Polskie Flagi

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Polskie Flagi

Post autor: KNMTG »

Od pewnego czasu coraz więcej fabryk okien wiesza na swoich masztach polskie flagi oraz flagi z nazwą firmy.
Ciekawe zjawisko, którego do tej pory nie było.
Rezygnacja z dotychczasowej formy czyli flag poddostawców myślę, że świadczy o zachodzących zmianach w mentalności właścicieli - poniekąd są dumni z tego co osiągnęli i akcentują polską obecność na rynku kapitałowym.
Rzeczywiście patrząc pod kątem makroekonomicznym to branża produkcji i montażu okien w 99,99% należy do kapitału polskiego w przeciwieństwie do prawie wszystkich branż przemysłowych gdzie pieniądze, budynki fabryczne, maszyny, managment nie ma śladów polskości.
Reasumując to inicjatywa godna pochwały + wysoka klasa postawy moralnej.

Więcej takich przykładów a i Klienci będą mieli satysfakcję, że ich inwestowane pieniądze zostają w Polsce a nie są transferowane do Francji, Niemiec itd gdzie je "przekuwają" na np celowniki do czołgów, które strzelają do palestyńczyków czy irakijczyków.

Pozdrawiam

P.S. ...pragnę podkreślić, że 60% rynku Przetwórstwa Szkła "należy" do czysto polskich firm a liderami rynku są takie firmy jak Press Glas czy Effector. Kupując od nich szybę wspierasz Polski Przemysł Przetwórstwa Szkła :P
jawaryn :)

oknoAD

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

ale profile i okucia już nie są w większości nasze.
Real
Czytelnik
Czytelnik

Popieram

Post autor: Real »

Wreszcie jakiś rozsądny głos poruszający nie tylko kwestie ściśle merytoryczne lecz również takie , które skłaniają do zastanowienia się gdzie pracujemy i dla kogo. Nie będę górnolotny , ale Państwo to my i to od nas powinniśmy wymagać tego czego wymagamy od Państwa. A więc uczciwości i rozsądku.
Nie wstydźmy się polskich barw.
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Spahis »

Kupuję w sezonie ok 6000 szt szyby na miesiąc - dzielę obrót pomiędzy Pressglas i Effektor a wcześniej przerobiłem wszystkich zagraniczniaków. Igp glaspol i Glaverbela. Żaden im nie dorównuje, żaden powtarzam.
Jakość u Polaków jest na najwyższym poziomie - liczę reklamacje min przez statystyki moich :wink: szklarzy to w październiku było ok 35 sztuk u obu - rewela. Ma to odbicie u moich dealerów. Przestali mi głowę suszyć odszkodowaniami. Dostawy mam w 3 dni a obaj handlowcy są pod telefonem. Jak dzwonię to odbierają i mają wiedzę a pracownicy w ich firmach jak jest jakaś wątpliwość w zamówieniu to dzwonią do mnie i informują a nie robią na pałe.Dostawy mam w 3 dni w sezonie tyż. Pressglas miał 2 wpadki w tym roku a efektor to nie przypominam sobie. Nie wyobrażam sobie innych dostawców a moi szklarze to by chyba mnie zakrzyczali - płacę za jednostki :P
Najwyższą cenę jaką płaciłem w tym roku to 64 zeta za 1,0 i handlowcy obu firm dostali do odrobienia pracę domową do poniedziałku pod tytułem 62 :D
Nie będę ukrywał że jedynymi dostawcami z którymi się poukładać idzie to szklarze. Mam problemy z dogadaniem się z profilem i okuciem. Jak przeczytałem ten post to sobie to uzmysłowiłem. To jest droga przez mękę - gdyby metalplast miał lepsze rozwiązania i zmienił nazwę okucia to bym się zastanowił.
Ja popieram polski przemysł szybowy

Narra
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Bardzo pięknie , bardzo ładnie popieram.
Wiesio
Małomówny
Małomówny

Post autor: Wiesio »

z mojego doświadczenia najlepsze szkło robi Press i Effektor ! Pozdro dla Julka L. Biało Czerwono Biali !!!

geronimo
Czytelnik
Czytelnik

Julek

Post autor: geronimo »

Julek to jest potęga, Julek najlepszy jest, Julka trzeba szanować, Julka CWKS!!!

:lol: :lol: :lol:

A tak serio to masz trochę racji w tym co piszesz o POLSKICH firmach i identyfikacji sie z naszym narodowym interesem. Tylko jak pomyślę o tych "markowych okuciach" z wielkich trójek, czwórek czy jak je tam dyletanci nazywają to mnie szlak trafia. Ja (niestety) wiem skąd biorą się różne części tych "super" okuć, zresztą profile i ich komponenty, maszyny (pewnie też) i tak dalej. Niechciałbym więc by pod POLSKĄ flagą widniały "chińskie" komponenty. Zresztą chyba to jakaś utopia, bo przecież nie da się produkować tylko z POLSKICH...

Tak, utożsamiajmy produkty z naszym krajem a nie ich komponenty. Jak wyprodukowane w POLSKIEJ fabryce to niech będzie dobre. Tyle.

:wink:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Geronimo - Polska to niezamożny kraj - niestety. My Polacy budujemy dopiero swoją pozycję w kapitaliźmie w przeciwieństwie do zamożnych państw tzw. starej unii, które w wielu branżach rozdają karty np. okucia, cementownie, huty szkła, energetyka etc..
To powoduje, że chwytamy się często nie etycznych form wspomagających nasz biznes.
To jest naganne ale wydaje mi się, że ...zwycięzców nie sądzi się - po zwycięstwie :roll:
Myślę, że gdyby historia naszego kraju potoczyła się inaczej takiego dyskursu by nie było.
To co udaje się w przetwórstwie szkła i produkcji okien, rolet to tylko świadczyć może o polskiej przedsiębiorczości, która jest bardziej efektywna niż gdzie indziej. Myślę, że nadejdzie czas i na pozostałe półprodukty do okien czy na inne branże gdzie Polacy będą liderami w tym co robią jak nie za naszej kadencji to przynajmniej nasze dzieci spiją śmietankę (sam wiesz, że jest dużo "krwi" do upuszczenia w "ich" cenach). Osobną sprawą są nasi politycy, którzy zamiast pobudzać gospodarkę to rzucają kłody pod nogi albo kradną - także jak jeszcze raz zagłosujesz na "czerwonych" to się z Tobą więcej wódeczki nie napiję :roll:

Pozdrawiam Was

P.S. ...wieszajcie na masztach polskie flagi i firmowe - tak się min buduje polską markę - za flagę za kraj ....
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Spahis pisze:Kupuję w sezonie ok 6000 szt szyby na miesiąc - dzielę obrót pomiędzy Pressglas i Effektor a wcześniej przerobiłem wszystkich zagraniczniaków. Igp glaspol i Glaverbela. Żaden im nie dorównuje, żaden powtarzam.
Jakość u Polaków jest na najwyższym poziomie - liczę reklamacje min przez statystyki moich :wink: szklarzy to w październiku było ok 35 sztuk u obu - rewela. Ma to odbicie u moich dealerów. Przestali mi głowę suszyć odszkodowaniami. Dostawy mam w 3 dni a obaj handlowcy są pod telefonem. Jak dzwonię to odbierają i mają wiedzę a pracownicy w ich firmach jak jest jakaś wątpliwość w zamówieniu to dzwonią do mnie i informują a nie robią na pałe.Dostawy mam w 3 dni w sezonie tyż. Pressglas miał 2 wpadki w tym roku a efektor to nie przypominam sobie. Nie wyobrażam sobie innych dostawców a moi szklarze to by chyba mnie zakrzyczali - płacę za jednostki :P
Najwyższą cenę jaką płaciłem w tym roku to 64 zeta za 1,0 i handlowcy obu firm dostali do odrobienia pracę domową do poniedziałku pod tytułem 62 :D
Nie będę ukrywał że jedynymi dostawcami z którymi się poukładać idzie to szklarze. Mam problemy z dogadaniem się z profilem i okuciem. Jak przeczytałem ten post to sobie to uzmysłowiłem. To jest droga przez mękę - gdyby metalplast miał lepsze rozwiązania i zmienił nazwę okucia to bym się zastanowił.
Ja popieram polski przemysł szybowy

Narra

Dziękuję za dobre słowa jednak z cyframi to bujasz jak z nut i podkręcasz wszystkich do wydawania pieniędzy na telefony ... :cry:
Niestety, ale muszę Cię zmartwić, że szykuje się kolejna modyfikacja cen zaraz na początku przyszłego roku (obym się mylił) a argumentowana jest ona 10% podwyżką cen rosyjskiego gazu.
Podobna sytuacja dotyczyć ma też hut stali.

Pozdrawiam

P.S. ...podobno przyszły rok to ostatni rok z vat-em 7%. Jeśli to prawda to ta sytuacja wymusi booooom - mniam, mniam
Cochise
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Cochise »

cześć. pozdrawiam wszystkich okniarzy. fajne to forum jest. od 3 lat sprzedaję okna a na wiosnę ruszam z produkcją. zastanawiam się nad nazwą firmy aby kojarzyła się z markowymi wyrobami. ciekawy pomysł z tymi flagami. we francji czy niemczech priorytetem dla większości klientów są wyroby narodowe. trudno jest francuzowi sprzedać polskie okno.
z tymi szybami to są cycki co roku w sezonie. kłopot jakościowy. ciekawe ale żadnej z tych firm nie znam. okna jakie kupuję mają szyby pilkigtona i wiglawa . będę tu pisał różne swoje myśli żebyśmy się wszyscy kupy trzymali i się złemu urokowi nie dali.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Co do szyb...
Z "normalnymi" szybami nie ma żadnego problemu. My w tym roku po bodaj 9 latach zmieniliśmy podstawowego dostawcę szyb.

Co do jakości to mam swoją opinię.. ale nie chcę jej publicznie wypowiadać :?

Na rynku "podstawowej" szyby 4/16/4 jest bardzo duża konkurencja. Najwięksi gracze to naprawdę bardzo dobre firmy, w pełni skomputeryzowane i dostosowane do obsługi on-line klienta. Co do terminów, to od 12 do 48h, w zależności od sezonu. Tak naprawdę producenci biją szklarzy po głowach, bo oni sprzedają "typowy" produkt, różniący się tylko i wyłącznie ceną (mówie o poważnych "szklarzach" a nie jakichś garażowych). Naprawdę nie wiem, jak się opłaca niektórym firmom okiennym produkcja szyb...

Ciekawa sytuacja jest na rynku szyb trochę bardziej zaawansowanych, głównie do projektów aluminiowych. Generalnie widać, że jest za mało hartowni i generalnie "szklarze" mają tzw. hamerykę. Ceny są bardzo wysokie a ich wzrost (w przeciwieństwie do szkła "normalnego" k1,0) porażający. No i zagrywki są jak z sensacyjnego filmu. Na jednym z ostatnich projektów mieliśmy naprawdę przejscia z zagrywkami poniżej pasa...

Reasumując: z autopsji i Effector i Pressglas mogę z zamkniętymi oczami polecić. Dobre i dobrze zarządzane firmy. Z jakością wszyscy, na czele z Mercedesem, mają od czasu do czasu problemy, ale w 99% przypadków wszystko jest we wzorowym pożądku.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No to u kogo wiszą polskie barwy narodowe - w Okna Rąbień widziałem dzisiaj :!: :!: :!:
Tylko oni są dumni z tego co robią ?
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Polskie flagi w Rąbieniu wiszą tylko dlatego że gelan zabrał swoje a
aluplast jeszcze nie dowiózł nowych dumy narodowej bym w to nie mieszal

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

maggregor pisze:Polskie flagi w Rąbieniu wiszą tylko dlatego że gelan zabrał swoje a
aluplast jeszcze nie dowiózł nowych dumy narodowej bym w to nie mieszal

pozdrawiam MAGGREGOR
...masz kiepskie info - Okna dalej robią na Gealanie :lol: Ale aluplast też trzyma rękę na pulsie. Jeśli Cię to tak bardzo interesuje co się dzieje w 3 co do wielkości firmie w Polsce to proszę zadawaj pytania - z chęcią udzielę Ci wiarygodnych info.. Co byś mógł spać spokojnie i nie mieć koszmarów.

A jak myślisz - dlaczego tak duża firma zastanawia się nad zmianą dostawcy profili ?

I jeszcze jedno - dlaczego tak ironicznie a w niektórych przypadkach złośliwie wypowiadasz się na temat dużych firm ?
Masz kompleks niższości ? czy co ?
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

KNMTG albo ty nie jesteś na bierząco albo firma OKNA RĄBIEŃ jest
zupełnie nie wiarygodna bo twierdzą że robią na aluplaście
jeżeli chodzi o powód zmiany profila to jestem pewny że jest taki sam
jaki był przy zmianie okucia po prostu kładą ogromny nacisk na jakość
i budowanie marki ?

pozdrawiam MAGGREGOR
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

To że firmy typu OKNA RĄBIEŃ są na forum atakowane nie tylko
przezemnie jest spowodowane ich arogancją a nie kompleksami czy
zawiścią patryjotyzm w przypatku firm polskich to budowanie marki
szacunek dla pracowników a nie tylko wielkość i ilości za wszelką cenę
zawsze może znaleść się ktoś kto wybuduje jeszcze większą halę
np chinczyk i co wtedy ? jeżeli do zostania patryjotą wystarczyłoby
powieszenie flagi to do zdobycia marki wystarczyłoby powieszenie MARKA

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

maggregor pisze:To że firmy typu OKNA RĄBIEŃ są na forum atakowane nie tylko
przezemnie jest spowodowane ich arogancją a nie kompleksami czy
zawiścią patryjotyzm w przypatku firm polskich to budowanie marki
szacunek dla pracowników a nie tylko wielkość i ilości za wszelką cenę
zawsze może znaleść się ktoś kto wybuduje jeszcze większą halę
np chinczyk i co wtedy ? jeżeli do zostania patryjotą wystarczyłoby
powieszenie flagi to do zdobycia marki wystarczyłoby powieszenie MARKA

pozdrawiam MAGGREGOR
...takim firmom, które doszły do takiej pozycji należy się szacunek i respekt. Co do traktowania pracowników - jeśli komuś się coś nie podoba to nie musi pracować akurat tam gdzie tyra. Na dzień dzisiejszy dużo jest wolnych miejsc pracy - co nie znaczy, że należy okradać pracodawcę a to na dzień dzisiejszy jest nagminne w naszym kraju ; demolować toalet pracowniczych ; niszczyć samochody służbowe i genrealnie w d.... mieć wszystko. Praca to nie sanatorium !!!
A co do sposobu bycia tego czy tamtego - chciałbyś na pewno żeby wszyscy byli fajni i przystojni i w ogóle... . Maggregor to tylko w Erze my Friend :wink:

Ja też Cię pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...jeszcze jedno MAGGREGOR - jednym z podstawowych elementów, które spowodowały rozwój takich firm jak DOBROPLAST czy OKNA Rąbień było i jest regulowanie należności poddostawcom ( profil, okucie, szkło ) CASHEM my Friend, CASHEM. Za tę operację finansową należy się NAJNIZSZA możliwa cyfra. Kolejnym elementem sukcesu jest KONTROLA KOSZTóW w całym tego słowa znaczeniu - a podejrzewam, że Ty nawet nie wiesz ile okien sprzedałeś czy wyprodukowałeś w 2006 roku.

To są 2 elementy, które są nośnikiem cen sprzedaży tych firm i powodują określoną sytuację rynkową wspomnianych, które de facto są WZORCOWYM przykładem polskiej przedsiębiorczości.

Narra

P.S. ...moim zdaniem to jak już się krytykuje rynek niskich cen to się trzeba zastanowić nad szkalowaniem tych co pośredniczą w sprzedaży a nie producentów tych wyrobów. Ktoś to kupuje i kuuuuupę kaaaasy zarabia na pośrednictwie. Sam kupuję chińskie zapalniczki, okulary przeciwsłoneczne, zabawki dla dziecka etc.. tak samo jak każdy z nas.
Kemor
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Kemor »

Hej!

A wracając do tematu... od tego roku w mojej malutkiej firmie, będą wywieszane polskie flagi dwa razy do roku: 3 maja i 11 listopada.

Żeby od razu uniknąć komentarzy! - Dlatego tylko/aż dwa razy w roku, żeby się nikt nie przyzwyczaił! Żeby nie było: wiszą, bo wiszą, bo zawsze wisiały!

POZDRO....

Romek Sadowski
ODPOWIEDZ