problem z typowym podziałem kwater
Witam.Mam następujący problem związany ze stolarką
PCV.Zamówiłam okna dla klienta (mam firmę handl.-usług.) w profilu
Aluplast 4000 o wymiarze:2100x1490.Problem tkwi w szerokości małej
kwatery.Zaznaczyłam, że ma być podział typowy,czyli taki jak dla
okna 038.Większość firm, z którymi współpracuję w tym właśnie oknie
038 robi małą kwaterę o szerok. 800-840 mm.Producent Aluplasta zrobił
skrzydło o wymiarze 650 mm i twierdzi,że u nich taki jest podział typowy.Myślałam,że są normy,które określają parametry podziałów dla typówki.Klient nie przyjął okien a producent wymigał się.Bardzo proszę o odpowiedź.
PCV.Zamówiłam okna dla klienta (mam firmę handl.-usług.) w profilu
Aluplast 4000 o wymiarze:2100x1490.Problem tkwi w szerokości małej
kwatery.Zaznaczyłam, że ma być podział typowy,czyli taki jak dla
okna 038.Większość firm, z którymi współpracuję w tym właśnie oknie
038 robi małą kwaterę o szerok. 800-840 mm.Producent Aluplasta zrobił
skrzydło o wymiarze 650 mm i twierdzi,że u nich taki jest podział typowy.Myślałam,że są normy,które określają parametry podziałów dla typówki.Klient nie przyjął okien a producent wymigał się.Bardzo proszę o odpowiedź.
Re: problem z typowym podziałem kwater
Zamiast myśleć trzeba było sprawdzić .nanah pisze:typowy.Myślałam,że są normy,które określają parametry podziałów dla typówki.
O38 dokładnie ma ustalony gabaryt 2065x1435, oraz z której strony w widoku od wewnąrz znajduje się mala kwatera. Wydaję mi się, że podział do osi słupka nie może zbytnio odbiegać od wymiaru 835 mm - 1230 mm. Sam jestem ciekaw jak inni na ten fakt się zapatrują i czy można w oknie typowym dwukwaterowym zmieniać dowolnie podział o kilkanaście cm. Raz mialem podobną sytuację, jednak klientowi podział nie przeszkadzał bo wymianiał okna w całości w domu prywatnym. Problem jednak mógł się pojawić jakby to były okna w bloku, a słupek nie licowałby się z pozostalymi typówkami. Szczerze mówiąc jestem ciekaw opinii innych na ten temat.