Czy AVANTGARDE zawiera domieszki ołowiu?

sfajros
Czytelnik
Czytelnik

Czy AVANTGARDE zawiera domieszki ołowiu?

Post autor: sfajros »

Witam, zamierzam właśnie wymienić w domku okna. Moja małżonka jednak ma leciutkiego "bzika" ;-) na punkcie ekologii. Mam KONIECZNIE wynaleźć jakieś okna, które nie zawierają domieszek ołowiu. Wiem napewno, że okna DIMEX i PLUSTEC nie mają dodatku ołowiu (tak podają na stronach internetowych). Obecnie przyglądam się oknom z firmy DOBROPLAST lub AVANTGARDE. Czy moglibyście mi obiektywnie powiedzieć czy te okna zaiwerają ołów czy nie?

Dziękuję i pozdrawiam

oknoAD

Awatar użytkownika
Richie
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Richie »

Witam !

..nie wiem, kto ma większego "bzika", czy firmy zasypujące nas tysiącami ton toksycznych odpadów, czy Twoja żona :twisted: . Na marginesie, ciekawi mnie kto zutilizuje za 50-60 lat cały ten "dorobek". Avangarde, raczej na pewno stosuje stabilizatory ołowiowe. Z bezołowiowych masz jeszcze KOEMERLINGA i ROYALA, z czego tylko ten ostatni stosuje najpopularniejszą w stanach i kanadzie technologię cyno-organiczną.

Pozdrawiam - Richie
Gość!
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gość! »

Proponuję wybrać okna Dobroplastu. Strzał w dziesiątkę! Nie wiem czy są bez ołowiu natomiast na pewno są najwyzszej jakości. To chyba intuicja żony... Ach te kobiety, one niddy się nie mylą :wink:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

niemniej należy pamiętać że stabilizatory wapniwo cynkowe itp powodują powstawanie ok 1/2 słabszego zgrzewu niż ołowiowe.
Dla przeciętnego śmiertelnika jest to bez znaczenia.
Znaczenie ma producent (30%) monter (40)% profil (30%)
cena,wielkość producenta - nie ma nic do jakości.
ODPOWIEDZ