gwaranacja na okna a montaż przez inna firme
gwaranacja na okna a montaż przez inna firme
Witam
Wykańczam poddasze, mam ekipę, która robi wszystko kompleksowo. Chcę aby również wstawili okna (trzeba wybić dziury pod okna,wmontować nadproża) zamówiłem okna u dealera OKNOPLAST Krakow. Dealer twierdzi, że montaż może przeprowadzić moja ekipa i nie wiąże się to z utratą gwarancji. Jednak słyszałem już różne opinie.
Jak to jest ? Możecie coś doradzić ??
Wykańczam poddasze, mam ekipę, która robi wszystko kompleksowo. Chcę aby również wstawili okna (trzeba wybić dziury pod okna,wmontować nadproża) zamówiłem okna u dealera OKNOPLAST Krakow. Dealer twierdzi, że montaż może przeprowadzić moja ekipa i nie wiąże się to z utratą gwarancji. Jednak słyszałem już różne opinie.
Jak to jest ? Możecie coś doradzić ??
dostajesz gwarancję na produkt (okna) natomiast jeśli ekipa coś uszkodzi to tak samo jak uszkodzi ekipa oknoplasta (dziura w szybie jest dziurą - nieważne kto zrobił) Jest to jak najbardziej możliwe natomiast przez wielu dealerów nie respektowane (pod tytułem samodzielny montaż - brak gwarancji - chodziło tutaj o WYMUSZENIE montażu przez firmę )
witam
powinno być to w ten sposób,ze spokojnie możesz montować sobie samemu okna zakupione w dowolnym punkcie sprzedaży. kupując stolarkę otrzymujesz na nią gwarancję jak na kazdy inny produkt (telewizor, pralka, itd.), ale jest jedna podstawowa kwestia. jesli zamontujesz je w sposób nieprawidłowy (brak pionów, poziomów; zakryte odwodnienia, itp.) automatycznie tracisz gwarancję, podobnie kiedy z Twojej winy psuje sie jakiś sprzęt agd. oczywiście taką utrate gwarancji musi ktoś stwierdzić, ktoś to znaczy sprzedajacy. i tu mogą powstawać problemy. bo jeśli rzeczywiście z oknami jest coś nie tak, a trafisz na jakiegoś "kulawego" sprzedawcę, to na siłę będzie Ci sie starał udowodnić,ze wina leży po stronie niewłaściwego montażu i zaczyna się walka. to jest oczywiście czysto hipotetyczne założenie, bo wcale się tak nie musi dziać. ze swojego doświadczenia znam sytuację z drugiej strony; ewidentnie skopany montaż i klient, który twierdzi,ze skoro jego szwagier samemu wstawiał sobie okna i montował także jemu, to niemozliwe, że zrobił coś źle, ale to już jest temat chyba na odrębną dyskusję.
pozdrawiam
powinno być to w ten sposób,ze spokojnie możesz montować sobie samemu okna zakupione w dowolnym punkcie sprzedaży. kupując stolarkę otrzymujesz na nią gwarancję jak na kazdy inny produkt (telewizor, pralka, itd.), ale jest jedna podstawowa kwestia. jesli zamontujesz je w sposób nieprawidłowy (brak pionów, poziomów; zakryte odwodnienia, itp.) automatycznie tracisz gwarancję, podobnie kiedy z Twojej winy psuje sie jakiś sprzęt agd. oczywiście taką utrate gwarancji musi ktoś stwierdzić, ktoś to znaczy sprzedajacy. i tu mogą powstawać problemy. bo jeśli rzeczywiście z oknami jest coś nie tak, a trafisz na jakiegoś "kulawego" sprzedawcę, to na siłę będzie Ci sie starał udowodnić,ze wina leży po stronie niewłaściwego montażu i zaczyna się walka. to jest oczywiście czysto hipotetyczne założenie, bo wcale się tak nie musi dziać. ze swojego doświadczenia znam sytuację z drugiej strony; ewidentnie skopany montaż i klient, który twierdzi,ze skoro jego szwagier samemu wstawiał sobie okna i montował także jemu, to niemozliwe, że zrobił coś źle, ale to już jest temat chyba na odrębną dyskusję.
pozdrawiam
ja mam inną wersję : skopany montaż przez klienta który starał się ale mu nie wyszło - staram się mu pomóc wybrnąć z tej TRAGEDII dla klienta i wskazać jak naprawić bład.
1. zarobiłem już na nim więc pomoc techniczną traktuję jako bonus dla lienta 2. najczęściej klient jest "pamiętliwy" -co powoduje napór nowych klientów
1. zarobiłem już na nim więc pomoc techniczną traktuję jako bonus dla lienta 2. najczęściej klient jest "pamiętliwy" -co powoduje napór nowych klientów
Piszecie raczej o rękojmi gwarancja to umowa zawarta między
klientem a producentem lub sprzedawcą na której warunki klient
przyzstaje lub nie jeżeli w umowie jest mowa o autoryzowanym
montażu to znaczy że ma być autoryzowany montaż jeżeli ten zapis
w umowie nie odpowiada można odniej odstąpić i wtedy pozostaje rok
rękojmi.
pozdrawiam MAGGREGOR
klientem a producentem lub sprzedawcą na której warunki klient
przyzstaje lub nie jeżeli w umowie jest mowa o autoryzowanym
montażu to znaczy że ma być autoryzowany montaż jeżeli ten zapis
w umowie nie odpowiada można odniej odstąpić i wtedy pozostaje rok
rękojmi.
pozdrawiam MAGGREGOR
Nie mam pojęcia, jak od strony prawnej to wygląda (czyli jak zawarta jest umowa), ale mogę Ci powiedzieć co niesie nam życie w takich przypadkach. Jako były pracownik dealer-a Oknoplastu wiem jak to wygląda. W razie reklamacji ww. producent nie wymaga potwierdzenia autoryzowanego montażu. Ufa swoim przedstawicielom i na ich zasadności uwzględnia reklamację. Z doświadczenia wiem, że nie są upierdliwi i zwykle dbają o dobre imię swojej firmy. Dlatego jeśli ufasz swoim pozafirmowym montażystom - to montuj okna i niczym się nie martw. A w razie czego wal do kierownika serwisu w Ochmanowie - na pewno Ci pomoże. Przy okazji pazdrawiam Stasia 
Istotną sprawą jest solidność i przygotowanie wykonawcy. Jeśli się spisze, czasem nawet teoretycznie "skopane" okno potrafi "uleczyć" właściwym osadzeniem...
O informacje wiążące nt gwarancji proponuję zwrócić się do producenta, zamiast domyślać się na forum. Bo kiedy przychodzi "godzina zero", najlepiej mieć czarno na białym, jakie wykluczenia posiada dana gwarancja. Wg Gwaranta nie wg forumowiczów
O informacje wiążące nt gwarancji proponuję zwrócić się do producenta, zamiast domyślać się na forum. Bo kiedy przychodzi "godzina zero", najlepiej mieć czarno na białym, jakie wykluczenia posiada dana gwarancja. Wg Gwaranta nie wg forumowiczów