MROŹNE KŁOPOTY!!!
MROŹNE KŁOPOTY!!!
Jak tam u was z problemem dużych mrozów, problem przemarzania miedzy oknem a parapetem ,parowanie szyb bo teraz lawina uwag pod tym wzglendem Jak to wygląda u innych?
Ale kto ma problem?
Tylko upierdliwi i tacy co myślą że jak nowe okna zamontowali, to przy minus 20C grzejniki pozakręcają i wydaje im się, że powinni mieć ciepło, proponuję poprzekładać reklamację jak będzie ok. minus 2C, a wtedy problem sam minie.
Trzymajmy się ciepło, a tak właściwie to dobrze że mrozi bo to przecież najlepszy impuls do zamawiania kolejnych okien
.
Ronald.
Tylko upierdliwi i tacy co myślą że jak nowe okna zamontowali, to przy minus 20C grzejniki pozakręcają i wydaje im się, że powinni mieć ciepło, proponuję poprzekładać reklamację jak będzie ok. minus 2C, a wtedy problem sam minie.
Trzymajmy się ciepło, a tak właściwie to dobrze że mrozi bo to przecież najlepszy impuls do zamawiania kolejnych okien
Ronald.
ronald pisze:Ale kto ma problem?
Ronald.
Zgadzam się (znam to z autopsji niestety).
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
lód od środka
Witam
Czy normalne jest że para która pojawia się na dole szyby okna zamienia się w lód w normalnie ogrzewanym domu??
Czy normalne jest że para która pojawia się na dole szyby okna zamienia się w lód w normalnie ogrzewanym domu??
szyba pewno pękła bo była za mocno wpasowana - bez luzu na podkładkach szklących - to się może przytrafić
lód na ramie na dole to sie może zdarzyć [szczególnie na dole drzwi] ale jest to rzadkie zjawisko - w mieszkaniu o normalnej wilgotności nie powinno tego być - zapewne pod szybą zgromadziła się woda albo ta z opadów atmosferycznych - nieszczelne osadzenie szyby albo woda z wilgoci podeszła pod szyby [we wrębie jest woda i rama jest bardzo zimna] - pewno są do tego zasłonięte otwory odwadniające - to częsta wada wykonania okien
Tej zimy to zapewne połowa okien wypadnie fatalnie.
lód na ramie na dole to sie może zdarzyć [szczególnie na dole drzwi] ale jest to rzadkie zjawisko - w mieszkaniu o normalnej wilgotności nie powinno tego być - zapewne pod szybą zgromadziła się woda albo ta z opadów atmosferycznych - nieszczelne osadzenie szyby albo woda z wilgoci podeszła pod szyby [we wrębie jest woda i rama jest bardzo zimna] - pewno są do tego zasłonięte otwory odwadniające - to częsta wada wykonania okien
Tej zimy to zapewne połowa okien wypadnie fatalnie.
lod od strony mieszkania jest niedopuszczalny !!!! Jesli takowy jest to najczesciej jest to wada montazu !!! (brak pianowania lub niewystarczajace (punktowe)) albo ryglowanie nietrzyma lub jest na granicy 800 mm we wrebie. Ja osobiscie nie wtykam kitow klientom ze tak ma byc !!! bo pierwszy lepszy rzczoznawca uzna to za wade montazu (fabryczna) i klopot gotowy, tak wiec proponuje zalagodzic i poprawic na wiosne albo czekac az rekojma 24 miesiace minie
. Jesli ktos sie niezgadza niech poczyta podreczniki Techniczne, a jesli nierozumie to polecam fizyka dla klas 7
))
szirin - to prawda co piszesz - ja tylko raz na własne oczy widzialem lód na ramie drzwi balkonowych na dole - ale to bylo spowodowane jak piszesz - fatalnym montazem [jak były zadymki śnieżne to śnieg wwiewało do środka !!!!!!!!!!!i dodatkowo skrzydło odstawało od ramy. Tak więc lód może się zdarzyć ale jest niedopuszczalny.
Tej zimy to połowa nowych okien okaże się do d..y
Tej zimy to połowa nowych okien okaże się do d..y
Szirin, - co ma montaż do zaparowanej SZYBY , ( a nie ramy okiennej ) gdyby montaż był nieprawidłowy np. niedokładne uszczelnienie to szyba pewnie by niezaparowała o czym można się przekonć podczas rszczelnienia uszczelek że para wodna znika.szirin pisze:lod od strony mieszkania jest niedopuszczalny !!!! Jesli takowy jest to najczesciej jest to wada montazu !!! (brak pianowania lub niewystarczajace (punktowe)) albo ryglowanie nietrzyma lub jest na granicy 800 mm we wrebie. Ja osobiscie nie wtykam kitow klientom ze tak ma byc !!! bo pierwszy lepszy rzczoznawca uzna to za wade montazu (fabryczna) i klopot gotowy, tak wiec proponuje zalagodzic i poprawic na wiosne albo czekac az rekojma 24 miesiace minie. Jesli ktos sie niezgadza niech poczyta podreczniki Techniczne, a jesli nierozumie to polecam fizyka dla klas 7
))
Problemy to osadzajaca się wilgoć z wewnątrz pomieszczenia zwłaszcza na dolnej poziomej części szyby ponieważ w tym właśnie miejscu brak jest jakiejkolwiek cyrkulacji powietrza ze względu na przesunięcie szyby względem listwy przyszybowej ( co niewystępuje po ok 5 cm nad listwą ).
Przyczyną jest nieodpowiednia wentylacja, a do tego niewietrzone pomieszczenia i niestety w pomieszczeniu przy temp. nawet plus 20C jeżeli na zewnątrz jest minus 20C to robi się lodowisko.
Oby do wiosny - Ronald.
Czy od mrozu może odkształcić się skrzydło ?
Ja mam masę telefonów, najczęściej reklamują nieszczelność między skrzydłem a ościeżnicą. Regulacja docisku rygli na max. działa niezbyt skutecznie, stwierdziłem znaczne odkształcenia skrzydeł i właśnie nieszczelności w miejscu wybrzusenia. Jeśli nie ma tam zaczepu to kaplica ! Momentami nawet rygle nie chcą łapać zaczepu, mijają się z nim, dołożenie klinów pod szyby jest bez sensu bo przy ociepleniu wszystko może być za ciasne. Czy jest to możliwe, żeby skrzydło tak mocno kurczyło się od mrozu ?
Re: Czy od mrozu może odkształcić się skrzydło ?
Jaki to profil?Adameck pisze:Ja mam masę telefonów, najczęściej reklamują nieszczelność między skrzydłem a ościeżnicą. Regulacja docisku rygli na max. działa niezbyt skutecznie, stwierdziłem znaczne odkształcenia skrzydeł i właśnie nieszczelności w miejscu wybrzusenia. Jeśli nie ma tam zaczepu to kaplica ! Momentami nawet rygle nie chcą łapać zaczepu, mijają się z nim, dołożenie klinów pod szyby jest bez sensu bo przy ociepleniu wszystko może być za ciasne. Czy jest to możliwe, żeby skrzydło tak mocno kurczyło się od mrozu ?
Re: Czy od mrozu może odkształcić się skrzydło ?
Jaki to profil?[/quote]
To samo dzieje się w Panoramie i Aluplast Ideal2000 a więc 3-komorowce. Innych na razie nie testowałem !
To samo dzieje się w Panoramie i Aluplast Ideal2000 a więc 3-komorowce. Innych na razie nie testowałem !
rozszerzalność liniowa PVC to około 1,2 mm na 10 stopni - jak od zewnątrz jest minus 20 a od wewnątrz + 20 to razem jest 40 stopni różnicy - ze skrzydeł robi się łodka [jak jest za słabe usztywnienie to łódka jest duuuuża] - [dzieje sie praktycznie to samo co z oknami kolorowymi w duże upały] - i żaden zaczep tego nie chwyci - do tego skrzydło się potrafi skurczyć na wysokości i szerokości i zaczepy sie nie zazębiają - ot i co okno sie nie domyka - do tego w pewnych systemach są bardzo cienkie uszczelki i rama skrzydła słabo przylega do ościeżicy
rumburak -ale okna drewniane są lubiane przez grzybki i lubią się paczyć i rozsychać
rumburak -ale okna drewniane są lubiane przez grzybki i lubią się paczyć i rozsychać
tomsi - współczynnik rozszerzalności liniowej PVC jest taki jak podałem - dla okien kolorowych jest znacznie większy. natomiast masz rację że żadne okno tak sie nie porozszerza, [poskurcza] bo w profilach PVC są stalowe profile usztywniające, które tym zmianom zapobiegają - dlatego profile niedostatecznie usztywnione potrafią się wyginać w łódki. Z tą szybą to może być tak że jak piszesz ktoś ją przesztywnił na podkładkach [dał je z każdej strony a nie po przekątnych]. Dolny ramiak się wygiął w łodkę i szyba pękła przy tym wyginaniu [prawdopodobnie] - podejrzewam że była na krawędzi nieznacznie uszczerbiona lub trącona przy zakładaniu podkladki.
A tak na marginesie pękanie szyb to jedna wielka nieznajoma. Ja mialem przypadek że pękały szyby w skrzydłach ze szprosami [naklejanymi na szyby] - zaczynały sie przy styku szprosów z ramiakami.
W innym przypadku pękały szyby w w tym samym oknie stałym w miejscu gdzie padał cień od drzewa w momenie największego nasłonecznienia. Zman też przypadek że pękło 13 szyb pod szprosami
Profil B......... ma uszczelki cienkie jak makaron nitki po liftingu
A tak na marginesie pękanie szyb to jedna wielka nieznajoma. Ja mialem przypadek że pękały szyby w skrzydłach ze szprosami [naklejanymi na szyby] - zaczynały sie przy styku szprosów z ramiakami.
W innym przypadku pękały szyby w w tym samym oknie stałym w miejscu gdzie padał cień od drzewa w momenie największego nasłonecznienia. Zman też przypadek że pękło 13 szyb pod szprosami
Profil B......... ma uszczelki cienkie jak makaron nitki po liftingu
Przyczyn pojawiania się lodu na ramie okna może być wiele nie tylko
zły montaż przede wszystkim zbyt niska temperatura i zbyt duża
wilgotność w pomieszczeniu ,za głęboko osadzone okno w wnęce
w strefie przemarzania muru , za szeroki parapet wewnętrzny
zasłaniający grzejnik , w przpatku drzwi tarasowych nawyt zasunięta
zasłona niedopuszczająca ciepła a kumulująca zimno .
pozdrawiam MAGGREGOR
zły montaż przede wszystkim zbyt niska temperatura i zbyt duża
wilgotność w pomieszczeniu ,za głęboko osadzone okno w wnęce
w strefie przemarzania muru , za szeroki parapet wewnętrzny
zasłaniający grzejnik , w przpatku drzwi tarasowych nawyt zasunięta
zasłona niedopuszczająca ciepła a kumulująca zimno .
pozdrawiam MAGGREGOR