Dobre okna
Dobre okna
W związku z tym, że wymieniam okna, mam pytanie, jakie wybrać, czy znacie i możecie polecic dobra firmę? Co myslicie o Okno-plast Rąbień?
Do Kata: wcale nie o najtańsze
Pytam poważnie, chce kupić porządne okna, ale wczoraj wracając z pracy natknęłam się na tą firmę i nic o niej nie wiem - ani ile jest na rynku, jakie okna sprzedaje. A ich niskie ceny podpadają. Czekam na porady 
Przestańcie mieszać człowiekowi w głowie. Zobaczył zainteresował sie i pyta znawców tematu. Zresztą niepotrzebnie. Jak twierdzi guru okiennej branży " w obecnej dobie techniki wszystkie systemy okienne są takie same, istotny jest producent". I co wy na takie diktum?
Nalezy dodać że ja jako niedouczony w branży okiennej mający inne zdanie jestem siejącym zamęt i wyrządzającym szkodę innym.
Pozdrawiam
Nalezy dodać że ja jako niedouczony w branży okiennej mający inne zdanie jestem siejącym zamęt i wyrządzającym szkodę innym.
Pozdrawiam
A nie zastanawia cię to że człowiek znalazł w internecie to forum
a nie znalazł strony interesującego go producenta ?
ja osobiście nie mam nic do chłopaków z rąbienia mają dobrą strategię
wcale nie mają niskiej ceny ale potrafią tak zamieszać że nie tylko
delerzy w to wierzą ale i oni chyba w to uwierzyli i o to chdzi
pozdrawiam MAGGREGOR
pozdrawiam MAGGREGOR
BRAWO maggregormaggregor pisze:A nie zastanawia cię to że człowiek znalazł w internecie to forum
pozdrawiam MAGGREGOR
Witam,
Do zainteresowanych: mieszkam w Katowicach i chce wymienic okna w kamienicy. I nie chodzi mi o cene, bo ta wydawala mi sie za niska u producenta z Rabienia, a co za tym idzie - martwie się, ze jakosć tez bedzie taka. Pytalam tez w OKF i Superokna oraz w Therma.
Jezeli chodzi o stronę internetowa Rabien - znalazłam - zaraz po otrzymaniu oferty - ale dodatkowo chcialam zaczerpnac rady od osob, ktore sie na tym znaja. A może ktos poleci mi firme w Katowicach, ktora oferuje dobre jakosciowo (hałas - mieszkam przy jednej z glownych ulic, ciepło - w starych kamienicach zazwyczaj jest zimno) okna.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Do zainteresowanych: mieszkam w Katowicach i chce wymienic okna w kamienicy. I nie chodzi mi o cene, bo ta wydawala mi sie za niska u producenta z Rabienia, a co za tym idzie - martwie się, ze jakosć tez bedzie taka. Pytalam tez w OKF i Superokna oraz w Therma.
Jezeli chodzi o stronę internetowa Rabien - znalazłam - zaraz po otrzymaniu oferty - ale dodatkowo chcialam zaczerpnac rady od osob, ktore sie na tym znaja. A może ktos poleci mi firme w Katowicach, ktora oferuje dobre jakosciowo (hałas - mieszkam przy jednej z glownych ulic, ciepło - w starych kamienicach zazwyczaj jest zimno) okna.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
Zadzwoń i spytaj o Dececeunick ZendowKaro pisze:Witam,
Pozdrawiam serdecznie
Karolina
032-331-36-88
Pozdrawiam
"Jeśli chodzi o hałąs to odpusć sobie szyby i super wypełnienia które ci
zaoferuja a kup okno z 3 uszczelkami"
Pani Karolino,
Jaka będzie ochrona przed hałasem zależy głównie od szyby !!!
Nie drogie a skuteczne rozwiązanie to szyba o budowie 4/16/6.
Sama trzecia uszczelka niewiele daje. Na oknach firmy MS może
Pani polegać. Profil Zendow to też dobry wybór.
Polecam Pani "Tatka" (podał namiary) - to fachowiec.
zaoferuja a kup okno z 3 uszczelkami"
Pani Karolino,
Jaka będzie ochrona przed hałasem zależy głównie od szyby !!!
Nie drogie a skuteczne rozwiązanie to szyba o budowie 4/16/6.
Sama trzecia uszczelka niewiele daje. Na oknach firmy MS może
Pani polegać. Profil Zendow to też dobry wybór.
Polecam Pani "Tatka" (podał namiary) - to fachowiec.
snow dog
Poszukaj salonu MS i wybierz okno termo , bardzo wysoka izolacyjność termiczna i akustyczna tylko pamiętaj że każde okno należy rozszczelniać ! Jeżeli zostanie Ci jeszcze trochę gotówki zamontuj nawiewniki najlepiej również o wysokiej dzwienkochłonności .
Okna z uszczelką środkową przeklniesz przy myciu !
A jeżeli mieszkasz powyżej parteru to raczej nie masz potrzeby zakładania rolet zewnętrznych , tańsza i bardziej praktyczna będzie wewnętrzna materiałowa i pamiętaj " tanie mięso psy jedzą "
Okna z uszczelką środkową przeklniesz przy myciu !
A jeżeli mieszkasz powyżej parteru to raczej nie masz potrzeby zakładania rolet zewnętrznych , tańsza i bardziej praktyczna będzie wewnętrzna materiałowa i pamiętaj " tanie mięso psy jedzą "
o bytelkę dobrego koniaku przyjmuję zakłąd czy bardziej na niwelację hałasu wpłynie wprowadzenie środkowego uszczelnienia czy zastosowanie szyby 4/16/6 (z argonem). Kto stawia ? Widzę że brak doświadczenia przemawia przez kolegów nt uszczelnienia środkowego 
Natomiast zastosowanie rolety zewnętrznej w sposób zdecydowany i najbardziej skuteczny z wymienionych zarówno wytłumi hałąs jak i wpłynie na wsp przenikania ciepła całego układu. (sorki ale dwóch butelek nie wypiję chyba że się dołaczycie jako zaproszeni)
Kobiecie najwyrażniej zależy na osiagnęciu niskiego wsp przenikania ciepla jak i zniwelowania hałasu. Oczywiście można zastosować pakiet 3 szybowy w oknie termo MS (okno jak najbardziej dobre) ale układ np okno na profilu Knippinga 3 uszczelki +roleta zewnętrzna będzie kosztowało sumarycznie mniej przy wyższych parametrach ktorych oczekujemy.
Jeśli mieszka ta pani blisko jeżdzących tramwajów to i tak niestety hałąs przeniosą ściany (dobre byłyby gumowe fundamenty w tym wypadku;)
Natomiast zastosowanie rolety zewnętrznej w sposób zdecydowany i najbardziej skuteczny z wymienionych zarówno wytłumi hałąs jak i wpłynie na wsp przenikania ciepła całego układu. (sorki ale dwóch butelek nie wypiję chyba że się dołaczycie jako zaproszeni)
Kobiecie najwyrażniej zależy na osiagnęciu niskiego wsp przenikania ciepla jak i zniwelowania hałasu. Oczywiście można zastosować pakiet 3 szybowy w oknie termo MS (okno jak najbardziej dobre) ale układ np okno na profilu Knippinga 3 uszczelki +roleta zewnętrzna będzie kosztowało sumarycznie mniej przy wyższych parametrach ktorych oczekujemy.
Jeśli mieszka ta pani blisko jeżdzących tramwajów to i tak niestety hałąs przeniosą ściany (dobre byłyby gumowe fundamenty w tym wypadku;)
Szanowni Panowie
Jedynym wyjściem mieszkania w ciszy jest wyprowadzenie się z miasta, daleko od tramwajów i dużych samochodów. Żadne z proponowanych przez Was rozwiązań nie pomoże Karolinie rozwiązać jej problemu z hałasem i zimnem. Owszem sama wymiana okien spowoduje podniesienie w mieszkaniu temperatury o kilka stopni (2-3). Dopiero termomodernizacja całego budynku przyniesie pożądane efekty termiczne. Hałasu w żaden sposób nie da się uniknąć. Okna muszą być otwierane lub rozszczelniane. Zastosowanie nawet 5 uszczelek i rolet zewnętrznych nie rozwiąże problemu hałasu jedynie ograniczy w pewnym stopniu. Jedynym wyjściem jest zaakceptowanie istniejącego stanu rzeczy i przyzwyczajenie się do hałasu miejskiego - z autopsji.
Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby nawiewniki higrosterowane z wytłumieniem akustycznym i takie polecam rozwiązanie.
Pozdrawiam
"Polecam Pani "Tatka" (podał namiary) - to fachowiec."
Snow dog dzięki za dobre słowo. Te namiary nie są do mnie. To firma z Gliwic. Sprzedają to samo co ja od tego samego producenta, więc mogę spokojnie polecić. Ja działam w Warszawie a namiary do mnie proszę bardzo 0-22-665-99-99
Jedynym wyjściem mieszkania w ciszy jest wyprowadzenie się z miasta, daleko od tramwajów i dużych samochodów. Żadne z proponowanych przez Was rozwiązań nie pomoże Karolinie rozwiązać jej problemu z hałasem i zimnem. Owszem sama wymiana okien spowoduje podniesienie w mieszkaniu temperatury o kilka stopni (2-3). Dopiero termomodernizacja całego budynku przyniesie pożądane efekty termiczne. Hałasu w żaden sposób nie da się uniknąć. Okna muszą być otwierane lub rozszczelniane. Zastosowanie nawet 5 uszczelek i rolet zewnętrznych nie rozwiąże problemu hałasu jedynie ograniczy w pewnym stopniu. Jedynym wyjściem jest zaakceptowanie istniejącego stanu rzeczy i przyzwyczajenie się do hałasu miejskiego - z autopsji.
Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby nawiewniki higrosterowane z wytłumieniem akustycznym i takie polecam rozwiązanie.
Pozdrawiam
"Polecam Pani "Tatka" (podał namiary) - to fachowiec."
Snow dog dzięki za dobre słowo. Te namiary nie są do mnie. To firma z Gliwic. Sprzedają to samo co ja od tego samego producenta, więc mogę spokojnie polecić. Ja działam w Warszawie a namiary do mnie proszę bardzo 0-22-665-99-99
Moja rada-wejdz na adres www.avante.pl z listy partnerów poszukaj najbliższego odwiedz go lub zadzwoń a napewno doradzi Ci najlepsze rozwiązanie a podpowiem ,że bedzie to okno avante na profilu deceunink zendof 5-komór z szybą meritum środkowa dodatkowa uszczelka ,a wyniki badań na tlumienie hałasu które dostaniesz mówia same za siebie.Dopiero wtedy mozna porownywać z innymi oknami,oczywiście koniecznie nawiewniki akustyczne Aereco i wszystko za naprawdę dobrą cene.Pozdrawiam
Jendrek
tatko - co to za autoreklama ? pochwale sie bo nikt mnie inny nie pochwali ??? 
I tak kobieta pewno weżmie najtańsze.Oczywiście okna MS z pomorskiej fabryki czy Avante są w niektórych parametrach lepsze niż np dobroplast ale kosztują 2 razy tyle a parametry mają tylko 10% wyższe (pomijam jakość wykonania)
I tak kobieta pewno weżmie najtańsze.Oczywiście okna MS z pomorskiej fabryki czy Avante są w niektórych parametrach lepsze niż np dobroplast ale kosztują 2 razy tyle a parametry mają tylko 10% wyższe (pomijam jakość wykonania)
1. Żadna autoreklama. Nie znam snow doga, przyzwoitość nakazuje podziękować. Nie wstydzę się tego co robię.komarko1 pisze:tatko - co to za autoreklama ? pochwale sie bo nikt mnie inny nie pochwali ???
2. Jeszcze dużo czasu minie zanim dobropastu okna dorównają oknom MS i Avante zarówno pod względem parametrów technicznych i jakości wykonania. Mam ofertę z dobroplastu i jakoś nie wynika z niej że okna MS i Deceunick Zendow są 2 x droższe.
Pozdrawiam
tatko napisał :2. Jeszcze dużo czasu minie zanim dobropastu okna dorównają oknom MS i Avante zarówno pod względem parametrów technicznych i jakości wykonania.
No bez przesady . firma D ma całkiem inny rynek klientów,inną politykę jakości i cen. Mieszanie tych firm to jak mieszanie mąki poznańskiej i mączki marmurowej (to mąka i to mąka;)
Do Pani Karoliny - najrozsadniejsze jest to co mówił tatko - wynieść sie z miasta. Natomiast niestety z tramwajami to tylko te gumowe fundamenty pomogą ;(
Pozdrawiam i .. sukcesów w doborze stolarki
No bez przesady . firma D ma całkiem inny rynek klientów,inną politykę jakości i cen. Mieszanie tych firm to jak mieszanie mąki poznańskiej i mączki marmurowej (to mąka i to mąka;)
Do Pani Karoliny - najrozsadniejsze jest to co mówił tatko - wynieść sie z miasta. Natomiast niestety z tramwajami to tylko te gumowe fundamenty pomogą ;(
Pozdrawiam i .. sukcesów w doborze stolarki
Czegoś tutaj nie rozumiem. O jakiej polityce jakości i cen piszesz? Czyżby ta rewelacyjna cena wynikała z kiepskiej jakości. Do których klientów skierowana jest produkcja okien w d?komarko1 pisze:
No bez przesady . firma D ma całkiem inny rynek klientów,inną politykę jakości i cen.
Powtórzę, z otrzymanej oferty nie wynika iż cena tak rewelacyjna. Różnica to około 10 zł (865x1435). Jeśli jest to prawdą ich okna natychmiast powinny zniknąć z rynku. Oznacza to że produkują niezgodnie z aprobatą techniczną albo z aprobatą coś nie w porządku.
Pozdrawiam
no przecież te 40 tys (a były czasy 60 tys) okien ktoś kupował
natomiast potencjalni klienci to CCC kompletnie nieczuli na inne argumenty
polityka jakości - okno wywiezione = okno sprzedane.Musze zaznaczyć że czasem po killkudziesięciu (set) telefonach nastepuje reakcja serwisu
aprobata techniczna - w tym roku już mają
a ile przetargów przeszło dzięki inspektorom nadzoru nie znajdującym wad
No i te setki tysięcy wyprodukowanych okien do dzisiaj pracuj !!
Obecny Avantgard mimo wszystko przeskakuje jakościa wiele bubli pojawiających się na rynku.Muszę gwoli przyzwoitości przyznać że jednak 5 komór i 70mm to ma taka samą przenikalność (rama ,skrzydło) praktycznie niezależnie od profilu. PO za tym trzeba przyznać że zamieszanie jakie zostało spowodowane przez firmę D spowodowało obniżenie ogólnej ceny stolarki na rynku.
Myślę że bardziej producenci powinni zająć sie nierzetelną reklamą OK niż jakością D . Rynek weryfikuje wszystko.
natomiast potencjalni klienci to CCC kompletnie nieczuli na inne argumenty
polityka jakości - okno wywiezione = okno sprzedane.Musze zaznaczyć że czasem po killkudziesięciu (set) telefonach nastepuje reakcja serwisu
aprobata techniczna - w tym roku już mają
a ile przetargów przeszło dzięki inspektorom nadzoru nie znajdującym wad
No i te setki tysięcy wyprodukowanych okien do dzisiaj pracuj !!
Obecny Avantgard mimo wszystko przeskakuje jakościa wiele bubli pojawiających się na rynku.Muszę gwoli przyzwoitości przyznać że jednak 5 komór i 70mm to ma taka samą przenikalność (rama ,skrzydło) praktycznie niezależnie od profilu. PO za tym trzeba przyznać że zamieszanie jakie zostało spowodowane przez firmę D spowodowało obniżenie ogólnej ceny stolarki na rynku.
Myślę że bardziej producenci powinni zająć sie nierzetelną reklamą OK niż jakością D . Rynek weryfikuje wszystko.
tak dobroplast doprowadził do gwałtownego obniżenia cen na rynku. ale czy to dobrze? wg mnie nie gdyż w tym przypadku rynek został po prostu zepsuty i nic go już nie naprawi. a co do porównania ms i d. to firma na d jest generalnie dużo tańsza. a nie powinniśmy porównywać tutaj ergo tylko np ms line lub tytan bo to są produkty reprezentujące fabrykę. i to jest INNY produkt skierowany do innej, bardziej zamożnej i zwracającej uwagę na jakość, grupy klientów.
ja polecam EKO OKNA bo też nie mam kłopotów z reklamacjami. poza tym nie mam też kłopotów z transportem a i przedstawiciel nam się trafił niczego sobie.. co obieca to załatwia.Kemor pisze:Fajne te przekomarzania niby to przypadkowych ludzi.
Tak na wszelki wypadek pozdrawiam przedstawicieli i współpracowników firm D, MS i innych.
Ja tam polecam AVANTE! Handluję tym żeby nie mieć kłopotów z reklamacjami. I nie mam :)
pozdrawiam serdecznie
sam widziałem jak w Polkowicach przeciągali izotermę (tę okienną) na zewnątrz -nie wiem czy ciągnął pan Kazik czy pan Gienek.Okna prawie tak dobre jak........... brak mi słów (wykształcenie techniczne posiadam, więc giętkości języka brak)
Ja zostanę przy swoich typach :Ekookna6komór,Avante z uszczelką środkową,M&S-pomorska okna termo
Ja zostanę przy swoich typach :Ekookna6komór,Avante z uszczelką środkową,M&S-pomorska okna termo
Szanowny Panie "komarko". Nie wiem co pan widział w Polkowicach. Ja natomiast wiem co można zobaczyć w Jaworze. Dziwne, że jedynym Pana argumentem jest atakowanie na forum wszystkiego i wszystkich. Dobrym testem solidności firmy, a przede wszystkim prawdmomówności, będzie czas współpracy z jednym dostawcą. Firma o której wspomniałem już pięć lat współpracuje z "Royalem" stale zwiększając sprzedaż (również za granicą) i myślę, że jest zadowolona. To tyle. Każdy potencjalny klient ma wybór i może (nie musi) zapoznać się z dogodną ofertą. Ciekawe ile razy w okresie Pana działalności zmieniał Pan dostawców na okna ? i dla czego ? I na koniec, z jednym mogę się zgodzić - jest Pan "opryskliwy" Chyba wie pam o czym mówie .?
Pozdrawiam - Richie
Pozdrawiam - Richie
mam tylko małe pytanko do Richie. a co można zobaczyć w Jaworze? ja staram się nie być opryskliwy i tylko z ciekawości pytam.
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt paź 31, 2006 7:46 pm przez michalek, łącznie zmieniany 1 raz.
Panie Richelie o sorry Richie - oczywiście mój komentarz zazwyczaj staram się doprawić szczyptą uszczypliwości - robę to świadomie i celowo.
Natomiast proszę zwrócić uwagę ze jako najprawdopodobniej jedyny występuję pod nazwą pod którą można mnie znależć w przeciwieństwie od różnego rodzaju tajnych " J23 nadaje."
Co do mojego sposobu i częstotliwości zmiany firm to jest to wyłącznie moje widzimisię i nawet jak mam podłubać w nosie przy kliencie to to robię.
Natomiast w stosunku do woich partnerów handlowych żywie szacuneczek poprzez regulowanie płatności zgodnie z umową.
Cieszę sie ze moja sława dotarła do Dąbrowy i to górniczej (jest mi bliska sercu jako że kończyłem wydział technologii węgla i ropy co na kilometr pachnie górnictwem - oczywiście na kilometr w głąb a nie w poprzek)
A teraz na poważnie:
Forum - wg moich oczekiwań ma za zadanie być pomocne producentom,sprzedawcom,monterom i klientom.
Kryptoreklama powinna być napiętnowana
Napiętnowanepowinny być też zasady nieuczciwej konkurencji i reklamy (proszę przeczytać moje posty - doczekaliśmy się przyznania nam - w sensie braci okniarskiej- wyjaśnień że niektóre badania nie były wiarygodne;))
Natomiast obrażanie się co do żartu dotyczacego izotermy nie wiedziałem że Pana aż tak poruszył (cha cha)
Natomiast zazwyczaj wytrzymuję ze swoimi partnerami dość długo - niestety jeden wyniósł się do niemiec (Reisewitz - Knipping) drugi doprowadził mnie do zawału , a z trzecim od pięciu lat wspólpracuję - pozostali o których się otarłem - widocznie nie spełnili oczekiwań moich i moich klientów (a może to ja zawiodłem?).
Co do bezołowiowego profilu z Polkowic - no cóż - miałem z nim do czynienia ale widocznie producent zmienił dostawcę (niestety Polkowice nie byly w stanie wyprodukować należytej ilości profilu;))
A to że okna są na stabilizatorach bezołowiowych-to wcale nie jest dobrze dla trwałości zgrzewów (mówie to jako chemik - technolog)
No i te listwy przyszybowe - mój producent miewał z nimi kłopoty.
Z życzeniami zdrowia i duuuużych obrotów.
Natomiast proszę zwrócić uwagę ze jako najprawdopodobniej jedyny występuję pod nazwą pod którą można mnie znależć w przeciwieństwie od różnego rodzaju tajnych " J23 nadaje."
Co do mojego sposobu i częstotliwości zmiany firm to jest to wyłącznie moje widzimisię i nawet jak mam podłubać w nosie przy kliencie to to robię.
Natomiast w stosunku do woich partnerów handlowych żywie szacuneczek poprzez regulowanie płatności zgodnie z umową.
Cieszę sie ze moja sława dotarła do Dąbrowy i to górniczej (jest mi bliska sercu jako że kończyłem wydział technologii węgla i ropy co na kilometr pachnie górnictwem - oczywiście na kilometr w głąb a nie w poprzek)
A teraz na poważnie:
Forum - wg moich oczekiwań ma za zadanie być pomocne producentom,sprzedawcom,monterom i klientom.
Kryptoreklama powinna być napiętnowana
Napiętnowanepowinny być też zasady nieuczciwej konkurencji i reklamy (proszę przeczytać moje posty - doczekaliśmy się przyznania nam - w sensie braci okniarskiej- wyjaśnień że niektóre badania nie były wiarygodne;))
Natomiast obrażanie się co do żartu dotyczacego izotermy nie wiedziałem że Pana aż tak poruszył (cha cha)
Natomiast zazwyczaj wytrzymuję ze swoimi partnerami dość długo - niestety jeden wyniósł się do niemiec (Reisewitz - Knipping) drugi doprowadził mnie do zawału , a z trzecim od pięciu lat wspólpracuję - pozostali o których się otarłem - widocznie nie spełnili oczekiwań moich i moich klientów (a może to ja zawiodłem?).
Co do bezołowiowego profilu z Polkowic - no cóż - miałem z nim do czynienia ale widocznie producent zmienił dostawcę (niestety Polkowice nie byly w stanie wyprodukować należytej ilości profilu;))
A to że okna są na stabilizatorach bezołowiowych-to wcale nie jest dobrze dla trwałości zgrzewów (mówie to jako chemik - technolog)
No i te listwy przyszybowe - mój producent miewał z nimi kłopoty.
Z życzeniami zdrowia i duuuużych obrotów.
Witam !
No może trochę faktycznie się uniosłem, przepraszam
No muszę powiedzieć, że w Polkowicach dużo się zmieniło. Faktycznie z listwą dwustopową były duże problemy, ale to już przeszłość. Od dwóch lat produkują już profile z listwą jednopstopową, a ich nowa piatka jest naprawdę fajna. Poza tym uruchomili 6 nowych ekstruderów, znacznie szybszych (9 m/min) co na razie zaspokaja potrzeby klientów. Teraz do powierzchni profilu nie można mieć zastrzeżeń, ( znacznie gładsza niż niejeden ołowiowy) co przy relatywnie dużej bieli daje niezły efekt. Bardzo fajnie sprzedają się okna z Royala w Czechach i w Niemczech, a przy tym posiadają aktualne certyfikaty "Rosenheim" co dla niemców ma duże znaczenie. Może nie są najtańsi, ale nie robia sobie jaj z grubością scianek i myślę że to dobra polityka. A tak naprawdę to muszę kiedyś zajechać do Jawora w gości
, tym bardziej że mam rodzinę w Strzegomiu, Goczałkowie i Rogoźnicy, a i Pana nazwisko nie jest mi obce
Pozdrawiam - Ryszard Kazik
No może trochę faktycznie się uniosłem, przepraszam
No muszę powiedzieć, że w Polkowicach dużo się zmieniło. Faktycznie z listwą dwustopową były duże problemy, ale to już przeszłość. Od dwóch lat produkują już profile z listwą jednopstopową, a ich nowa piatka jest naprawdę fajna. Poza tym uruchomili 6 nowych ekstruderów, znacznie szybszych (9 m/min) co na razie zaspokaja potrzeby klientów. Teraz do powierzchni profilu nie można mieć zastrzeżeń, ( znacznie gładsza niż niejeden ołowiowy) co przy relatywnie dużej bieli daje niezły efekt. Bardzo fajnie sprzedają się okna z Royala w Czechach i w Niemczech, a przy tym posiadają aktualne certyfikaty "Rosenheim" co dla niemców ma duże znaczenie. Może nie są najtańsi, ale nie robia sobie jaj z grubością scianek i myślę że to dobra polityka. A tak naprawdę to muszę kiedyś zajechać do Jawora w gości
Pozdrawiam - Ryszard Kazik
komarko1 pisze:o bytelkę dobrego koniaku przyjmuję zakłąd czy bardziej na niwelację hałasu wpłynie wprowadzenie środkowego uszczelnienia czy zastosowanie szyby 4/16/6 (z argonem). Kto stawia ? Widzę że brak doświadczenia przemawia przez kolegów nt uszczelnienia środkowego
komarko1... zaglądam tu czasem i czytam również Twoje posty. Zwykle piszesz do rzeczy, ale w tym dniu byłeś chyba pijany lub po prostu miałeś słabszy dzień. "Piję" tu do Twoich usilnie polecanych rolet zewnętrznych. Racja... wygłuszają znacznie, ale nie wpadło Ci do głowy, że kobieta chciałaby ograniczyć hałas w dzień kiedy to na drodze mnóstwo tramwajów i innej maści wozów? Ma się wtedy zaryglować tymi roletami? Jest to jakiś pomysł...
Andy30 pisze:komarko1... zaglądam tu czasem i czytam również Twoje posty. Zwykle piszesz do rzeczy, ale w tym dniu byłeś chyba pijany lub po prostu miałeś słabszy dzień. "Piję" tu do Twoich usilnie polecanych rolet zewnętrznych. Racja... wygłuszają znacznie, ale nie wpadło Ci do głowy, że kobieta chciałaby ograniczyć hałas w dzień kiedy to na drodze mnóstwo tramwajów i innej maści wozów? Ma się wtedy zaryglować tymi roletami? Jest to jakiś pomysł...Spuszczone rolety, ciemno w mieszkaniu, hałas prawie nie dochodzi... teraz jeszcze wiaderko popcornu, kino domowe i sielanka gotowa w domowym zaciszu (dosłownie)
oj andy 30. może komarko1 miał słabszy dzień ale tego akurat tutaj nie widać. notomiast ty chyba masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu. komarko przedstawił mozliwe kombinacje które przyniosa najlepsze efekty. stąd połączenie rolet z odpowiednią stolarką. i tyle
Witam Panowie (może tudzież Panie :D ),
A ja wciąz okien nie kupilam (i na marginesie: rolety zwnetrzne odpadają). Mam natomiast nadzieję, że problem wybrania firmy, a co za tym idzie, zakupu okien rozwiążę w ciągu 2 tygodni.
PS. Proszę moich postów nie traktować jako podstawy do słownych potyczek, bo nie po to tutaj się zgłosiłam :D.
Pozdrawiam serdecznie
A ja wciąz okien nie kupilam (i na marginesie: rolety zwnetrzne odpadają). Mam natomiast nadzieję, że problem wybrania firmy, a co za tym idzie, zakupu okien rozwiążę w ciągu 2 tygodni.
PS. Proszę moich postów nie traktować jako podstawy do słownych potyczek, bo nie po to tutaj się zgłosiłam :D.
Pozdrawiam serdecznie
Jednak chyba nie! Z natury uważam, że ludzie mówią prawdę. A Karo pytała o okna a nie o rabaty.
Jeżeli się mylę, to proponuję rabat w wysokości 99,99%. A przy okazji jakieś okna się znajdą...
Pewnie, że każdy z nas będzie chwalił swoje okna. Jeżeli jest inaczej to niech zmieni fach ... i się dalej nie męczy.
Polecam okna avante!
Jeżeli się mylę, to proponuję rabat w wysokości 99,99%. A przy okazji jakieś okna się znajdą...
Pewnie, że każdy z nas będzie chwalił swoje okna. Jeżeli jest inaczej to niech zmieni fach ... i się dalej nie męczy.
Polecam okna avante!
stawka Vat na okna (bez montażu) to 22 % i tak zostanie.
Jeśli sam kupisz materiał (okna) i zamontujesz tojeszzce w 2007 r możesz odliczyć od zakupu 15% Vatu (różnica między 22 a 7% przed wejściem olski do UE) Jeśli ktoś montuje ci okna (w tym czy 2007 roku) to wystawi fakturę na usługę (okno z moontażem) ze stawka 7% - czyli zapłacisz za okno mniej ale zapłacisz za czyjaś pracę (wtedy nic nie odliczasz)
Zapewne na przełomie styczeń-mazrec trochę okna stanieją (ok 5%) ale sądzę że jeśli potrzebujesz okna teraz i stać cię na to co chcesz kupić - to kup o montuj teraz. Nikt nie zagwarantuje że np zdrozeje stal,szkło,wzrośnie kurs EURO ITP. Przy wyborze kieruj się potzrebą a nie kasą.Pozdrawiam
PS - jesli okolice Wałbrzycha Legnicy to zapraszam
Jeśli sam kupisz materiał (okna) i zamontujesz tojeszzce w 2007 r możesz odliczyć od zakupu 15% Vatu (różnica między 22 a 7% przed wejściem olski do UE) Jeśli ktoś montuje ci okna (w tym czy 2007 roku) to wystawi fakturę na usługę (okno z moontażem) ze stawka 7% - czyli zapłacisz za okno mniej ale zapłacisz za czyjaś pracę (wtedy nic nie odliczasz)
Zapewne na przełomie styczeń-mazrec trochę okna stanieją (ok 5%) ale sądzę że jeśli potrzebujesz okna teraz i stać cię na to co chcesz kupić - to kup o montuj teraz. Nikt nie zagwarantuje że np zdrozeje stal,szkło,wzrośnie kurs EURO ITP. Przy wyborze kieruj się potzrebą a nie kasą.Pozdrawiam
PS - jesli okolice Wałbrzycha Legnicy to zapraszam
Tak jak napisał komarko1: kieruj sie potrzebą a nie kasą! Dotychczas rzeczywiście początek roku był łagodniejszy dla klientów. Ale nigdy dotychczas nie było takich "odpływów" pracowników za granicę. A wg mnei bedzie to miało pośrednio wpływ na to, że ceny wcale nie spadną! A wręcz przeciwnie! To oczywiscie taka spekulacja, ale pożyjemy - zobaczymy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
bardzo dziekuje za informacje. czyli pedze podpisac jaas umowe zeby miec juz cieple swieta. jeszcze tylko poprosze o podpowiedz lub komentarz co do nastepujacych firm: Drutex, Abatex, Budvar,O.K.N.O., KMM Okno-profile KBE. proponuja okna o zblizonych parametrach i cenach. ktora wybrac? moze inne proozycje?
dziekuje i pozdrawiam, barto
Rok 2007 to ostatni rok z VAT-em 7% w budowlance.
Przewidujemy olbrzymi wzrost obrotów.
Niestety, ale przewidujemy dalszy wzrost cen zakupu dla półproduktów okna - profile, okucia, szyby, śrubki - ludzi do roboty jeszcze mniej będzie niż w tym roku. Sodoma i Gomora - ale damy radę jak mawia Bob Budowniczy.
Pozdrawiam
Przewidujemy olbrzymi wzrost obrotów.
Niestety, ale przewidujemy dalszy wzrost cen zakupu dla półproduktów okna - profile, okucia, szyby, śrubki - ludzi do roboty jeszcze mniej będzie niż w tym roku. Sodoma i Gomora - ale damy radę jak mawia Bob Budowniczy.
Pozdrawiam
jawaryn 
Barto pisze:bardzo dziekuje za informacje. czyli pedze podpisac jaas umowe zeby miec juz cieple swieta. jeszcze tylko poprosze o podpowiedz lub komentarz co do nastepujacych firm: Drutex, Abatex, Budvar,O.K.N.O., KMM Okno-profile KBE. proponuja okna o zblizonych parametrach i cenach. ktora wybrac? moze inne proozycje?
Kiedy tam byłem, mam na myśli mieszkałem w Łodzi, miałem firmę współpracującą z prawie każdą (oprócz jednej) z wymienionych firm.
Moja rada to powinien Pan, Panie Barto poszukać dobrego okulisty i laryngologa.
Nawet ślepy i głuchy człowiek jeśli tylko będzie chciał to zauważy różnice pomiędzy oferowanymi usługo-towarami i oczywiście firmami.
Być może szanowny Pan lekceważy sobie NAS forumowiczów i robi sobie zabawę naszym kosztem, albo jest Panu pilnie potrzebna pomoc w oddzyskaniu zdolności poznawania otaczającego świata,
Pozdrawiam i jeśli Pan łaskaw posłuchać, radzę szukać dalej, można wybrać lepiej, tylko trzeba widzieć i słyszeć.
BARTO - Stolbud Włoszczowa, polecam. Świetne ceny, wspaniała jakość, lakiery najwyższej jakości. Na pewno będziesz usatysfakcjonowany. A rodzina jak się będzie cieszyć - ho,ho,hoooo..Barto pisze:bardzo dziekuje za informacje. czyli pedze podpisac jaas umowe zeby miec juz cieple swieta. jeszcze tylko poprosze o podpowiedz lub komentarz co do nastepujacych firm: Drutex, Abatex, Budvar,O.K.N.O., KMM Okno-profile KBE. proponuja okna o zblizonych parametrach i cenach. ktora wybrac? moze inne proozycje?
jawaryn 
nikogo nie lekcewaze ani nie wysmiewam. jestem po prostu lajkonikiem w temacie. jesli sz.p. darek 13 poczul sie tym urazony to przepraszam ale i nie zazdroszcze wrazliwosci. nie mam za duzo czasu na bieganie po sklepach. chce tylko dobre okna, z dobrym wykonaniem za rozsadna cene (i nie mam tu na mysli ccc). dlatego pytam osoby zorientowane. a skoro pan ma w lodzi doswiadczenie to prosze uprzejmie o pomoc/obiektywne sugestie.DAREK 13 pisze:Barto pisze:bardzo dziekuje za informacje. czyli pedze podpisac jaas umowe zeby miec juz cieple swieta. jeszcze tylko poprosze o podpowiedz lub komentarz co do nastepujacych firm: Drutex, Abatex, Budvar,O.K.N.O., KMM Okno-profile KBE. proponuja okna o zblizonych parametrach i cenach. ktora wybrac? moze inne proozycje?
Kiedy tam byłem, mam na myśli mieszkałem w Łodzi, miałem firmę współpracującą z prawie każdą (oprócz jednej) z wymienionych firm.
Moja rada to powinien Pan, Panie Barto poszukać dobrego okulisty i laryngologa.
Nawet ślepy i głuchy człowiek jeśli tylko będzie chciał to zauważy różnice pomiędzy oferowanymi usługo-towarami i oczywiście firmami.
Być może szanowny Pan lekceważy sobie NAS forumowiczów i robi sobie zabawę naszym kosztem, albo jest Panu pilnie potrzebna pomoc w oddzyskaniu zdolności poznawania otaczającego świata,
Pozdrawiam i jeśli Pan łaskaw posłuchać, radzę szukać dalej, można wybrać lepiej, tylko trzeba widzieć i słyszeć.
dziekuje i pozdrawiam
Panie Barto niczym mnie Pan nie uraził, mam nadzięję że i ja Pana nie urażam.
Co do sugestii o wyborze dostawcy nie mogę go wskazać palcem bo opowiedziałbym się po czyjejś stronie. Dobrej zabawy może Panu dostarczyć już samo dzwonienie do wybranych dostawców i powie panu wiele o ich solidność. Proszę zadzwonić do każdego z potencjalnych dostawców i zapytać o okres gwarancji. Lepiej dla Pana gdy gwarancja dotyczy całego produktu i usługi razem. Z doświadczenia wiem że okno jest podzielone i na rózne jego części jest udzielana gwarancja na różny okres, o gwarancji na montaż może Pan wcale nie usłyszy. Przy odrobinie szczęscia jakaś nieświadoma Pani w biurze sprzedaży, będzie Pana zapewniała o 10 letniej gwarancji. Mam nadzieję że te chaniebne praktyki z robieniem klientów w bambuko niedługo znajdą swój finał w sądach, ale na razie wielu daje więcej niż daje i obiecuje wiecej niż dać może.
Jednym z lepszych sposobów oceny wiarygodności firmy jest pytanie o gwarancję, oczywiście moim zdaniem. Na Pana miejscu oczekiwałbym rzetelnych wyjaśnień co i na ile, w niektórych z wymienionych firm za ile (płatne usługi gwarancyjne). Preferuję osobiście niewygodną prawdę zamiast zapewnień o świetlanej przyszłości.
Co do sugestii o wyborze dostawcy nie mogę go wskazać palcem bo opowiedziałbym się po czyjejś stronie. Dobrej zabawy może Panu dostarczyć już samo dzwonienie do wybranych dostawców i powie panu wiele o ich solidność. Proszę zadzwonić do każdego z potencjalnych dostawców i zapytać o okres gwarancji. Lepiej dla Pana gdy gwarancja dotyczy całego produktu i usługi razem. Z doświadczenia wiem że okno jest podzielone i na rózne jego części jest udzielana gwarancja na różny okres, o gwarancji na montaż może Pan wcale nie usłyszy. Przy odrobinie szczęscia jakaś nieświadoma Pani w biurze sprzedaży, będzie Pana zapewniała o 10 letniej gwarancji. Mam nadzieję że te chaniebne praktyki z robieniem klientów w bambuko niedługo znajdą swój finał w sądach, ale na razie wielu daje więcej niż daje i obiecuje wiecej niż dać może.
Jednym z lepszych sposobów oceny wiarygodności firmy jest pytanie o gwarancję, oczywiście moim zdaniem. Na Pana miejscu oczekiwałbym rzetelnych wyjaśnień co i na ile, w niektórych z wymienionych firm za ile (płatne usługi gwarancyjne). Preferuję osobiście niewygodną prawdę zamiast zapewnień o świetlanej przyszłości.
wiekszosc z wymienionych firm oferuje pelna gwarancje na min 5 lat (roznice co do obrobki i uszczelek). odwiedzilem juz kilka z nich i niektorzy sprawili lepsze wrazenie od innych. ale nie wiem czy wrazenie wyniesione z wizyty w salonie sprzedazy, eleganckim, przestronnym i nowoczesnym musi sie przekladac na solidnosc firmy w dluzszym okresie. trudno bedzie mi to ocenic jako laikowi a nie moge poswiecic na to tygodni.
spieszy mi sie troszke bo do swiat chcialbym juz miec okna w domu. po kilku dniach najbardziej godna zainteresowania wydaje mi sie firma (nie podam nazwy
) z 13-letnim doswiadczeniem, umiarkowanym cennikiem i solidnie wygladajacym salonem. oferuja profile VEKA i okucia Winkhaus AutoPilot.
co sadzicie o takim polaczeniu walorow firmy i produktu?
spieszy mi sie troszke bo do swiat chcialbym juz miec okna w domu. po kilku dniach najbardziej godna zainteresowania wydaje mi sie firma (nie podam nazwy
co sadzicie o takim polaczeniu walorow firmy i produktu?