Certyfikat oknoplast
Certyfikat oknoplast
Co wy na to, że oknoplast nie przeszedł badań w Instytucie Rosenheim na certyfikat CE.Dodam że badane były okna 11 producentów z polskich firm produkujących na Vece.
Re: Certyfikat oknoplast
...to by się Związek ...musiał ze wstydu pod stół schowaćd.dino pisze:Co wy na to, że oknoplast nie przeszedł badań w Instytucie Rosenheim na certyfikat CE.Dodam że badane były okna 11 producentów z polskich firm produkujących na Vece.
jawaryn 
Szanowni Panowie,
Jak do tej pory odwiedzałem forum jedynie jako czytelnik, jednak zmuszony jestem dodać kilka słów komentarza do powyższego tematu, gdyż poziom zawiści i opluwania wielu firm na tym forum, w tym także mojej, przekracza czasami dopuszczalne granice. Odpowiadając Panom d.dino i komarko1 na ich rewelacje puszczane w obieg:
OKNOPLAST-Kraków przeszedł badania, o których Panowie wspominają i za około tydzień otrzymamy z ift Rosenheim odpowiednie dokumenty, których nie omieszkam Panom przedstawić na potwierdzenie tych słów.
Tak więc Panowie: mniej bezsensownych plotek - więcej pracy. Sukcesy nie rodzą się z z niczego...
A przy okazji pragnę pogratulować firmom Okna Rąbień oraz M&S Kryształowych Profili za rozwój i innowacje. Myślę, że wczorajsza uroczystość Kryształowego Profila pokazała, ze można sobie nawzajem bić brawo i doceniać konkurencję. Chciałbym również podziękować Kapitule za przyznany nam tytuł Firmy Roku 2006. Miło jest zobaczyć, że ktoś docenia naszą pracę bez cienia zawiści. Choć jak znam życie, to za chwilę pokażą się komentarze, że na pewno kupiliśmy całą kapitułę...
POzdrowienia dla wszystkich rozsądnych osób z tego forum.
Grzegorz Filipek
Kierownik Działu Marketingu i Reklamy
OKNOPLAST-Kraków
Jak do tej pory odwiedzałem forum jedynie jako czytelnik, jednak zmuszony jestem dodać kilka słów komentarza do powyższego tematu, gdyż poziom zawiści i opluwania wielu firm na tym forum, w tym także mojej, przekracza czasami dopuszczalne granice. Odpowiadając Panom d.dino i komarko1 na ich rewelacje puszczane w obieg:
OKNOPLAST-Kraków przeszedł badania, o których Panowie wspominają i za około tydzień otrzymamy z ift Rosenheim odpowiednie dokumenty, których nie omieszkam Panom przedstawić na potwierdzenie tych słów.
Tak więc Panowie: mniej bezsensownych plotek - więcej pracy. Sukcesy nie rodzą się z z niczego...
A przy okazji pragnę pogratulować firmom Okna Rąbień oraz M&S Kryształowych Profili za rozwój i innowacje. Myślę, że wczorajsza uroczystość Kryształowego Profila pokazała, ze można sobie nawzajem bić brawo i doceniać konkurencję. Chciałbym również podziękować Kapitule za przyznany nam tytuł Firmy Roku 2006. Miło jest zobaczyć, że ktoś docenia naszą pracę bez cienia zawiści. Choć jak znam życie, to za chwilę pokażą się komentarze, że na pewno kupiliśmy całą kapitułę...
POzdrowienia dla wszystkich rozsądnych osób z tego forum.
Grzegorz Filipek
Kierownik Działu Marketingu i Reklamy
OKNOPLAST-Kraków
Panie Grzegorzu - informacje o których piszę (byłem bezpośrednio przy toczonej rozmowie) brzmiała -"nie występowaliśmy o taki certyfikat". Widocznie ktoś u Państwa w biurze jest niedoinformowany i w taki sposób przekazuje wiedzę dzwoniącym.
Po za tym Wasze okna są poprawne - niemniej razi mnie sposób reklamy(zwłaszcza tej gdzie występowały okna jako jedyne które spełniają normę)
PS - jak mam być złośliwy - niech będzie - od kiedy w oknach w kolorze okna reklamowane jako 5 komorowe będa miały 5 komór w skrzydle a nie jak dotychczas 4 komory w skrzydle - sprawdziłem osobiście!!
a tytułu FIRMY ROKU 2006 gratuluję - muszę przyznać że potraficie sie zareklamować i dobrze sprzedać - tu chylę czołą
Po za tym Wasze okna są poprawne - niemniej razi mnie sposób reklamy(zwłaszcza tej gdzie występowały okna jako jedyne które spełniają normę)
PS - jak mam być złośliwy - niech będzie - od kiedy w oknach w kolorze okna reklamowane jako 5 komorowe będa miały 5 komór w skrzydle a nie jak dotychczas 4 komory w skrzydle - sprawdziłem osobiście!!
a tytułu FIRMY ROKU 2006 gratuluję - muszę przyznać że potraficie sie zareklamować i dobrze sprzedać - tu chylę czołą
Gratuluję naiwności.komarko1 pisze:Panie Grzegorzu - informacje o których piszę (byłem bezpośrednio przy toczonej rozmowie) brzmiała -"nie występowaliśmy o taki certyfikat". Widocznie ktoś u Państwa w biurze jest niedoinformowany i w taki sposób przekazuje wiedzę dzwoniącym.
Obca osoba dzwoni do firmy X i chce uzyskać informacje (pewnie do pewnego momentu tajne), dzwoni i dzwoni, ciekawe do kogo? Może sprzątaczki?
Nie przypuszczam aby wyjazd do jakiegokolwiek instytutu był ogłaszany wszystkim pracownikom (bo niby po co?), wystarczy ogłosić sam efekt takich badań i to też nie wszystkim.
PS. Komory w profilach każdy liczy inaczej. Ja naliczyłem siedem, osiem, dziewięć i jedną też
1/ nie sądzisz maniek że w OK odbiera w biurze handlowym telefony sprzątaczka
2/ jeśli klient ciebie spyta czy okna które sprzedajesz mają dopuszczenia , a ty odpowiesz że pierwszy raz o tym słyszysz że trzeba mieć jakieś dopuszczenia - to gratuluję.
3/ prawidłowego sposobu liczenia komór możesz nauczyć się na podstawowym szkoleniu w dowolnej firmie producenta np OK
Podniosłem larum dlatego że firma produkujaca poprawne okna, o ugruntowanej pozycji na rynku posługuje się niedopowiedzeniami (vide komory) i naciaganą reklamą (jedynie okna .......przeszły badania)
Taka forma jest dla mnie żenująca i tyle
2/ jeśli klient ciebie spyta czy okna które sprzedajesz mają dopuszczenia , a ty odpowiesz że pierwszy raz o tym słyszysz że trzeba mieć jakieś dopuszczenia - to gratuluję.
3/ prawidłowego sposobu liczenia komór możesz nauczyć się na podstawowym szkoleniu w dowolnej firmie producenta np OK
Podniosłem larum dlatego że firma produkujaca poprawne okna, o ugruntowanej pozycji na rynku posługuje się niedopowiedzeniami (vide komory) i naciaganą reklamą (jedynie okna .......przeszły badania)
Taka forma jest dla mnie żenująca i tyle
Krak napisał:
"poziom zawiści i opluwania wielu firm na tym forum, w tym także mojej, przekracza czasami dopuszczalne granice"
cóż, nie dziw się zbytnio, ale jest to efekt Waszej agresywnej reklamy
wszelkie kampanie marketingowe owszem muszą być lekko drapieżne
nie warto jadnak używać słów JEDYNIE , TYLKO i NAJ. Stąd ta zawiść.
Pewnych granic nie warto przekraczać ! A granice czasami są nie dostrzegalne
(np. od prostoty do prostactwa czasami tylko jeden krok...)
"poziom zawiści i opluwania wielu firm na tym forum, w tym także mojej, przekracza czasami dopuszczalne granice"
cóż, nie dziw się zbytnio, ale jest to efekt Waszej agresywnej reklamy
wszelkie kampanie marketingowe owszem muszą być lekko drapieżne
nie warto jadnak używać słów JEDYNIE , TYLKO i NAJ. Stąd ta zawiść.
Pewnych granic nie warto przekraczać ! A granice czasami są nie dostrzegalne
(np. od prostoty do prostactwa czasami tylko jeden krok...)
snow dog
zgadzam się z przedmówcą. OK niezbyt szanuje kolegów z branży i uważam, że bardzo często gra nieczysto. może na ten temat wypowie się szef marketingu OK bo taka strategia rynkowa to jego dziecko. bo widzi szanowny kolega z krakowa, jak się pluje pod wiatr to nieraz wraca. ale to jako specjalista od tanich zagrywek marketingowych powinieneś wiedzieć najlepiej.
Szanowni Panowie,
Ponieważ zostałem wywołany do odpowiedzi, tak więc:
1) Oficjalne dokumenty jak wspomniałem dotrą do nas za około tydzień, tak więc informacja ta nie została jeszcze rozpowszechniona wśród pracowników - w związku z tym osoba odbierająca teleefon mogła o tym nie wiedzieć, kimkolwiek ona była, zwłaszcza, że troszkę tych osób u nas pracuje
2) do Pana Komarko - obszernie kwestię wykorzystania w reklamie badań Związku "Okna i Drzwi" omówił w Forum Branżowym kolega Mikołaj Placek, zachęcam do lektury. Dużo spada na nas ciężkich słów za ta kampanię, ale drodzy koledzy, przyznajcie z ręką na sercu - która firma nie wykorzystałaby tej informacji? Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień... Zresztą natychmiast po drugiej rundzie badań informowaliśmy w reklamach, że jesteśmy jedną z dwóch firm, które te badania przeszły, a nie jedyną.
Ponadto dziękuję za gratulacje. Miło zobaczyć choć kilka miłych słów
3) do Pana Snow Dog - tak się składa, że swój dzień pracy zaczynam od przeglądnięcia reklam konkurencji. I muszę Pana martwić, ale 95% z nich zawiera wspomniane przez Pana słowa NAJ, TYLKO i JEDYNIE. Wydaje mi się, że gdy my używamy tego typu słów gdzieś w reklamie, to podpieramy je rzeczowymi argumentami. Natomiast w wielu pozostałych przypadkach słowa te są jedynie pustosłowiem. I służę w tej kwestii przykładami, w zależności od firm które Pana interesują.
4) słów Pana Michałka o "specjaliście od tanich zagrywek marketingowych" pozwolę sobie nie komentować - po pierwsze już w pierwszym poście napisałem, co sadzę o opluwaniu firm i osób na tym forum, o po drugie nie mam w zwyczaju obrażać innych osób, zwłaszcza gdy pozostają dla mnie anonimowe.
Pozdrawiam,
Grzegorz Filipek
OKNOPLAST-Kraków
Ponieważ zostałem wywołany do odpowiedzi, tak więc:
1) Oficjalne dokumenty jak wspomniałem dotrą do nas za około tydzień, tak więc informacja ta nie została jeszcze rozpowszechniona wśród pracowników - w związku z tym osoba odbierająca teleefon mogła o tym nie wiedzieć, kimkolwiek ona była, zwłaszcza, że troszkę tych osób u nas pracuje
2) do Pana Komarko - obszernie kwestię wykorzystania w reklamie badań Związku "Okna i Drzwi" omówił w Forum Branżowym kolega Mikołaj Placek, zachęcam do lektury. Dużo spada na nas ciężkich słów za ta kampanię, ale drodzy koledzy, przyznajcie z ręką na sercu - która firma nie wykorzystałaby tej informacji? Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień... Zresztą natychmiast po drugiej rundzie badań informowaliśmy w reklamach, że jesteśmy jedną z dwóch firm, które te badania przeszły, a nie jedyną.
Ponadto dziękuję za gratulacje. Miło zobaczyć choć kilka miłych słów
3) do Pana Snow Dog - tak się składa, że swój dzień pracy zaczynam od przeglądnięcia reklam konkurencji. I muszę Pana martwić, ale 95% z nich zawiera wspomniane przez Pana słowa NAJ, TYLKO i JEDYNIE. Wydaje mi się, że gdy my używamy tego typu słów gdzieś w reklamie, to podpieramy je rzeczowymi argumentami. Natomiast w wielu pozostałych przypadkach słowa te są jedynie pustosłowiem. I służę w tej kwestii przykładami, w zależności od firm które Pana interesują.
4) słów Pana Michałka o "specjaliście od tanich zagrywek marketingowych" pozwolę sobie nie komentować - po pierwsze już w pierwszym poście napisałem, co sadzę o opluwaniu firm i osób na tym forum, o po drugie nie mam w zwyczaju obrażać innych osób, zwłaszcza gdy pozostają dla mnie anonimowe.
Pozdrawiam,
Grzegorz Filipek
OKNOPLAST-Kraków
Panie Grzegorzu
To ze tak reaguje ja , jak i część kolegów z branży to dobrze.To znaczy że firma OK jest firmą w grupie kilku wzorcowych (może nie wymienie wszystkich ale dla przykłądu : Technika okienna,MS,Jezierski...sory ze nie wymieniam jeszzce kilku), gdzie postawiliście Państwo poprzeczkę wysoko , i błędy są głośno komentowane - ale to świadczy tylko o tym że to min z Wami porównuje sie konkurencję jeśli chodzi o jakość.
Wiele firm (gdzie padały gorzkie słowa) nie uzurpowały sobie , ba nie marzyły by stać sie podobnym do Was. Tam sie liczy tylko aby sprzedać okno, a to że piszą, mówią, że szyby bez argonu,brak serwisu,krzywe profile , brak wzmocnień to nie ważne - tam nie liczy się ani dealer,ani klient.
Natomiast skoro sami Panowie z OK (chyba nawet jako pierwsi !?!) wyznaczyliście taki wysoki standard - no to musicie go trzymać !!:)
Ba - ja wam nakazuję tak trzymać !!
Myślę ze temat został wyczerpany a atmosfera oczyszczona i na tym kończymy.
Z okniarskimi Pozdrowieniami.
To ze tak reaguje ja , jak i część kolegów z branży to dobrze.To znaczy że firma OK jest firmą w grupie kilku wzorcowych (może nie wymienie wszystkich ale dla przykłądu : Technika okienna,MS,Jezierski...sory ze nie wymieniam jeszzce kilku), gdzie postawiliście Państwo poprzeczkę wysoko , i błędy są głośno komentowane - ale to świadczy tylko o tym że to min z Wami porównuje sie konkurencję jeśli chodzi o jakość.
Wiele firm (gdzie padały gorzkie słowa) nie uzurpowały sobie , ba nie marzyły by stać sie podobnym do Was. Tam sie liczy tylko aby sprzedać okno, a to że piszą, mówią, że szyby bez argonu,brak serwisu,krzywe profile , brak wzmocnień to nie ważne - tam nie liczy się ani dealer,ani klient.
Natomiast skoro sami Panowie z OK (chyba nawet jako pierwsi !?!) wyznaczyliście taki wysoki standard - no to musicie go trzymać !!:)
Ba - ja wam nakazuję tak trzymać !!
Myślę ze temat został wyczerpany a atmosfera oczyszczona i na tym kończymy.
Z okniarskimi Pozdrowieniami.
Panie Grzegorzu nikt nie ma pretensji, że macie taką a nie inną strategię.
Problem w tym że użyliście w swojej reklamie wyniki badań przeprowadzonych przez Związek, a do tego Związku nie należycie. Związek rzekomo nie zajmuje się firmami nie zrzeszonymi. Logiczne więc że zaistniało podejrzenie graniczące z pewnością że te badania to fikcja, którą się chwalić nie należy ze względów moralnych. Nikt oczywiście Was za rękę nie złapał i być może nie ma w tym Waszej winy ale jak w tym kawale niesmak w całej branży pozostał. Nawet w marketingu i reklamie nieraz trzeba pomyśleć na parę kroków do przodu. Może i dzięki temu złapaliście paru klientów ale w środowisku macie przechlapane.
Problem w tym że użyliście w swojej reklamie wyniki badań przeprowadzonych przez Związek, a do tego Związku nie należycie. Związek rzekomo nie zajmuje się firmami nie zrzeszonymi. Logiczne więc że zaistniało podejrzenie graniczące z pewnością że te badania to fikcja, którą się chwalić nie należy ze względów moralnych. Nikt oczywiście Was za rękę nie złapał i być może nie ma w tym Waszej winy ale jak w tym kawale niesmak w całej branży pozostał. Nawet w marketingu i reklamie nieraz trzeba pomyśleć na parę kroków do przodu. Może i dzięki temu złapaliście paru klientów ale w środowisku macie przechlapane.
Związek nie rekomenduje firm nie zrzeszonych !!!!!!!!Bira pisze:Panie Grzegorzu nikt nie ma pretensji, że macie taką a nie inną strategię.
A zajmuje się wszystkimi (zwłaszcza jeżeli chodzi o badania).
No widocznie Pan z oknoplastu mial lub ma duzo roboty ale zertyfikat mozna sobie obejrzec.......http://www.ift-rosenheim.de/links_zerti ... #207632021
A jakby kogos interesowalo to inne firmy z Polski z certyfikatem ift.........
# LINKS | Zertifizierte Firmen
FILPLAST P.P.U.H.
DEFOR S. A.
Vetrex Sp. z o.o.
FAKRO GP Sp. z.o.o.
PILKINGTON IGP Sp. z.o.o. (Bydgoszcz)
PILKINGTON IGP Sp. z o.o. (Wroclaw)
Fassaden Glas Technik - Polska
Press Glas S.A. Nowa Wies
# FACHLITERATUR | Bauaufsichtliche Prüfzeugnisse | FACHLITERATUR | bapz Materialprüfung (556/956)
Metall-Kunststoff-Verbundprofil System 'MB-70'
# VERANSTALTUNGEN | Fachtagungen
1. LINKS | Zertifizierte Firmen
P.H.P. SIGRO sp.z.o.
2. LINKS | ift Mitgliedsfirmen
NOVAL SP.Z.O.O.
3. LINKS | Zertifizierte Firmen
Witraz Sp. z o.o.
4. LINKS | Zertifizierte Firmen
RA-KOM Sp. z o.o.
5. LINKS | Zertifizierte Firmen
Zaklad Przetwórstwa Drzewnego Paterek Sp.z.o.o. Holzverarb.
6. LINKS | Zertifizierte Firmen
GRUPA SCHNEIDER Systemy Budowlane Sp. z o.o.
7. LINKS | Zertifizierte Firmen
Fabryka Okien DAKO Sp. z. o.o.
8. LINKS | Zertifizierte Firmen
Drewexim Sp.z.o.o.
9. LINKS | Zertifizierte Firmen
Anders Sp. z o.o.
10. LINKS | Zertifizierte Firmen
Oknoplast-Krakow Sp. z o.o.
FILPLAST P.P.U.H.
DEFOR S. A.
Vetrex Sp. z o.o.
FAKRO GP Sp. z.o.o.
PILKINGTON IGP Sp. z.o.o. (Bydgoszcz)
PILKINGTON IGP Sp. z o.o. (Wroclaw)
Fassaden Glas Technik - Polska
Press Glas S.A. Nowa Wies
# FACHLITERATUR | Bauaufsichtliche Prüfzeugnisse | FACHLITERATUR | bapz Materialprüfung (556/956)
Metall-Kunststoff-Verbundprofil System 'MB-70'
# VERANSTALTUNGEN | Fachtagungen
1. LINKS | Zertifizierte Firmen
P.H.P. SIGRO sp.z.o.
2. LINKS | ift Mitgliedsfirmen
NOVAL SP.Z.O.O.
3. LINKS | Zertifizierte Firmen
Witraz Sp. z o.o.
4. LINKS | Zertifizierte Firmen
RA-KOM Sp. z o.o.
5. LINKS | Zertifizierte Firmen
Zaklad Przetwórstwa Drzewnego Paterek Sp.z.o.o. Holzverarb.
6. LINKS | Zertifizierte Firmen
GRUPA SCHNEIDER Systemy Budowlane Sp. z o.o.
7. LINKS | Zertifizierte Firmen
Fabryka Okien DAKO Sp. z. o.o.
8. LINKS | Zertifizierte Firmen
Drewexim Sp.z.o.o.
9. LINKS | Zertifizierte Firmen
Anders Sp. z o.o.
10. LINKS | Zertifizierte Firmen
Oknoplast-Krakow Sp. z o.o.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Tak swoją drogą, to nie wiem czy wiecie, ale była nowa runda badań...
Suprise, suprise nie przeszeliśmy hehe
zarzuty (z pamięci):
brak sposobu rozszczelnienia [jest jak byk nad każdą klamką]
brak instrukcji montażu i użytkowania [jak byk przyklejona na każdym oknie, z wielkim logo, w plastikowym worku]
nie przejście testu wodoszczelności [ciekawe, czy montaż wykonał certyfikowany zespół montażowy...]
ponadto:
że wzmocnienia miały 1,4 a nie 1,5 mm.. nie wiedzą, że w normie jest dokładność +/- 0,13cm, więc wzmocnienie może mieć od 1,37 do 1,63.. a że "wzmocnieniowcy" oszczędzają... my płacimy za 1,5mm
zła szerokość ścianki w profilu PVC [że sami tego nie tłoczymy, więc Schuco ma się tłumaczyć za nas..]
O jakości "badań" świadczy choćby znajomość norm na produkcję wzmocnień.
pzdr
zarzuty (z pamięci):
brak instrukcji montażu i użytkowania [jak byk przyklejona na każdym oknie, z wielkim logo, w plastikowym worku]
nie przejście testu wodoszczelności [ciekawe, czy montaż wykonał certyfikowany zespół montażowy...]
ponadto:
że wzmocnienia miały 1,4 a nie 1,5 mm.. nie wiedzą, że w normie jest dokładność +/- 0,13cm, więc wzmocnienie może mieć od 1,37 do 1,63.. a że "wzmocnieniowcy" oszczędzają... my płacimy za 1,5mm
zła szerokość ścianki w profilu PVC [że sami tego nie tłoczymy, więc Schuco ma się tłumaczyć za nas..]
pzdr
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
lekomin to twoje MARKOWE OKNA nie trzymają normy ?
przeciesz tolerancja to nie tylko margines na minus tak rewelacyjne
okna mogły by mieć tolerancję na plus nasze rodzime żuki miały
ładowność 1000kg a przy 800kg pękały resory mercedes ma jedno
pióro w resorze 1500kg ładowności a po załadowaniu 2000kg ani piśnie.
pozdrawiam MAGGREGOR
przeciesz tolerancja to nie tylko margines na minus tak rewelacyjne
okna mogły by mieć tolerancję na plus nasze rodzime żuki miały
ładowność 1000kg a przy 800kg pękały resory mercedes ma jedno
pióro w resorze 1500kg ładowności a po załadowaniu 2000kg ani piśnie.
pozdrawiam MAGGREGOR
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
maggregor:
jakiej normy nie trzymają? Jasne, że trzymają. Kupujemy stal 1,5 mm albo grubszą. Wzmocnienia produkowane są zgodnie z jakąś tam normą [jeśli potrzeba to mogę sprawdzić] i ich grubość waha się plus minus 1,3 mm. Nie mam wpływu na to, czy dostanę wzmocnienie 1,37 czy 1,63 bo to i to jest zgodne z odpowiednią normą. Oczywiście firmy od wzmocnień szybciej się przekręcą, niż mi dadzą 1,63
Ja kupuje conajmniej półtorówkę.. i z tego co wiem, to na palcach jednej ręki można policzyć firmy, które kupują taką grubość [nie muszę pisać, że inni kupują cieńsze..]
Nie moja wina, że "badacze" nie znają norm, a biorą się do oceny.
jakiej normy nie trzymają? Jasne, że trzymają. Kupujemy stal 1,5 mm albo grubszą. Wzmocnienia produkowane są zgodnie z jakąś tam normą [jeśli potrzeba to mogę sprawdzić] i ich grubość waha się plus minus 1,3 mm. Nie mam wpływu na to, czy dostanę wzmocnienie 1,37 czy 1,63 bo to i to jest zgodne z odpowiednią normą. Oczywiście firmy od wzmocnień szybciej się przekręcą, niż mi dadzą 1,63
Nie moja wina, że "badacze" nie znają norm, a biorą się do oceny.
Jeśli chodzi o ITB to znam trochę tę firmę i mam do niej ambiwalentny stosunek. Nie będę ukrywał, że przydał by się delikatnie ujmując WSTRZąS personalny tej instytucji - nowa krew, młoda i kilku po studiach politechnicznych w Niemczech
Natomiast firmy typu JEZIERSKI Lekomin k. Kielc czy OKNOPLAST Kraków to producenci sprzedający swoje wyroby drożej niż przysłowiowa reszta świata
i moim zdaniem chwała im bo wielu dzięki nim egzystuje.
Tak się zastanawiam dlaczego nikt nic nie nadaje w temacie "matek najniższych cen" ?
Dobroplast przewiduje sprzedaż okien na ten rok w wysokości 2 mln sztuk - to prawie połowa rynku polskiego
Rozumiem, że ma wszystkie certyfikaty, atesty i inne takie kwity 
Natomiast firmy typu JEZIERSKI Lekomin k. Kielc czy OKNOPLAST Kraków to producenci sprzedający swoje wyroby drożej niż przysłowiowa reszta świata
Tak się zastanawiam dlaczego nikt nic nie nadaje w temacie "matek najniższych cen" ?
Dobroplast przewiduje sprzedaż okien na ten rok w wysokości 2 mln sztuk - to prawie połowa rynku polskiego
jawaryn 
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
problemem nie jest trudność w utrzymaniu ludzi w ryzach. problemem jest brak nawet prób tego dokonania. jeżeli nawet paru wiernych zostało to i tak toną w szumie informacyjnym i nie łudź się komarko1, że w razie potrzeby ktoś ci pomoże (chyba że się pomyli). jedyne na co można w tej firmie liczyć to że jest niska cena (a i to ostatnio niekoniecznie).
Jakiego związku ? Nie pisałem o jakimś związku w kontekście ITB.lekomin pisze:A właśnie.. co tam w Dobroplaście? Bo jakoś o nich ucichło..
KNMTG: to badania związku robione są w ITB?
Dlatego po nich pojechałem (ITB) bo firma, w której jestem niewolnikiem
jawaryn 
...w jakimś piśmie branżowym był wywiad z właścicielami - małżeństwem Kaczyńskich.komarko1 pisze:chyba przesadziłeś z 2 mln sztuk - to blisko 180 tys szt miesięcznie
Podziel przez 3 - masz wynik realny i osiągalny
Słyszałem, że kradną tam okna - podobno kierowcy są zamieszani w ten proceder. Masa dealerów kupuje od nich za 50% ceny.
Jeśli rzeczywiście jest to prawda to znaczy, że mają po prostu jakiś hiper bałagan i "0" nadzoru.
Pozdrawiam
jawaryn 
I jeszcze mimo tego firma zarabia kasę? Przy tak niskich cenach? Coś mi się wydaje, że ten tekst o "lewiźnie" był tylko przygotowywaniem alibi jak by coś nie wyszło...Słyszałem, że kradną tam okna - podobno kierowcy są zamieszani w ten proceder. Masa dealerów kupuje od nich za 50% ceny.
Przy okazji świadczy to tylko o tym, że w firmie musi być totalny bałagan i fatalna gospodarka magazynowa jeżeli taki proceder w ogóle może być brany pod uwagę.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Szanowny Panie,lekomin pisze:Tak swoją drogą, to nie wiem czy wiecie, ale była nowa runda badań...
zarzuty (z pamięci):
ponadto:
pzdr
nie chcę publicznie znęcać się nad wynikami badań Pańskiego okna - jeżeli jest Pan rzeczywiście zainteresowany szczegółami - proszę o kontakt z doradcą Związkowym (tel. 022- 678 50 73). W swoim poscie pomylił Pan instrukcję używania okucia U-R z instrukcją rozszczelnienia okna opisaną w Aprobacie Technicznej AT-15-5349/2005 w pkt.3.4.5 na str. 14 (warto przeczytać). Co do badań wodoszczelności tego okna, to wykonano je w akredytowanym laboratorium w/g normy PN-EN 1027:2001 wskazanej w pkt.5.6.7 (str.25) wspomnianej Aprobaty. Także grubość scianki nie była "zła", ale była w klasie B, co wymaga w/g tej Aprobaty (pkt.4, str.20) wyraźnego zaznaczenia tego faktu na karcie informacyjnej dołączonej do każdego wyrobu.
A wreszcie grubość wzmocnienia... pisze Pan: "nie wiedzą, że w normie jest dokładność +/- 0,13cm, więc wzmocnienie może mieć od 1,37 do 1,63.." Otóż mija się Pan tutaj z prawdą: nie ma czegoś takiego jak norma na wzmocnienia. Norma, na którą Pan się powołuje (PN-EN 10143:2006) dotyczy "taśm i blach powlekanych", ale nie wzmocnień. Grubość wzmocnień określa natomiast precyzyjnie Aprobata, na którą składa Pan deklarację zgodności, a tam wyraźnie określone są grubości wzmocnień dla skrzydeł w zakresie 1,5 mm do 3 mm (str. 39). Dla takich grubości wykonywane były obliczenia dla konstrukcji tego systemu i jeżeli chce Pan być zgodny z tą Aprobatą, to takie właśnie, a nie cieńsze wzmocnienia musi Pan stosować. Jeżeli natomiast ma Pan kłopoty z obecnym dostawcą wzmocnień - każdy systemodawca oferuje również wzmocnienia o grubości takiej, jaka przeznaczona jest dla danego systemu. Być może jest to droższe, ale z pewnością zgodne ze specyfikacją techniczną.
I proszę moich uwag nie przyjmowac jako jakiejś osobistej "wycieczki", czy jak to zazwyczaj ma miejsce, sprzyjanie Pańskiej konkurencji. Po prostu od dłuższego czasu zabiegamy w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI, aby po imieniu nazywano działania jakich dokonuje się na rynku okiennym. Jeżeli oszczędza się na wzmocnieniu, to nie ma w tym niczego złego, ale do momentu, kiedy nie okłamuje sie nabywcy. Bo jeżeli ten nabywca chce kupić okno tańsze, z cieńszym wzmocnieniem - to jego sprawa i jego wybór. Jeżeli jednak deklarujemy mu, że zastosowane wzmocnienie ma grubość min. 1,5 mm (czyli zgodnie z Aprobatą), a sprzedajemy mu wzmocnienie poniżej 1,4 mm, to juz jest kłamstwo. Kłamstwo, kłamstewko, przekłamanie, niedopowiedzenie, ale tak czy inaczej: nieuczciwość. I tylko dlatego zabrałem głos w tej sprawie - apelując do Państwa: nazywajcie rzeczy, przynajmniej w swoim gronie, po imieniu. Pzdr
No i nareszcie ktos po imieniu nazywa to co tak naprawde wyprawiaja producenic ! Brawo ! Sama mam juz dosc oszustow producentow ktorzy stosuja stal ktora tak naprawde nadaje sie tylko na puszki na sledzie ! podsuwaja jakies aprobaty ktore tak naprawde nie maja nic wspolnego z systemem. Dziwne ze systemodawcy przygladaja sie temu bezczynnie wkoncu to ich dobre imie tez na tym cierpi.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Ależ proszę się poznęcać..Robert Klos pisze: Szanowny Panie,
nie chcę publicznie znęcać się nad wynikami badań Pańskiego okna - jeżeli jest Pan rzeczywiście zainteresowany szczegółami - proszę o kontakt z doradcą Związkowym (tel. 022- 678 50 73).
A mogę się dowiedzieć co to za laboratorium?W swoim poscie pomylił Pan instrukcję używania okucia U-R z instrukcją rozszczelnienia okna opisaną w Aprobacie Technicznej AT-15-5349/2005 w pkt.3.4.5 na str. 14 (warto przeczytać). Co do badań wodoszczelności tego okna, to wykonano je w akredytowanym laboratorium w/g normy PN-EN 1027:2001 wskazanej w pkt.5.6.7 (str.25) wspomnianej Aprobaty.
Co innego było napisane w waszym liście..Także grubość scianki nie była "zła", ale była w klasie B, co wymaga w/g tej Aprobaty (pkt.4, str.20) wyraźnego zaznaczenia tego faktu na karcie informacyjnej dołączonej do każdego wyrobu.
Gdzie Pan w moim poście znalazł ten numer normy?A wreszcie grubość wzmocnienia... pisze Pan: "nie wiedzą, że w normie jest dokładność +/- 0,13cm, więc wzmocnienie może mieć od 1,37 do 1,63.." Otóż mija się Pan tutaj z prawdą: nie ma czegoś takiego jak norma na wzmocnienia. Norma, na którą Pan się powołuje (PN-EN 10143:2006) dotyczy "taśm i blach powlekanych", ale nie wzmocnień.
Wszyscy liczący się producenci wzmocnień produkują wzmocnienia zgodnie z określoną normą z tolerancją grubości blachy zgodnie [znowu] z określoną normą. Kupuję wzmocnienia u 3 producentów, i mają one grubość 1,5mm +/- tolerancja [faktury do wglądu]. Tak są zamawiane, tak są oferowane i tak są fakturowane.
Dokładnie. My akurat używamy magicznych tabelek Schuco, gdzie wzmocnienia są pogrupowane. Jednak jednym z założeń Aprobaty i tych tabelek jest tolerancja na grubości profila, grubości wzmocnienia i jeszcze kilku innych rzeczy.Grubość wzmocnień określa natomiast precyzyjnie Aprobata, na którą składa Pan deklarację zgodności, a tam wyraźnie określone są grubości wzmocnień dla skrzydeł w zakresie 1,5 mm do 3 mm (str. 39).
Może mi Pan napisać jakie tolerancję na profil określa Aprobata? I jakie tolerancję na szerokośc okuć, na grubość szyby i na grubość wzmocnienia? No i czy widział Pan może Aprobatę na wzmocnienia..
Lekko retorycznie pytam, ale i tak z utęsknieniem czekam na informację.
Zdaje Pan sobie sprawę, że te "oryginalne" wzmocnienia Schuco też są tłoczone z określoną tolerancją [na blachach o "normatywnej" grubości] przez jednego z producentów od którego kupujemy wzmocnienia? Czyli kupując od Schuco też mogę mieć wzmocnienie 1,4 mm albo 1,6 mm "kupując" tak naprawdę 1,5mm.Dla takich grubości wykonywane były obliczenia dla konstrukcji tego systemu i jeżeli chce Pan być zgodny z tą Aprobatą, to takie właśnie, a nie cieńsze wzmocnienia musi Pan stosować. Jeżeli natomiast ma Pan kłopoty z obecnym dostawcą wzmocnień - każdy systemodawca oferuje również wzmocnienia o grubości takiej, jaka przeznaczona jest dla danego systemu. Być może jest to droższe, ale z pewnością zgodne ze specyfikacją techniczną.
Jeśli wziąć pod uwagę literalne zapisy Aprobaty, to wzmocnienie 1,6 jest równie złe jak 1,4. Jedyne dobre jest 1,50000000.. Takiej dokładności to nawet w przemyśle kosmicznym nie ma.
Nie wiem czy Pan sobie zdaje sprawę, ale w tym momencie publicznie zarzuca mi Pan kłamstwo. Jeśli tak dbacie o swoje dobre imię, to poproszę o numer faksu, abym mógł wysłać kopię faktur za wzmocnienia [jeśli mi Pan poda gdzie i kiedy okno było zakupione, będę mógł przesłać fakturę za dokładnie tą partię wzmocnień, jakie zostało użyte w "testowanym" przez was oknie].I proszę moich uwag nie przyjmowac jako jakiejś osobistej "wycieczki", czy jak to zazwyczaj ma miejsce, sprzyjanie Pańskiej konkurencji. Po prostu od dłuższego czasu zabiegamy w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI, aby po imieniu nazywano działania jakich dokonuje się na rynku okiennym. Jeżeli oszczędza się na wzmocnieniu, to nie ma w tym niczego złego, ale do momentu, kiedy nie okłamuje sie nabywcy.
I będę oczekiwał publicznych przeprosin.
Bo jeżeli ten nabywca chce kupić okno tańsze, z cieńszym wzmocnieniem - to jego sprawa i jego wybór. Jeżeli jednak deklarujemy mu, że zastosowane wzmocnienie ma grubość min. 1,5 mm (czyli zgodnie z Aprobatą), a sprzedajemy mu wzmocnienie poniżej 1,4 mm, to juz jest kłamstwo. Kłamstwo, kłamstewko, przekłamanie, niedopowiedzenie, ale tak czy inaczej: nieuczciwość. I tylko dlatego zabrałem głos w tej sprawie - apelując do Państwa: nazywajcie rzeczy, przynajmniej w swoim gronie, po imieniu. Pzdr
No i właśnie oczekuję odszczekania powyższego sformułowania. Kupujemy wzmocnienie 1,5mm produkowane z określoną tolerancją.. nie płacimy za 1,4 mm i nie wprowadzamy w błąd klientów!!! Każdy producent okien w Polsce kupuje wzmocnienie od kilku dużych producentów wzmocnień.. i oni wszyscy mają taką samą tolerancję na produkcji! To samo odnosi się do profili, które mają tolerancję na grubości, na szerokości wrębu okuciowego i praktycznie każdym wymiarze. I proszę mi powiedzieć, dla jakiej kombinacji wymiaru są robione obliczenia na potrzeby Aprobaty? To jest praktycznie nieskończona ilość kombinacji, i chce mi Pan powiedzieć, że tylko jedna kombinacja wymiarów jest zgodna z Aprobatą?
btw. nie ma w ofercie standardowej wzmocnienia o grubości 1,63mm, które "gwarantowałoby" grubość 1,5 zawsze i wszędzie.. Chyba, że ktoś sobie to na zamówienie tłoczy, w co przepraszam ale nie wierzę.
lekomin dlaczego tak się bulwersujesz poddałeś się dobrowolnie
ocenie czy pod przymusem ? jak dobrowolnie to trochę pokory
a z tą stalą to sam pisesz że kupujesz stal 1,5 a dostajesz za każdym
razem co innego niezgadzaj się na tolerancję albo kupuj 1,8 to może
dostaniesz 1,5 ja też twierdzę że twoje okna są jedne z leprzych
ale z tymi naj naj naj trzeba uważać .
pozdrawiam MAGGREGOR
pozdrawiam MAGGREGOR
Rozumiem Lekomin, że cenę za wzmocnienie masz ustawioną jak za 1,63 mm a de facto dostajesz 1,4 mm. Oszukują Cię - to tak jak byś płacił za 4/16/4 a dostawał 3/18/4.maggregor pisze:lekomin dlaczego tak się bulwersujesz poddałeś się dobrowolnie
pozdrawiam MAGGREGOR
Narra
jawaryn 
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Nikt mnie nie pytał o zdanie 
Związek kupuje okna różnych producentów i później je "testuje". Co najlepsze testuje także okna firm nie będących członkami Związku
I to jest bardzo ciekawe pod względem prawnym, ale pominę ten fakt na chwilę.
Ja się staram narazie bardzo spokojnie wytłumaczyć, że kupuje wzmocnienia 1,5 mm. Tak jak każdy produkt na tym świecie, są one produkowane z taką a nie inną tolerancją, określoną przez odpowiednią normę (w tym wypadku na "grubość" blachy) Pan Kłos uważa, że w aprobacie zapisane (a właściwie narysowane) jest 1,5 mm [ i nie ma słowa "conajmniej", czyli 1,6mm to też jest źle] to powinno być 1,5 mm.
Więc ja się delikatnie pytam, że skoro w aprobacie jest rysunek profila, i on ma mieć wymiar 70mm a przychodzi do mnie profil i ma np. 69,5mm (tolerancje Schuco to w zależności od wymiaru +- 0,5mm z tego co pamiętam) to jest on niezgodny z Aprobatą? Czy też trzeba się odwołać do odpowiedniej normy na produkcję profili i tam sprawdzić dopuszczalne tolerancje.
Nie chodzi o używanie wzmocnień 1,0 mm czy jakichś "drewnianych". Chodzi o to, czy wzmocnienie ma mieć 1,5mm (bez żadnej tolerancji), czy 1,5 mm +/- 1,3mm, tak jak jest to zapisane w odpowiedniej normie na blachy. W czwartek wyśle oficjalne prośby o oferty, czy ktoś mi jest w stanie zagwarantować grubość 1,5mm, ani mniej ani więcej.
I tak po kwestii tych wzmocnień sobie interpoluje jakość "testów" i dlatego mnie ciekawi, które "niezależne" labolatorium je przeprowadziło..
KNMTG:
Jaką masz tolerancję na grubości szyby i grubości pakietu? 4 mm +/- ile? 0,2 mm, 0,1mm, 0,05mm? Jakąś tolerancję musisz mieć, prawda? I co byś powiedział, gdyby ktoś ci zarzucił że skoro w 4/16/4 stoi jak byk 4 mm to musi być 4,0000000000000000...
Nikt mnie, ani nikogo innego w branży nie oszukuje. Wszyscy wzmocnieniowcy, że tak powiem, posługują się tym samym materiałem. Czy kupuję wzmocnienie bezpośrednio w MFO, Hydrostalu czy Hesse, czy też przez pośrednika czyli Schuco (które i tak je kupuje w MFO, Hydro albo Hesse) to i tak mam to samo wzmocnienie z tej samej blachy, która ma taką a nie inną tolerancję.
To jest takie tłumaczenie się, że nie jestem wielbłądem.. ale co tam, w dzisiejszych czasach to normalne.
Związek kupuje okna różnych producentów i później je "testuje". Co najlepsze testuje także okna firm nie będących członkami Związku
Ja się staram narazie bardzo spokojnie wytłumaczyć, że kupuje wzmocnienia 1,5 mm. Tak jak każdy produkt na tym świecie, są one produkowane z taką a nie inną tolerancją, określoną przez odpowiednią normę (w tym wypadku na "grubość" blachy) Pan Kłos uważa, że w aprobacie zapisane (a właściwie narysowane) jest 1,5 mm [ i nie ma słowa "conajmniej", czyli 1,6mm to też jest źle] to powinno być 1,5 mm.
Więc ja się delikatnie pytam, że skoro w aprobacie jest rysunek profila, i on ma mieć wymiar 70mm a przychodzi do mnie profil i ma np. 69,5mm (tolerancje Schuco to w zależności od wymiaru +- 0,5mm z tego co pamiętam) to jest on niezgodny z Aprobatą? Czy też trzeba się odwołać do odpowiedniej normy na produkcję profili i tam sprawdzić dopuszczalne tolerancje.
Nie chodzi o używanie wzmocnień 1,0 mm czy jakichś "drewnianych". Chodzi o to, czy wzmocnienie ma mieć 1,5mm (bez żadnej tolerancji), czy 1,5 mm +/- 1,3mm, tak jak jest to zapisane w odpowiedniej normie na blachy. W czwartek wyśle oficjalne prośby o oferty, czy ktoś mi jest w stanie zagwarantować grubość 1,5mm, ani mniej ani więcej.
I tak po kwestii tych wzmocnień sobie interpoluje jakość "testów" i dlatego mnie ciekawi, które "niezależne" labolatorium je przeprowadziło..
KNMTG:
Jaką masz tolerancję na grubości szyby i grubości pakietu? 4 mm +/- ile? 0,2 mm, 0,1mm, 0,05mm? Jakąś tolerancję musisz mieć, prawda? I co byś powiedział, gdyby ktoś ci zarzucił że skoro w 4/16/4 stoi jak byk 4 mm to musi być 4,0000000000000000...
Nikt mnie, ani nikogo innego w branży nie oszukuje. Wszyscy wzmocnieniowcy, że tak powiem, posługują się tym samym materiałem. Czy kupuję wzmocnienie bezpośrednio w MFO, Hydrostalu czy Hesse, czy też przez pośrednika czyli Schuco (które i tak je kupuje w MFO, Hydro albo Hesse) to i tak mam to samo wzmocnienie z tej samej blachy, która ma taką a nie inną tolerancję.
To jest takie tłumaczenie się, że nie jestem wielbłądem.. ale co tam, w dzisiejszych czasach to normalne.
Lekomin wyluzuj - pewnie, że są tolerancje w każdym produkcie tzn powtarzalności 1:1 nie da się uzyskać w hucie stali czy szkła.
Wymiary szyb zespolonych czy formatek szkła pojedynczego ciętego też nie da się zagwarantować w każdej dostawie z prostego powodu: rozkalibrowywuje się stół.
Mój poprzedni post nie dotyczył sprawy Twojego problemu ze Związkiem tylko miał być sygnałem dla Ciebie w kierunku ustaleń cenowych z poddostawcą wzmocnień i sposobu fakturowania stali w odpowiednich grubościach.
Pozdrawiam
P.S. ...produkujesz naprawdę niezłe okna. Byłem kilka razy u Waszych Klientów i widziałem Cavę - wysoka klasa.
Wymiary szyb zespolonych czy formatek szkła pojedynczego ciętego też nie da się zagwarantować w każdej dostawie z prostego powodu: rozkalibrowywuje się stół.
Mój poprzedni post nie dotyczył sprawy Twojego problemu ze Związkiem tylko miał być sygnałem dla Ciebie w kierunku ustaleń cenowych z poddostawcą wzmocnień i sposobu fakturowania stali w odpowiednich grubościach.
Pozdrawiam
P.S. ...produkujesz naprawdę niezłe okna. Byłem kilka razy u Waszych Klientów i widziałem Cavę - wysoka klasa.
jawaryn 
najwyraźniej widać tutaj rozbieżność między wymaganiami stawianymi przez aprobatę (opisywaną przez p. Klosa) gdzie zakres grubości wzmocnienia wynosi od 1,5 do 3 mm. zaś dostawca blachy dostarcza stal 1,5 z tolerancja na -.
nie wiem na jaką skalę kupujesz stal, ale można wynegocjować z wieloma producentami tolerancję tylko na +. z tym że na 100% wiąże się to z ceną. ale fizycznie jest to możliwe.
nie wiem na jaką skalę kupujesz stal, ale można wynegocjować z wieloma producentami tolerancję tylko na +. z tym że na 100% wiąże się to z ceną. ale fizycznie jest to możliwe.
Witam,
ale się Lekomin dałeś podpuścić!
Czytuję Twoje posty i jestem dumny, że jestem kielczaninem! Chociaż sprzedaję okna od innego producenta.
Z uwagami, które padły pod Twoim adresem jest tak:
- albo to kłamstwo - i nie warto się tym zajmować w myśl zasady: prawdziwa cnota krytyk się nie boi,
- albo jest w tym nieco prawdy - i wtedy trzeba podziękować za twórczą krytykę. Wszystko co nas nie zabije - nas wzmocni.
Tak naprawdę to Ty pierwszy wywołałeś gościa "do tablicy".
Kto pyta powinien się spodziewać odpowiedzi!!!
Ale, ale! ostatnia wypowiedź Pana z OK podobała mi się bardzo! Taka poukłądana była. Tylko nie znalazłem tam odniesienia do tego "uczciwego" liczenia komór!!!
Może jakiś komentarz?
Pozdrawiam
Romek Sadowski
ale się Lekomin dałeś podpuścić!
Czytuję Twoje posty i jestem dumny, że jestem kielczaninem! Chociaż sprzedaję okna od innego producenta.
Z uwagami, które padły pod Twoim adresem jest tak:
- albo to kłamstwo - i nie warto się tym zajmować w myśl zasady: prawdziwa cnota krytyk się nie boi,
- albo jest w tym nieco prawdy - i wtedy trzeba podziękować za twórczą krytykę. Wszystko co nas nie zabije - nas wzmocni.
Tak naprawdę to Ty pierwszy wywołałeś gościa "do tablicy".
Kto pyta powinien się spodziewać odpowiedzi!!!
Ale, ale! ostatnia wypowiedź Pana z OK podobała mi się bardzo! Taka poukłądana była. Tylko nie znalazłem tam odniesienia do tego "uczciwego" liczenia komór!!!
Może jakiś komentarz?
Pozdrawiam
Romek Sadowski
...toż to cwaniakowanie dostawcy stali. Jak można przyjmować na logikę, że dostawca blachy dostarcza stal 1,5 z tolerancją na "-". A kuśwa gdzie "+". Rozumiem, że wypisuje na koniec miesiąca FAKTURę KORYGUJąCA na te 0,13 mm różnicy albo ileś tam !!!michalek pisze:najwyraźniej widać tutaj rozbieżność między wymaganiami stawianymi przez aprobatę (opisywaną przez p. Klosa) gdzie zakres grubości wzmocnienia wynosi od 1,5 do 3 mm. zaś dostawca blachy dostarcza stal 1,5 z tolerancja na -.
Bardzo podobne sytuacje występują z okuciami - dopiero jak się "rozbiera" cenowo okucie to wychodzą jaja.
jawaryn 
polska norma dokładnie określa tolerancję. jeżeli tolerancja wynosi na 0,2 to może oznaczać nic tylko +- 0,1, chyba że w szczegółowej specyfikacji jest inaczej. mogę się mylić w szczególe ale ogólnie tak to wygląda. lekomin faktycznie może zamawiać blachę 1,5 i dostawać cieńszą. jest zgodna z normą na balchę ale niezgodna z określonymi przez związek wymaganiami. jest to dosyć poważny problem do przeskoczenia bo generalnie polski rynek stali to lipa.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam Szanownych Panów,
Odpowiadam z lekkim opóźnieniem, bo dokumenty z IFT dostałem dopiero pod koniec zeszłego tygodnia. A że trwał u nas gorączkowy okres przygotowań do corocznego zjazdu partnerów, z którego wróciłem w środę w nocy, więc mogę odpowiedzieć dopiero dzisiaj. Widziałem, ze już wcześniej zamieszczony zostal link do IFT z certyfikatami, więc ze swojej strony moge jeszcze zainteresowanym przesłać mailem dokładne wyniki badań ([email protected]). Bo wstyd przyznać, ale jako osoba mało zaznajomiona z forami nie bardzo umiem wkleić tu jpg-a...
Co do komór: przeglądnąłem sobie materiały reklamowe wydane przez nas, gdzie piszemy, że w standardzie (czyli białe okno Koncept) ma ono 5 komór. Bo tak rzeczywiście jest. Opisując w materiałach reklamowych pozostałe "modele" nie przypominam sobie, żebyśmy napisali o nich, że mają 5 komór, co zresztą łatwo sprawdzić, biorąc do ręki np. nasz cennik, gdzie wszystkie okna mają krótki opis. No chyba, że któryś z Panów mówi o starszych materiałach reklamowych, gdzie coś takiego było, jednak ja osobiście mogę odpowiadać tylko za to, co sam zrobiłem. Więc trudno raczej nas winić za to, czego nie napisaliśmy...
Więc nie ma co ironizować na temat "poukładanych odpowiedzi"
Jak tylko czas pozwala, to przedstawiam nasz punkt widzenia. Zresztą poukładany autor wypowiedzi (w miarę), to i wypowiedź poukładana
(drobny żart dla rozluźnienia napiętej atmosfery)
A jeżeli przez trzy tygodnie nie odpowiem na ewentualne posty, to wybaczcie, ale spędzę je u naszych słowackich i węgierskich partnerów, a następnie na targach budowlanych w pewnym pięknym mieście.
POzdrawiam,
Grzegorz Filipek
OKNOPLAST-Kraków [/url]
Odpowiadam z lekkim opóźnieniem, bo dokumenty z IFT dostałem dopiero pod koniec zeszłego tygodnia. A że trwał u nas gorączkowy okres przygotowań do corocznego zjazdu partnerów, z którego wróciłem w środę w nocy, więc mogę odpowiedzieć dopiero dzisiaj. Widziałem, ze już wcześniej zamieszczony zostal link do IFT z certyfikatami, więc ze swojej strony moge jeszcze zainteresowanym przesłać mailem dokładne wyniki badań ([email protected]). Bo wstyd przyznać, ale jako osoba mało zaznajomiona z forami nie bardzo umiem wkleić tu jpg-a...
Co do komór: przeglądnąłem sobie materiały reklamowe wydane przez nas, gdzie piszemy, że w standardzie (czyli białe okno Koncept) ma ono 5 komór. Bo tak rzeczywiście jest. Opisując w materiałach reklamowych pozostałe "modele" nie przypominam sobie, żebyśmy napisali o nich, że mają 5 komór, co zresztą łatwo sprawdzić, biorąc do ręki np. nasz cennik, gdzie wszystkie okna mają krótki opis. No chyba, że któryś z Panów mówi o starszych materiałach reklamowych, gdzie coś takiego było, jednak ja osobiście mogę odpowiadać tylko za to, co sam zrobiłem. Więc trudno raczej nas winić za to, czego nie napisaliśmy...
Więc nie ma co ironizować na temat "poukładanych odpowiedzi"
A jeżeli przez trzy tygodnie nie odpowiem na ewentualne posty, to wybaczcie, ale spędzę je u naszych słowackich i węgierskich partnerów, a następnie na targach budowlanych w pewnym pięknym mieście.
POzdrawiam,
Grzegorz Filipek
OKNOPLAST-Kraków [/url]
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Dzięki za miłe słowa 
Mój szef produkcji PVC jest na urlopie, więc nie mam sumienia go zamęczać telefonami, ale sprawy wzmocnień nie zostawię w samopas.. Przeczytałem po raz n-ty aprobatę, i nigdzie nie mogę znaleźć słowa "conajmniej" w odniesieniu do grubości wzmocnienia. Czyli jeśli brać literalnie zapisy aprobaty, to musi być wzmocnienie 1,5mm bez absolutnie żadnej tolerancji, ani na minus ani na plus, co jest oczywistą głupotą, bo nawet blacha na prom kosmiczny ma jakąś tolerancję.
Dalej czekam na info, co to za "niezależne" labo robiło badania..
Mój szef produkcji PVC jest na urlopie, więc nie mam sumienia go zamęczać telefonami, ale sprawy wzmocnień nie zostawię w samopas.. Przeczytałem po raz n-ty aprobatę, i nigdzie nie mogę znaleźć słowa "conajmniej" w odniesieniu do grubości wzmocnienia. Czyli jeśli brać literalnie zapisy aprobaty, to musi być wzmocnienie 1,5mm bez absolutnie żadnej tolerancji, ani na minus ani na plus, co jest oczywistą głupotą, bo nawet blacha na prom kosmiczny ma jakąś tolerancję.
Dalej czekam na info, co to za "niezależne" labo robiło badania..