Wybór, niekoniecznie tragiczny...

Cimek
Czytelnik
Czytelnik

Wybór, niekoniecznie tragiczny...

Post autor: Cimek »

Witam,

Wymieniam okna w starym poniemieckim domu - łącznie 12 sztuk. Po odwiedzinach u kilku dilerów, i zapoznaniu się z ofertami na placu boju pozostały 2 profile, z których musze wybrać ten jeden jedyn :)

Mam pytanie, co wybrać:

Thermoplast Royal czy Aluplast Ideal 4000 Round Line

Cena między ofertami różni się o 1800 zł na korzyć profili Aluplastu.

Prosz o radę - jest jakaś istotna różnica pomiędzy tymi oknami? Warto dopłacić i kupić Thermoplast?

Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki - niestety jestem trochę zielonkawy jeśli idzie o temat i chciałbym się ostatecznie wesprzeć opinią fachowców :)

Pozdrawiam,
Cimek

oknoAD

dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

W okolicy nie ma nic innego :?: Osobiście ani jednego ani drugiego bym u siebie w domu nie zastosował. Lecz profil to dopiero początek. Ważny jeszcze jest producent :!: i montażysta :!:

Jeżeli ma Pan ochotę kupic dobre okna radzę troszeczkę się pomęczyc i (jeżeli nie ma takiej wiedzy - to zdobyc) przestudiowac Aprobaty Techniczne. Tam widac różnice między profilami. :)

Pozdrawiam wszystkich uczciwych :!:
szirin
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: szirin »

zazwyczaj tylko czytam ale teraz juz niewytrzymalem Panie dociekliwiec czy jak kupujesz np. samochod to tez czytasz Aprobaty ??? ludzie nie popadajcie w parnoje !!! nie sadze aby jeden czy drugi system sie niesprawdzil i tak najwazniejszy jest montaz w/g mnie oba systemy sa OK a jakie sa okucia ?
Cimek
Czytelnik
Czytelnik

Na parterze zamirzam posadzić okna wzmocnione - antywłamaniowe (okucia WK-2, szyba P3 lub P4), natomiast na piętrze będą to standardowe okucia i szyby (szyby w ROYALu mają współczynnik przenikania 1.0, w IDEALu 4000 RL 1.1).
Czytałem wiele opinii na tema obu producentów i wnioski mam takie: Thermoplast to firma z wyższej półki, Aluplast robi okna dla ludu - zachęcająca cena (niestety sporo negatywnych opinii o tych oknach).
Ja przy wyborze waham sie, bo jak pisałem wcześniej różnica cenowa pomiędzy ofertami, które dostałem do 1800 zł - dla mnie to sporo kasy... Chciałbym jednak mieć pewność po montażu (btw - obydwie firmy mają własny montaż, nie wynajmują firm zewnętrznych), ze forsę dobrze wydałem.

ps (do dociekliwca). A jaki profil byś u siebie zastosował jeśli można wiedzieć?
Robin
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Robin »

Witam,
2 lata temu stałem przed podobnym problemem wyboru okien jaki ma pan teraz i też musiałem zrobić fakultet z wiedzy o oknach zanim podjąłem decyzję. Ostatecznie wybrałem okna w systemie Aluplast, z których jestem bardzo zadowolony, oszczędzając na tej inwestycji ładnych "parę złotych", które mogłem przeznaczyć na zwiększenie zakresu remontu mojego mieszkania.
A co zaważyło o mojej decyzji:
- sprawdziłem, oprócz aprobaty technicznej, z jakich podzespołów składa się na oferowane okno: producent szyby zespolonej, okuć, itp.
- odsiać musiałem ziarno od plew w postaci propagandy typu "nasze okna są mercedesem wsród okien", albo nasze okna "są jak mercedes w porównaniu do poloneza". Zebrane przeze mnie informacje oraz praktyka użytkowa nie potwierdzają takiego rozziewu w jakości wykonania, parametrów technicznych i użytkowych pomiędzy poszczególnymi oknami, które by uzasadniały taki rozziew cen. Uczciwy sprzedawca okien PCV powinien raczej powiedzieć o wyborze pomiędzy "VW Golfem, Renault Megane, a Oplem Astrą III".
- okres jaki na rynku działa firma oferująca mi okna (czym dłuższy tym lepiej), bo świadczy to o tym, że gwarancja i rękojmia na okna będzie miała pokrycie w rzeczywistości, czy firma montuje w oparciu i własne ekipy montażowe, czy podnajmowane (ryzyko rozmycia odpowiedzialności za wadliwy montaż).

A tak w ogóle to włączyłem się do tej dyskusji, bo ponownie szukam okien do mieszkania moich rodziców i chciałem sprawdzić "co w trawie piszczy", ale mając do wyboru to co Pan ma, już bym się długo nad tym nie zastanawiał. Bo ja osobiście nie widzę powodu do przepłacania ceny, która wynika nie z jakiejś zasadniczej różnicy w jakości oferowanych okien, a jedynie z wysokości marży firmy oferującej okna, która tą różnicę uzasadnia sloganami o ekskluzywnym charakterze ich okien (PCV!). Zrozumiałbym, gdyby dotyczyło to okien drewnianych lub innych.
Pozdrawiam
dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

szirin pisze:zazwyczaj tylko czytam ale teraz juz niewytrzymalem Panie dociekliwiec czy jak kupujesz np. samochod to tez czytasz Aprobaty ??? ludzie nie popadajcie w parnoje !!! nie sadze aby jeden czy drugi system sie niesprawdzil i tak najwazniejszy jest montaz w/g mnie oba systemy sa OK a jakie sa okucia ?
Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między mlekiem z Leader Price a mlekiem od gospodarza to rzeczywiście szkoda zdrowia i fatygi. Branża okienna jest bardzo zakłamana, dlatego polecam lekturę AT. Sprzedawca nie wciśnie mam kitu :!: a jeżeli będzie próbował - to zauważymy to.

Jeżeli zamierzamy kupic okna na okres 5 lat i potem wymieniac to chyba każde okno PVC wytrzyma ten okres i rzeczywiście szkoda czasu na edukację :D

Jeżeli mam zamiar wydac pieniądze i nie powracac do danego tematu to rzeczywiscie długo nad tym sie zastanawiam, czytam, dokształcam sie - przynajmniej nie mam pretensji do siebie, że gdybym wiedział to bym .... :twisted:

Cimek
Czytelnik
Czytelnik

No dobra, ale możesz napisać jakie masz okna u siebie i dlaczego nie kupiłbyś okien Thermoplastu i Aluplastu?

Pozdrawiam,
Cimek
dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Mam w domu jedne okno z profilu Termoplast i kilka miesięcy temu proponowali mi współpracę. Przejrzałem ich ofertę i po prostu nie spodobały mi się ich profile. Dokumentacji nie przeglądałem. Aluplasta w moim rejonie dużo jest i widzę jak działają okna na tym profilu. By może, że to kwestia nie profilu lecz producenta okien. Jeżeli chodzi o większych producentów, uczciwych prodcentow - szukanie igły w stogu siana. Swego czasu szukałem dobrej firmy i .... cieżko było. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
pvc
Małomówny
Małomówny

Post autor: pvc »

dociekliwiec pisze:Mam w domu jedne okno z profilu Termoplast i kilka miesięcy temu proponowali mi współpracę. Przejrzałem ich ofertę i po prostu nie spodobały mi się ich profile. Dokumentacji nie przeglądałem. Aluplasta w moim rejonie dużo jest i widzę jak działają okna na tym profilu. By może, że to kwestia nie profilu lecz producenta okien. Jeżeli chodzi o większych producentów, uczciwych prodcentow - szukanie igły w stogu siana. Swego czasu szukałem dobrej firmy i .... cieżko było. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Z tego wszystkiego co Pan nabazgrał , zrozumiałem tylko tyle , że ma Pan w domu jedno okno :-(
Że też nie szkoda Panu czasu na wypisywanie takich nonsensów ?
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

szirin pisze:czy jak kupujesz np. samochod to tez czytasz Aprobaty
Nie! Ale w trosce o swoje i mojej rodziny życie i zdrowie oglądam programy typu Top Gear i czytam gazety branżowe zanim kupię samochód. I tak np. wczoraj widziałem w tv piękną "pseudoterenówkę" za "śmieszne pieniądze", która jednak w testach zderzeniowych prezentowała poziom 126p :cry: Prezentowała się pięknie a kwota była do przełknięcia.
Kupił byś coś takiego by wozić własne dzieci?
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Bo ja osobiście nie widzę powodu do przepłacania ceny, która wynika nie z jakiejś zasadniczej różnicy w jakości oferowanych okien
A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Fajne hasło... Tyle, że w tej konkretnej reklamie (i pewnie nie tylko w tym przypadku...) nie oddaje prawdy!
dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

pvc pisze:
Z tego wszystkiego co Pan nabazgrał , zrozumiałem tylko tyle , że ma Pan w domu jedno okno :-(
Że też nie szkoda Panu czasu na wypisywanie takich nonsensów ?
Szkoda, że na forum jest tyle agresywności, chęci dokopania innym. :lol:
ODPOWIEDZ