OKNA nr 1 w Polsce
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Taaaak, badzmy aktywni. Szczegolnie w promocji.
Ciesze sie tylko ze Oknoplast nie przysłał mi prywatnego listu z info ze sa najlepsi, pokusiłbym sie o osobista odpowiedz.
A ze bija promocją z łam gazet i internetu - to ich sprawa. Byleby pisali rzetelnie i prawdziwie. A tu przyznaje - zabraklo informacji o wielkosci tej porownywanej proby, bo ten sukces nie wygladałby tak rozowo.
Ciesze sie tylko ze Oknoplast nie przysłał mi prywatnego listu z info ze sa najlepsi, pokusiłbym sie o osobista odpowiedz.
A ze bija promocją z łam gazet i internetu - to ich sprawa. Byleby pisali rzetelnie i prawdziwie. A tu przyznaje - zabraklo informacji o wielkosci tej porownywanej proby, bo ten sukces nie wygladałby tak rozowo.
Re: OKNA nr 1 w Polsce
Zapomniano dodać, że przebadano tylko okna 10 producentów sponad tysiąca na rynku.[/quote]
Tomsi ! Twojej firmy nie sprawdzili?
A może do Ciebie wysłali pismo w którym piszą, że jak nie poprawisz jakości to ogłoszą twoją firmę jako...nierzetelną!?
Zaczynasz mnie denerwowac!
Coś Cię boli?
Tomsi ! Twojej firmy nie sprawdzili?
A może do Ciebie wysłali pismo w którym piszą, że jak nie poprawisz jakości to ogłoszą twoją firmę jako...nierzetelną!?
Zaczynasz mnie denerwowac!
Coś Cię boli?
STATUT
Związek Producentów, Dostawców i Dystrybutorów
„POLSKIE OKNA I DRZWI”
CELE I ZADANIA ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI”
§ 7
Celem ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI” jest:
2. Zwalczanie przejawów nieuczciwej konkurencji krajowej i międzynarodowej w zakresie, jaki reprezentują członkowie ZPDD „ POLSKIE OKNA I DRZWI”
4. Kształtowania poprawnych stosunków pomiędzy: członkami ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI”, ich pracownikami, oraz ich Klientami.
§ 24
3. Członek ZPDD”POLSKIE OKNA I DRZWI może ...
Ustawa z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
Art. 3. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta.
2. Czynami nieuczciwej konkurencji są w szczególności: pomawianie lub nieuczciwe zachwalanie, a także nieuczciwa lub zakazana reklama,
Art. 14. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie,
3. Rozpowszechnianiem wiadomości, o których mowa w ust. 1, jest również posługiwanie się:
3) nierzetelnymi wynikami badań;
Art. 15. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest :
5) działanie mające na celu wymuszenie na klientach wyboru jako kontrahenta określonego przedsiębiorcy lub stwarzanie warunków umożliwiających podmiotom trzecim wymuszanie zakupu towaru lub usługi u określonego przedsiębiorcy.
2. Czyn, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, może polegać w szczególności na:
2) stworzeniu sytuacji powodujących pośrednio lub bezpośrednio narzucenie klientom przez podmioty trzecie konieczności dokonania zakupu u danego przedsiębiorcy lub u przedsiębiorcy, z którym dany przedsiębiorca pozostaje w związku gospodarczym;
Art. 16. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji ....... jest w szczególności:
2) reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego decyzję co do nabycia towaru lub usługi;
3) reklama odwołująca się do uczuć klientów przez wywoływanie lęku, wykorzystywanie przesądów lub łatwowierności dzieci;
4) wypowiedź, która, zachęcając do nabywania towarów lub usług, sprawia wrażenie neutralnej informacji;
To wyżej to tytułem ogłoszenia w GW
Związek Producentów, Dostawców i Dystrybutorów
„POLSKIE OKNA I DRZWI”
CELE I ZADANIA ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI”
§ 7
Celem ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI” jest:
2. Zwalczanie przejawów nieuczciwej konkurencji krajowej i międzynarodowej w zakresie, jaki reprezentują członkowie ZPDD „ POLSKIE OKNA I DRZWI”
4. Kształtowania poprawnych stosunków pomiędzy: członkami ZPDD „POLSKIE OKNA I DRZWI”, ich pracownikami, oraz ich Klientami.
§ 24
3. Członek ZPDD”POLSKIE OKNA I DRZWI może ...
Ustawa z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
Art. 3. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta.
2. Czynami nieuczciwej konkurencji są w szczególności: pomawianie lub nieuczciwe zachwalanie, a także nieuczciwa lub zakazana reklama,
Art. 14. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie,
3. Rozpowszechnianiem wiadomości, o których mowa w ust. 1, jest również posługiwanie się:
3) nierzetelnymi wynikami badań;
Art. 15. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest :
5) działanie mające na celu wymuszenie na klientach wyboru jako kontrahenta określonego przedsiębiorcy lub stwarzanie warunków umożliwiających podmiotom trzecim wymuszanie zakupu towaru lub usługi u określonego przedsiębiorcy.
2. Czyn, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, może polegać w szczególności na:
2) stworzeniu sytuacji powodujących pośrednio lub bezpośrednio narzucenie klientom przez podmioty trzecie konieczności dokonania zakupu u danego przedsiębiorcy lub u przedsiębiorcy, z którym dany przedsiębiorca pozostaje w związku gospodarczym;
Art. 16. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji ....... jest w szczególności:
2) reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego decyzję co do nabycia towaru lub usługi;
3) reklama odwołująca się do uczuć klientów przez wywoływanie lęku, wykorzystywanie przesądów lub łatwowierności dzieci;
4) wypowiedź, która, zachęcając do nabywania towarów lub usług, sprawia wrażenie neutralnej informacji;
To wyżej to tytułem ogłoszenia w GW
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Pomijajac haslo i jego prawdziwosc - Oknoplast ruszyl z nowa kampania. W piatek zadzwoil kolega - wpadla mu w "łapy" 4 stronicowa wkładka z Wyborczej. Dał się złapać i uwierzył że czyta wyniki niezależnego testu.
Niemniej jednak, postanowił wymienić swoje 10-letnie zdeformowane plastiki, bo stwierdził ze nie bedzie kolejną zime upychal szpar szmatami.
A wiec - uczmy sie - reklama dzwignia handlu!
Aha... przy cenie 8 tys (pcw w zewn. okleinie ) i 11 tys. (meranti) wybrał jednak to drugie...
Niemniej jednak, postanowił wymienić swoje 10-letnie zdeformowane plastiki, bo stwierdził ze nie bedzie kolejną zime upychal szpar szmatami.
A wiec - uczmy sie - reklama dzwignia handlu!
Aha... przy cenie 8 tys (pcw w zewn. okleinie ) i 11 tys. (meranti) wybrał jednak to drugie...
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Moja firma dostała bardzo miłe pismo, że nie spełniamy normy, bo nie ma na naklejce na oknie nazwy profilu i nie ma sposobu otwierania okna.. Do niczego innego przyczepić się "stowarzyszenie" nie mogło...MANIEK pisze: Tomsi ! Twojej firmy nie sprawdzili?
Za to.. i to moim zdaniem świadczy o "niezależności".. była propozycja, że możemy wskazać jedno okno od naszego dilera, które oni później "kupią" i "przebadają". Oczywiście musielibyśmy im zwrócić koszty zakupu pierwszego i drugiego "losowego" okna no i koszty "badań".
Pismo mogę zeskanować, i wrzucić na listę, jeśli kogoś interesuje.
Delikatnie im powiedziałem, żeby s.....
Moje okno nie przeszło też podobno testu "wodoszczelności". Ciekawe czy ITB robiła badania i kto i jak montował okno na stanowisku testowym.
Generalnie cały "test" był ustawiony po to, żeby wziąć trochę kasy od producentów. Klienci oczywiście o tym nie mają pojęcia, więc Oknoplast bardzo mądrze robi, wykorzystując to w reklamach. Zresztą na ich miejscu robiłbym dokłądnie to samo. W końcu muszą się czymś wyróżnić od innych Vekowców
lekomin pisze:Moja firma dostała bardzo miłe pismo, że nie spełniamy normy, bo nie ma na naklejce na oknie nazwy profilu i nie ma sposobu otwierania okna.. Do niczego innego przyczepić się "stowarzyszenie" nie mogło...MANIEK pisze: Tomsi ! Twojej firmy nie sprawdzili?
Za to.. i to moim zdaniem świadczy o "niezależności".. była propozycja, że możemy wskazać jedno okno od naszego dilera, które oni później "kupią" i "przebadają". Oczywiście musielibyśmy im zwrócić koszty zakupu pierwszego i drugiego "losowego" okna no i koszty "badań".
Pismo mogę zeskanować, i wrzucić na listę, jeśli kogoś interesuje.
Delikatnie im powiedziałem, żeby s.....
Moje okno nie przeszło też podobno testu "wodoszczelności". Ciekawe czy ITB robiła badania i kto i jak montował okno na stanowisku testowym.
Generalnie cały "test" był ustawiony po to, żeby wziąć trochę kasy od producentów. Klienci oczywiście o tym nie mają pojęcia, więc Oknoplast bardzo mądrze robi, wykorzystując to w reklamach. Zresztą na ich miejscu robiłbym dokłądnie to samo. W końcu muszą się czymś wyróżnić od innych VekowcówWszyscy tak naprawdę mają taki sam produkt, w tym samym kolorze, o tym samym kształcie. Więc trzeba trochę zakręcić, że nasza Veka jest lepsza od innej Veki.
Na tym forum czytałm, że to Zwiazek zapłacił za okna do badań. Postaram się to znaleźć i wam przekazać.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Dokładny cytat z ich listu:ZNAWCA pisze:
Na tym forum czytałm, że to Zwiazek zapłacił za okna do badań. Postaram się to znaleźć i wam przekazać.
"W celu wyeliminowania tych usterek proponujemy Państwu udostępnienie pełnej dokumentacji badań wraz z wnioskami Laboratorium Badawczego, oczekując w zamian zwrot kosztów zakupu okna i jego badań.
Jesteśmy gotowi przebadać kolejne okno Państwa produkcji zakupione przez nas, we wskazanym przez Was punkcie sprzedaży.
W przypadku pozytywnego wynkiku badań ZPDiD jest gotów udzielić Państwa firmie REKOMENDACJI rzetelnego producenta"
Czyli oddamy za wszystko kasę, poprawimy błędy a oni łaskawie nam przyznają "rekomendacje".
Co do zarzutów do nas:
1) Brak nazwy systemu i nazwy handlowej
2) Brak sposobu rozszczelnienia okna
3) Brak instrukcji wbudowania i użytkowania
oraz że:
4) nie spełniło parametrów wodoszczelności.
Testy wykonało PCA Laboratorium Pomiarowo-Badawcze
Ad.1. Można dyskutować: na naklejce, która jest na oknie jak byk stoi nazwa handlowa, a nazwa systemu wymieniona jest w wydrukowanej na naklejce deklaracji zgodności
Ad.2. Każdy kto produkuje okna wie o co chodzi. Ciekawe czy klienci konkurencji wiedzą, że konkurencja wycina uszczelki żeby spełnić normę
Ad.3. Nie otrzymali od dilera, który za to dostał tzw. zmywkę.
Ad.4. Ciekawe jakie było środowisko testowe
Czyli mogliśmy poprawić to co było nie tak, ZAPŁACIĆ IM, a wtedy bylibyśmy w ich oczach "rekomendowani". To jest jawny szantaż.