Wymiana szyb w oknie drewnianym

David777
Czytelnik
Czytelnik

Wymiana szyb w oknie drewnianym

Post autor: David777 »

Mam problem związany z moją stałą klientką. Mianowicie: Zakupiła kiedyś okna drewniane ( nie ode mnie). Okazało sie , ze szyby są wykonane nieprawidłowo gdyż sylikon jest wadliwy i zaczął cieknąć po wewnętrznej stronie szyby. Klientka ma nowe szyby, ale trzeba jej je włożyć. Ja sam się tego nie podejmuję, gdyż w chwili obecnej nie mam na to czasu. Jednakże klientka męczy mnie dwoma pytaniami:
* Jaki jest koszt tej wymiany
* kto by to wykonał

Może ktoś jest chętny? (okolice Świdnicy, woj. dolnośląskie)

Wg mnie prawidłowo wykonana usługa winna się wiązać z wymianą listew.

oknoAD

David777
Czytelnik
Czytelnik

P.S. okien jest kilkanaście
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gościu1 »

drogi kolego. nie czaruj. nigdy nie wymieniałeś szyb w oknie drewnianym.
listwy zostają te same, natomiast trzeba wymienić silikon.
widziałem kiedyś okna po wymianie szyby przez "superfacowca".
precyzyjnie odciął silikon od strony szyby, wymienił szybkę, a po 3 latach, ja wymieniłem skrzydełko. koszt 80% całego okna.
a klientka miała szczęście iż była to typówka znanego producenta, a ten był jeszcze przed zmianą profila.
pozdrowionka
David777
Czytelnik
Czytelnik

I wyciągniesz szybę bez uszkodzenia listwy? Wymiana silikonu jest oczywiście bezdyskusyjna. Sam jestem PRODUCENTEM więc mówię jakby było napewniej i najsolidniej.

Pozdrawiam
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

I na tym polego mistrzostwo.
Zadaj sobie lepiej pytanie skąd wziąć nową listwę szczególnie po paru latach. O listwach łukowych nie wspomną.
A mój przedmówca to chyba tylko widzał jak się produkuje okna drewniane, i to pewnie na jakimś filmie.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Sam jestem PRODUCENTEM więc mówię jakby było napewniej i najsolidniej.
I nie potrafisz (albo twoi pracownicy) wymienić szyby bez zniszczenia listwy przyszybowe??? Wybacz ale dla mnie to d...a nie fachowcy 8)

David777
Czytelnik
Czytelnik

Bez komentarza. Listwe najlepiej sobie zrobić jeżeli jest się takim mądrym. Nie robię takich zleceń bo nie mam zamiaru po kimś poprawiac fuszerki, możliwe że po tak wygadanych fachowcach jak przedmówcy.
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

A ja wymieniam nieraz szyby w oknach drewnianych.
Najczęściej pomagam klientom w kłopotach, niekiedy rzeczywiście poprawiam po kimś fuszerkę.
Być może rówmież po przedmówcy, skoro się boi.
Wydaje mi się iż rzeczywiście jest to producent-teoretyk.
Może się ujawnisz?
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Panowie,

szybę w oknie drewnianym da się spokojnie wymienić bez uszkodzenia listwy. Schodzi to jednak o wiele dłużej niż przy oknach PVC.

Żeby nie uszkodzić listwy należy najpierw wyciąć silikon, żeby zobaczyć w których miejscach są sztyfty.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Niezle teksty.
Czy ktos wymienial listwe w softlinie Urzedowskiego? To jest sztuka - wielokrotnie na to patrzylem jak robil to fachowiec i wiem ze do tego trzeba praktyki. By faktycznie nie polamac listew proponuje jakiegos serwisanta od wiekszego producenta, bo na Pana z pierwszej wypowiedzi bym nie postawil. A poza tym - jak u Was przedstawia sie cena takiej uslugi? W ok. Warszawy za szybe w ddrewnianych oknach liczy sie nawet 100 zł od sztuki.
David777
Czytelnik
Czytelnik

Ja się zajmuję produkcją a nie wyminą partactwa (szyby w owych oknach są wymieniane z powodu cieknącego silikonu)

P.S. Okna Urzędowskiego to wcale ni mistrzostwo świata, więc nie wiem skąd akurat taki przyklad.

Jeżeli chodzi o ceny to słyszałem o cenach zachynających się od 80 zł od skrzydła.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Nie pisalem o mistrzostwach. Przywołalem Urzedowskiego ze wzgledu na patentowy zatrzask przy listwach przyszybowych - bo jak niektorzy widzieli nie jest to zwykle nalozenie listwy na skrzydlo i przybicie jej gwozdziami a i ksztalt ma wplyw na jej "kruchosc" przy probie nieudolnego odbicia.
Ale fakt - do nieznanych mi okien nie podszedlbym bez przynajmniej jednego kompletu zapasowych listew. A wiec - klientce pozostaje poszukac czlowieka ktory jej postara sie pomoc a nie producenta wypierajcego sie niewdziecznej ale potrzebnej innym pracy.
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Davdid proszę ujawnij się, bo przydałby mi się mistrz świata, który by nie p...ł okien.
Co do Urzędowskiego to problemem we współpracy z nim są terminy, a nie brak mistrzostwa.
Obejrzyj sobie jego nowe okno na profilu 88 mm i zadaj sobie pytanie jak tam wymienić szybę, a szyby wymienia się nie tylko dlatego iż płynie butyl.
Serwisant Urzędowskiego wymienia, wyjmując listwy w całości.
Tobie też możę trafić się roszczelniona już u klienta w zamontowanym oknie.
Tak naprawdę problemem nie są listwy proste, te można zawsze dorobić, tylko łukowe.
Przykręcanie listwew, przynajmniej jednej rozwiązałoby problem, lecz klient to traktuje jako brak profesjonalizmu.
Pozdrawiam wszystkich.
MARIUSZ 2
Czytelnik
Czytelnik

wymiana listew...........

Post autor: MARIUSZ 2 »

GOŚCIU1 wie o co chodzi w tym temacie a pozostali piszą bzury!!!Odnośnie okien Urzędowskiego to w jego oknach jest szklenie suche także nie ma mowy o wycinaniu silikonu.
Przy wymianie szyby w drewnie należy delikatnie usunąć silikon , a następnie klinami odpowiednio podważyć listwę(delikatnie i umiejętnie),tak aby nie pękła listwa.Gwoździ spod silikonu się nie wyciągnie ponieważ są wbijane pistoletem pod kątem.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Ja przecinam silikon przy szybie nożem do tapet a listwy delikatnie odbijam łopatką do szklenia. Przy umiejętnym i delikatnym traktowaniu "sztyfty" przechodzą na wylot listew bo mają przecież bardzo małe łebki. Robiłem to kilka razy i nigdy mi listwa nie pękła. Fakt, że nie wyobrażam sobie robić tego przy listwie długości < niż jakieś 60-70cm. Wtedy będzie problem :cry:
jurek2591
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jurek2591 »

hej, praktycy, sztyfty usuwa sie w bardzo prosty sposob. Nalezy zeszlifowana na ostro wąską szpachelką wyczuć sztyft, wpychajac szpachelkę pod listwę i przesuwac ją na strone lewa i prawą .Nastepnie oprzeć ostrze szpachelki na sztyfcie, stuknąć młoteczkiem i już sztyft przecięty. Nauczył mnie tego pewien Niemiec, kiedy sprzedawalem okna nieodżałowanego WELETu w Germanii. Oni mają zresztą inne ciekawe pomysły jesli chodzi o montaże, ktore byc może zastosuje na codzień w Polsce jako standard nastepne pokolenie.javascript:emoticon(':D')
Very Happy
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Witaj Jurek - dzieki za rade - moze byc przydatna przy starych typach okien Dj68, ale to nie z nimi jest problem (a raczej brak praktyki).
Twoj sposob jest niemozliwy przy wielu nowych "patentowych" systemach gdzie listwa zakrywa szczeline miedzy listwa a skrzydlem (jesli dobrze pamietam to miesci sie tu m.in. Drutex, Ortis). I wtedy - co zrobic by nie polamac tego cienkiego noska przy odbijaniu? Moze tajemnice "sprzeda" ktorys serwisant z tych firm?
jurek2591
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jurek2591 »

nie kupować okien z tymi gadżetami. Nie wszystko co stare jest gorsze. A na pewno jest przyjażniejsze klientowi. Jesli sie o to dba.
IV-68 jest jak Mercedes lub Rolls-Royce, ale to dla znawcow.
Spróbujcie sprzedac np ten profil urzędowskiego w Niemczech u stolarzy. Nie chodzi, każdy nosem kreci, co z tego, ze promienie krzywizny 6 mm zamiast 3, nowoczesne itd, po, prostu nie podoba sie. Takze nie pasuje do renowacji, kiedy trzeba wymienic jedno okno na fasadzie. Jest po prostu inny.
Inna możliwość to kupowac okna z listwami przykreconymi śrubami. Eleganckimi śrubami z łbami soczewkowymi. W wielu zachodnich krajach to po prostu wymóg w np szkołach, urzędach publicznych, tam gdzie po prostu możliwość uszkodzenia szyby jest duża. (Wymóg wpisany do opisu techn. okien przetargu).
Także śruby wymagane są w oknach, gdzie jest wyższa klasa antywłamaniowa. (w Germanii). wielu dostawcu z Polski nie ma w ogóle tej swiadomosci i sie kiedys natną.
Ale te śruby to u nas marzenie ścietej głowy. Ja sam pracując wiele lat w fabryce okien i zlecając do produkcji przykręcenie listew śrubkami z łbami soczewkowymi spotykalem sie z niezrozumieniem, oporem materii. Wychodzilem na dziwoląga. Zreszta zawsze zpieprzyli i dawali Spaxy. Nie rozumieli, ze łeb soczewkowy jest po to, żeby Frau Berta nie zahaczala scierką i nie klęła na polnische scheisse. Także był problem z zakupem takich śrub, kiedys byly (szkutnictwo etc). Spróbujcie teraz kupic.
Pomijam fakt, ze nasze firmy ograniczajace koszty nie robia tego.
:D [/list]
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Co zrobic kiedy mi sie podoba zakraglenie? A juz zupelnie nietrawie przykladanej listwy, szczegolnie gdy sie zaczyna podnosic i ukazywac czarna dziure.

Twoja rada by tego nie kupowac brzmi troche tak jak uslyszalem od pani kierownik banku: by placic mniej za konto zaproponowala mi bym ograniczyl na nim ruch gotowkowy (ograniczylem - definitywnie zmieniajac bank).

Rada dot. wkretow soczewkowych.. dzieki, chetnie bym je zobaczyl, bo to co sie czasem u nas spotyka wola o pomstę do nieba. Ale gdy nawet beda soczewkowe - czy bede ladne? Szczerze - wolę soft line 12 mm i zastanawiam sie czy listwa Urzedowskiego z "zamkiem" wytrzyma nie wiekszy napór sił niz wkret.

Co sie podoba w Niemczech - nie musi sie przekladac na Polskę. Zaden z moich Klientów nie chcial dluzej patrzec na okno z prostš liniš wykończenia.
arkady
Czytelnik
Czytelnik

Wymiana szyby

Post autor: arkady »

Witam wszystkich.
Nazywam się Arkadiusz Gajos prowadzę firmę zajmującą się serwisem stolarki okiennej drewnianej i PCV. Wymiana szyby do standardowa procedura. Robiłem to już setki razy w oknie PCV procedura ta zajmuje mi jakieś 10 minut w oknie drewnianym ok 0,5 godz. do 1 godz. dłużej ponieważ trzeba wyciąć silikon i ponownie go położyć, oczywiście w profesjonalny sposób. Moja firma działa na terenie całego kraju, W razie potrzeby proszę o kontakt mój tel. 604165297 lub email [email protected]
ODPOWIEDZ