SZYBY FIRMY M&S
SZYBY FIRMY M&S
KTO WIE JAKIE SZYBY STOSUJE FIRMA M&S SŁUPSK W SWOICH WYROBACH OKIENNYCH
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

być moze pytanie głupie, ale chodziło mi dokładnie o NASZĄ strefe klimatyczną. co do tego, ze szyby o takich współczynnikach są potrzebne nie mam żadnych wątpliwości, ale czy akurat w naszym klimacie? moim skromnym zdaniem w szeroko rozumianej Polsce:) w zupełności wystarczy u=1,1.lamer pisze:Głupie pytanie...
A po co wprowadzano U=1,1 skoro dobre było U=3,0?
pozdrawiam
p.s
oczywiście z tokiem myślenia się zgadzam, ale mała analaogia: po co komuś, komp z wysiepaną grafiką, skoro bedzie go wykorzystywał jak maszyne do pisania...
Nie wiem czy dobrze liczę...
1,1-0,66 daje 0,44W/m2K różnicy
Teraz x powierzchnia szyb x21 = 9,24 (coś malutki ten dom
)
Przyjmijmy, że 200 dni (czyli 4800h) w roku różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz to 20 stopni kelwina czyli:
9,24 x 20 x 4800 = 887040W na rok. 887,04KW... Nie wiem jaką wartość energetyczną ma węgiel ale przeliczając to na prąd to jakieś 530zł... Okien nie kupuje się na rok więc?
1,1-0,66 daje 0,44W/m2K różnicy
Teraz x powierzchnia szyb x21 = 9,24 (coś malutki ten dom
Przyjmijmy, że 200 dni (czyli 4800h) w roku różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz to 20 stopni kelwina czyli:
9,24 x 20 x 4800 = 887040W na rok. 887,04KW... Nie wiem jaką wartość energetyczną ma węgiel ale przeliczając to na prąd to jakieś 530zł... Okien nie kupuje się na rok więc?
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.p ... 3+5#441866
swego czasu wyliczylem tam zasadnosc inwestycji w 5 komorowke i wyniki byly dla mnei zaskoczeniem - jak i dla wielu czytajacych
sadze ze podobnie bedzie miala sie rzecz w przypadku szyb 0.66 zwlaszcza ze nie jest to tani wydatek
jak juz w standarcie bedzie 0,5 to co innego
swego czasu wyliczylem tam zasadnosc inwestycji w 5 komorowke i wyniki byly dla mnei zaskoczeniem - jak i dla wielu czytajacych
sadze ze podobnie bedzie miala sie rzecz w przypadku szyb 0.66 zwlaszcza ze nie jest to tani wydatek
jak juz w standarcie bedzie 0,5 to co innego
hmmm.....od 10 lat w branzy
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

lamer 21m2 szyb to ponad 15 okien O34. Zapomniałeś w swoich obliczeniach dodać pracy mikrowentylacji, nawietrzaków oraz otwierania i uchylania okien celem wywietrzenia. Gdzieś mam te notatki z tamtych lat z dokładnym wyliczeniem uwzględaniającym nawet krotności wymiany powietrza/osobę/kubaturę. Do tego dochodzi wentylacja grawitacyjna (kuchnia + łazienka) oraz mechaniczna w wc. Liczyliśmy nawet średnią otwierania drzwi wejściowych. Policz to wszystko a współczynnik szyb wyda Ci się wtedy marginalny.
Nie ma to jak manipulowanie faktamiprzeczytaj sobie link powyzej - tam dokladne obliczenia masz
Teraz do Bira:
A jak masz szyby 1,1 to nie działa mikrowentylacja? Nie wietrzysz? Nie uchylasz okien?
To są tylko elementy, które wpływają na to, że obliczenie kosztów ogrzewania na podstawie powierzchni przegród i ich parametrów U nie jest kosztem rzeczywistym. Jak się nachlasz i zostawisz otwarte na noc okno zimą to cały plan bierze w łeb
-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

-
Jaroslaw Andrzej
- Fachowiec

Ponieważ nie mogłem znalesc linku zacytuje tu wyliczankę, jaka kiedyś zrobiłem.
lamer - popraw mnie jesli gdzies zauwazysz blad. I przypomne Ci ze taka sytuacja jest tylko wtedy gdy masz wszystko pozamykane i kisi sie powietrze w mieszkaniu
Zamiana szyb z 1,1 na 0,66 w sytuacji ekstremalnej, – czyli przy różnicy temperatur minus 20 / plus 20 (a takich dni jest niewiele) na przykładzie mojej chałupy.
Posiłkując się wzorem:
Otóż, jeżeli mamy przegrodę o powierzchni S i współczynniku przenikania ciepłą k i po dwóch stronach tej przegrody panuje różnica temperatur dT, to energia przedostająca się przez przegrodę opisana jest wzorem:
E = k * S * dT * t,
gdzie t to czas, w jakim ta energia jest oddawana.
Chałupa i straty w [Wh - gdzie W to moc a h to godzina ] ciepła:
powierzchnie i współczynniki
ściany fundamentowe - 46mkw k=0,3
dach - 182 mkw. k=0,25
okna (przed wymiana szyb) 46,5mkw k=1,1
ściany - 228 mkw. k=0,25
zapotrzebowanie ma moc [Wh]przy różnicy temperatur 40 stopni [wew./zewn.]
ściany fundamentowe - 552 [Wh]
dach - 1820 [Wh]
okna - 2046 [Wh]
ściany - 2280 [Wh]
sumaryczna moc wszystkich przegród – 6698 [Wh]
zapotrzebowanie na moc po zmianie k szyb z 1,1 na 0,66
dach - 1820 [Wh]
okna (po wymianie szyb) – 1227,6[Wh]
ściany - 2280 [Wh]
sumaryczna moc wszystkich przegród – 5879,6 [Wh]
podsumowanie
przed zmiana - 6698 [Wh]
po zmianie – 5879,6 [Wh]
realnie zyskujemy w zapotrzebowaniu na ogrzanie całej chałupy 818,4 [Wh]
% obniżenia zapotrzebowania na moc całej chałupy, bo to nas chyba powinno najbardziej interesować to wartość 13,92%
I teraz, jeśli wyszła nam taka oszczędność to wracając do kosztów, jakie poniosłem w ogrzewaniu (wiedząc ze koszt ten jest zawyżony, bo uwzględnia CWU i wentylacje, czyli realnie powinienem wziąć do dalszych obliczeń kwotę o wiele niższa ale to już zbyt skomplikowane jak dla mnie J) to 4900PLN * 13,92% daje nam rocznie 796,- pln w kieszeni, (czyli 2,18- zł dziennie)
Oczywiście przy założeniu iż nie wietrzymy, nie działa nam wentylacja i ze na zewnatrz panuja syberyjskie mrozy
, i w ogóle nie żyjemy
A jak uwzglednisz ze otwierasz okna, ze w zimie najczesciej roznice temperatur masz 10-15 stopni a nie 40!!, rozszcelniasz je itd okaze sie ze pozostaje ci oszczednosc wiaderka wegla lub dwu.
Co innego zamiana 2,8 na 1,1 - tu masz roznice 1,7 we wspolczynniku k a nie 0,44 jak w tym przypadku
material do przemyslenia
))))
lamer - popraw mnie jesli gdzies zauwazysz blad. I przypomne Ci ze taka sytuacja jest tylko wtedy gdy masz wszystko pozamykane i kisi sie powietrze w mieszkaniu
Zamiana szyb z 1,1 na 0,66 w sytuacji ekstremalnej, – czyli przy różnicy temperatur minus 20 / plus 20 (a takich dni jest niewiele) na przykładzie mojej chałupy.
Posiłkując się wzorem:
Otóż, jeżeli mamy przegrodę o powierzchni S i współczynniku przenikania ciepłą k i po dwóch stronach tej przegrody panuje różnica temperatur dT, to energia przedostająca się przez przegrodę opisana jest wzorem:
E = k * S * dT * t,
gdzie t to czas, w jakim ta energia jest oddawana.
Chałupa i straty w [Wh - gdzie W to moc a h to godzina ] ciepła:
powierzchnie i współczynniki
ściany fundamentowe - 46mkw k=0,3
dach - 182 mkw. k=0,25
okna (przed wymiana szyb) 46,5mkw k=1,1
ściany - 228 mkw. k=0,25
zapotrzebowanie ma moc [Wh]przy różnicy temperatur 40 stopni [wew./zewn.]
dach - 1820 [Wh]
okna - 2046 [Wh]
ściany - 2280 [Wh]
sumaryczna moc wszystkich przegród – 6698 [Wh]
zapotrzebowanie na moc po zmianie k szyb z 1,1 na 0,66
dach - 1820 [Wh]
okna (po wymianie szyb) – 1227,6[Wh]
ściany - 2280 [Wh]
sumaryczna moc wszystkich przegród – 5879,6 [Wh]
podsumowanie
przed zmiana - 6698 [Wh]
po zmianie – 5879,6 [Wh]
realnie zyskujemy w zapotrzebowaniu na ogrzanie całej chałupy 818,4 [Wh]
% obniżenia zapotrzebowania na moc całej chałupy, bo to nas chyba powinno najbardziej interesować to wartość 13,92%
I teraz, jeśli wyszła nam taka oszczędność to wracając do kosztów, jakie poniosłem w ogrzewaniu (wiedząc ze koszt ten jest zawyżony, bo uwzględnia CWU i wentylacje, czyli realnie powinienem wziąć do dalszych obliczeń kwotę o wiele niższa ale to już zbyt skomplikowane jak dla mnie J) to 4900PLN * 13,92% daje nam rocznie 796,- pln w kieszeni, (czyli 2,18- zł dziennie)
Oczywiście przy założeniu iż nie wietrzymy, nie działa nam wentylacja i ze na zewnatrz panuja syberyjskie mrozy
A jak uwzglednisz ze otwierasz okna, ze w zimie najczesciej roznice temperatur masz 10-15 stopni a nie 40!!, rozszcelniasz je itd okaze sie ze pozostaje ci oszczednosc wiaderka wegla lub dwu.
Co innego zamiana 2,8 na 1,1 - tu masz roznice 1,7 we wspolczynniku k a nie 0,44 jak w tym przypadku
material do przemyslenia
hmmm.....od 10 lat w branzy