Podwyżki

Gregowski
Czytelnik
Czytelnik

Podwyżki

Post autor: Gregowski »

Panowie jak forma? Ile podwyżek jeszcze wytrzymacie?. Ja mam dosyć. Pozdro :x

oknoAD

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Pierwszy tydzień stycznia 2007 - kolejna modyfikacja cen zakupu profili, okuć i szyb.
2007 rok to kolejny rok PODWYżEK.
Pozatym nadchodzący rok zapowiada się niezwykle obfity w obroty z powodu kończącego się okresu przejściowego dla 7% VAT-u - będzie 22 % też z montażem.
Nawiasem mówiąc to podwyższanie cen sprzedaży generować powinno większe ZYSKI. 10% od 400 to więcej niż od 350.

Pozdrawiam

P.S....byłem u wróżki
jawaryn :)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

zgadzam sie. Poza tym droższy produkt = więcej klientów w systemach ratalnych = dodatkowa prowizja ;)
Jendrek64
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jendrek64 »

Co za pytanie, ile podwyżek wytrzymacie?Przecierz podwyżek nie robi 1/3 producentów .Nie trzeba sie podniecać kazdym faksem z dobroplastu z super ceną ,zamawiać okien a potem narzekać .Poprostu znaleźć dobry produkt i umiejętnie go sprzedać za cenę którą jest wart np.AVANTE czy jeszcze kilka innych.
Jendrek
dekor
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dekor »

o jakich podwyżkach piszecie? U mnie producent obniza ceny :D
dekor
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

co za różnica czy cena wzrośnie czy nie? Ten kto ma sprzedawać będzie to robił. Gorzej jeśli bedzie od czasu do czasu jakiś bałwan śniegowy co sprzeda okno z marza 1 % i dołoży montaż gratis plus roletki i parapety w prezencie.
Natomiast jak ktoś sprzedaje rzetelny produkt to ma święty spokój na święta

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

komarko1 pisze:co za różnica czy cena wzrośnie czy nie? Ten kto ma sprzedawać będzie to robił. Gorzej jeśli bedzie od czasu do czasu jakiś bałwan śniegowy co sprzeda okno z marza 1 % i dołoży montaż gratis plus roletki i parapety w prezencie.
Natomiast jak ktoś sprzedaje rzetelny produkt to ma święty spokój na święta
Podoba mi się Twoje podejście do sprzedawania !!!
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

gorzej jak takiego bałwana ma się za rogiem. ale to dopinguje do lepszej pracy na dobrą opinię.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Niestety, ale cenowe perspektywy na przyszły rok to dynamiczny wzrost cen. Przewidywany poziom cenowy szyb to ok. 82-85 zeta.
Powód: braki szkła na rynku spowodowane wzrostem zapotrzebowania na nie. Już w tym roku cementownie sprzedały 30% więcej cementu a to oznacza nic innego jak budowlany boom - inwestorzy zamykać będą obiekty w drugiej połowie 2007 :)

Summa summarum to dobra wróżba :D

Narra

P.S. ...ten kto się przygotował na boom to śmietanę teraz będzie spijał
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

No to moge już oficjalnie..

U nas podwyżki od 21 stycznia. W pierwszym tygodniu stycznia rozsyłamy faksy. Podejrzewam, że to nie ostatnia podwyżka, i że kolejne firmy "ruszą się" za chwilę.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...bardzo dobra decyzja :!:
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Nie wiem czy dobra, bo chciałem poczekać do marca/kwietnia, ale zobaczyłem faksy od szklarzy, profilowców i wszystkich możliwych dostawców i nie mamy za bardzo wyjścia. Jeśli prawdą jest to co mówią szklarze (rozmawialiśmy bodaj z 4 różnymi, i wszyscy mówią to samo ;) to się szykują olbrzymie podwyżki cen okien. My w tej chwili pracujemy na 100%, po zamówieniach widać, że to samo będzie styczeń i luty. Jeśli się utrzyma pomysł na podwyżkę VAT na montaż, to ja za bardzo nie wiem jak cała branża się będzie wyrabiać.

Wracając do szyb: Biada tym, co sobie sami robią szyby...
zbigniew
Małomówny
Małomówny

podwyzki cen szkła

Post autor: zbigniew »

Cena szkła podskoczy ze wzgledu na znacznie zmniejszoną podaż w 2007 . Jak wiecie jest tylko kilka hut szkła , 4 z nich planują na 2007 rok generalne remonty w zwiazku z tym beda miały ograniczoną produkcję .
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

lekomin - dlaczego biada tym, którzy sami robią szyby? tak z czystej ciekawości pytam.
pozdrawiam
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Nie chodzi nawet o ceny, chodzi o limity zakupu w hutach. Taki Press-Glass, Effector czy Glaspol kupują szkła za dziesiątki jeśli nie setki milionów złotych co roku. Największa firma produkująca okna PVC, niech i ma 150 mln sprzedaży, to jeśli robi sama szyby, szkła kupuje za kilkanaście mln. Huty w tej chwili przydzielają limity na zakupy na przyszły rok, o cenach nawet nie ma dyskusji. I jak myślicie, dla huty ważniejszym klientem jest ten, kto kupuje za 50 mln, czy ten co za 15 mln? Nie wspominam o desperatach, co kupują szkła za kilkaset tysięcy i sami szyby robią. Ci niech zapomną o produkcji..
Huty przytkały podaż, popyt cały czas wzrasta, efektem są wariackie ceny. Nie narobią się, a zarobią kilka razy więcej.. bardzo dobra taktyka :)
W każdym razie zapowiada się bardzo ciekawy rok.
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Spahis »

Dostałem 75 zeta - na razie przez telefon. Miałem 66. Szukam gdzie taniej.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: kojot45 »

A w Drutexie potaniało. I tak się ma trzymać na razie do końca stycznia. :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Najtaniej można kupić okna na wyprzedażach likwidacyjnych!!!!!
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Powariowali? My się w tej chwili obrobić nie możemy, wszystko drożeje, a oni robią obniżki? Jedyne logiczne wytłumaczenie, że mają lekkie luzy na produkcji..
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

lekomin jak teraz nie możecie się obrobić to co będzie w sezonie
a miałem do was zadzwonić zaproponować współprace ale jak tak
to lepiej nie będę przeszkadzał .
a co do podwyżek to zimą okna? a co latem podrożeją futra?

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

kojot45 pisze:A w Drutexie potaniało. I tak się ma trzymać na razie do końca stycznia. :)
Rozumiem, że w lutym podwyższycie ceny swoich wyrobów 8) A o ile ? o 15 czy 20% :?: :!:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...jeszcze jedno KOJOT - pochwal się w jaki sposób Was Dobroplast wykukał z bazą danych Waszych sprzedawców w Niemczech :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Cię nasz zarozumiały Kolego z Bytowa.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

maggregor,
żebyś wiedział, że do końca nie wiemy co się dzieje. Wchodzą generalnie domki, nowo budowane.. tłumaczyłem sobie to wiosenną pogodą, ale jeśli taki Drutex obniża ceny, tzn. że nie ma ruchu. Bo jeśli miałby ruch i obniżałby ceny to się chyba zgodzimy, że nie byłby to za mądra decyzja.

A co z tą bazą Drutexowych dealerów w Niemczech? Dobroplast się w Stolcadzie bawił ;)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

KNMTG
...jeszcze jedno KOJOT - pochwal się w jaki sposób Was Dobroplast wykukał z bazą danych Waszych sprzedawców w Niemczech Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Mimo wszystko podziwiam panią Renię i jej parcie do przodu !!!
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

chodziły plotki że na dolnym śląsku takie kuku też komuś zrobili. nawet słyszałem komu. hehehe

komarko też słyszał (ale to już straszna plotka)
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...tak nawiasem mówiąc to IVAN kurek z ropą zakręcił - ciekawe co zrobimy jak zabraknie wachy :!: :roll: :!: :roll: :!: :roll: :!:
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

napadniemy na ruskich... a co . tym razem z niemcami
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

michalek pisze:napadniemy na ruskich... a co . tym razem z niemcami
...po wojnie to dopiero okien będzie do wymiany a szyyyyb - do emerytury roboty by nam starczyło :P
...jak nie odkręcą to za 2 tygodnie okna będziemy nosić we 2 do Klienta - jak na starej reklamie Thermoplastu :lol:
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

widziałem jak chłopaki ze sklepu z winami wieźli złom takimi wypasionymi wózeczkami. walnie się stojak i jak znalazł będzie. ameryka normalnie. :lol:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...michałek - lepiej nie kraczmy bo wykrakamy :roll:
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

ech... napijmy się ...
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...tak się zastanawiam - jutro chyba kupię profilaktycznie ze 2 karnistry 20 litrowe ropki do mojego scenica 8)
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

ja myślę ze nie ma co przesadzać. mamy zapasów ropy na 80 dni więc na razie nic się nie będzie działo, chyba że nasz szacowny monopolista będzie chciał sobie coś dodatkowo zarobić. nie sadze też aby rosja długo mogła utrzymywać taki stan ze względu na naciski z całej europy. całe szczęście nie zakręciła tylko nam. obym miał rację
pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

michalek pisze:ja myślę ze nie ma co przesadzać. mamy zapasów ropy na 80 dni więc na razie nic się nie będzie działo, chyba że nasz szacowny monopolista będzie chciał sobie coś dodatkowo zarobić. nie sadze też aby rosja długo mogła utrzymywać taki stan ze względu na naciski z całej europy. całe szczęście nie zakręciła tylko nam. obym miał rację
pozdrawiam
...na 80 dni to fakt ale...dla wojska, policji, straży p.poż, służby zdrowia itp - obywatele to na rowery jak w Chinach :lol:
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

KNMTG pisze:
kojot45 pisze:A w Drutexie potaniało. I tak się ma trzymać na razie do końca stycznia. :)
Rozumiem, że w lutym podwyższycie ceny swoich wyrobów 8) A o ile ? o 15 czy 20% :?: :!:
Ja tylko sprzedaje okna z Drutexu i tak patrząc jak sobie tu dyskutujecie napisałem co się dzieje u mojego dostawcy okien.
A jakie będą podwyżki za miesiąc to pewnie dowiem się z kolejnego faxu, ale wydaje mi się że ich nie będzie, bo na moje to Drutex przygotowując swoją produkcję profili pięciokomorowych chce się pozbyć zapasów profili Aluplasta, a może się mylę.
Pożyjemy zobaczymy.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

KNMTG pisze:...jeszcze jedno KOJOT - pochwal się w jaki sposób Was Dobroplast wykukał z bazą danych Waszych sprzedawców w Niemczech :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Cię nasz zarozumiały Kolego z Bytowa.
Zarozumiały to jesteś Ty i przestań mnie obrażać jak mnie nie znasz, a skoro zazdrościsz Drutexowi ich sukcesu to już Twój problem.
Tak się składa, że kupuje od nich okna od dobrych kilku lat, po drodze przerabiałem jeszcze kilku innych producentów, ale z perspektywy doświadczeń z kontaktami w fabrykach i podejściem do wytwarzania okien, logistyką to niestety ale wszyscy jak do tej pory przegrywali z Drutexem.
Tak więc jak chcesz kogoś obrażać to stań przed lustrem i tam znajdziesz najlepszy obiekt do tego.
Pozdrawiam
PS.
Nie jestem z Bytowa, ale na marginesie to bardzo ładne miasteczko
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Tak więc jak chcesz kogoś obrażać to stań przed lustrem i tam znajdziesz najlepszy obiekt do tego.

...codziennie rano jak się golę to się katuję a Ty się nie obrażaj jak dziewczyna :wink:
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

KNMTG pisze:Tak więc jak chcesz kogoś obrażać to stań przed lustrem i tam znajdziesz najlepszy obiekt do tego.

...codziennie rano jak się golę to się katuję a Ty się nie obrażaj jak dziewczyna :wink:
Ja się nie obrażam, to Ty mnie obrażałeś, a tego nie lubię.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ