Co się dzieje w DRUTEXIE
Co się dzieje w DRUTEXIE
Czy ktoś może wie co się dzieje w tej firmie. Terminy coraz dłuższe, brak informacji o transporcie jakość coraz niższa i Pan G podobno już nie dowodzi produkcją.
taka jest chyba specyfika branży. "chwilowe problemy" są cały czas. a to przewalony termin, a to nie działa serwis albo jakość produkcji nagle pada na twarz. ale zarządzający fabrykami się nie przejmują (przynajmniej w większości wypadków) bo jak jeden odbiorca odejdzie to na jego miejsce będą mieli następnych. i tak to się kręci i prawdopodobnie będzie coraz gorzej bo duzi producenci coraz bardziej będą dominować na rynku i większość będzie produkować jak im się podoba.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Co to znaczy, że mają problemy z profilami? Co do ekstruzji, to patrząc na Dobroplast, wątpię czy ktokolwiek zdecyduje się na powtórzenie tego eksperymentu...
Martwię się o Druteks, bo założyłem się z kilkoma osobami, że z morderczego uścisku z Rąbieniem i Dobroplastem to właśnie oni wyjdą zwycięsko..
Martwię się o Druteks, bo założyłem się z kilkoma osobami, że z morderczego uścisku z Rąbieniem i Dobroplastem to właśnie oni wyjdą zwycięsko..
Extruzjakojot45 pisze:Po prostu mają "małe" problemy z profilami.
Ale jak już rozpoczną swoją ekstruzję to wrócą do swoich terminów dostaw.
Chwilunie trza poczekać
Pozdrowionka dla wszystkich okniarzy.
Coś podobnego - czyli aluplast wstrzymał im dostawy tak jak było w przypadku Dobroplastu.
Bravo Drutex - aż do zwycięstwa.
Pozdrawiam
jawaryn 
Nie wstrzymał dostaw tylko nie jest w stanie dostarczyć tyle co potrzebują, a w dodatku zdarzają się błędy w profilu i przykłądowo okno gotowe do szklenia zostaje cofnięte bo zostaje zauważona wada np: różnica w grubości profilu i trzeba robić okno od nowa a profil idzie do reklamacji.KNMTG pisze:Extruzjakojot45 pisze:Po prostu mają "małe" problemy z profilami.
Ale jak już rozpoczną swoją ekstruzję to wrócą do swoich terminów dostaw.
Chwilunie trza poczekać
Pozdrowionka dla wszystkich okniarzy.![]()
![]()
Coś podobnego - czyli aluplast wstrzymał im dostawy tak jak było w przypadku Dobroplastu.
Bravo Drutex - aż do zwycięstwa.
Pozdrawiam
Dlatego będą robić sami.Co będzie tylko z korzyścią dla klientów i nas dealerów.
Pozdrowionka
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
kojot45:
ja tylko się uśmiecham. Absolutnie żaden producent nie jest w stanie dostarczyć profila o takich tolerancjach, żeby można go było obrabiać bez kłopotów na numerycznych zaczyszczarkach.. a już szczególnie profili o kształtach innych niż typowa płaska piątka. Na białym profilu jeszcze można powalczyć ale na oklejanym jest fatalnie. Jeśli Drutex rzeczywiście ma problem z "jakością" profilu tak jak to opisujesz, to przejście do innego producenta profilu a już tym bardziej rozpoczęcie ekstruzji nie pomoże.. taka moja przepowiednia
Problemem są automatyczne linie..
ja tylko się uśmiecham. Absolutnie żaden producent nie jest w stanie dostarczyć profila o takich tolerancjach, żeby można go było obrabiać bez kłopotów na numerycznych zaczyszczarkach.. a już szczególnie profili o kształtach innych niż typowa płaska piątka. Na białym profilu jeszcze można powalczyć ale na oklejanym jest fatalnie. Jeśli Drutex rzeczywiście ma problem z "jakością" profilu tak jak to opisujesz, to przejście do innego producenta profilu a już tym bardziej rozpoczęcie ekstruzji nie pomoże.. taka moja przepowiednia
Może problemem nie są same linie tylko ich zaprogramowanie?lekomin pisze:kojot45:
ja tylko się uśmiecham. Absolutnie żaden producent nie jest w stanie dostarczyć profila o takich tolerancjach, żeby można go było obrabiać bez kłopotów na numerycznych zaczyszczarkach.. a już szczególnie profili o kształtach innych niż typowa płaska piątka. Na białym profilu jeszcze można powalczyć ale na oklejanym jest fatalnie. Jeśli Drutex rzeczywiście ma problem z "jakością" profilu tak jak to opisujesz, to przejście do innego producenta profilu a już tym bardziej rozpoczęcie ekstruzji nie pomoże.. taka moja przepowiedniaProblemem są automatyczne linie..
Popyt na profil powoduje że trzeba "podgonić" produkcje, a pośpiech nigdy dobrze nie służy jakości.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
I tak i nie. Nie ma to nic wspólnego z pośpiechem a tzw. powtarzalnością kształtu profila. Po prostu na CNC wszystko się ustawia z bardzo dużą dokładnością, dużo większą niż tolerancja wymiarów profila. Są teoretycznie czujniki, które mierzą wysokość profila i odpowiednio wprowadzają odpowiednią zmienną do drogi po której posuwają się poszczególne narzędzia zaczyszczarki, ale jeszcze nie widziałem urządzenia, które byłoby w stanie obrobić np. naszą Elitę, czyli Schuco CT70Cava, bez ciągłej - ręcznej - zmiany drogi narzędzi. Nie ma to nic wspólnego z "podganianiem" produkcji. I jak już pisałem, ani zmiana dostawcy, ani tym bardziej rozpoczęcie ekstruzji zupełnie nie pomoże. Jeśli więc Drutex ma rzeczywiście problemy, i tłumaczy się tak jak to przedstawiłeś (coś się dzieje z profilem i wychodzi na szkleniu) to tłumaczenie jest bezsensu. Nie od wczoraj mają przecież zaczyszczarki CNC i nie od wczoraj robią na tym profilu..kojot45 pisze:
Może problemem nie są same linie tylko ich zaprogramowanie?
Popyt na profil powoduje że trzeba "podgonić" produkcje, a pośpiech nigdy dobrze nie służy jakości.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
KNMTG:
Ja z kolei słyszałem, że jeszcze inne. Prawda jest taka, że w produkcji okien PCV większość do bardzo niedawna stanowiły płaskie i białe profile, i sprzęt generalnie przystosowany jest do takiego asortymentu. W takim Schuco, które w skali Europy sprzedaje profile z najwyższej półki, mamy bodaj najwyższy odsetek profili typu zlicowanego i półzlicowanego i najwyższy odsetek nośnika, czyli dwustronnego koloru.. To oznacza ni mniej ni więcej, że nawet na zachodzie produkuje się w większości białe i płaskie (3k i 5k) profile.
W sytuacji maniakalnych zakupów linii zwanych automatycznymi w polskich firmach, my jako jedyni z większych producentów zostajemy przy tradycyjnych liniach. Eksperyment z jedną zaczyszczarką CNC wyraźnie nam pokazał, że nasz profil produkcji nie współgra z "automatyzacją" linii produkcyjnych. Zamiast tego zainwestowaliśmy duże pieniądze w automatyzacje procesów zarządzania produkcją (magazyn, automatyczne rozchody materiałowe, itpitd) i dzięki temu współpracując z Schuco (które ma obiektywnie mówiąc tragiczną logistykę w porównaniu z Veką) i tak nam się udaje utrzymać 14 dni od zamówienia do dostawy (nawet na okna w wymyślnych kolorach [własne foliowanie] ale z wyłączeniem łuków i drzwi [wszystko robimy sami] bo z racji naszej charakterystki robimy takich "wynalazków" bardzo dużo).. I wszystko bez nerwów i z bardzo małą ilością błędów (no chyba, że jakiś logistyk z Schuco wpadnie na "pomysł racjonalizatorski" i wymyśli, że wyśle nam 3 TIRy ramy i ani jednego TIRa skrzydła.. co się zdarzyło w te wakacje).
Ja z kolei słyszałem, że jeszcze inne. Prawda jest taka, że w produkcji okien PCV większość do bardzo niedawna stanowiły płaskie i białe profile, i sprzęt generalnie przystosowany jest do takiego asortymentu. W takim Schuco, które w skali Europy sprzedaje profile z najwyższej półki, mamy bodaj najwyższy odsetek profili typu zlicowanego i półzlicowanego i najwyższy odsetek nośnika, czyli dwustronnego koloru.. To oznacza ni mniej ni więcej, że nawet na zachodzie produkuje się w większości białe i płaskie (3k i 5k) profile.
W sytuacji maniakalnych zakupów linii zwanych automatycznymi w polskich firmach, my jako jedyni z większych producentów zostajemy przy tradycyjnych liniach. Eksperyment z jedną zaczyszczarką CNC wyraźnie nam pokazał, że nasz profil produkcji nie współgra z "automatyzacją" linii produkcyjnych. Zamiast tego zainwestowaliśmy duże pieniądze w automatyzacje procesów zarządzania produkcją (magazyn, automatyczne rozchody materiałowe, itpitd) i dzięki temu współpracując z Schuco (które ma obiektywnie mówiąc tragiczną logistykę w porównaniu z Veką) i tak nam się udaje utrzymać 14 dni od zamówienia do dostawy (nawet na okna w wymyślnych kolorach [własne foliowanie] ale z wyłączeniem łuków i drzwi [wszystko robimy sami] bo z racji naszej charakterystki robimy takich "wynalazków" bardzo dużo).. I wszystko bez nerwów i z bardzo małą ilością błędów (no chyba, że jakiś logistyk z Schuco wpadnie na "pomysł racjonalizatorski" i wymyśli, że wyśle nam 3 TIRy ramy i ani jednego TIRa skrzydła.. co się zdarzyło w te wakacje).
Nie znam się na produkcji profili, ale sam widziałem zgrzane ramy okienne które z jednej strony zgrzew był idealny a z drugiej jeden profil był grubszy od drugiego.lekomin pisze:I tak i nie. Nie ma to nic wspólnego z pośpiechem a tzw. powtarzalnością kształtu profila. Po prostu na CNC wszystko się ustawia z bardzo dużą dokładnością, dużo większą niż tolerancja wymiarów profila. Są teoretycznie czujniki, które mierzą wysokość profila i odpowiednio wprowadzają odpowiednią zmienną do drogi po której posuwają się poszczególne narzędzia zaczyszczarki, ale jeszcze nie widziałem urządzenia, które byłoby w stanie obrobić np. naszą Elitę, czyli Schuco CT70Cava, bez ciągłej - ręcznej - zmiany drogi narzędzi. Nie ma to nic wspólnego z "podganianiem" produkcji. I jak już pisałem, ani zmiana dostawcy, ani tym bardziej rozpoczęcie ekstruzji zupełnie nie pomoże. Jeśli więc Drutex ma rzeczywiście problemy, i tłumaczy się tak jak to przedstawiłeś (coś się dzieje z profilem i wychodzi na szkleniu) to tłumaczenie jest bezsensu. Nie od wczoraj mają przecież zaczyszczarki CNC i nie od wczoraj robią na tym profilu..kojot45 pisze:
Może problemem nie są same linie tylko ich zaprogramowanie?
Więc coś w tym musi być. Najlepiej powinien to wyjaśnić jakiś fachowiec z aluplasta
Pozdrawiam
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
kojot45:
Nie to o czym piszesz to przypadki ekstremalne.. Ja mówie o "brzydkim" zaczyszczaniu. Jako anegdotę mogę powiedzieć, że mam u siebie w biurze trójkąt "prezentacyjny" jednej z firm okiennych, co rozpoczęła ekstruzję (nie będę pisał nazwy, i tak ten kto coś zna branżę domyśli się), i jakość zaczyszczenia jest po prostu tragiczna.. widać, że ktoś wrzucił zlicowany profil do zaczyszczarki CNC i nawet nie sprawdził rezultatu.
Nie to o czym piszesz to przypadki ekstremalne.. Ja mówie o "brzydkim" zaczyszczaniu. Jako anegdotę mogę powiedzieć, że mam u siebie w biurze trójkąt "prezentacyjny" jednej z firm okiennych, co rozpoczęła ekstruzję (nie będę pisał nazwy, i tak ten kto coś zna branżę domyśli się), i jakość zaczyszczenia jest po prostu tragiczna.. widać, że ktoś wrzucił zlicowany profil do zaczyszczarki CNC i nawet nie sprawdził rezultatu.