Jak konkurować z OKNAMI Z KRAKOWA ?
Jak konkurować z OKNAMI Z KRAKOWA ?
Czy macie lekarstwo na Krakowską konkurencję.Jaka firma ma równie dobrze rozwiniętą strategię marketingową , aby można było z nimi konkurować.Jak sobie radzicie z Oknoplastem ?
Który producent to oferuje
Zgadzam się , tylko że, cena,jakość i marketing w znacznej mierze zależą od dostawcy. Z którą firmą można skutecznie stawać w szranki z OKNOPLASTEM. Nie może być przecież tak , że najpierw OKNOPLAST a potem długo , długo nikt.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
nie chce się wymądrzać, ale marketing to jest produkt, cena, punkt sprzedaży i promocja.
Z punktu widzenia promocji z Oknoplastem trudno walczyć. Z producentów stolarki otworowej (z wyłączeniem okien dachowych) wydają zna reklamę decydowanie najwięcej. Później jesteśmy my (o jakąś połowę mniej od Oknoplastu) a później długo długo nic. Nie potrafię do końca określić ich grupy docelowej, ale z tego co mi doniesiono, zakupem mediów zajmuje się u nich bardzo rozsądna dziewczyna.
Co do punktu sprzedaży, od Oknoplastu Kraków można się uczyć. Jak już pisałem byłem na przeszpiegach i zanotowałem kilka fajnych pomysłów. Nowoczesne i ładne punkty, można się uczyć.
Produkt i cena łączą się ściśle ze sobą. W mojej opinii w marketingu Oknoplastu największą dziurę stanowi właśnie produkt. Jest to typowa Veka, i bardzo trudno się odróżnić od innych producentów na tych profilach. Nie wiem jak jest z wyłącznością na Oknoplastowego Awansa i Oriona, ale te profile z kolei, przez 4 komory w skrzydłach, idą w kierunku tańszych segmentów rynku.
Gdybym był sprzedawcą okien na Vekowskim profilu, sprzedawałbym "okna z krakowa" o kilkadziesiąt procent tańsze (nawet na liście można przeczytać). Jest to oczywiście stara i lekko głupkawa walka cenowa, ale jeśli mamy "identyczny" produkt to możemy się wyróżniać tylko ceną (zakładając równie wysoki poziom obsługi w punkcie handlowym).
Mogę powiedzieć co się dzieje u mnie w firmie. Podpisujemy bardzo dużo nowych umów na partnerstwo handlowe na zasadzie obsługi najwyższej niszy rynkowej. Punkty sprzedające Vekę albo Aluplasta szukają okna droższego, ale bardziej eksluzywnego i bardziej estetycznego od np. perfektline'a. Jak ktoś tu kiedyś napisał na forum, mają w ofercie jakiś Rąbień albo Dobroplast dla szukających ceny a nie okna, Vetrex dla szukajacych tańszych "okien z krakowa" i nas na domki. Sprzedając 1 domek po 20k zarabia się dużo więcej na jednej transakcji, niż na 10 transakcjach po 2k na oknach Dobroplastowych.
Więc rada byłaby taka: jeśli macie konkurencję Oknoplastu a sprzedajecie Vekę albo Aluplasta to uznajcie że reklamę i tak przegracie, punkt handlowy musi być conajmniej taki jak Oknoplastu czyli bardzo dobry, produkt musi być taki sam (co jest trudne, bo Oknoplast odstaje in plus od innych Vekowców) i niższa cena. I to jest rada krótkoterminowa. Rada długoterminowa, weźcie dostawcę, który próbuje konkurować w reklamie, ma produkt wyraźnie inny niż Veka, tak żebyście go mogli sprzedawać za wyższą cenę. Do domków.
Formularz kontaktu dla potencjalnych partnerów jest na naszej stronie
www.jezierski.com.pl
ehheheheh
pzdr
Z punktu widzenia promocji z Oknoplastem trudno walczyć. Z producentów stolarki otworowej (z wyłączeniem okien dachowych) wydają zna reklamę decydowanie najwięcej. Później jesteśmy my (o jakąś połowę mniej od Oknoplastu) a później długo długo nic. Nie potrafię do końca określić ich grupy docelowej, ale z tego co mi doniesiono, zakupem mediów zajmuje się u nich bardzo rozsądna dziewczyna.
Co do punktu sprzedaży, od Oknoplastu Kraków można się uczyć. Jak już pisałem byłem na przeszpiegach i zanotowałem kilka fajnych pomysłów. Nowoczesne i ładne punkty, można się uczyć.
Produkt i cena łączą się ściśle ze sobą. W mojej opinii w marketingu Oknoplastu największą dziurę stanowi właśnie produkt. Jest to typowa Veka, i bardzo trudno się odróżnić od innych producentów na tych profilach. Nie wiem jak jest z wyłącznością na Oknoplastowego Awansa i Oriona, ale te profile z kolei, przez 4 komory w skrzydłach, idą w kierunku tańszych segmentów rynku.
Gdybym był sprzedawcą okien na Vekowskim profilu, sprzedawałbym "okna z krakowa" o kilkadziesiąt procent tańsze (nawet na liście można przeczytać). Jest to oczywiście stara i lekko głupkawa walka cenowa, ale jeśli mamy "identyczny" produkt to możemy się wyróżniać tylko ceną (zakładając równie wysoki poziom obsługi w punkcie handlowym).
Mogę powiedzieć co się dzieje u mnie w firmie. Podpisujemy bardzo dużo nowych umów na partnerstwo handlowe na zasadzie obsługi najwyższej niszy rynkowej. Punkty sprzedające Vekę albo Aluplasta szukają okna droższego, ale bardziej eksluzywnego i bardziej estetycznego od np. perfektline'a. Jak ktoś tu kiedyś napisał na forum, mają w ofercie jakiś Rąbień albo Dobroplast dla szukających ceny a nie okna, Vetrex dla szukajacych tańszych "okien z krakowa" i nas na domki. Sprzedając 1 domek po 20k zarabia się dużo więcej na jednej transakcji, niż na 10 transakcjach po 2k na oknach Dobroplastowych.
Więc rada byłaby taka: jeśli macie konkurencję Oknoplastu a sprzedajecie Vekę albo Aluplasta to uznajcie że reklamę i tak przegracie, punkt handlowy musi być conajmniej taki jak Oknoplastu czyli bardzo dobry, produkt musi być taki sam (co jest trudne, bo Oknoplast odstaje in plus od innych Vekowców) i niższa cena. I to jest rada krótkoterminowa. Rada długoterminowa, weźcie dostawcę, który próbuje konkurować w reklamie, ma produkt wyraźnie inny niż Veka, tak żebyście go mogli sprzedawać za wyższą cenę. Do domków.
Formularz kontaktu dla potencjalnych partnerów jest na naszej stronie
www.jezierski.com.pl
ehheheheh
pzdr
Ostatnio zmieniony pn sie 07, 2006 8:12 pm przez lekomin, łącznie zmieniany 1 raz.
to że klient kupi okno zależy w 80% od was !!! nie cena (OK jedna z wyższych) nie reklama (któż broni skutecznie reklamować swój produkt)
Przecież okna z k sprzedaja też ludzie , jesli będziesz zasmarkany w trampkach i ziejący czosnkiem , a na dodatek bełkoczący jak bliżniacy to nie sprzedasz ani OK ani innego bez wzgl. na reklamę i cenę.
NIemniej przyznaję że podstawy (które również czerpałem z OK) oknoplast ma niezłe. No cóż trzeba być jeszcze dobrym uczniem (a najlepiej korzystać z fakultatywnych zajęć różnych firm) Nie będę Was uczył bo to konkurencja;) niemniej należy czerpać naukę i z Dobroplastu (w 4 lata pracy zatrzęśli rynkiem okiennym powodując spadek cen okien) i z OK
Przecież okna z k sprzedaja też ludzie , jesli będziesz zasmarkany w trampkach i ziejący czosnkiem , a na dodatek bełkoczący jak bliżniacy to nie sprzedasz ani OK ani innego bez wzgl. na reklamę i cenę.
NIemniej przyznaję że podstawy (które również czerpałem z OK) oknoplast ma niezłe. No cóż trzeba być jeszcze dobrym uczniem (a najlepiej korzystać z fakultatywnych zajęć różnych firm) Nie będę Was uczył bo to konkurencja;) niemniej należy czerpać naukę i z Dobroplastu (w 4 lata pracy zatrzęśli rynkiem okiennym powodując spadek cen okien) i z OK
OKNOPLAST daje jako jedyny 7 lat gwarancji
Nawet JEZIERSKI bezwątpienia oferujący produkt premium czy MS dają
standardowe 5 lat , kolejny wybieg marketingowy OK czy większa zdolność negocjacji z dostawcami profila , szyb czy okuć ?.
Pomysł strategii RĄBIEŃ lub DOBROPLAST+VERTEX lub PROFILOPLAST +JEZIERSKI , MS lub JOCZ + biuro i sprzedawca jest interesująca. Punkty OKNOPLASTU sprzedają tańsze okna "spod lady" , a więc model dobrego punktu dla klienta z każdym portfelem. Tylko czy prezes firmy"X" , będzie chciał kupować okna w jednym biurze ze swoim portierem. Z drugiej strony liczyć tylko na prezesów firm można tylko w większych miastach , a
gro punktów OK jest w małych miastach.
standardowe 5 lat , kolejny wybieg marketingowy OK czy większa zdolność negocjacji z dostawcami profila , szyb czy okuć ?.
Pomysł strategii RĄBIEŃ lub DOBROPLAST+VERTEX lub PROFILOPLAST +JEZIERSKI , MS lub JOCZ + biuro i sprzedawca jest interesująca. Punkty OKNOPLASTU sprzedają tańsze okna "spod lady" , a więc model dobrego punktu dla klienta z każdym portfelem. Tylko czy prezes firmy"X" , będzie chciał kupować okna w jednym biurze ze swoim portierem. Z drugiej strony liczyć tylko na prezesów firm można tylko w większych miastach , a
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Re: OKNOPLAST daje jako jedyny 7 lat gwarancji
W oknie, jeśli jest prawidłowo zmontowane z DOBRYCH części, mało się może popsuć. Generalnie problemy moga być trojakie: statyczne, czyli okno się wypacza (ale to w tanich oknach z "papierowymi" wzmocnieniami i cieniutkimi ściankami PVC), mechaniczne, czyli okno się nie otwiera (znaczy okucie trzeba wyregulować). 5 letnia gwarancja to na statykę a nie na mechanikę. Nikt nie da gwarancji, że przez 5 lata nie trzeba będzie wyregulować okuć.. tak jak nikt nie da gwarancji na samochód na 3 lata, jeśli co 20k lub jeden rok nie będziesz zmieniał oleju.ntv pisze:Nawet JEZIERSKI bezwątpienia oferujący produkt premium czy MS dają
W teorii są dwa rodzaje strategii, pionowa i pozioma. Pionowa polega na tym, że sprzedajesz ten sam produkt czyli okno do różnych nisz rynkowych (czyli własnie Dobroplast, Vetrex i my). Druga, czyli pozioma, polega na tym, że sprzedajesz różne produkty do tej samej niszy. Czyli dla przykładu skupiasz się na rynku domków i sprzedajesz im okna, drzwi, bramę, okna dachowe itpitd.Pomysł strategii RĄBIEŃ lub DOBROPLAST+VERTEX lub PROFILOPLAST +JEZIERSKI , MS lub JOCZ + biuro i sprzedawca jest interesująca. Punkty OKNOPLASTU sprzedają tańsze okna "spod lady" , a więc model dobrego punktu dla klienta z każdym portfelem. Tylko czy prezes firmy"X" , będzie chciał kupować okna w jednym biurze ze swoim portierem. Z drugiej strony liczyć tylko na prezesów firm można tylko w większych miastach , a
Co do strategii pionowej, jak sam napisałeś bardzo ważny jest punkt handlowy. Jak wiadomo, czym bliżej klienta tym lepiej. I tak punkt sprzedający najtańsze okna najlepiej usytuować gdzieś na jakimś blokowisku, bo tam są klienci. W takim samym miejscu punkt sprzedający nasze okna skazany jest na porażkę. Z kolei punkt CCC na "domkowatych" przedmieściach to też klęska, a punkt sprzedający produkt luksusowy jak najbardzej. Trudno znaleźć punkt, który będzie obsługiwał obydwa segmenty. Z drugiej strony nie jest to fantasmagoria, i szereg takich punktów znam. Oczywistym jest, że punkt musi być po prostu ładnie zrobiony. Czy da się dorobić takiego miejsca, sprzedając tylko najtańsze okna to osobiście nie wiem.
To co ja widze po swojej sieci, to że zrzeszanie się czyn cuda. Najlepszymi moimi dilerami są firmy, które zbudowane są na kilku, kilkunastu punktach, połączonych w grupę z jedną wspólną marką. I tą markę starają się promować. Koszt reklamy się rozkłada po wspólnikach, a sama reklama bije w klientów jedną zintegrowaną marką, czyli nie idzie w drobne.
Z mojej obserwacji rynku wynika, że rynek okien tanich się powoli wyczerpuje. Bije się tam strasznie Dobroplast, Rąbień, kilka innych dużych firm i tysiące garażowców, a jedynym odróżnikiem jest jeszcze niższa cena. Marże dilera są skutecznie wyjadane, a samych okien do wymiany w blokach zostało coraz mniej. Bo jakoś nie wydaje mi się, żeby masowo kupowano je do domków. A właśnie domki sa przyszłością. Wydaje się skokowo więcej zezwoleń na budowę, przy tych cenach mieszkań dużo taniej jest wybudować sobie domek za miastem. Ludzie będą uciekali z blokowisk na przedmieścia, tak jak to robili w całej Zachodniej Europie przez ostatnie 50 lat. I z tego punktu widzenia ja bym osobiście postawił na strategię poziomą. Tzn. wybrał niszę pod tytułem obsługa domków i sprzedawał prywatnemi inwestorowi komplet stolarki. W każdym domku dzisiaj jest garaż, a to oznacza bramę garażową, są dobre drzwi wejściowe, w większości okna dachowe no i komplet naszej Elity w pełnym kolorze
Tymbardziej, że swoim "partnerą handlowym" spedają okna w cenia Vetrexu, czy Abm Jędraszka.DAREK 13 pisze:Z oknami z Krakowa nie można konkurować, no bo niby jak??
Na to nic się nie poradzi każdy musi sprzedawać. I oni też za wszelką cenę.
Dlatego taki pratner handlowy na zawsze mozliwość obniżenia ceny klientowi osotatecznemu.
A ten prezes co kupi okna do domku z 15k zamiast za 20k myślicie że się przyzna, że wynegocjował taką cenę?
Szczerze w to watpie. i Teputacja OK nie jest zachwiana " maja najlepsze drogie okna...." z jednym i drugim się nie zgadzam.
Co immego najlepszy marketing. Zarabiaja na zachdzie i pakują pieniądze w reklamę. Każdy tak może.
Jest miejsce dla wszystkich na tym rynku, ale zostna jedynie ci co na tym zarabiają i nie oszukuja klienta.
A oszukiwanie klienta jest najprostrzą szkoła sprzedaży....
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
jeżeli już sobie tak teoretyzujemy to należy zaznaczyć, że OK jako chyba jedyni skutecznie wdrożyli promocyjną strategię ssania. wobec przytłaczającej przewagi stosowania strategii tłoczenia, czyli wychodzenia do sprzedawców a nie bezpośrednio do klienta jest to bardzo istotny czynnik uzyskania prze tą firmę przewagi konkurencyjnej. a czy wychodząc bezpośrednio do klienta robi to w zgodzie z elementarnymi zasadami moralnymi to już inna kwestia.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Trochę się zagalopowałeś!
Przynajmniej Awans i Orion są w kasie RAL i technologii koekstruzji, o czym Wy z "wyższych segmentów" możecie na razie tylko pomarzyć...lekomin pisze: Nie wiem jak jest z wyłącznością na Oknoplastowego Awansa i Oriona, ale te profile z kolei, przez 4 komory w skrzydłach, idą w kierunku tańszych segmentów rynku.
Pozdrowienia z Krakowa
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Re: Trochę się zagalopowałeś!
Co to jest technologia koekstruzji wg. Ciebie? Możesz mówić o 2 rzeczach: albo o uszczelkach, albo o pasku ciemno barwionego profilu, jakie Veka ma w jednostronnych kolorach. Co do pierwszego to akurat nasze okna mają koekstrudowane a nie wciągane uszczelki we wszystkich elementach.Winman pisze:Przynajmniej Awans i Orion są w kasie RAL i technologii koekstruzji, o czym Wy z "wyższych segmentów" możecie na razie tylko pomarzyć...lekomin pisze: Nie wiem jak jest z wyłącznością na Oknoplastowego Awansa i Oriona, ale te profile z kolei, przez 4 komory w skrzydłach, idą w kierunku tańszych segmentów rynku.
Co do oklejania profilu i "koestrudowanej okleiny" to oczywiście bujda na resorach. Normalnie tłoczony profil ma pasek brązowego plastiku a później jest oklejany folią. Niech mnie ktoś poprawi jeśli wie lepiej, ale z tego co ja słyszałem, Veka dalej foliuje na zimno.
Co do RAL i Euro. Każdy profil ma swoje wersje RAL i Euro jak zapewne wiesz. Nie wiem na jakich "numerach" profili produkuje Oknoplast (trzebaby kupić okno i je przeciąć). Nie ma to większego znaczenia (bo sztywność to wzmocnienie a nie różnica w grubości ścianek) ale bardzo bym się zdziwił gdyby to był RAL.
W Łodzi na W. Polskiego jest ich reklama, sklep z oknami przedaje to co akurat jest modne.
I faktycznie wyprowadzam się, tyle że każda większa firma jaka do Łodzi przyjechała dość szybko zamykała łódzki interes.
Z nielicznymi wyjątkami.
I faktycznie wyprowadzam się, tyle że każda większa firma jaka do Łodzi przyjechała dość szybko zamykała łódzki interes.
Z nielicznymi wyjątkami.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
tylko skala sprzedaży kompletnie nie ta. niech ZO sprzeda tyle co OK i potem ich chwal. bo na chwilę obecną takie porównanie jest nie na miejscu. to tak jakby porównywać warsztat samochodowy do fabryki samochodówKNMTG pisze:Ziemia Obiecana sprzedaje drożej swoje okna niż Oknoplast Kraków. Można konkurować - są sposoby na każdego :P
-
Specjalista
- Czytelnik

powiem tak: widziałem u jednego dealera OKNOPLASTU (nie powiem gdzie) okna na profilu Rehau Brillant - rozmowa była taka - profil równie ładny jak Oknoplast, jakość gwarantuje bo to produkt mojego dobrego znajomego produkt - i tak naprawdę polecam tylko przyjaciołom , cena zbliżona bo wykonanie naprawdę wzorowe - a na całym domku okazało się że nie tak mała różnica - dobre i 500 zł - wewnętrzna konkurencja - a ile się sprzedawao REHAU'a nie wiadomo ale musiało się opłacać - tymbardziej że nie był to dealer mały tylko duży z dobrą ceną na oknoplastDAREK 13 pisze:Z oknami z Krakowa nie można konkurować, no bo niby jak??
-
Specjalista
- Czytelnik

popatrz na wystrój salonów firmy Oknosystem z Krakowa (4 salony z czego jeden w fabryce) dobre lokalizacje, wystrój ekstra, oferta dopracowana, może nawet za szeroka - produktu nie komentuj bo nie on tu jest najważnieszy - powiem tak sprzedać można wszystko (sprzedawali kiedyś okna dwukwaterowe na zawiasach nieregulowanych !!!!!)Majster pisze:Po co zastanawiac sie "jak konkurowac"???, zamiast tracic czas na pierdoły lepiej pomyslec co zmienicc by przyciagnac klienta,a nie toczuc walke cenowa i jak w markecie raz obnizac ceny raz podnosic to nie targ z jajkami;)
w każdym razie salony wyglądają nieżle - nie jedna firma by takie chciała