Listę przebojów technicznych rozwiązań .....................
Listę przebojów technicznych rozwiązań .....................
Na pewno macie jakieś rozwiązania techniczne w Waszych oknach którymi moglibyście się pochwalić na tym forum.
Proponuje:
"Listę przebojów technicznych rozwiązań podwyższających jakość okien"
Może dzięki takiemu zestawieniu uda się nam "wymyśleć" idealne okno.
Takie które będzie miało wszystkie "bajery" świata.
Pozdrowionka
Proponuje:
"Listę przebojów technicznych rozwiązań podwyższających jakość okien"
Może dzięki takiemu zestawieniu uda się nam "wymyśleć" idealne okno.
Takie które będzie miało wszystkie "bajery" świata.
Pozdrowionka
Nie do końca jest tak jak mówisz podam Ci przykład: każde okno w narożniku jest zgrzewane, a okna okleinowane ze względu na brak okleiny w miejscu zgrzewu są "pokolorowane" w odcieniu okleiny, ja natomiast spotkałem się już z łączeniem okien okleinowanych na styk bez "pokolorowanego" ok 3 mm śladu po zgrzewie. Wygląda to super tylko nie wiem jak to się sprawdza w codziennym użytkowaniu i mniej więcej o takie "nowinki" mi chodzi. Więc wytęż umysł i podaj jakiś element stolarki który chciałbyś mieć w swoich oknach.michalek pisze:ależ sprawa jest banalna. otwierasz cennik i możesz szaleć do woli. większość producentów ma te same rozwiązania tylko różnią się ceną.
Tak więc mamy pierwszą pozycje na liście:
1. Łączenie okien okleinowanych bez "pokolorowanego" ok. 3 mm śladu po zgrzewie - tzw. na styk
Wpadła mi do głowy druga pozycja na naszej liście:
2. Okna drewniane: łączenie narożników w taki sposób jak to jest w oknach PCV czyli pod kątem 45 stopni, a nie 90 stopni
I pytanie dodatkowe: jeżeli znacie producentów rozwiązań które tu przedstawiam napiszcie.
ja to bym najchętniej wbudował w okno mechanizm wyświetlający na szybie hologram np morze albo las, nie masz wtedy nigdy złego widoku!
myslę że wiele osób na zachodzie by takie cacko kupiło,
fajny motyw: jest noc a za szybami słońce sobie świeci
sposób na jesienną depresję! 
myslę że wiele osób na zachodzie by takie cacko kupiło,
fajny motyw: jest noc a za szybami słońce sobie świeci
lokalna opinia to wszystko
metodę zgrzewu bez frezowania połączeń już dawno wprowadził KNIPPING z tym że Jocz dostał zezwolenie na frezowanie zgrzewów (dodatkowo wzmacniał naroża) ale np firma Reisewitz stosowała zgrzewy zgodnie z normą niemiecką bez frezów.
Każde wprowadzenie nowej technologii to koszty. Miałem taka klientke która NAKAZAŁA producentowi profili KNIPPINGA wykonywanie listew przyszybowych z obu stron BO TAK JEJ DPOWIADA. W tym celu byla nawet na osobistej audiencji w niemczech. Niestety po 8 miesiacach uległa bo musiałA WSTAWIć JAKIEś OKNA (wszyscy sprzedawcy uciekali na jej widok) ze wzgl. na ulewy. Gdyby nie to to zapewne skończyłoby się na wykonaniu tych kilku okien na jej życzenie (babę stać było na to)
Wystarczy jeśli będziesz sprzedawał solidne okna ze średnim wypasem - i tak przeżyją obecne budynki.
Każde wprowadzenie nowej technologii to koszty. Miałem taka klientke która NAKAZAŁA producentowi profili KNIPPINGA wykonywanie listew przyszybowych z obu stron BO TAK JEJ DPOWIADA. W tym celu byla nawet na osobistej audiencji w niemczech. Niestety po 8 miesiacach uległa bo musiałA WSTAWIć JAKIEś OKNA (wszyscy sprzedawcy uciekali na jej widok) ze wzgl. na ulewy. Gdyby nie to to zapewne skończyłoby się na wykonaniu tych kilku okien na jej życzenie (babę stać było na to)
Wystarczy jeśli będziesz sprzedawał solidne okna ze średnim wypasem - i tak przeżyją obecne budynki.
niezłym bajerem byłoby wmontowanie moskietiery na mechanizmie sprężynowym bezpośrednio w ramę okna (oczywiście w sposób umożliwiający wymianę siatki) wyglądałoby to dużo estetyczniej, kiedy po podniesieniu siatki nie byłoby praktycznie nic widać. tutaj się muszę chyba uśmiechnąć do lekomina bo jak mnie pamięć nie myli to oni stosowali żaluzje wewnątrz zespolonych szyb. to też w sumie ciekawe rozwiązanie.
Żaluzje między szybami???
Największe nieporozumienie pod słońcem!!! Przynajmniej w wykonaniu z napędem "magnetycznym".
Byłem użytkownikiem tego czegoś.
Wystarczy polecić np wrogowi żeby mu dopiec do żywego!
Zapłaci wielką kasę a później będzie się przyglądał szybom przez które nic nie widać, a mechanizm? cóż - wszystko ma sie prawo zepsuć ...
A kłopocik jest mały jak nie ma jeszcze na to gwarancji.
Więc pomysły na różne ciekawostki są mile widziane pod warunkiem, że nie powodują nerwicy żołądka
PZDR
Największe nieporozumienie pod słońcem!!! Przynajmniej w wykonaniu z napędem "magnetycznym".
Byłem użytkownikiem tego czegoś.
Wystarczy polecić np wrogowi żeby mu dopiec do żywego!
Zapłaci wielką kasę a później będzie się przyglądał szybom przez które nic nie widać, a mechanizm? cóż - wszystko ma sie prawo zepsuć ...
A kłopocik jest mały jak nie ma jeszcze na to gwarancji.
Więc pomysły na różne ciekawostki są mile widziane pod warunkiem, że nie powodują nerwicy żołądka
PZDR
dobre! naprawdę dobre!!!DAREK 13 pisze:Best of best on the world - okna tytanowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dostępne tylko w Polsce, tylko w jednej firmie, tylko w reklamie.
W tym rozwiązaniu zdecydowanie wyprzedziliśmy świat.
Nikt nie produkuje okien z tytanu, żaden produkt nie istnieje tylko w reklamach i świadomości klientów.
Widze że przydałoby się poprowadzić dwie listy:
1. Najlepsze rozwiązania które już są dostępne na rynku nazwiemy ją "Aktualni na rynku"
2. Lista rozwiązań do wprowadzenia na rynek nazwiemy ją "Marzenia" tak jakoś sympatycznie to brzmi
To teraz uzupełnimy listę:
Lista "Aktualnie na rynku":
1. Zgrzewy w oknach PCV okleinowanych - na styk
2. Narożniki okien drewnianych łączone pod kątem 45 stopni
Lista "Marzenia":
1. Wyświtlanie hologramów/obrazów na szybie
2. Moskitiera w ramie
Czekam na dalsze propozycje
1. Najlepsze rozwiązania które już są dostępne na rynku nazwiemy ją "Aktualni na rynku"
2. Lista rozwiązań do wprowadzenia na rynek nazwiemy ją "Marzenia" tak jakoś sympatycznie to brzmi
Lista "Marzenia":
2. Moskitiera w ramie
jesteś kojot do tyłu -
1. zgrzewał bez frezowania już dawno temu (7-8 lat) KNIPPING firma Reisewitz,obecnie Veka OK,
2 narożniki pod kąten?- a po co - pomyślałeś jak ułożą się włókna w drzewie (mam na myśli pola naroży?) osłabiłoby to połączenie!
3. Hologramy to posiada okno AVANTE (na każdej szybie)
4. Przymocowanie na stałe moskitiery do ramy utrudnia wydłubywanie much z siatki - tak że niech zostanie tak jak było.
Oj kojot kojot,coś masz przestarzałe wiadomości - czas aby w lutym pojechać na szkolenie do jakiejś z fabryk i wypić,sorki wybić szkło z kolegami (rozumiem że na styczeń już masz zaplanowaną robotę)
1. zgrzewał bez frezowania już dawno temu (7-8 lat) KNIPPING firma Reisewitz,obecnie Veka OK,
2 narożniki pod kąten?- a po co - pomyślałeś jak ułożą się włókna w drzewie (mam na myśli pola naroży?) osłabiłoby to połączenie!
4. Przymocowanie na stałe moskitiery do ramy utrudnia wydłubywanie much z siatki - tak że niech zostanie tak jak było.
Oj kojot kojot,coś masz przestarzałe wiadomości - czas aby w lutym pojechać na szkolenie do jakiejś z fabryk i wypić,sorki wybić szkło z kolegami (rozumiem że na styczeń już masz zaplanowaną robotę)
Myślę, że najłatwiej jest sprzedawać elementy ponadstandardowe w szkle i okuciach. Tu jest pole do popisu dla znających te tematy sprzedawców. Odpowiednio "ubrane" info dla potencjalnego Klienta to pół sukcesu. Doświadczony sprzedawca na pierwszy rzut oka widzi czy wszedł mu do biura tzw. gość z kasą czy żebrak
Ciekawym produktem jaki szykuje się do wejścia na rynek jest tzw okno pvc bezramowe gdzie współczynnik "U" okna będzie zbliżony do szyby. Pewna polska firma jest bardzo zaangażowana w ten proces - jednak rynkiem docelowym będą państwa starej Unii.
Pozdrawiam
Ciekawym produktem jaki szykuje się do wejścia na rynek jest tzw okno pvc bezramowe gdzie współczynnik "U" okna będzie zbliżony do szyby. Pewna polska firma jest bardzo zaangażowana w ten proces - jednak rynkiem docelowym będą państwa starej Unii.
Pozdrawiam
jawaryn 
Oj widze kolego że nie zrozumiałeś intencji mojego tematu.komarko1 pisze:jesteś kojot do tyłu -
A o moją wiedzę się nie martw, bo jak widze po kolejnych wpisach Twoja również potrzebuje doszkolenia.
Jednak odpowiem na Twoje zarzuty:
1. Skoro zgrzew bez frezowania jest na rynku od tak dawna to dlaczego jest tak mało popularny? Podajesz jedną firmę która to robi, a może znasz jeszcze innych producentów którzy to stosują.
2. Narożnik pod kątem - mówisz że osłabi to naroże, a ja czytałem o firmie która twierdzi zupełnie co innego, tylko nie pamientam jej nazwy.
3. Hologram na szybie - czytaj dokładnie posty a będziesz wiedział że kolega "netwalker" miał na myśli wykonanie okna tak jakby to był ekran ciekłokrystaliczny i np. przy kiepskiej pogodzie mógłbyś wyświetlić sobie na "szybie" bajeczny widok z ciepłych krajów
4. A odpowiedź na Twój zarzut przedstawił kolega "Tomsi"
Więc zamiast krytykować, bo jak widze tylko to lubisz robić, wymyśl coś co byłoby interesującym rozwiązaniem dla Wszystkich użytkowników okien.
Pozdrowinia i uśmiechnij się życie jest piękne
PS:
A może jak znacie producentów rozwiązań pojawiających się w tym temacie to napiszcie o nich.
A może coś więcej o tym rozwiązaniu?KNMTG pisze:Myślę, że najłatwiej jest sprzedawać elementy ponadstandardowe w szkle i okuciach. Tu jest pole do popisu dla znających te tematy sprzedawców. Odpowiednio "ubrane" info dla potencjalnego Klienta to pół sukcesu. Doświadczony sprzedawca na pierwszy rzut oka widzi czy wszedł mu do biura tzw. gość z kasą czy żebrak
Ciekawym produktem jaki szykuje się do wejścia na rynek jest tzw okno pvc bezramowe gdzie współczynnik "U" okna będzie zbliżony do szyby. Pewna polska firma jest bardzo zaangażowana w ten proces - jednak rynkiem docelowym będą państwa starej Unii.![]()
Pozdrawiam
Brzmi interesująco.
Kiedy można się spodziewać pierwszych rozwiązań?
itp
Lista "Marzenia":kojot45 pisze:Widze że przydałoby się poprowadzić dwie listy:
Lista "Marzenia":
2. Moskitiera w ramie
2. Moskitiera w ramie
3. Okno bezramowe "U" całego okna takie jak "U" szyby
Czekam na dalsze propozycje.
Pozdrowionka
aurat okleinowanie na styk w miejscu zgrzewow na zachodzie to juz norma od dawna...tutaj widze odstajemy jeszcze. Przy odrobinie dobrych checi mozna glebokosc frezowania przestawic a potem recznie wykonczyc na gladko..
Efekt jest nieporownywalny jesli chodzi o estetyke, u nas narazie nie ma takich wymagan
Efekt jest nieporownywalny jesli chodzi o estetyke, u nas narazie nie ma takich wymagan
widzę kojot że nie złapałeś mojej sarkastycznej odpowiedzi. Odpowiedż była taka - można wymyślać głupoty - lepiej zająć sie konkretnym robieniem "dutków".
PS tomsi jak to jest ?"A mnie się wydaje, że problem w łączeniu ramek drewnianych pod kątem nie leży w ułożeniu słoi ale np kurczliwości drewna ( nierównomiernej) choć przy dzisiejszych klejach nie ma żadnego problemu, - to jest czy go nie ma?-zaczynam mieć rozdwojenie jażni.
Bezfrezowe łączenia : Oprócz Reisewitza stosował JOCZ ale zarzucił, obecnie stosuje np Oknoplast K.(przynajmniej spotkałem się z taką opcją)
Ponieważ wymaga to ręcznego ścinania zgrzewu i dokładnego ustawienia powierzchni profili (apomijam zmienną szerokość profilu w partii) wiec dlatego jeszcze w Polsce produkt masowy jest frezowany.
Hologramy w szybach - poczytaj doniesienia sprzed kilku lat o pojawieniu się matek boskich itp - natura już wyprzedziła twoją myśl
Tomsi - tam gdzie jesteś zapewne nie ma much alnbo są na tyle inteligentne że nie wbijają się w siatki. Polskie muchy zatykają oczka siatki (zwłaszcza powyżej pierwszego piętra)
PS tomsi jak to jest ?"A mnie się wydaje, że problem w łączeniu ramek drewnianych pod kątem nie leży w ułożeniu słoi ale np kurczliwości drewna ( nierównomiernej) choć przy dzisiejszych klejach nie ma żadnego problemu, - to jest czy go nie ma?-zaczynam mieć rozdwojenie jażni.
Bezfrezowe łączenia : Oprócz Reisewitza stosował JOCZ ale zarzucił, obecnie stosuje np Oknoplast K.(przynajmniej spotkałem się z taką opcją)
Ponieważ wymaga to ręcznego ścinania zgrzewu i dokładnego ustawienia powierzchni profili (apomijam zmienną szerokość profilu w partii) wiec dlatego jeszcze w Polsce produkt masowy jest frezowany.
Hologramy w szybach - poczytaj doniesienia sprzed kilku lat o pojawieniu się matek boskich itp - natura już wyprzedziła twoją myśl
Tomsi - tam gdzie jesteś zapewne nie ma much alnbo są na tyle inteligentne że nie wbijają się w siatki. Polskie muchy zatykają oczka siatki (zwłaszcza powyżej pierwszego piętra)
Tak się składa, że dzięki jak to nazywasz "wymyślaniu głupot" mamy pare rzeczy na tym świecie.komarko1 pisze:widzę kojot że nie złapałeś mojej sarkastycznej odpowiedzi. Odpowiedż była taka - można wymyślać głupoty - lepiej zająć sie konkretnym robieniem "dutków".
Co do szyb to polecam akcentowanie aspektu dźwiękochłonności - szczególnie w dużych ośrodkach miejskich i przy ciągach komunikacyjnych. W miarę wzrostu Rw wzrasta cena/wartość = większe zyski dla sprzedawcy.
Co do precyzyjnych informacji dobrze jest namówić producenta okien aby zorganizował szkolenie - 1 kwartał roku to dobry okres.
Kiedyś widziałem bardzo ciekawy przykład reklamowania właściwości dźwiękochłonnych szyb/okien. Producent zbudował/ zgrzał "skrzynkę dźwiękochłonną". Trzymał w niej włączony radiomagnetofon. Jak wchodził Klient do biura dealera , siadał aby porozmawiać to przepraszał za hałas powodowany przez muzę i zamykał skrzyneczkę nie ściszając sprzętu. Jak kiedyś z nim "plotkowałem" to twierdził, że ten "manewr" działa na Klientów nawet w przypadku tzw. obrony ceny za okna.
Pozdrawiam
Co do precyzyjnych informacji dobrze jest namówić producenta okien aby zorganizował szkolenie - 1 kwartał roku to dobry okres.
Kiedyś widziałem bardzo ciekawy przykład reklamowania właściwości dźwiękochłonnych szyb/okien. Producent zbudował/ zgrzał "skrzynkę dźwiękochłonną". Trzymał w niej włączony radiomagnetofon. Jak wchodził Klient do biura dealera , siadał aby porozmawiać to przepraszał za hałas powodowany przez muzę i zamykał skrzyneczkę nie ściszając sprzętu. Jak kiedyś z nim "plotkowałem" to twierdził, że ten "manewr" działa na Klientów nawet w przypadku tzw. obrony ceny za okna.
Pozdrawiam
jawaryn 
...dobrze też działa siekiera wbita w w szybę P4 w oknie wystawowym - stymuluje to większą sprzedaż P4 w stosunku do innych laminatów szczególnie P2.
Im drożej tym większy zarobek - dobrze sprzedać to drogo sprzedać
Okucia - im wyższe WK tym wartość większa = większy zysk dla sprzedawcy
Uważam, że musi być tzw. wystawka odpowiednich przykładów produktów w biurze sprzedawcy - wspomaga/stymuluje to negocjacje z Klientem. Oczywiście do tego dochodzą : chęci + precyzyjne wiadomości techniczne = sukces
Po roku takiego podejścia do sprzedaży rozchodzi się fama wśród Klientów, że dane biuro to profesjonalny punkt sprzedaży - renoma i marka sprzedawcy w zamian za ciężką pracę = większe zyski
Jednak sami wiecie, że jak dacie ciała na terminowości (trzeba dzwonić do Klienta i informować Go o obsówie bo ...bla,bla,bla) i montażu oraz serwisie posprzedażowym to święty boże nie pomoże i nie rozwiniecie skrzydeł. Zrsztą na każdym odcinku poddostawców komponentów do okien zachodzą te same zjawiska - terminowość dostaw, jakość, serwis posprzedażowy + doradztwo techniczne.
Narra
Im drożej tym większy zarobek - dobrze sprzedać to drogo sprzedać
Okucia - im wyższe WK tym wartość większa = większy zysk dla sprzedawcy
Uważam, że musi być tzw. wystawka odpowiednich przykładów produktów w biurze sprzedawcy - wspomaga/stymuluje to negocjacje z Klientem. Oczywiście do tego dochodzą : chęci + precyzyjne wiadomości techniczne = sukces
Po roku takiego podejścia do sprzedaży rozchodzi się fama wśród Klientów, że dane biuro to profesjonalny punkt sprzedaży - renoma i marka sprzedawcy w zamian za ciężką pracę = większe zyski
Jednak sami wiecie, że jak dacie ciała na terminowości (trzeba dzwonić do Klienta i informować Go o obsówie bo ...bla,bla,bla) i montażu oraz serwisie posprzedażowym to święty boże nie pomoże i nie rozwiniecie skrzydeł. Zrsztą na każdym odcinku poddostawców komponentów do okien zachodzą te same zjawiska - terminowość dostaw, jakość, serwis posprzedażowy + doradztwo techniczne.
Narra
jawaryn 
Cóż pomarzyć dobra rzecz , tyle że ja akurat okna bez tzw. "wypławki" sprzedaję od kilku miesięcy , podobnie jak okna gdzie współczynnik U ramy nie różni się zbytnio od U szyby.kojot45 pisze:Lista "Marzenia":kojot45 pisze:Widze że przydałoby się poprowadzić dwie listy:
Lista "Marzenia":
2. Moskitiera w ramie
2. Moskitiera w ramie
3. Okno bezramowe "U" całego okna takie jak "U" szyby
Czekam na dalsze propozycje.
Pozdrowionka
Co do moskitier w ramie okna to nie realne , jeżeli ktoś z Was montował rolety zew. z moskitierą to wie dlaczego.
I po co chcecie upodobnić okna drewniane do okna PCV , pomijam fakt iż takie okna choć wykonalne z pewnością nie zyskają na sztywności.
Moje marzenie to by wreszcie spadł śnieg i skończył się ten za3,14erdol.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
1. Szyby 0,7 rzeczywiście bardzo ładnie się sprzedają. Są tzw. pewną opcją do naszego Exclusiva (który w standardzie ma 1,0 z ciepłą ramką). Prawie wszyscy biorą 0,7. Ale sprzedaje się też całkiem sporo do Elity.
2. Zgrzew "na włos" to klęska. Próbowaliśmy przez kilka tygodni, poszło na testy bardzo dużo profila, czasu i zachodu - ale bez efektu. Na płaskiej ramie białej nie ma problemu, wygląda naprawdę ładnie. Na płaskim ale foliowanym profilu też jest do przyjęcia, ale do ideału trochę brakuje. Klęska jest za to na białych i kolorowych profilach zlicowanych i półzlicowanych. Tolerancja krzywizny profila jest bardzo duża, i "wystające" zaczyszczanie wychodzi bardzo nierówno. Drugą sprawą jest wytrzymałość: wypływka jest symetryczna na zewnątrz i do środka. Jedną część wypływki frezujemy, ale druga (wewnątrz profila) stanowi część połączenia mechanicznego pomiędzy pionowymi a poziomymi elementami okna. Jeśli robimy zgrzew "na włos", to wypływka musi być mniejsza = mniejsza wytrzymałość całości połączenia.
3. Wspominana wcześniej w wątku żaluzja wewnątrz podnoszonej szyby ze sterowaniem magnetycznym to nasz produkt. Nie podnosi się do góry, ale zachowuje czystość żaluzji wewnątrz. Istnieje możliwość zrobienia takiej żaluzji podnoszonej do góry, ale jest to rozwiązanie bardzo awaryjne. Generalnie sprzedajemy jej mało do domów jednorodzinnych, a gros sprzedaży idzie do bud. użyteczności publicznej.
2. Zgrzew "na włos" to klęska. Próbowaliśmy przez kilka tygodni, poszło na testy bardzo dużo profila, czasu i zachodu - ale bez efektu. Na płaskiej ramie białej nie ma problemu, wygląda naprawdę ładnie. Na płaskim ale foliowanym profilu też jest do przyjęcia, ale do ideału trochę brakuje. Klęska jest za to na białych i kolorowych profilach zlicowanych i półzlicowanych. Tolerancja krzywizny profila jest bardzo duża, i "wystające" zaczyszczanie wychodzi bardzo nierówno. Drugą sprawą jest wytrzymałość: wypływka jest symetryczna na zewnątrz i do środka. Jedną część wypływki frezujemy, ale druga (wewnątrz profila) stanowi część połączenia mechanicznego pomiędzy pionowymi a poziomymi elementami okna. Jeśli robimy zgrzew "na włos", to wypływka musi być mniejsza = mniejsza wytrzymałość całości połączenia.
3. Wspominana wcześniej w wątku żaluzja wewnątrz podnoszonej szyby ze sterowaniem magnetycznym to nasz produkt. Nie podnosi się do góry, ale zachowuje czystość żaluzji wewnątrz. Istnieje możliwość zrobienia takiej żaluzji podnoszonej do góry, ale jest to rozwiązanie bardzo awaryjne. Generalnie sprzedajemy jej mało do domów jednorodzinnych, a gros sprzedaży idzie do bud. użyteczności publicznej.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
To nie ma nic wspólnego ze zgrzewarkami.. tolerancja krzywej na pólzlicowanej elicie dochodzi do 0,5mm na każdej z osi, co oznacza, że punkt na krzywej może być oddalony od swojego "właściwego" punktu o dużo więcej niż 0,5mm (bo się może przesunąć o 0,5mm w osi x, o 0,5mm w osi y i o 0,5mm w osi z). W momencie, gdy mamy normalną, "grubą" wypływkę, a nóż wypływki wcina się wgłąb płaszczyzny profilu, cała "różnica" znika w wyżłobieniu, tzn. różnica objawia się tym, że wysokość pionowych ścianek wyżłobienia jest różna, ale praktycznie nie do odróżnienia wzrokowo. Gdy bierzemy się za wypływki "na włos", nie mamy żadnego elementu maskującego różnice wysokości profila. Wygląda to po prostu brzydko.
Problemy na płaskim profilu są mniejsze, bo walczymy praktycznie tylko z wysokością profilu a nie z krzywą. U nas płaska rama, jak już pisałem, wychodziła znośnie, nawet w pełnym kolorze. Fatalnie wychodziło półzlicowane skrzydło. Płaskie skrzydło podejrzewam, że będzie wychodziło całkiem ładnie. Problemem pozostanie oczywiście jakość samego profila, bo słyszymy z rynku plotki o odsyłaniu kilkunastu palet z powodu nie trzymania tolerancji.
Podsumowując, na płaskiej piątce 72mm można spokojnie i bez większych problemów bawić się w zgrzew "na włos". Jeśli produkujem z innych profili niż płaskie, to proponowałbym testy. Nowe wkładki do zgrzewarek, konsultacje z producentem maszyn, to koszt koło 10k PLN. Warto wydać, żeby się przekonać.
Problemy na płaskim profilu są mniejsze, bo walczymy praktycznie tylko z wysokością profilu a nie z krzywą. U nas płaska rama, jak już pisałem, wychodziła znośnie, nawet w pełnym kolorze. Fatalnie wychodziło półzlicowane skrzydło. Płaskie skrzydło podejrzewam, że będzie wychodziło całkiem ładnie. Problemem pozostanie oczywiście jakość samego profila, bo słyszymy z rynku plotki o odsyłaniu kilkunastu palet z powodu nie trzymania tolerancji.
Podsumowując, na płaskiej piątce 72mm można spokojnie i bez większych problemów bawić się w zgrzew "na włos". Jeśli produkujem z innych profili niż płaskie, to proponowałbym testy. Nowe wkładki do zgrzewarek, konsultacje z producentem maszyn, to koszt koło 10k PLN. Warto wydać, żeby się przekonać.