SENSACYJNY WYROK SADU W BYDGOSZCZY - VAT JEDNAK 22%CO TERAZ?
SENSACYJNY WYROK SADU W BYDGOSZCZY - VAT JEDNAK 22%CO TERAZ?
Wojewodzki Sad Administracyjny w Bydgoszczy oddalil skarge powoda i nakazal zaplacic mu zalegly VAT za sprzedaz ROBOT BUDOWLANO MONTAZOWYCH. Powod jest producentem stolarki okiennej i drzwiowej PCV i ALU, i po wejsciu POLSKI do UNII Europejskiej zmienil sposob pisania umow, jak i fakturowania na ROBOTY BUDOWLANO-MONTAZOWE bez wysczegolniania materialow i montazu. SAD uznal, ze definicja zastosowana w PRAWIE BUDOWLANYM robot budowlano-montazowych nie ma zastosowania, natomiast ma tutaj zastosowanie "Slownik jezyka polskiego", ktory wskazuje, ze wykonywac roboty, jest to tylko i wylacznie czynnosc. Nalezy wiec rozrozniac na frach okna (22% VAT) i usluge (7%)-w przypadku budownictwa mieszkaniowego.
UWAGA wszyscy sprzedawcy i producenci!!! SAD otworzyl droge do egzekucji VATu za okres od 05.2004 az do teraz!! Co wy na to????
ja jestem zszokowany
P.S.
Wyrok jest nieprawomocny.
UWAGA wszyscy sprzedawcy i producenci!!! SAD otworzyl droge do egzekucji VATu za okres od 05.2004 az do teraz!! Co wy na to????
ja jestem zszokowany
P.S.
Wyrok jest nieprawomocny.
Sprzedawcy, jeżeli ich dziełalność jest handlowo usługowa, nie maja sie o co martwić, jedynie co urząd skarbowy może się przyczepić do możliwości przerobowych montażysty (ilość okien sprzedanych na 7% do ilości okien zamontowanych).
Producent nie ma możliwości sprzedaży jako usługa remontowo budowlana bez rozgraniczenia produkt, usługa.
Take informacje posioadam z urzędu skarbowego, do którego wysyłane było zapytanie odnośnie takowej usługi.
Pozdrawiam.
Producent nie ma możliwości sprzedaży jako usługa remontowo budowlana bez rozgraniczenia produkt, usługa.
Take informacje posioadam z urzędu skarbowego, do którego wysyłane było zapytanie odnośnie takowej usługi.
Pozdrawiam.
Po pierwsze od początku była mowa, że producent nie może fakturować okien z montażem w całości jako usługi na 7% w przeciwieństwie do pośredników (inna klasyfikacja statystyczna czyności). Jednak zdaje się "ZWIĄZEK" dostał jakąś tam interpretację, że można.
Ważniejsze jednak jest chyba to, czy w.w. przedsiębiorca z Bydgoszczy wystąpił z zapytaniem do swojego US w tej sprawie kiedy weszły przepisy i jaką odpowiedź uzyskał (stawiam na to, że nie pytał...).
Ważniejsze jednak jest chyba to, czy w.w. przedsiębiorca z Bydgoszczy wystąpił z zapytaniem do swojego US w tej sprawie kiedy weszły przepisy i jaką odpowiedź uzyskał (stawiam na to, że nie pytał...).
Poczekajmy na apelacje. Bo jeżeli się okarze, że sąd miał racje to zostaną tylko duże firmy ( bardzo duże).
NO ALE BRACIA KACZORY SĄ I PRZYNAJMNIEJ JEDEN BEDZIE PRZEZ NASTĘPNE 4 LATA. TU WSZYSTKO JEST MOZLIWE.
TAK NP. BANDYCI RZADZĄ KRAJEM, SĄDY SĄ STRONNICZE( mam własne doświadczenia).
NO ALE BRACIA KACZORY SĄ I PRZYNAJMNIEJ JEDEN BEDZIE PRZEZ NASTĘPNE 4 LATA. TU WSZYSTKO JEST MOZLIWE.
TAK NP. BANDYCI RZADZĄ KRAJEM, SĄDY SĄ STRONNICZE( mam własne doświadczenia).
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
Z tego co wiem to Urzędy Skarbowe wydawały interpretacje że producent moze jednak sprzedawać swoje wyroby jako usługi, jeżeli odpowiednio to zafakturuje no i oczywiście zamontuje swój towar. Zresztą zakład produkcyjny zatrudniający np. pieć osob to jaki to producent. Tym bardziej że okna wykonuje pod wymiar, biorąc uprzednio zaliczkę. Przecież to usługa w czystej postaci
P.S. Urzędy Skarbowe az do końca 2004 roku miały problemy z interetacją. I chyba na poczatku 2005 roku pojawiła sie informacja, ze producent montujący swoje wyroby może je sprzedawać z 7 % watem.
A w Polsce burdel był, jest i z całą pewnością będzie
P.S. Urzędy Skarbowe az do końca 2004 roku miały problemy z interetacją. I chyba na poczatku 2005 roku pojawiła sie informacja, ze producent montujący swoje wyroby może je sprzedawać z 7 % watem.
A w Polsce burdel był, jest i z całą pewnością będzie
A może i dobrze
, gdyż producent powinien produkować okna , a sprzedawać i montować powinny firmy tym się zajmujące.
Jak może producent który robi kilka tysięcy jednostek montować okna ?
Jechać z jednym oknem do babci w bloku , robić pomiary serwis itp.
Trzech największych producentów wykupiło by chyba wszystkie traki w Polsce
/ Grupa montażowa to 3 osoby w traku /
A reszta ,, producentów '' to garażowcy którzy zaniżają ceny w detalu sprzedając okna bez posredników chcąc się utrzymać na rynku za wszelką cene .
Trzech największych producentów wykupiło by chyba wszystkie traki w Polsce
A reszta ,, producentów '' to garażowcy którzy zaniżają ceny w detalu sprzedając okna bez posredników chcąc się utrzymać na rynku za wszelką cene .
Re: A może i dobrze
No cóż, tu chyba kłania sie brak znajomości rynku. Chyba większość producentów (często posiadających bardziej lub mniej rozbudowaną sieć pośredników) sprzedaje okna również własnymi kanałami dystrybucji. Są np. ogromne przetargi na wymianę okien w mieszkaniówce. Tudno, żeby takie kontrakty realizował jakiś kogucik - sprzedawco-montażysta.pilsner pisze:, gdyż producent powinien produkować okna , a sprzedawać i montować powinny firmy tym się zajmujące.