Pytanie do Producentów

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Pytanie do Producentów

Post autor: KNMTG »

Kochani - na jakim etapie jesteście ze znakiem CE ? Czy w Waszych staraniach pomaga Wam Związek ...? Czy macie info o kosztach tej operacji w ITB ?

Pozdrawiam
jawaryn :)

oknoAD

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...Gentelmen - co jest :?: Nikt się nie stara o CE ? Spicie czy co ?
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

nie tak ostro najpierw trzeba uporządkowac zakładową kontrolę jakości :lol: :lol: :lol:
mix
Małomówny
Małomówny

Post autor: mix »

SłYSZAłEM ZE OKNA RąBIEń MAJą CE OD LUTEGO 2007. :lol:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Od 01 marca 2007 szyby będą znakowane CE. :!: :!: :!:
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: sahra »

No nasuwa sie pytanie czy warto sobie zawracac glowe z tym CE ?! przeciez polskie okna traca na europejskim rynku na znaczeniu . Cenowo coraz gorzej mozemy konkurowac z innymi krajami , jakosciowo niestety stoimy na koncu , i co tu duzo dyskutowac o znakach CE .....

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

sahra pisze:No nasuwa sie pytanie czy warto sobie zawracac glowe z tym CE ?! przeciez polskie okna traca na europejskim rynku na znaczeniu . Cenowo coraz gorzej mozemy konkurowac z innymi krajami , jakosciowo niestety stoimy na koncu , i co tu duzo dyskutowac o znakach CE .....
W każdym produkcie są producenci o dobrej i złej jakości. Nie wydaje mi się żeby polskie okna były gorsze od włoskich, niemieckich czy francuskich. Nas po prostu widać w całej Europie bowiem mamy najniższe ceny - najniższe !!! I nie wynika to do końca z niskich kosztów pracy ale też najniższych cen zakupu u poddostawców. Ostatnio spadła sprzedaż mercedesa z powodu jakościowych - elektronika jest z Chin. Renault to marka, która najlepsze pieniądze zarabia na serwisie swoich wyrobów !!!
Tak samo jak Polacy, Niemcy, Francuzi, Włosi, Anglicy kupują nasze okna i drzwi bo przeważająca większość Klientów patrzy przede wszystkim na cenę
produktu Sahra.

Narra
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Tak masz racje "KNMTG" sa narazie najtansze ale obserwuje od dluzszego czasu rynek polsko- niemiecki i zapewniam cie ze ta roznica jest coraz mniejsza ! Z pewnoscia polski rynek okienny nie straci zupelnie znaczenia na rynku europejskim ale jego udzial znacznie zmaleje. Mam kontakt do wielu niemieckich handlowcow i z opowiadan wiem ze dla wielu "wypad" na polski rynek zakonczyl sie wielkim fiaskiem. Niestety ale zbyt wielu producentow nie jest zupelnie przygotowana do obslugi zachodniego rynku a zaczyna sie to od miernej jakosci poprzez nieterminowe dostawy a skonczywszy na braku serwisu. Nie bede juz wspominac o nieznajomosci jezyka czy mentalnosci odbiorcow.Niestety ale wielu producentow nie zauwazylo jak mocno zmienia sie rynek , poprzez swoja nieznajomosc rynku wyrzadza wiele krzywdy tym paru uczciwym , solidnym i przygotowanym do walki o swoja czesc na rynku europejskim.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

sahra pisze:Tak masz racje "KNMTG" sa narazie najtansze ale obserwuje od dluzszego czasu rynek polsko- niemiecki i zapewniam cie ze ta roznica jest coraz mniejsza ! Z pewnoscia polski rynek okienny nie straci zupelnie znaczenia na rynku europejskim ale jego udzial znacznie zmaleje. Mam kontakt do wielu niemieckich handlowcow i z opowiadan wiem ze dla wielu "wypad" na polski rynek zakonczyl sie wielkim fiaskiem. Niestety ale zbyt wielu producentow nie jest zupelnie przygotowana do obslugi zachodniego rynku a zaczyna sie to od miernej jakosci poprzez nieterminowe dostawy a skonczywszy na braku serwisu. Nie bede juz wspominac o nieznajomosci jezyka czy mentalnosci odbiorcow.Niestety ale wielu producentow nie zauwazylo jak mocno zmienia sie rynek , poprzez swoja nieznajomosc rynku wyrzadza wiele krzywdy tym paru uczciwym , solidnym i przygotowanym do walki o swoja czesc na rynku europejskim.
Pewnie, że większość polskich producentów nie jest przygotowana do ekspansji na rynki nie tylko Niemiec ale generalnie Europy Zachodniej gdzie liczy się owszem standard jakościowy ale też 100% wiarygodność dostaw. My się Sahra dopiero uczymy - uczymy podkreślam. Jestem przekonany, że spora część producentów NAUCZY się handlowania z Unią.

Zwracam Ci uwagę, że handlowania Z Polską też muszą się nauczyć obcy - niektórzy tego nie potrafią i wycofują się ( przykładem może tu być firma WERU czy THERMOPLAST ) albo restrukturyzują się. Jak to mówią co kraj to obyczaj - mentalność autochtonów w danym kraju jest podstawą strategii biznesowej. Ciekawe czy byś się odnalazła w Indiach :roll:

Ja bym tal nie tragizował nad polskim exportem - samo się wyreguluje po jakimś czasie :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...co do cen stolarki w Niemczech to dalej jest ok 40% więcej niż w Polsce.

Najlepiej to się przejechać do Niemiec i wpaść do jakiegoś marketu budowlanego.
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

no niby tak , z tym że te 40% narzuca sobie pośrednik( najczesciej Polak)no i cena euro też ma duże znaczenie,koszt transportu więc dla Niemca to średni interes.Przy exporcie powinniśmy kłaść nacisk bardziej na jakość bo cena....to chyba już nie te czasy.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

klajster pisze:no niby tak , z tym że te 40% narzuca sobie pośrednik( najczesciej Polak)no i cena euro też ma duże znaczenie,koszt transportu więc dla Niemca to średni interes.Przy exporcie powinniśmy kłaść nacisk bardziej na jakość bo cena....to chyba już nie te czasy.
40% wyliczyłem na podstawie cen okien w niemieckich marketach budowlanych - mam taką książeczkę reklamową niemieckich marketów budowlanych :!: :roll: :!:
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Jezeli jestes producentem KNMTG i robisz dobre okna o 40% taniej niz niemieckie supermarkiety budowlane to pisz szybciutko do mnie na czym robisz i skad jestes !!!! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

sahra pisze:Jezeli jestes producentem KNMTG i robisz dobre okna o 40% taniej niz niemieckie supermarkiety budowlane to pisz szybciutko do mnie na czym robisz i skad jestes !!!! Pozdrawiam
Nie jestem producentem okien i nie będę - nigdy.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ