pękające zgrzewy

pilsner
Rozgadany
Rozgadany

pękające zgrzewy

Post autor: pilsner »

Jaka jest przyczyna pekających zgrzewów w skrzydłach po okresie ok 1,5-2 rocznego użytkowania?
Czy jest to wina produkcji czy może klient chce zrobic wał ?
W sumie na około 150 szt. okien wystąpiły cztery przypadki .
Inwestycja w domkach jednorodzinnych.
Miał ktos takie przypadki ?

oknoAD

lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Zgrzewy tzw. milimetrowe czy normalne?
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

normalne
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Kiedy dokładnie nastąpiło pęknięcie nie sposób ustalić, wiadomo że na przestrzeni ostatniego roku. Wiadomo też że zgrzewanie polimerów jest procesem szybkim, który należy choć troche kontrolować. W przypadku wysłużonej zgrzewarki, której siła docisku jest zbyt mała lub temperatura nieodpowiednia wyprodukować można zgrzewy, które po jakimś czasie pękają.
Z doświadczenia wiem że w przypadku dobrego zgrzewu (mam na myśli standardowy zgrzew) przy próbach jego łamania linia pęknięcia wykracza po za obszar zgrzewu. Powyższe daje podstawę do przypuszczenia, że przy dobrze wykonanym zgrzewie interwencja zewnętrza zmierzająca do jego uszkodzenia powoduje (powinna spowodować) uszkodzenia po za obszarem zgrzewu. Jeśli pęknięcie nie wykracza po za zgrzewany obszar to sugerowałbym upatrywanie przyczyn po stronie nie całkiem dobrze wykonanego zgrzewu.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

ty pilsner powiedz lepiej komu 3 % zgrzewów pęka !!!
"krzywo" ustawiona zgrzewarka iżle wychłodzone tworzywo - bubel pierwsza klasa bo : pęknięte zgrzewy w ramie = nowe okno +demontaż + montaż + wqrzony klient
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

ty pilsner powiedz lepiej komu 3 % zgrzewów pęka !!!
"krzywo" ustawiona zgrzewarka iżle wychłodzone tworzywo - bubel pierwsza klasa bo : pęknięte zgrzewy w ramie = nowe okno +demontaż + montaż + wqrzony klient
Nie 3% tylko w 4 miejscach :)
Komu pęka to pęka , nie tego dotyczy temat. 8) :evil: / dobrze że nie guma :) /

Pęknięcia tylko na skrzydłach .
Pęknięcie podobno (przynajmniej w jednym przypadku ) wystąpiło w czasie rozpoczecia grzania w domu.
Peknięcia od strony mieszkania , po stronie zewnetrznej nie ma nic- jest prawidłowy zgrzew.
Pęknięcie przechodzi przez zgrzew , ale tylko w części środkowej, na początku i na końcu zachodzą na profil ok 1-2 mm . Nie jest to prosta regularna rysa , tylko cos co przypomina zygzak.

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

ja bym z tym problemem udał się do producenta zgrzewarek. nawet jak jesteś dilerem to powinien coś sensownego podpowiedzieć. nie wiem czy rasowy szef produkcji nie powinien mieć rozpracowanego takiego zagadnienia.
pozdrawiam
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

podbijam

podbijam
jesper_2006
Czytelnik
Czytelnik

Pękające zgrzewy

Post autor: jesper_2006 »

WITAM Moja podpowiedź brzmi : Jeżeli piła źle utnie profil to zgrzewarka źle go zgrzeje a czyszczarka źle oczyści i problem narasta aż w końcu po dwóch trzech latach naprężeń pęka jeżeli pęka wzdłuż zgrzewu wtedy wina leży po stronie parku maszynowego producenta a w przypadku pęknięcia w narożniku okna profila nie na zgrzewie jest to wina profila
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Moja I odp dotyczyłą ramy.Natomiast jeśli pekają tylko skrzydła przyczyna (podejrzewamz dużym prawdopodobieństwem) może być taka:- żle dociete (za długie) listwy przyszybowe (sprawdż czy nie ma przypadków wybrzuszeń na listwach). Zdarza sie że w jednym systemie jest nieco inny skłąd mieszanki listwy - profil. Przy na siłę wbitych listwach i różnych skurczach tworzywa masz to co masz.
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

dzięki za odp.

temat uważam za zamkniety .
Chyba że ktos ma jeszcze cos mądrego do dodania
ODPOWIEDZ