osobno vat 7% na usługi rem-bud i 22% na okna wyroki sądów
osobno vat 7% na usługi rem-bud i 22% na okna wyroki sądów
Jestem niewielkim producentem okien, którego odwiedziły z kontrolą dwie panie z UKS. Kontrolą został objęty Vat za rok 2004. Pomimo tego że zaraz po wejściu do UE większość interpretacji US (na podstawie art. 146 ustawy o VAT) była taka że można ( niezależnie czy producent czy dealer ) materiał podciągnąć pod usługę i sprzedawać wraz z usługą na 7% vat, na dzień dzisiejszy, producenci są inaczej traktowani i oni powinni okna sprzedawać z vat 22% a usługi na 7%. Na dowód czego panie przytoczyły mi wyroki z Sądu Administracyjnego. W wyrokach tych niestety istnieją stwierdzenia iż niezależnie od tego czy jest to producent czy inny przedsiębiorca (dealer) materiały i usługi należy traktować oddzielnie i opodatkowywać je innymi stawkami vat, to znaczy okna sprzedawać na 22% vat a pozostałe usługi na 7% vat.
Chyba łatają dziurę budżetową - tylko dlaczego naszym kosztem? Wyroki Sądu dołączę na innej stronie której adres podam jutro. A może ktoś miał inny wyrok
Chyba łatają dziurę budżetową - tylko dlaczego naszym kosztem? Wyroki Sądu dołączę na innej stronie której adres podam jutro. A może ktoś miał inny wyrok
Kolego komarko 1 o tym co piszesz wiem od maja 2004r. Na mojej umowie z klientem w pk 1 widnieje: "Przedmiotem niniejszej umowy jest wykonanie robót budowlano-montażowych polegających na wymianie/montażu stolarki okiennej w obiekcie Zamawiającego położonym w: .............." pk 2. "Zamawiający oświadcza ,że przedmiot niniejszej umowy zostanie wykonany w obiekcie budownictwa mieszkaniowego sklasyfikowanego w PKOB pod numerem 11."
Pozostałych punktów nie będę cytował bo nie o nich tu mowa. Do tej pory też myślałem że wszystko jest w porządku bo wszyscy tak piszą i jest OK. Panie z UKS twierdzą iż to że wszyscy tak robią i tak piszą nie ma tu żadnego znaczenia bo to ja jestem kontrolowany a na innych też przyjdzie czas.
Wyroki sądowe o których wspomniałem znajdują się na stronie www.wyroki.yoyo.pl.
Ciężko się to czyta ale da się zrozumieć.
Pozostałych punktów nie będę cytował bo nie o nich tu mowa. Do tej pory też myślałem że wszystko jest w porządku bo wszyscy tak piszą i jest OK. Panie z UKS twierdzą iż to że wszyscy tak robią i tak piszą nie ma tu żadnego znaczenia bo to ja jestem kontrolowany a na innych też przyjdzie czas.
Wyroki sądowe o których wspomniałem znajdują się na stronie www.wyroki.yoyo.pl.
Ciężko się to czyta ale da się zrozumieć.
cóż. dopóki urzędnicy skarbowi będą sobie mogli interpretować przepisy podatkowe wg. własnego uznania i dopóki będą tak nieprecyzyjne przepisy, nikt nie będzie pewny do końca czy działa zgodnie z przepisami. ostatecznie może się okazać, że uczciwy przedsiębiorca, który zinterpretował przepisy inaczej niż pan urzędnik pójdzie z torbami.
Pamiętam jak weszły te p..........e przepisy to była mowa o tym że każdy podatnik musi dostać interpretację z US była nawet dyskusja w radiu ZETw Weissa i nie zapomnę jak każdy urzędnik pytanyw tej kwestii (a dzwonił chyba do czterech) motał się okrutnie, więc kto ma wiedzieć jak nie oni. Na koniec coś na pocieszenie w zeszłym roku mieliśmy kontrolę z US i nie mieli zastrzeżeń do 7% vat. Jednym słowem wielki burdel tam się dzieje . Pozdrawiam
wynika z wyroku że sprawa dotyczy producentów (uff nie dealerów) co nie zmienia faktu że to draństwo jawne. Może ktoś z kolegów ma inną interpretascję przepisów? No to Panowie producenci - czas wesprzeć kolegę prawnikami, przepisami itp.
Przecież większość producentów też tak rozliczala usługi.
Prosimy o przekazanie dalszych informacji (chyba będziesz się odwoływał?)
Pozdrawiam.M.
Przecież większość producentów też tak rozliczala usługi.
Prosimy o przekazanie dalszych informacji (chyba będziesz się odwoływał?)
Pozdrawiam.M.