Okna drewniane czy pcv ? Wady i zalety.

kobietaa
Czytelnik
Czytelnik

Okna drewniane czy pcv ? Wady i zalety.

Post autor: kobietaa »

Dzien dobry Wszystkim.
Chce wymienic w swoim mieszkaniu okna. Rynek proponuje okna drewniane i pcv.
Chcialabym uzyskac Wasze opinie na temat jednych okien i drugich.
Ktore mam wybrac? Prosze o opinie.
Pozdrawiam.

oknoAD

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Sprecyzuj Kobieto ;)
A poważnie : odpwiedz sobie na pytanie: chcesz tylko okno na zamianę starego, nieszczelnego czy oczekujesz czegoś więcej - np. potraktowania okna jako pełnowartościowy element wyposażenia mieszkania?
Poza tym - chyba to złe miejsce na pytanie co lepsze: oknonet to z założenia forum branży okien PCW i każdy głos za drewnem spotka tu dziesięć sprzeciwu od jego przeciwników...
polecam forum Muratora. Jest bardziej obiektywne dla Twojego pytania.
kobietaa
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: kobietaa »

Wiec prosze podac wady i zalety okien pcv :)
SALAMANDER
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: SALAMANDER »

Witam
Podstawowe różnice miedzy oknami PCV a drewnianymi jest to surowiec z którego są wykonane. Drewno jest naturalnym elementem wykorzystywanym w budownictwie. Jest to budulec "ekologiczny". Piszę w cudzysłowie, ponieważ z ekologia nie ma nic wspólnego. Bo jak nazwać okna ekologiczne, które sa nasaczone substancjami przeciwgrzybicznymi na bazie silnych środków chemicznych. Jak nazwać je ekologicznymi jeżeli do produkcji jednego okna z drewna litego traeba wykorzystać 2 lub 3 drzewa, któerych obecnie wycina sie coraz wiecej? Gdzie ta ekologia? Tego typu zachwalanie jest bezpodstawne. Szkółki drzew sa "pędzone" jak Pudzianowski by był szybszy wzrost i szybki zarobek. Prosze wziąść pod uwage że owe ekologiczne okna pozbawione sa naturalnego składnika jakim jest żywica. Okna które były wstawiane 40 lat temu nie były odsysane zadne substancje z drewna i niektóre okna zachowuja swoja szczelność do dnia dzisiejszego. Ja sam obecnie wymieniam okna drewniane, które były wymieniane niecałe 5 lat temu. Wiem, ze ludzie wymieniaja również PCV lecz wynika to z nieuczciwości producentów którzy niesolidnie podchodza do procesu produkcji. Okna drewniane należy i jest to zapisane w gwarancji (w przypadku okien białych lub brazowych) co 3 lata odnowić powłokę (farbę) lecz wcześniej trzeba usunać poprzednia warstwę. W przypadku okien PCV nalezy je myć i konserwować. Nie używać żadnych amoniaków i octów tylko delikatny płyn do mycia ogólnego. Okna PCV poddawane są w 100% recyklingowi a drewniane tylko na opał. Należy zatem wybrać uczciwego producenta okien PCV. Wiem że jest to trudne ale należy prześledzić rynek. Wiele elementów składowych okna PCV ma znaczenie w jego poprawnym działaniu: okucia, szyba, profil, wzmocnienie. Proszę szukać. A jeżeli zdecyduje sie Pani na zakup okien drewnianych to polecam: dąb, dąb afrykański, mahoń, meranti. W żadnym wypadku sosna z mikrowczepów. Dobrze byłoby zapytać się ile dane drewno leżakowało i od kiedy firma która produkuje te okna istnieje. Później krótkie odejmowanie i wynik gotowy. Zostawiam do przemyśleń.Jezeli będzie miała Pani jakieś pytanie to czekam i jeżeli bede mógł pomóc to odpiszę.
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gościu1 »

Panie Salamander ale masz wyobraźnię i nawijkę.
no! no!
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

ogólnie popieram salamandra,choć wg mojej oceny okna sosnowe(lite bez mikrowczepów) zachowają się równie dobrze(Żle) jak pozostałe drzewo - które służy w oknach jako szkielet i wypełniacz. PCV - mniej roboty z oknami (konserwacja, mycie itp) mniej kłopotów, cena zdecydowanie niższa(nawet w kolorze) Niestety okna tzw drewniane mają tyle samo wspólnego z oknami z dzrewa (sprzed np 100 lat) co pCV

Jeszcze jedno - murator jest pismem które żyje z reklam i sponsorów i pisze to za co mu zapłacą

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Na poczatek drobna uwaga do komarko - odsyłałem na forum Muratora - pisane wyłšcznie przez Budujšcych. Żadnej komercji - każdy jej objaw jest tam piętnowany jak kryptoreklama na oknonecie.

A do wypowiedzi sprowokował mnie "Salamander".
W jego wypowiedzi roi się od błędów rzeczowych.

Rodzaje drewna: mahoń to bilogiczna rodzina obejmujšca kilkadziesišt gatunków. To tak jak z motylami. Meranti - red meranti - praktycznie tylko z tego egzotycznego drewna można u nas kupić okna, które w dodatku posiadajš aprobatę technicznš - pozostałe sš praktycznie niedostępne. I ja jako sprzedawca te okna polecam.
I jeszcze jedno - meranti naturalnie jest pozbawione żywicy i nie jest to żadne udziwnienie. Ma to wielkš zaletę - żywica nie wypływa pod wpływem nagrzewania słonecznego a zdrugiej strony lakier trzyma sie doskonale suchej, porowatej powierzchni.
Zapis o lakierowaniu co 3 lata jest kłamstwem. Nie widziałem takich adnotacji w żadnej szanujšcej się firmie. Powoływane przez Ciebie białe lub bršzowe.. to nieporozumienie. Jakbym miał wybrać coœ zamalowane farbš kryjšcš wg standardów dawnych stolbudów to jednak poczekam na lepszš ofertę.
"Ekologiczne" to hasło, ale tzn. też że sš z drewna. To także - zjadasz chleb z "polepszaczami" które sprawiajš że jest dużej œwiezy, ale dalej to prawdziwy chleb a nie jego zamiennik z nadmuchiwanego styropianu.
Drewno to przede wszystkim to materiał higroskopijny, co oznacza w wchłonie nadmiar wilgoci, ktora w przypadku PCW wyrosi się grzybem na œcianie.

Jeszcze jedno.. ma ktoœz Was w domu mebel z drewna? To jest MEBEL, punkt dekoracji, coœ innego niż tani, przewidziany na klika (góra kilkanaœcie lat) segment z płyty wiórowej oklejony sztucznš foliš. I tak samo jest z oknem. Okno drewniane potrafi być ozdobš domu na najwyższym poziomie.

Materiał odnawialny. Da się
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Bira »

finlandia takie bzdury wypisujesz że muszę coś napisać bo wyjdzie na to że tu piszą ignoranci. Po pierwsze nie słyszałeś o grzybie na przyszybówkach w oknach drewnianych? Zadałeś sobie trud sprawdzenia ile środków chemicznych jest wpompowane w okna drewniane? Podobno każdy ma atest ale nikt nie badał ich kiedy były wymieszane razem.
Ile mogą wchłonąć wilgoci okna drewniane? A jak później schną to mimo że ustała przyczyna wilgoci w pomieszczeniu dalej jest wilgoć ze względu na wparowywanie wilgoci przez okna. Lepiej przetrzeć szmatą pcv.
Co do żywicy to jest to naturalny środek konsewujący okno drewniane.
Nadmiaru a nie całości żywicy kiedyś pozbywano się przez leżakownie drewna przez minimum dwa lata.A co do chleba. Ten na zakwasie jest świeży przez minimum tydzień, a ten wyrób chlebopodobny na polepszaczach góra dwa dni. Dla twojej informacji jednym z polepszaczy jest świńska sierść.
Więc jeżeli dla kogoś nie ma różnicy między chlebem naturalnym a tym wytworzonym z polepszaczy to trudno od niego oczekiwać że będą mu przeszkadzać trucizny w oknach.
Następna sprawa pokaż mi okna drwniane nie malowane przez 10 lat i producenta, który gwarantuje odpowiednią jakość powłoki lakierniczej po takim okresie.
I ostatnia sprawa czy mówisz klientom ile kosztuje przeszklenie okna drewnianego i czy potrafiłbyś to sam zrobić nie uszkadzając przyszybówek.
dragard1951
Małomówny
Małomówny

Post autor: dragard1951 »

pokaż mi okna drwniane nie malowane przez 10 lat i producenta, który gwarantuje odpowiednią jakość powłoki lakierniczej po takim okresie.
Firma Milewski - 15 lat gwarancji - bynajmniej nie polecam.

Pozdrawiam
SALAMANDER
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: SALAMANDER »

Słuszna uwaga Bira!
Nie wsponiałem o ewentualnym przeszkleniu w momenciu zbicia szyby. Odseparowanie listwy przyszybowej w drewninym oknie jest tak jak z rozbrajaniem bomby: albo się uda i nieuszkodzić,albo zniszczyć i wyrzucić. Nie wydaje mi sie by właściciel okien drewnianych podejmie sie malowania listew lub będzie czekał około 4 tygodni na nowe. Co do gwarancji to mam odmiene zdanie. Producent powłok lakierniczych daje owszem 15 lat gwarancji na powłokę ale nie wiadomo jak dana powłoka bedzie zachowywać sie na surowcu czyli drewnie. Pewnie bvedzie sie trzymać, jezeli zachowane były wszystkie procedury dotyczące lakierowania. A jak zamatowieje to co? Producent nie ponosi odpowiedzialności? Wytłumaczenie bedzie proste: działanie czynników zewnętrznych spowodowało zmatowienie powierzchni. Mogę się co do jednego zgodzić. Okno drewniane wyglada ładnie. Ale na jak długo? Dobrze wszyscy wiemy że powłoka zewnetrzna sie zmienia i nawet samo mycie jest forma ścierania tej powłoki, chyba że nie bedziemy ich myć. Wszyscy mieliśmy wcześniej okna drewniane i wiemy, że przynajmniej raz na 2-3 lata trzeba było malować okna by wygladem przypominałe nowe. Co do drewna, to moge powiedzieć jedno. Dąb aby spełniał swoje właściwości musi być odpowiedni leżakowany. Dobrzy producenci mebli z dębu, drzewo zatapiaja w wodzie by nabrał swoich właściwości. Im dąb ciemniejszy tym lepszy. Moje wnioski opieram na materiałach które sa ogónie dostepne oraz z praktyki, gdzie wymieniam okna drewniane na PCV. Ciekawe co powiecie na duzych producentów? Dla niedowiarków stronka: http://www.sokolkasa.pl/oferta.html?a=p&pid=1. NAPISANE JEST JAK BYK, 3 LATA GWARNCJI NA POWŁOKĘ ZEWNETRZNĄ.
Pozdrawiam
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Panowie Bira, Salamander, Finlandia
Macie fantazję.
ale chyba tak się znacie na oknach drewnianych jak Leper na rolnictwie.
Pozdrawiam
Artur Nizio
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Artur Nizio »

Gościu jednak chyba masz coś wspólnego z samoobroną, bo tylko krytykujesz innych. W naszych warunkach okna drewniane to "sztuka dla sztuki". Trwałość powłoki na pewno nie przekroczy 10 lat. Większość producentów zaleca renowacje co ok 5 lat. Jest to niewykonalne dla normalnego Kowalskiego domowym sposobem. Okna drewniane z ekologią nie mają nic wspólnego po 1-sze wycinka drzew, po 2 -gie w takich oknach mamy trochę pierwiastków :D Następna sprawa okna drewniane są podatne na wilgoć tylko w razie uszkodzenia powłoki lakierniczej i nie są jakims tam pochłaniaczem wilgoci :D Pożądne okna drewniane sa ok 2x droższe od PCV. Jak ktoś ma kasę i mu takie okna sie podobaja to niech kupuje. Ja do domu na pewno wybiore półzlicowany PCV o szer. min. 7 cm i z plastikowa ramką w okleinie ale montaż z wykorzystaniem foli. Nie powinno byc żadnych czarnych miejsc.
A i wizualnie wszystko bedzie ok.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Goœciu1 - zabłysnij i pokaz co wiesz (poza polityka).

Drogi Bira - takze emanujesz ignorancja - rozwieje Twoja niepewnosc co zmieszania skladnikow chemicznych - atest PZH ma nawet okno PCW.
Uzywajac Waszej retoryki powiem odnosnie ekologii - nawet azbest byl kiedys uwazany za wysmienity material budowlany. A co bedzie z PCW? Oby nic zlego, bo wode z butelki PET (z braku szklanych) pije codziennie. Bira- zmartwie Cie jeszcze bardziej - dlugie lata przepracowalem w branzy okien PCW - zostawilem ja dla kolejnych lat spedzonych w branzy stolarki drewnianej i znam te produkcje dobrze od strony fabryki. Stad uwazam, ze mam prawo pisac rzetelnie i rzeczowo o stolarce. A nie tylko opierac sie na sloganach.
Bira - kolejna sprawa - w zakresie chleba przyznaje CI prym. Myslac o wilgoci nie pisze o sytuacjach ekstremalnych gdzie notorycznie nie ma zachowanych warunkow przewietrzenia pomieszczen - na niedrozne kanaly wentylacyjne lub ich brak nie ma rady. Jednak uwazam, ze nawet w takiej sytuacji okno drewniane sprawdzi sie lepiej (oszczedzajac sciane).

Bira- przeszlenia okna drewnianego? Czy Ty codziennie wymieniasz szybę w oknie PCW? Chcesz znac cene? W Warszawie - 120 zl za robote prawdziwego fachowca ktory nie zlamie najtrudniejszych listew i nie zostawi na nich najmniejszego sladu po wymianie.
A jesli chcesz zobaczyc to gratis - zapraszam do siebie - zrobie to bez najmniejszych obaw na Twoich oczach. A ryzyko polamania listew? Wkalkulowane - zapasowa zawsze mam na zapleczu, chociaz nigdy nie byla mi potrzebna.

Szanowny Arturze - byles na budowie gdzie sa zima wstawione okna drewniane a potem robione prace mokre wewnatrz? Uwazasz ze ktos strzykawka wpycha wode w ramy drewna? Proponuje wiecej praktyki w oknach drewnianych.

Salamander - Twoj samochod ma gwarancje na rok? Dwa? Moze 3 lata z limitem kilometrow. A blacha? 5? 10? A czy to znaczny ze po 10 latach musisz zerwac stary lakier i polozyc nowy? To jest wlasciwe porownanie.
Gwarancje na lakier w drewnie sa na ogol 3-letnie. Wlasciwie wylakierowane okno nie ma oznak starzenia sie lakieru przez 5 lat. Sporadycznie konserwowane (myte dostepnymi w przecietnym domu srodkami do pielegnacji drewna) wytrzymuje ok 10 lat bez koniecznosci wykonywania pierwszych drobnych napraw.
Pisze to z pelna swiadomoscia - na codzien zajmuje sie takimi oknami - takze "starymi".

PRAWDA jest, ze okno drewniane jest niewygodne w sprzedazy. Wymaga wiekszego zaangazowania,starannosci, cierpliwosci, wiedzy, przygotowania serwisowego i logistycznego. Nie da sie go efektywnie sprzedawac w punkcie 20 m kwadratowych z ekspozycja za 1000 zł.
Ale jesli juz ktos sie tym nie zrazi to warto, bo dopiero tu otwieraja sie perspektywy tworzenia stolarki na najwyzszym poziomie.
Ogromne mozliwosci konstrukcyjne - zadne PCW nie ma takich wlasciwosci statycznych. Dla przykladu - moge pokazac balkon wielkosci 6200 x 2370 wykonanego w jednej ramie i funkcjonujacego z lekkoscia malego skrzyda 034. Montaz i szklenie wykonywalem we wlasnym zakresie, bez pomocy producenta (a prowadze firme 1-osobowa).

[/quote]
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Drogi przedmówco w jednym masz race iż okna drewniane to sztuka.
Całe szczeście iż jest trochę artystów co chcą tą sztukę uprawiać i trochę znawców co chcą ją kupować.
Natomiast ja jeszcze nie zacząłem nawet krytykować ja tylko podziwiam ile można wymyśleć na temat który zna się tylko w sposób powierzchowny.
Cały czas pozdrawiam i czekam na opinie.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Szanowny Gosciu1 - irytuje mnie gdy ktos kompletnie nieznajac innych uczestnikow wypowiada sie z nuta arogancji. Prawie jak Lepper. W koncu jak mozna prostytutke zgwalcic.. czy tak jak na oknonecie znalezc osobe ktora stawia stolarke drewniana ponad PCW?
Okno drewniane jest sztuka - podoba mi sie Twoje okreslenie. Tylko szkoda ze jest jej tak malo znawcow..

Dla wszystkich ktorzy podchodza do okien jak do biznesu: przeliczylem swoje zamowienia na okna z biezacego roku - 10% PCW, 90% okien to drewno, w tym 25% tych zamowien to wymiana stolarki z PCW na nowa, drewniana.
A jak sie u Was przedstawiaja proporcje sprzedazy?
rumburak
Małomówny
Małomówny

Post autor: rumburak »

chciałbym przypomnieć sprzedawcom PCV niedawne reklamacje, kiedy szyby pękaly w oknach w czasie duzych mrozów. Powod. Konstrukcja okna, oparta o szybę, pęka gdyż, PCV się kurczy, a szyba nie.

Temat do odnalezienia na forum.
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

SALAMANDER pisze:Witam
Podstawowe różnice miedzy oknami PCV a drewnianymi jest to surowiec z którego są wykonane. Drewno jest naturalnym elementem wykorzystywanym w budownictwie. Jest to budulec "ekologiczny". Piszę w cudzysłowie, ponieważ z ekologia nie ma nic wspólnego. Bo jak nazwać okna ekologiczne, które sa nasaczone substancjami przeciwgrzybicznymi na bazie silnych środków chemicznych. Jak nazwać je ekologicznymi jeżeli do produkcji jednego okna z drewna litego traeba wykorzystać 2 lub 3 drzewa, któerych obecnie wycina sie coraz wiecej? Gdzie ta ekologia? Tego typu zachwalanie jest bezpodstawne. Szkółki drzew sa "pędzone" jak Pudzianowski by był szybszy wzrost i szybki zarobek. Prosze wziąść pod uwage że owe ekologiczne okna pozbawione sa naturalnego składnika jakim jest żywica. Okna które były wstawiane 40 lat temu nie były odsysane zadne substancje z drewna i niektóre okna zachowuja swoja szczelność do dnia dzisiejszego. Ja sam obecnie wymieniam okna drewniane, które były wymieniane niecałe 5 lat temu. Wiem, ze ludzie wymieniaja również PCV lecz wynika to z nieuczciwości producentów którzy niesolidnie podchodza do procesu produkcji. Okna drewniane należy i jest to zapisane w gwarancji (w przypadku okien białych lub brazowych) co 3 lata odnowić powłokę (farbę) lecz wcześniej trzeba usunać poprzednia warstwę. W przypadku okien PCV nalezy je myć i konserwować. Nie używać żadnych amoniaków i octów tylko delikatny płyn do mycia ogólnego. Okna PCV poddawane są w 100% recyklingowi a drewniane tylko na opał. Należy zatem wybrać uczciwego producenta okien PCV. Wiem że jest to trudne ale należy prześledzić rynek. Wiele elementów składowych okna PCV ma znaczenie w jego poprawnym działaniu: okucia, szyba, profil, wzmocnienie. Proszę szukać. A jeżeli zdecyduje sie Pani na zakup okien drewnianych to polecam: dąb, dąb afrykański, mahoń, meranti. W żadnym wypadku sosna z mikrowczepów. Dobrze byłoby zapytać się ile dane drewno leżakowało i od kiedy firma która produkuje te okna istnieje. Później krótkie odejmowanie i wynik gotowy. Zostawiam do przemyśleń.Jezeli będzie miała Pani jakieś pytanie to czekam i jeżeli bede mógł pomóc to odpiszę.

Odpowiem Panu , na - moim zdaniem - trochę prymitywne stwierdzenia na temat okien drewnianych.

1. Do produkcji jednego okna potrzeba średnio 15 mb kantówki okiennej, tj. 0,09 m3 drewna, czyli licząc nawet że masz słabe drewno do produkcji kantówki okiennej, to potrzebujesz go maksymalnie 0,45 m3. Średnie drzewo sosnowe ścinane w lasach ma 1,50 m3. Więc z jednego drzewa wykonasz minimum 3 okna.

2. Z drewna sosnowego nie da się wyeliminować do końca żywicy. To drzewo rośnie dzięki żywicy.

3. Powiedz mi jakim sposobem odsysasz substancje naturalne z drewna, bo ja produkuję kantówkę okienną od 13 lat i nie znam takiej metody.

4. Wymiana okien 5-cio letnich drewnianych na PVC, czy PVC na drewniane zawsze wynika z nieuczciowości lub niewiedzy technologicznej producenta.

5. Nie okna PVC są w 100% poddawane recyklingowi tylko profil z którego są te okna wykonane. A jeśli już tak piszesz to powiedz mi na podstawie jakiej wiedzy twierdzisz, że okna PVC są poddawane recyklingowi?? Bo to że producenci okien PVC, sprzedają odpad to wszyscy wiemy. Ale jak to robią klienci?!?!?

6. Co do rodzaju drewna, też bym się z Panem kłócił. Pomiędzy oknami z drewna sosnowego lub meranti nie ma prawie żadnych różnic pod względem trwałości (są duże różnice wizualne). Jeśli chodzi o mikrowczepy, to każda dobrze zrobiona kantówka ma mikrowczepy w środkowej warstwie, pomijając np. Swietanie i kilka innych rodzajów drewna, gdzie okna produkuje się z litego drewna.

Jedyna rzecz z którą się z Panem zgodzę, to ta że okna drewniane mają tyle samo wspólnego z "ekologią" co okna PVC, czy chociażby Toyota Prius.

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

SALAMANDER - zrób coś ze swoim self development !!!
jawaryn :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

a o co chodzi?
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Na okna drewniane nie powinien decydować się ten kto potem chce o nich zapomnieć ( konserwacja , malowanie im starsze tym będzie to ważniejsze ) to tak jak by kupił psa i zapomniał wychodzić z nim na spacer ! Drewno jsst dla wymagających bo i samo wymaga .
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ciesze sie ze pojawiaja sie glosy fachowcow w branzy jak JK - mysle ze Pana post rozwial wiele stereotypowych schematow myslenia.
Oby tak dalej.
Ale fakt - okno drewniane jest dla wymagajacych i tak pozostanie. Nie kazdy musi to doceniac.
rumburak
Małomówny
Małomówny

Post autor: rumburak »

owszem okno drewniane wymaga konserwacji, ale bez przesady. I przeciętnie inteligentny Kowalski powinien poradzić sobie z konserwacją, a nawet z malowaniem. Przy malowaniu powłoka wcale nie wymaga zdarcia go "żywego" drewna tylko wyrównania i przeszlifowania powierzchni i pomalowania odpowiednia farbą (jak będzie taka sama i tej samej firmy co orginał to już w ogóle miodzio) jak ktoś bodajże pisał na tym forum. W efekcie Kowalski bedzie miał okno jak nowe. Jak ktoś nie jest bardzo biedny i potrafi liczyć to wychodzi taniej, bo nie trzeba wymieniać. Moim zdaniem porzadnie wykonane okno drewniane, konserwowane co jakiś czas powinno spokojnie wytrzymać kilkadziesiąt lat.

P.S. apropo konserwacji: ile sprzedajecie preparatów do konserwacji okuć? wg zaleceń producenta powinny być konserwowane, a z mojej obserwacji wynika że sporadycznie są konserwowane
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Chodziło mi o to czy każdy klijent będzie miał tego świadomość że trzeba to zrobić i nie wolno zwlekać . Kilka razy widzialem ładne okna drewniane które aż wolały o ratunek !
Gościu1
Czytelnik
Czytelnik

Przepraszam wszystkich, których uraziłem.
Moim celem było sprowokowanie rzeczowej dyskusji, a nie populistycznej.
Swoje zachowanie nazwałbym raczej ironicznym niż aroganckim.
Co pokazałem na temat okien drewnianych to można poczytać w moich innych postach. Polecam lekturę.
Panie Finlandia mamy prawie identyczna scieżke kariery, ciekaw jestem czy spotkal;iśmy sie w realu?
Pozdrawiam wszystkich.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Pewnie ze sie spotkalismy i sie znamy. I chyba wzajemnie szanujemy. A rzeczowa dyskusja to fajna sprawa.
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

finlandia pisze:
PRAWDA jest, ze okno drewniane jest niewygodne w sprzedazy. Wymaga wiekszego zaangazowania,starannosci, cierpliwosci, wiedzy, przygotowania serwisowego i logistycznego. Nie da sie go efektywnie sprzedawac w punkcie 20 m kwadratowych z ekspozycja za 1000 zł.
Ale jesli juz ktos sie tym nie zrazi to warto, bo dopiero tu otwieraja sie perspektywy tworzenia stolarki na najwyzszym poziomie.
Ogromne mozliwosci konstrukcyjne - zadne PCW nie ma takich wlasciwosci statycznych. Dla przykladu - moge pokazac balkon wielkosci 6200 x 2370 wykonanego w jednej ramie i funkcjonujacego z lekkoscia malego skrzyda 034. Montaz i szklenie wykonywalem we wlasnym zakresie, bez pomocy producenta (a prowadze firme 1-osobowa).
[/quote]

Finlandia, okno drewniane jest nie tylko trudne w sprzedaży ale jeszcze bardziej w produkcji.

Jak pracowałeś w produkcji obu rodzajów okien, to chyba się ze mną zgodzisz, że w średnio 80 % pracowników produkujących okna PVC nie dałoby sobie rady przy produkcji okien drewnianych.

Pozdrawiam
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Mialem przyjemnosc pracowac w doskonalym zakladzie produkujacym PCW, gdzie park maszynowy byl na bardzo wysokim poziomie a zaloga dobrze traktowana i wynagradzana, dlatego jestem przekonany, ze zapalu i checi do pracy wystarczyloby im i przy drewnie. Gorzej z umiejetnosciami, bo jednak drewno.. to fach w ręku, nie tylko w maszynach.. a przede wszystkim - tu trzeba włożyć serce a nie tylko wolne(?) środki finansowe.
To tak jak z zegarkiem nakręcanym...
Ale swiat idzie do przodu i powoli brakuje w nim miejsca na sentymenty...
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

szanowni Panowie
I po realnie ta "bitwa" na slowa?
Ani jedni drugich ani odwrotnie nie przekonacie
"ekoloiczne" drewno z "ekologicznym" PVC opanowalo ryner fifty fifty :)
Jedne i drugie maja swoje wady i zalety i niech tak pozostanie
A co lepsze? Najlepszy jest dom bez okien - nie ma klopotu w wyborze ;)
hmmm.....od 10 lat w branzy
jar
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: jar »

Nie czarujmy się, okna drewniane to produkt prestiżowy, skierowany do innego segmentu odbiorców. To nie okna dla każdego, bo nie każdy może sobie na nie pozwolić. Stwierdzenia typu "okno drewniane jest gorsze" są śmieszne, wypowiadane raczej przez ludzi reprezentujacych branżę PCV, a nie konkretnych użytkowników okien. W wyborze okien należy się raczej kierować zasobnością portfela, własnymi przekonaniami i estetyką.

Okno drewniane nie są mniej trwałe. Wystarczy spojrzeć na stan kilkudziesięcioletnich okien w kamienicach zabytkowych (wykonnych w o wiele bardziej prymitywnych technologiach). Czasem, aż żal wyrywać. Fakt faktem, w okresach 6-8 letnich ze strony zewnętrznej trzeba takie okienko odświeżyć.
Linki: Obrazek
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

jar pisze:Nie czarujmy się, okna drewniane to produkt prestiżowy, skierowany do innego segmentu odbiorców. ....
kolejne hmmm...lekkie przeklamanie :lol:
Prestiz? Mozliwe choc coraz czesciej okna PVC w obustronnym kolorze wychodza za te sama kase albo i nawet sa drozsze - wiec skale prestizu mierzac wydanymi pieniedzmi hmmm...kiepska to skala
I jedne i drugie maja swoje wady i zalety i nei dorabialbym do tego ideologii :lol:
hmmm.....od 10 lat w branzy
ariuss1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ariuss1 »

Ale tu mozna poczytac i po co się tak obsmarowywac kto ma kupić okno drewniane to kupi a kto z pcv tez kupi ktoś tu napisał ze wazna jest cena i pewnie ma racje ja sprzedaje od 5 lat pcv i nigdy nie powiedziałem klientowi złego słowa na drewno a i tak biorą pcv wszystko zalezy od klienta jak na prawde sam podchodzi do drewna czy pcv tak więc panowie nie drapac się bo to nie ma sensu i lepiej jak jedziecie na pomiar lub montaz to p[opatrzcie co się dzieje za oknami waszych aut-piękne kobietki starsze i młodsze wiosna jest piękna i niby sezon przed nami coz więcej chciec pozdrawiam wszystkich
jar
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: jar »

SALAMANDER pisze: Okna PCV poddawane są w 100% recyklingowi a drewniane tylko na opał. .
Nie wiem skąd ma Pan te dane, bo według pewnych źródeł tylko 3% odpadów z PCW poddaje się recyklingowi, a sami producenci (nie tylko okien) przyznają, że ponowne wykorzystywanie odpadów z PCV jest nieopłacalne. Znikoma częśc trafia do spalarni a reszta na składowiska odpadów. Która z firm montażowych obecnych na tym forum może pochwalic się, że wymontowane od Klienta okna PCV oddaje do zakładów zajmujacych się recyklingiem.

Polecam lekturę (publikacja w pdf): http://www.otzo.most.org.pl/publikacje/pcw-u.pdf
Może jest trochę propagandowa, ale myslę, że dane liczbowe nie są z kosmosu.
Linki: Obrazek
emts
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: Okna drewniane czy pcv ? Wady i zalety.

Post autor: emts »

Sam się ostatnio zastanawiam nad najlepszym wyborem.
Awatar użytkownika
sterek
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: sterek »

Tylko plastikowe - wieczne. Drewniane to fajnie tylko brzmi, po 15 - 20 latach drewniane okno staje sie problemem, aby je wymienić trzeba usuwać połać dachu a to kosztuje nie maloa i ponownie trzeba kupić nowe okna - tylko PCV.

W przypadku okien dachowych warto jest rozważyć skorzystanie z firmy Fakro:
https://sklep.fakro.pl/

Jak również z ich rolet oraz żaluzji.
farad
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: farad »

Pewnie to dobre rozwiązanie, ja myślę o oknach PVC ale tych od firmy Wiśniowski, ich okna Primo można montować w domach energooszczędnych a więc spełniają wysokie wymagania termoizolacyjne
Grzegorz881
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Grzegorz881 »

Ja jestem bardziej za oknami pvc
GrzegorzS
Małomówny
Małomówny

Post autor: GrzegorzS »

Dobrej jakości okna z PVC nie tylko spełniają wysokie wymagania związane z parametrami izolacyjności cieplnej, wodoszczelności czy akustyki, ale także zachowują swoje właściwości na długie lata. W przeciwieństwie do stolarki drewnianej nie wymagają prawie żadnych czynności konserwacyjnych. Pod względem jakości i rozwiązań konstrukcyjnych moim zdaniem najlepsze są okna Schuco. Produkuje je np. firma Jezierski, która dysponuje szeroką paletą modnych kolorów, również do złudzenia imitujących wygląd różnych gatunków drewna.
leratan
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: leratan »

Mam u siebie Fakro FTP V U3 na poddaszu, łącznie 6 okien, 5 drewnianych , 1 - w łazience PCV. Z drewnianymi po 10 latach nic się nie dzieje ale wiadomo, 10 lat to nie jest bardzo długi okres
LeonW
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: LeonW »

Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem okien z PCV – zupełnie nie wymagają konserwacji i jeśli są wykonane w dobrych systemach, na pewno nie będą ulegać żadnym odkształceniom, jak może mieć to miejsce w przypadku okien drewnianych. Poza tym okna PCV mogą mieć kolor dowolnego, nawet egzotycznego gatunku drewna i nie są przy tym zbyt drogie. Świetny stosunek ceny do jakości mają np. okna Schuco z oferty firmy Kapica z opolskiego. Warto sprawdzić i się przekonać.
Grzegorz881
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Grzegorz881 »

Rozumiem, dlaczego preferujesz okna z PCV – rzeczywiście mają wiele zalet, zwłaszcza jeśli chodzi o brak konieczności konserwacji i trwałość w przypadku dobrych systemów. Fakt, że mogą imitować wygląd drewna i oferują szeroką gamę kolorów, jest zdecydowanie atrakcyjny, zwłaszcza dla osób, które chcą uzyskać estetykę drewna bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów. Okna Schuco z firmy Kapica to faktycznie dobry wybór, znane są z wysokiej jakości i solidności. Warto je rozważyć, zwłaszcza że oferują one naprawdę dobry stosunek ceny do jakości. Jednak warto pamiętać, że wybór między PCV a drewnem zależy od indywidualnych preferencji – niektórzy nadal cenią naturalne materiały i unikalny wygląd drewnianych ram. Niemniej jednak, jeśli priorytetem jest funkcjonalność i wygoda, PCV to bardzo rozsądna opcja. Jak jesteśmy już przy temacie okien to pamiętajmy też o właściwym urządzaniu wnętrz https://brzesko24.pl/jak-urzadzic-salon/
malwinabrzy88
Małomówny
Małomówny

Post autor: malwinabrzy88 »

Montaż okien to kluczowy moment, w którym nie warto iść na kompromisy. Użycie wysokiej jakości taśm uszczelniających, takich jak Tesa i 3M, jest absolutnie niezbędne, by zapewnić trwałość i szczelność. Taśmy te charakteryzują się wyjątkową odpornością na czynniki atmosferyczne, dzięki czemu Twoje okna będą dobrze uszczelnione przez wiele lat. Ponadto, inwestując w sprawdzone marki, unikasz ryzyka powstawania niepotrzebnych problemów, takich jak przecieki czy strata ciepła. A co najważniejsze, Converting-taśm.pl oferuje te produkty w cenach, które są naprawdę korzystne w porównaniu do innych sklepów.
ODPOWIEDZ