy szt - żebyś odczuł że wymieniłeś okna np w jednym pokoju) To jest tak jak marzyłbyś o majbachu i kupilbyś sobie jedno koło ,niby masz namiastkę samochodu a nie jeżdzi. Jeśli zabezpieczysz okno szybą antywłam i anty hałas to ten złodziej/hałas wejdzie Ci innym oknem albo przez dziurkę od klucza
. Modernizacja (wymiana) okien powinna następowiać w miarę kompleksowo, absolutne minimum to wymiana pomieszczeniami. Cuda marketingowe o super tłumiacych hałas oknach jest miła (zwłaszcza tym co kasują za taką szybę) ale zazwyczaj wystarcza przeciętne okno które tłumi ok 30-35dB hałąs (super szyby na poziomie 36-39 dB i to nie w pełnym paśmie). Poczytaj ostatnie posty tam klientka szukała okien bo mieszka blisko trasy WZ czy jakiejś tam - jest kilka cennych uwag. Rady kolegi o dodatkowym wstawieniu rolet nazywanych antywłamaniowymi (niestety takie nie są) są o tyle cenne ze rzeczywiście dodatkowo wytłumią hałas i utrudnia nieco chęć wlamania przez łebka z poprawczaka ale jak będzuiesz już majętną osobą to przyjadą mili panowie i grzecznie zapukają a potem poproszą abyś oddał im pierścionek teściowej, zegar z kominka i żonę 9jeśli ładna i ja masz) To isę nazywa napad zuchwały i przed tym nie uchroni cie nic. Na dzień dzisiejszy skoro masz ograniczone fundusze to kup normalne okna do pokoju (całego) będziesz zadowolony, odliczysz podatek w marcu, a jak wygrasz w totolotka to albo wymienisz wszystkie okna albo zmienisz chałupę (w przypadku wygranej proszę o kontakt w celu złożenia oferty na okienka i drzwi w rozsądnej cenie za jakość jakiej oczekujesz albo trochę wyższą) Pozostałe dyrdymały o oknach , atesty itp możesz sobie odpuścić pod warunkiem że kupisz to okno w firmie która istnieje ze 3 lata i składa sie z pana (pani) który sprzedaje okna + montera który Ci je zamontuje(uwaga jeśli pan sprzedaje i montuje - uciekaj z tej firmy - za mała żeby w razie czego wypełnić twoje roszczenia reklamacyjne) Pozdrawiam.
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

kazdy z nas pisze o swojej subiektywnej ocenie ale.....sa malo subiektywne statystyki ktore mowia iz wlam nastepuje przede wszystkim poprzez wywazenie skrzydla okiennego. Proby forsowania szyb stanowia ponizej 1 (!!!) procenta wlaman. Poza tym rzucajac nawet ceglowka nie wepchnie nikt prawidlowo zwymiarowanej szyby i zwymiarowanych listew przyszybowych do srodka choc prawda jest ze uczynnic to mozna innym sposobem (jak nie powiem gdyz nie tylko my czytamy Forum) Okucia hmmm..... nie jest prawda ze do P-4 dochodzi inne okucie by ciezar szyby wytrzymac - prawda natomiast jest ze posiadanie szyby P-iles tam w polaczeniu ze standardowymi okuciami to kasa wyrzucona w bloto zupelnie bez sensu.Takie okucie otworzyc to kwestia 15 sekund i posiadania tylko wkretakow dlugosci ok 30 cm. Dopiero okucie klasy WK-II plus odpowiednia szyba plus system alarmowy daje podniesione poczucie bezpieczenstwa w tym brutalnym swiecie. Ale tylko podniesienie dobrego samopoczucia a nie realne 100% zabezpieczenie - takich nie ma i trzeba byc tego swiadomymmaxio pisze: ..... Moim subiektywnym zdaniem jeżeli już chciałbym się zabezpieczyć ja bym założył rolety a nie szyby antywłamaniowe bo koszt podobny a skuteczność zupełnie inna (bo do kosztu to nie tylo dochodzi szkło np. P4 ale także dochodzi odpowiednie okucie które utrzyma taki ciężar no i najlepiej wtedy też zastosować lepsze okucie - wszystko razem nie wiem czy nie wiecej wyjdzie niż rolety a napewno porównywalnie ) .
Te 30 min o ktorych piszesz - to moj blad - mialo byc sekund (wstawilem tam errate na czerwono) - tyle dla speca zajmuje sforsowanie rolety jak ja nazywasz antywlamaniowej oraz okna z pelnym wypasem antywlamaniowym czyli szyby co najmniej P-2 oraz okucia WK-II.
Co do szyb dzwiekochlonnych - tez jak napisale kamarko1. Standardowe 4/16AR/4 maja tumienie na poziomie ok -33dB. Liczone dla czestotliwosci 1kHz. Tak wiec wymieniajac okna na nowe znikna halasy dzieciarni, spiew ptakow itp. natomiast dudnienie tramwaju ciagle pozostanie gdyz ponizej 100Hz tlumienie jest na poziomie ok 2dB, Pakowanie sie w szyby -37dB czy nawet -49dB niewiele nam da gdyz ten cholerny tramwaj ciagle tak samo dudnic bedzie a dzieciarne zaczniesz slyszec z kanalow wentylacyjnych
Proponuje podejsc do tematu naprawde rozsadnie - jak zasugerowal komarko1
przepraszam ze sie nie odzywalem jako jeden z najbardziej zainteresowanych ale jestem strasznie zapracowany.
a wiec tak. przemyslalem cala ta sprawe i stwierdzilem ze faktycznie szyby antywlamaniowe w moim przypadku sa bez sensu. wiec kupie najnormalniejsze w swiecie okna. i teraz mam pytanie. mam dopiero dwie wyceny (brak czasu) wiec powiedzcie co myslicie o tej i czy to sa rozsadne materialy. a wiec: profil brugmann 4-kopmorowy okucia ROTO cena z montażem 689zł. Prosze o komentarz do tej oferty.
wnęka ma rozmiar 1145x1113. Jeżeli ktoś mógłby mi przedstawić swoją ofertę na PW to byłbym wdzięczny.
a wiec tak. przemyslalem cala ta sprawe i stwierdzilem ze faktycznie szyby antywlamaniowe w moim przypadku sa bez sensu. wiec kupie najnormalniejsze w swiecie okna. i teraz mam pytanie. mam dopiero dwie wyceny (brak czasu) wiec powiedzcie co myslicie o tej i czy to sa rozsadne materialy. a wiec: profil brugmann 4-kopmorowy okucia ROTO cena z montażem 689zł. Prosze o komentarz do tej oferty.
wnęka ma rozmiar 1145x1113. Jeżeli ktoś mógłby mi przedstawić swoją ofertę na PW to byłbym wdzięczny.
-
Jakub Durczak
- Małomówny

no i jestem pod wrażeniem....naprawde można się czegoś dowiedzieć....przeczytałem kilka podobnych tematów na tym forum i tam wszyscy się obrzucali błotem bo gość chciał się czegoś dowiedzieć o oknach...ble ble o wróżkach czy konkurencji, a tu prosze.....Czyżby to dzieki mojemu wcześniejszemu postowi? ale nic jestem za tym aby tak zostało i przyjeło się jako dobry nawyk...a tak na marginesie to nie ma w 100% pewnego zabezpieczenia antywlamaniowego. rolety + wypas okno antywłamaniowe teżjest do przejścia ale już nie dla jakiegoś gnojka z ulicy...z tym się zgodze..
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

-
Jakub Durczak
- Małomówny

-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

komentarzkondani pisze: ...a wiec: profil brugmann 4-kopmorowy okucia ROTO cena z montażem 689zł. Prosze o komentarz do tej oferty.
Aluplast Ideal 2000, okucia Roto NT, szyba jak na dzisiejsze czasy juz chyba standard k=1,1
=> okno 1165/1135 jednoskrzydlowe - bez zadnych rabatow - okno i wymiana (demontarz i montaz i obrobka) - 633,01 z VAT
=> to samo w wersji dwuskrzydlowej cena z VAT - 780,01
Aluplast Ideal 4000 (pieciokomorowka)
=> wersja I - 690,02
=> wersja II - 853,64
I sadze ze przy wiekszej ilosci jak jedna sztuka uzyskasz ceny bardziej atrakcyjne