montaż parapetów zewnętrznych

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

montaż parapetów zewnętrznych

Post autor: michalek »

mam taki mały problemik. czy jest jakaś oficjalna wykładnia jak montować parapety zenętrzne stalowe lub aluminiowe? czy można je przykręcać do profila?
pozdrawiam

oknoAD

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Stary temat wykałdni nie ma ale są zalecenia, aby pod okno. Ewentualnie jest wykładnia niemiecka, RAL, ale to by na suchy chleb nie zostało przy naszych cenach i takich zaleceniach.

Rób tak aby było dobrze:):)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

tak jak mówił Darek13 można i do czola (brak norm na szczęście) aby było szczelnie. Niektóre firmy wręcz zalecają do czoła.Nie pamiętam kto produkował uszczelki do parapetów stalowych co całkowicie rozwiązywało temat szczelności parapetu przy montażu do okna.
to ty odpowiadasz za jakośc robót więc wg twojego sposobu montaż.
Wiesiek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Wiesiek »

Jest na rynku dostępna uszczelka stosowana do uszczelnienia styku parapetu zewnętrznego z oknem w przypadku montazu "od czoła" do ramy. Montażyści wykonują równierz taki montaż z użyciem silikonu...ale po kilku miesiącach...kiedy warunki atmosferyczne i "czyste" powietrze zrobią swoje z silikonem...powstaje "optyczny niesmak" a po kilku sezonach ....problem z przeciekami, zaciekami itp.
Nie byłbym jednak pewny czy nie ma "wykładni" co do sposobu montażu parapetów w ogóle jako takich ( kiedyś spotkałem sie z taką literaturą mówiącą min. o konieczności zastosowania czarnej folii paroizolacyjnej ) ale w tym przypadku chyba temat jest "spłycony" do sposobu montażu - do czy pod. Można i tak i tak... .
Prywatnie, sobie zamontowałbym jednak "pod" pod warunkiem że byłaby tam listwa podokienna zwana tez podparapetową itp....ale nie zawsze są możliwości i warunki więc trzeba sobie radzić.
Najważniejsza w tym przypadku jest chyba jednak jakość wykonania takiego montażu.
Pozdrawiam
KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

jeżeli zamontujesz pod okno przy zastosowaniu listwy podparapetowej, a klient założy do środka parapety np z aglomarmuru to przy takiej zimie jak ostatnia lód na parapecie wewnętrznym jest pewny.Przecież przenikania ciepła przez te listwy bylejakie z resztą nikt nie bada, a przecież są dużo węższe od ramy i w większości jedno lub dwukomorowe.
ROB_72
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ROB_72 »

a ja tak sobie myślę ,żetalistwa pod oknem jest tylko listwatransportową,ktorąprzy montażu należałoby usunąć.

pozdrawiam

Prefabud
Czytelnik
Czytelnik

uszczelka montazowa do parapetow zewnetrznych

Post autor: Prefabud »

witam.

Jestem producentem parapetow stalowych i mam w ofercie uszczelke montazowa w kolorze szarym Ral. 7035 i czarnym, z gwarancja 7 lat.
cena 2,50 zl/netto mb.(opakowanie 300mb).
Kontakt:
[email protected]
tel. 502-250-166
ODPOWIEDZ