Kłamstwa w raklamie

Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Kłamstwa w raklamie

Post autor: Bira »

Co sądzicie na temat nieprawdziwych informacji w reklamie?
Dostałem do domu reklamówkę, w której Budwar Cenrum S.A. chwali się cytując Gaetę Wyborczą, że " może się poszczycić nową technologią w produkcji okien. Budwar Centrum S.A. jako pierwsza w Polsce firma okienna wprowadziła w standardzie OKNA ze zgrzewanym słupkiem a nie wkręcanym. Daje to w efekcie możliwość uniknięcia przedzierania się wody deszczowej do wnętrza profilu , która może spowodować korodowanie stali w jej wnętrzu" . Poza stylistyką (przedzieranie się wody :lol: korodowanie stali w jej wnętrzu :lol: ) informacja ta jest nieprawdziwa ponieważ wgrzewany słupek stosowało przed Budwarem wielw firm.
Swoją drogą jestem ciekaw co ma do powiedzenia Pan pchelek na temat wyższości słupka wgrzewanego nad wkręcanym :lol:

oknoAD

KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

NIE JESTEM PEWIEN ALE WYDAJE MI SIĘ ŻE ŻADNA APROBATA NIE DOPUSZCZA MOCOWANIA SŁUPKA ZGRZEWEM (W TYM MIEJSCU NIE MA STALI BO JEST ZGRZEW) . WIDZIAŁEM PÓŁ ROKU TEMU OKNA DECUENIK
W KOLORZE OK 5 LETNIE CAŁY DOM. WSZYSTKIE SŁUPKI W ZGRZEWIE PĘKŁY .
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Witam Bira

Problem z reklamą ogólnie w Europie jest ten, że nikt do końca nie bierze jej poważnie w odróżnieniu od USA. Podam wam jeden przykład odpowiedzialności za reklamę w USA. Swego czasu GM reklamował swojego nowego Jeepa tym , że się nie przewraca. Klient zakupił tego Jeeepa, jechał Highwayem 100 mil / godz. (dopuszczone było 65), na łuku wyleciał z drogi i wydachował. On zapłacił mandat, a GM jemu 6 milionów dolarów odszkodowania za fałszywą reklamę. Nawiasem mówiąc nigdzie nie znajdziecie w reklamie w Ameryce, że ktoś używa najwyższej - highest jakości materiałów, tylko wysokiej - high jakości materiały, bo nigdy nie wiadomo czy już ktoś nie wymyślił coś lepszego.

A jeśli chodzi o słupki zgrzewalne, to według mnie ma to tylko jeden plus dla producenta. Eliminuję w dużym stopniu odpad wzmocnień do ramy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

A co powiecie na reklamę pewnej firmy z Łodzi, która używa w reklamie zwrotu "No1 w Łodzi" ?!.
Firma jest średnim producentem o kiepskiej notabene jakości i serwisie posprzedażnym. Przed nią jest ze 3-4 producentów o większym przerobie !!!

Albo teksty - NAJTAŃSZY - NAJLEPSZY - OKNA W 7 DNI (a jak przychodzi co do czego to w 3 tygodnie mają problem z wyrobieniem się).

Myślę, że część potencjalnych Klientów reaguje negatywnie na takie zwroty ale zdecydowna część (ciemniaki) połyka haczyk z przynętą :lol:
jawaryn :)
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

takie połaczenie ma tyle zalety ze faktycznie woda nie ma mozliwosci przedostawania sie przez zlacze do komory ksztaltownika w ktorym jest usztywnienie
A ponadto ma to same wady.
pierwsza i najpowazniejsza wada to taka ze usztywnienie co jest w oscieznicy nie ma mechanicznego polaczenia z usztywnieniem w slupku
Zasada laczenia jest taka ze w slupku usztywnienie jest skrecone wkretami stalowymi ze stopka - lacznikiem [lub lacznikami katowymi elownikami] a stopka jest skręcona z usztywnieniem w ościeżnicy
I tylko takie połączenie jest zdolne przenieść duże obciążenia.
W polaczeniu zgrzwany usztywnienie w oscieznicy jest przeciete - bo inaczej nie da sie tego zgrzac.
Jest to zbadane - i jedno polaczenie i drugie [czyli to zgrzewane]
Firmy odeszly od polaczen zgrzewanych z uwagi na jego niska nosnosc.
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

KNMTG i JK nie chodzi o reklamy w stylu jesteśmy najlepsi gdzieś tam, produkujemy najwięcej i najszybciej. Są to sprawy subiektywne, które zawsze można obronić. Bo nie znam producji i skali reklamacji tego czy owego bo to rzeczy tajne. Z terminem też w tym czy innym przypadku możemy się wywiązać. Ale chodzi o rzeczy zasadnicze. Czy podając, że mamy "nową technologię" która zapobiega korozji wewnętrznego zbrojenia nie popełnia się manipulacji. Z tego wynika, że łączenie za pomocą wkręcania powoduje korozję. Co chyba prawdą nie jest. :oops:

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Gdyby były odpowiednie przepisy regulujące rynek reklam (głównie mi chodzi o odpowiedzialność sprzedawcy/producenta) - tak jak w USA, to by się wszystkim odechciało swoistego bicia w przysłowiowy bęben.
Ale nie ma takowych uwarunkowań prawnych i chyba długo nie będzie w Polsce.
Narra
jawaryn :)
andriuf
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: andriuf »

to nie jest nowa technologia , wręcz przecwnie bym powiedział
wgzrewanie słupka istniało już w 90 latach i zgadzam się z P. Pchełkiem , że producenci odeszli od tego rodzaju (( nowości)
maszyny z lat 90 i wcześniejszych np. urban jednoglowicowe były wyposażone w lustra do grzania słupka.

pozdrawiam
Opium
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Opium »

a reklamy typu - tylko u NAS okna z 7% VAT-em....albo montaż gratis, lub raty 0%.....bez sensu albo wielka promocja do 80%, to moze najlepiej dać w reklamie od razu rozdajemy za darmo ? hehe, wyprzedaż ( okna na zamówienie, bez składu ). Ogólnie zauważam, ze w tym kraju ludzie ( pod kątem zakupów, nie tylko okiennych ) lubią być oszukiwani, hehehe
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Ciekaw jestem tylko czy ktoś z Budvaru będzie miał na tyle cywilnej odwagi żeby odszczekać te kłamstwa :oops:
polaroid
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: polaroid »

mysle podobnie :)

na polaków głównie działa napis PROMOCJA i RABAT
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Reklama to temat na dyskusję rzekę. Mi aż żal patrzeć na tytuły ogłoszeń prasowych. Może przydałby sie jakiś kodeks etyczny w tej branży? Ech, ja to chyba jestem idealistą...
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Odnnośnie słupka wgrzewanego - chyba najstarszy polski profil PCW - POLTROCAL, czyli wczesna produkcja Okfensu miała takie rozwiązanie. Jesli ktoś chce zobaczyć takie okno - zamontowane od strony południowej, wiele lat temu, w baraku, nadal sprawnie funkcjonujące, do tego narażone nonstop na dym papierosowy a do tego w miarę przyzwoitości trzymające kolor to służę adresem.
Andrzej770
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Andrzej770 »

Czy ktoś widział ostatnio strone Eko-okien z Raciborza?? Ja trafiłem tam przypadkiem i nie żałuję. Historia firmy pieknie opisana w postaci książki szkoda tylko ,że to nie ich własny pomysł. Taką sama ksiażkę widziałem
w reklamie innej firmy. Jest jeszcze cos takiego jak PRAWA AUTORSKIE, wstyd,że w Eko-oknach nikt o tym nie pomyślał :oops:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

ach ta konkurencja z R.....a - nie dają spać swojemu konkurentowi Eko oknom. O ile wiem to strona została zakupiona przez eko okna od firmy, która ma prawo do stosowania takiej formy reklamy. A konkurenci na gealanie zaspali i teraz żałują :)
poza tym tematem jest nieuczciwa reklama a nie konkurencja , która depcze po piętach. Czyżby znowu to ten sam ciągle zmieniający nicki "Andrzej770"?
lojalny dealer firmy Eko okna
Andrzej770
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Andrzej770 »

komarko naucz się czytać...nie napisałem nic o konkurencji tylko o innej fimie (niekoniecznie okiennej), odwiedz stronę Eko-okien to może bedziesz wiedział o co mi chodzi...historia firmy przedsawiona w formie książki!!! Nie jestem z branży okiennej tylko z nieruchomości więc nie mam żadnego interesu żeby komukolwiek z okniarzy zaszkodzić
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Andrzeju :
"szkoda tylko ,że to nie ich własny pomysł......Jest jeszcze cos takiego jak PRAWA AUTORSKIE
odp
"strona została zakupiona przez eko okna od firmy, która ma prawo do stosowania takiej formy reklamy'
niemniej pochwaliłeś :
"Historia firmy pieknie opisana w postaci książki "
natomiast tematem było
"Co sądzicie na temat nieprawdziwych informacji w reklamie? ......w której Budwar Cenrum S.A. chwali się ... z tąd moja reakcja o moim dostawcy
pozdrawiam
oknohit
Małomówny
Małomówny

Post autor: oknohit »

Czyli komarko1 współpraca z Eko-Oknami to sama przyjemnosć i jak to nazwałeś nie ma co do tego porównywać R......a . Czyli ta książka to nie bajka:)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

oknohit - nie pisałem nic co by dystansowało inne firmy do ekookien.
podałem genezę takiej formy reklamy przez ekookna która stała się zauważalna !!
jako jeden z nielicznych podałem że sprzedaję okna z ekookien i wyraziłem swoje zadowolenie z obsługi zwłaszcza serwisu (w przeciwieństwie od innych super firm tym zdarza sie strzelić babola ale serwis reaguje i to bardzo szybko i skutecznie)
natomiast tematem jest kłamstwo w reklamie - czy raczej nadużywnie pewnych zwrotów - sorki ale bezsensowna i jałowa dyskusja nie prowadzi do iczego - lecę obsługiwać klientów bo chłopaki nie wyrabiają sami
pozdrawiam
ODPOWIEDZ