PAMAX
PAMAX
Witam wszystkich Kolegow po Fachu !
Zamierzam zwiazac sie z firma PAMAX z Dzierzoniowa , slyszalem jednak ostatnio dosc negatywne opinie na temat tej firmy . Czy ktos moze powiedziec cos na temat tej firmy ?? za informacje dziekuje !
Zamierzam zwiazac sie z firma PAMAX z Dzierzoniowa , slyszalem jednak ostatnio dosc negatywne opinie na temat tej firmy . Czy ktos moze powiedziec cos na temat tej firmy ?? za informacje dziekuje !
pinockio
-
parapetypcv
- Zaangażowany

????
ja nie narzekam pozdrawiam. jak ktos nie umie kluczykiem przekręcic 2 razy to juz jego problem.
pozdrawiam kol. po fachu
pozdrawiam kol. po fachu
noooooooooo bardzo nieładnie takie rzeczy pokazywać i to jeszcze nielegalnie .
Ja mam dobre relację z firmą Pamax i mam dobre zdanie na temat wyrobu a z drugiej strony jak nam zaczyna brakować kasy i okien nie dostajemy to zaczynamy kombinować jak komuś życie umilić .
Mało jest osób , które w ten sposób ukazuje swoje żale
dr windows więcej szacunku do samego siebie i kolegów
resztę pozostawiam bez komentarza ..................
Ja mam dobre relację z firmą Pamax i mam dobre zdanie na temat wyrobu a z drugiej strony jak nam zaczyna brakować kasy i okien nie dostajemy to zaczynamy kombinować jak komuś życie umilić .
Ostatnio zmieniony wt sty 30, 2007 4:45 pm przez andriuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nielegalnym jest pokazywanie takiego materiału ? Podaj podstawę prawną - andriuf !!!andriuf pisze:noooooooooo bardzo nieładnie takie rzeczy pokazywać i to jeszcze nielegalnie .
jawaryn 
zakładanie takich stron z takimi zdięciami bez dowodów a używanie przy tym nazwy firmy to oszczerstwo i pomówienie , to jest forum publiczne , jeżeli pan nie wie panie KNMTG o tym , to przykro mi . Ja nie będę teraz szukał podstaw prawnych , to mogą zrobić osoby zainteresowane tą sprawą .
Dla Pana wiadomości każde pomówienie i oszczerstwa mogą być ścigane z powództwa cywilnego .
Dla Pana wiadomości każde pomówienie i oszczerstwa mogą być ścigane z powództwa cywilnego .
Rozumiem, że wątpisz w inteligencję człowieka, który założył wspomnianą stronę i oskarżasz Go o "oszczerstwo i pomówienie" - myślę, że się mylisz i to bardzo. Śmiem twierdzić, że za te 2 słowa mógł byś "beknąć" odszkodowanie za obrazę dobrego imienia !!!andriuf pisze:zakładanie takich stron z takimi zdięciami bez dowodów a używanie przy tym nazwy firmy to oszczerstwo i pomówienie , to jest forum publiczne , jeżeli pan nie wie panie KNMTG o tym , to przykro mi . Ja nie będę teraz szukał podstaw prawnych , to mogą zrobić osoby zainteresowane tą sprawą .
Mniemam, że nie masz kompletnie wiedzy prawnej a śmiesz pisać takie bzdety dotyczące prawnych aspektów życia, działalności gospodarczej czy publikowania w internecie.
Ignorantia iuris nocent
Pozdrawiam
jawaryn 
-
Profesor Window
- Czytelnik

Zdjęcia są pięknie wykonane. Szkoda tylko, ze są spreparowane. W każdej firmie, gdzie dzienna produkcja jest co najmniej "duża" są braki lub produkty reklamowane, ale z tego, co Pan pisze, to wydaje mi się, że nie ma Pan pojęcia o dużej firmie i do tego tekst: "mógłbyś beknąć za obrazę dobrego imienia". A gdzie tu jakiekolwiek imię?
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:17 pm przez Profesor Window, łącznie zmieniany 1 raz.
...nie wierzę Ci - zresztą sam się przyznajesz, że nie masz kontroli jakości. Ty nie umiesz robić okien - to widać na foto. Ja to bym Ci nie dość, że nie zapłacił to jeszcze Ty byś mi musiał zapłacić za nowe - dobre okna wykonane zgodnie z normami !!!Profesor Window pisze:Zdjęcia są pięknie wykonane. Szkoda tylko, ze są spreparowane. Pan,który je wstawił w tą stronę internetową był klientem bardzo kiepskim i niewypłacalnym, nie stać go było na okna, nie płacił, a reklamacjami nieuzasadnionymi próbował nadrobić swoje braki. Umieszczając tą stronę w internecie próbuje dokonać "zemsty", jednakże to świadczy tylko o Jego kompleksach i poczuciu niższości. Jest jedna zasada: Chcesz kupić? Zapłać !!! Nie ma nic za darmo Panie ......(wtajemniczeni wiedzą o kim mowa) !!! Te zdjęcia obrazują tylko i wyłącznie Pańska głupotę i ograniczony umysł. W każdej firmie, gdzie dzienna produkcja jest co najmniej "duża" są braki lub produkty reklamowane, ale z tego, co Pan pisze, to wydaje mi się, że nie ma Pan pojęcia o dużej firmie i do tego tekst: "mógłbyś beknąć za obrazę dobrego imienia". A gdzie tu jakiekolwiek imię? I do tego dobre? Świetny żart.
Wstyd i jeszcze raz wstyd.
jawaryn 
ale klocek był chociaz dębowy
a nie jakis bylejaki pozagatunkowy z sosny 
spoko mam tylko jedno pytanie ile klient zamówił okien że pokazał taka ilość wad... bo jak 1000 to ja zrozumie (zmieniaja sie ludzie, pracownik sie obrazi na szefa zrobi na złość i coś spieprzy na złość - o kontroli wiadomo nie ma mowy) ale jeśli 10 to chyba coś nie gra..
ps dobrze miec taką konkurencje wystarczy byc nawet nie przeciętnym a miernym by wyprzedzić innych
pozdro
spoko mam tylko jedno pytanie ile klient zamówił okien że pokazał taka ilość wad... bo jak 1000 to ja zrozumie (zmieniaja sie ludzie, pracownik sie obrazi na szefa zrobi na złość i coś spieprzy na złość - o kontroli wiadomo nie ma mowy) ale jeśli 10 to chyba coś nie gra..
ps dobrze miec taką konkurencje wystarczy byc nawet nie przeciętnym a miernym by wyprzedzić innych
pozdro
-
christoph-klump
- Czytelnik

Szanowny Panie M... bo rozumiem ze woli Pan zostac anonimowy..
dla sprostowania ! ten "Niewyplacalny Klient " zrobil poprostu to co kazdy rozsadnie myslacy czlowiek by zrobil ,a mianowicie nia zaplacil za buble dostarczone przez was , waszym transportem !
Spisal reklamacje przy dostawie i prosil grzecznie o usuniecie reklamacji. Niestety temat dosc trudny w Pana firmie , bo reklamacje sa odrzucane bez wzgledua na to co to jest , wiec wyznaczyl zgodnie z warunkami ostateczny termin usuniecia ich a ze nikt tego nie wziol sobie do serca usunol reklamacje sam na wasz koszt. Praktyka dosc prosta i skuteczna.
Pozwole sobie zauwazyc ze czesc tych reklamacji ciagnela sie miesiacami! kto nie wierzy ze zdjecia sa prawdziwe i nie spreparowane prosze o kontakt kazde zdjecie popatre jest pismem reklamacyjnym chetnie udostepnie.
PS. Panie M... bylbym ostrozny z wykrzykiwaniem typu "ograniczony umysl" itp. a co do Pana klockow do mocawania progow to moge przeslac Pana pismo w ktorym tlumaczy Pan ze klocki drewniane sa lepsze niz mocowania systemowe , widze ze znow pamiec Pana zawodzi.....
I prosze wreszcie sciagna moje zdjecie z waszej strony bo to "wstyd" zeby "takiego klienta" wystawiac na wlasnej stronie
)
Pozdrawiam
(dla zainteresowanych: pod napisem " Weitere Bilder" na stronie znajdziecie wiecej zdjec "okien" )
dla sprostowania ! ten "Niewyplacalny Klient " zrobil poprostu to co kazdy rozsadnie myslacy czlowiek by zrobil ,a mianowicie nia zaplacil za buble dostarczone przez was , waszym transportem !
Spisal reklamacje przy dostawie i prosil grzecznie o usuniecie reklamacji. Niestety temat dosc trudny w Pana firmie , bo reklamacje sa odrzucane bez wzgledua na to co to jest , wiec wyznaczyl zgodnie z warunkami ostateczny termin usuniecia ich a ze nikt tego nie wziol sobie do serca usunol reklamacje sam na wasz koszt. Praktyka dosc prosta i skuteczna.
Pozwole sobie zauwazyc ze czesc tych reklamacji ciagnela sie miesiacami! kto nie wierzy ze zdjecia sa prawdziwe i nie spreparowane prosze o kontakt kazde zdjecie popatre jest pismem reklamacyjnym chetnie udostepnie.
PS. Panie M... bylbym ostrozny z wykrzykiwaniem typu "ograniczony umysl" itp. a co do Pana klockow do mocawania progow to moge przeslac Pana pismo w ktorym tlumaczy Pan ze klocki drewniane sa lepsze niz mocowania systemowe , widze ze znow pamiec Pana zawodzi.....
I prosze wreszcie sciagna moje zdjecie z waszej strony bo to "wstyd" zeby "takiego klienta" wystawiac na wlasnej stronie
Pozdrawiam
(dla zainteresowanych: pod napisem " Weitere Bilder" na stronie znajdziecie wiecej zdjec "okien" )
Ostatnio zmieniony wt sty 30, 2007 10:18 pm przez christoph-klump, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Profesor Window
- Czytelnik

klient (zainteresownani dobrze wiedzą o kogo chodzi) zamawiał dużą liczbę okien, moze i ponad 1000, co dostawa, coś mu się nie podobało.RRQ pisze:mam tylko jedno pytanie ile klient zamówił okien że pokazał taka ilość wad...
pozdro
Osoba, o której mowa nie za bardzo zna się na montażu okien, a chce na nich zarabiać, dlatego wszystkie wady zwala na producenta. Niestety dużo jest takich amatorów którzy biorą się za montowanie okien a nie znają się na rzeczy.
Z pierwszej klasy okna potrafił zrobic najgorszy towar, m in. przez niewłaściwe przechowywanie okien wzięły się zarysowania i pęknięcia........ a potem zwala się na producenta, czy też na transport, to jest dziecinada.
Wady występują nawet w najlepszych firmach, a przy produkcji większej ilości okien kilka wad to śladowa ilość, którą można wyeliminować choćby przez reklamacje, do której każdy klient ma prawo.
Oj, tak to jest jak się porywa klient z motyką na słońce.....
i to klient jest tak jest takim amatorem, że poprzez niewłaściwe przechowywanie zamontowały się drewniane łączenia słupków i ordynarnie pomalowały zgrzewy a do tego skurczyły się listwy.
podejrzewam, że po równie amatorskim montażu okna zaczną się otwierać na zewnątrz.
a tak na końcu- oj komarko1 ta pani B niezła była.....wolę ją niż te okna
podejrzewam, że po równie amatorskim montażu okna zaczną się otwierać na zewnątrz.
a tak na końcu- oj komarko1 ta pani B niezła była.....wolę ją niż te okna
-
Profesor Window
- Czytelnik

-
christoph-klump
- Czytelnik

-
Profesor Window
- Czytelnik

W końcu nam się Pan przedstawił Panie K...., choć od początku było wiadomo kto założył tak pretensjonalną stronę i wypisuje te bzdury na firmę Pamax!
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:20 pm przez Profesor Window, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
-
Profesor Window
- Czytelnik

Przyjrzałem się uważnie przedstawionym zdjęciom ...Ten artysta fotografik zaprezentował kilkakrotnie te same okna widziane z kilku różnych ujęć. Mianowicie:
1-wsze zdjęcie razem z 14 i 15-tym,
3-cie z 7,
13 zdjęcie z 4 i 10-tym,
12-te z 17, itd.
Pokazano w gruncie rzeczy na pierwszej stronie może 5 wadliwych okien, to chyba trochę mało. Wyłamany narożnik w jednym z okien- to chyba żadna tragedia, to uszkodzenie mechaniczne powstałe w wyniku transportu a nie produkcji.
1-wsze zdjęcie razem z 14 i 15-tym,
3-cie z 7,
13 zdjęcie z 4 i 10-tym,
12-te z 17, itd.
Pokazano w gruncie rzeczy na pierwszej stronie może 5 wadliwych okien, to chyba trochę mało. Wyłamany narożnik w jednym z okien- to chyba żadna tragedia, to uszkodzenie mechaniczne powstałe w wyniku transportu a nie produkcji.
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:22 pm przez Profesor Window, łącznie zmieniany 1 raz.
-
christoph-klump
- Czytelnik

Panie "Profesor Window"!!
nie bede sie tu obrzucac blotem z Panem ,
Nie ja wstawilem adres tej stronu tu na forum ale to bez znaczenia . Pana wywody sa smieszne i dziecinne , proponuje pozostac przy faktach ktore mozemy poprzec dokumentami.
Ale zeby nie bylo zludzen , jesli chce Pan CYRKU to jestem gotow na przedstawienie !
Pozdrowienia
Christoph Klump
nie bede sie tu obrzucac blotem z Panem ,
Nie ja wstawilem adres tej stronu tu na forum ale to bez znaczenia . Pana wywody sa smieszne i dziecinne , proponuje pozostac przy faktach ktore mozemy poprzec dokumentami.
Ale zeby nie bylo zludzen , jesli chce Pan CYRKU to jestem gotow na przedstawienie !
Pozdrowienia
Christoph Klump
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 11:17 am przez christoph-klump, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Profesor Window
- Czytelnik

Ojj maggregor ty albo głupka strugasz albo nie masz pojęcia o oknach. Chociaż może jesteś ślepy i nie zauważasz w profilu metalowego wzmocnienia, w krórym jest tenże kołek, którego tak się uczepiłeś twierdząc, że to wzmocnienie. Załóż okularki i przyjrzyj się zdjęciu pierwszemu.
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:24 pm przez Profesor Window, łącznie zmieniany 1 raz.
-
christoph-klump
- Czytelnik

Oj niech sie Pan nie martwi....
kolejne 170 zdjec sa w przygotowani do opublikowania jak rowniez korespondencja odnosnie reklamacji , bedzie mial Pan zajecie z porownywaniem ile okien jest reklamowanych
. A moze zorganizujemy konkurs ?kto zgadnie ktore zdjeca przedstawiaja to samo okno ?
pozdrawiam
kolejne 170 zdjec sa w przygotowani do opublikowania jak rowniez korespondencja odnosnie reklamacji , bedzie mial Pan zajecie z porownywaniem ile okien jest reklamowanych
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 11:18 am przez christoph-klump, łącznie zmieniany 1 raz.
Takiego dupka, lub jak kto woli pana dupka, to już dawno na forum nie mieliśmy. Fajnie że czasem taki d.... wpada, ożywia lekko skosniałą atmosferke.
Szkoda że przy okazji nas obraża i watpi w nasze umiejętności.
Panie dupku prosto jest poznać kto kłamie, a kto prawde mówi.
Kłamca zmienia fakty, obraża rozmówców, mataczy, przekręca wypowiedzi, czepia się nie istotnych rzeczy, stawia zarzuty nie dotyczące tematu.
Ten co mówi prawdę przedstawia dowody i broni swojego stanowiska.
[/url]
Szkoda że przy okazji nas obraża i watpi w nasze umiejętności.
Panie dupku prosto jest poznać kto kłamie, a kto prawde mówi.
Kłamca zmienia fakty, obraża rozmówców, mataczy, przekręca wypowiedzi, czepia się nie istotnych rzeczy, stawia zarzuty nie dotyczące tematu.
Ten co mówi prawdę przedstawia dowody i broni swojego stanowiska.
[/url]
-
Profesor Makintosz
- Czytelnik

A ja wrecz przeciwnie...michalek pisze:jako handlowiec spotkałem się z wieloma producentami, przeważnie dużymi. ale przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotkałem się mocowaniem niskiego progu na drewniany kołek...
Spotkałem się z taką techniką, stosowaną jako dodatkowe, oprócz systemowego łącznika platykowego wzmocnienie mocowania progu aluminiowego...
-
Profesor Makintosz
- Czytelnik

handlowiec to może i jesteś dobry ale nie masz zielonego pojęcia pewnie co sprzedajesz , nigdy nie zaglądałeś jak co jest zrobione i co jest w środku !michalek pisze:jako handlowiec spotkałem się z wieloma producentami, przeważnie dużymi. ale przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotkałem się mocowaniem niskiego progu na drewniany kołek. ech jak ta technologia zasuwa do przodu. a przy tym jaka ekologiczna....
radzę sprawdzić co się ludziom wciska a nie prowadzić dyskusję na ten temat jak się nic nie wie , każdy chwali swoje
więcej bezstronności panowie , więcej ......
michalek hmm, bez urazy ale jeżeli ty będziesz posiadał taką wiedzę na temat okien jak ja to możemy polemizować ja nie powiedziałem ze stosowałem takie rozwiązania i są dobre tylko to są twoje insynuacje , skąd ta wiedza ,że jestem szefem produkcji ?
niestety wiem jakie okna robią producenci i jak je wychwalają a co dopiero handlowcy nie mając pojęcia czy ich produkt posiada aprobatę czy nie ( mowa tu o drzwiach z pvc) jakie są rozwiązania techniczne i jakich czasami rozwiązań używają i nie są to często rozwiązania autorskie ludzi wykonujących tylko podpowiedzi techników w zależności od systemu , tak samo gabaryty okien ty jako chandlowiec to chciałbyś sprzedać wszystko bez uwagi czy to będzie funkcjonować u klienta czy nie a jak potem trwoga to do .......... producenta , nie pochwalam brakorubstwa i to możesz być pewny ,
robiąc zdięcia naroży i powiększając je do takich rozmiarów to każde okno jest do d....... i dobrze wiesz o tym , jak chcemy się czegoś doczepić to zawsze znajdziemy coś co nie jest tak jak powinno być a czasy są takie, że na ten czas klient chce kupić coś za małe pieniądze i wyszukuje na różne sposoby. A jeżeli chodzi ci o producentów jak robią okna to sam sobie odpowiedz jak posiadasz na ten temat wiedzę .
pozdrawiam
niestety wiem jakie okna robią producenci i jak je wychwalają a co dopiero handlowcy nie mając pojęcia czy ich produkt posiada aprobatę czy nie ( mowa tu o drzwiach z pvc) jakie są rozwiązania techniczne i jakich czasami rozwiązań używają i nie są to często rozwiązania autorskie ludzi wykonujących tylko podpowiedzi techników w zależności od systemu , tak samo gabaryty okien ty jako chandlowiec to chciałbyś sprzedać wszystko bez uwagi czy to będzie funkcjonować u klienta czy nie a jak potem trwoga to do .......... producenta , nie pochwalam brakorubstwa i to możesz być pewny ,
robiąc zdięcia naroży i powiększając je do takich rozmiarów to każde okno jest do d....... i dobrze wiesz o tym , jak chcemy się czegoś doczepić to zawsze znajdziemy coś co nie jest tak jak powinno być a czasy są takie, że na ten czas klient chce kupić coś za małe pieniądze i wyszukuje na różne sposoby. A jeżeli chodzi ci o producentów jak robią okna to sam sobie odpowiedz jak posiadasz na ten temat wiedzę .
pozdrawiam
oskarżasz mnie kolego forumowiczu o insunuacje a twój post jest ich pełen po uszy. na jakiej podstawie sądzisz, że nie mam takiej wiedzy jak ty? po 2 postach to wywnioskowałeś? skąd wiesz że nie mam wiedzy na temat aprobaty czy też jej braku? skąd wiedza że ja jako handlowiec (raczej jestem handlowcem przez samo h) chcę sprzedać wszystko niezależnie od tego czy to działa czy nie?
ale masz świętą rację. nie powinniśmy dalej polemizować
pozdrawiam
ale masz świętą rację. nie powinniśmy dalej polemizować
pozdrawiam
a ja jednak twierdze ze zdjecie 1. i 13-14 to rozne okna , podobnie jest z oknem z uszkodzonym naroznikiem , raz jest to okno biale innym razem szare panie Profesorze Window..... a ja mysle ze to wszystko nie dzieje sie bez powodu;) najciekawsze jest to ze strona juz nie dziala ! ciekawa jestem dlaczego ?!
nie działa i już ;(
to tak jakby ktoś po cichu wymienił okna panu Klumpowi na takie jakich oczekiwał i powiedział mu - chłopie - co się czepiasz,przecież okna masz poprawne
Swoją drogą to niesmak pewno pozostanie taki jak po reklamie najlepszych i jedynych okien pewnej firmy
-czasem taniej wychodzi jednak uznanie reklamacji dealerowi.
A teraz rzeczowo : - czy okna zostały wykonane zgodnie z załozeniami jakie zadeklarowano przy certyfikacji okien ?? - jeśli nie to (uwaga ciężkie działo!!) wypadałoby zatrzymać produkcje i ponownie do badań
to tak jakby ktoś po cichu wymienił okna panu Klumpowi na takie jakich oczekiwał i powiedział mu - chłopie - co się czepiasz,przecież okna masz poprawne
Swoją drogą to niesmak pewno pozostanie taki jak po reklamie najlepszych i jedynych okien pewnej firmy
A teraz rzeczowo : - czy okna zostały wykonane zgodnie z załozeniami jakie zadeklarowano przy certyfikacji okien ?? - jeśli nie to (uwaga ciężkie działo!!) wypadałoby zatrzymać produkcje i ponownie do badań
komarko 1 gdyby kontrola przeszła przez wszystkie zakłady i mieli by wstrzymać produkcję to pewnie już byłbyś bez pracy albo nie miał skąd okien wziąść , więc takie "cieżkie działo " może być zaczepne i wielu by ucierpiało..
komarko 1 gdyby kontrola przeszła przez wszystkie zakłady i mieli by wstrzymać produkcję to pewnie już byłbyś bez pracy albo nie miał skąd okien wziąść , więc takie "cieżkie działo " może być zaczepne i wielu by ucierpiało..
nie liczyłbym na to klient patrzy aby było tanio i zawsze ten co chce naprawdę sprzedać dobre okno, tylko ono więcej kosztuje ( bo za dobry towar trzeba zapłacić) to wcześniej czy później zostaje z pustą kieszenią i trzeba zwijać interes bo nie ma klientów, producenci obniżając ceny okien sami sobie krzywdę robią bo rynek się psuje
pozdrawiam
pozdrawiam
andriuf jakaś niejasna ta wypowiedz.
dla mnie ideałem by było by to co bubel nie mogło istnieć, by zostali tylko Ci którzy dopasowują sie do standardów wyznaczonych przez normy. Co to za konkurencja, kiedy wypuszcza sie na rynek produkt coraz słabszy bo to jedyny sposób na zbicie ceny i jednocześnie zwiększenie sprzedaży.
dla mnie ideałem by było by to co bubel nie mogło istnieć, by zostali tylko Ci którzy dopasowują sie do standardów wyznaczonych przez normy. Co to za konkurencja, kiedy wypuszcza sie na rynek produkt coraz słabszy bo to jedyny sposób na zbicie ceny i jednocześnie zwiększenie sprzedaży.
Panowie ! szkoda ze jestescie tacy agresywni tu na forum , troche wiecej kultury przydaloby sie wam , szczegolnie Panu Prodesorowi Window .To ze zakleiliscie foldery ordynarna naklejka to rozumiem
no ale nasuwa mi sie pytanko ! skoro Pan K.... moglby straszyc dzieci to jak to sie stalo ze sie znalazl na tych folderach ?? cos sie tu nie trzyma kupy ! nie sadzicie tez tak ?? Mocno Pan kreci Panie Profesorze i do tego takie obelgi.... troche wstyd 
To nie prawda że klient chce tylko najniższej ceny bez względu na wszystko to że się targuje jest normalnym zdrowym odruchem
niestety sprzedawcy w większości przypatków myślą że targowanie
polega tylko na zniżaniu ceny a nie negocjaci najleprzych dla siebie
warunków zakupu a to nie to samo coraz częściej klienci na wstępie
zastrzegają że nie chodzi im o najtańsze okna a dopiero potem negocjują
pozdrawiam MAGGREGOR
pozdrawiam MAGGREGOR
To jest fachowa znajomość idei handlu !!!maggregor pisze:To nie prawda że klient chce tylko najniższej ceny bez względu na wszystko to że się targuje jest normalnym zdrowym odruchem
pozdrawiam MAGGREGOR
Bravo za świadomość tego co się robi w życiu zawodowym
Pozdrawiam
jawaryn 
niestety zaniżanie cen jest wynikiem nacisków dilerów, którzy nie potrafią sprzedawać. a najprościej przekonać nieuświadomionego klienta ceną. sztuką dopiero jest sprzedać okna z Techniki Okiennej czy MS ale do tego jest potrzebna wiedza i obycie, czego często brakuje firmom jednego sezonu lub typu "ja wciskam a szwagier montuje".
nie wspomnę już, że brakuje dilerom podstawowego zabiegu przy sprzedaży jak określenie komu chcą sprzedawać. czyli w sumie wychodzi im masło maślane i sprzedają dobroplast.
nie wspomnę już, że brakuje dilerom podstawowego zabiegu przy sprzedaży jak określenie komu chcą sprzedawać. czyli w sumie wychodzi im masło maślane i sprzedają dobroplast.
Zanizanie cen to jednak tez sprawa producentow! Producenci przescigaja sie w zbijaniu cen , coniektorzy sprzedaja klientom indywidualnym po "hurtowych cenach " i problem rodzi sie sam . Mysle ze branza okienna niestety sama pod soba dolki kopie i czesto tez w nie wpada.... czas najwyzszy by zmniejszyc oczka w sicie i przesiac to wszystko dokladnie !
Absolutnie tak. A co zostanie w beton i głęboko pod glębę aby przypadkiem nie wypełzło.sahra pisze:Zanizanie cen to jednak tez sprawa producentow! Producenci przescigaja sie w zbijaniu cen , coniektorzy sprzedaja klientom indywidualnym po "hurtowych cenach " i problem rodzi sie sam . Mysle ze branza okienna niestety sama pod soba dolki kopie i czesto tez w nie wpada.... czas najwyzszy by zmniejszyc oczka w sicie i przesiac to wszystko dokladnie !
Szaznowny PANIE DYREKTORZE HANDLOWY!!andriuf pisze:nie liczyłbym na to klient patrzy aby było tanio i zawsze ten co chce naprawdę sprzedać dobre okno, tylko ono więcej kosztuje ( bo za dobry towar trzeba zapłacić) to wcześniej czy później zostaje z pustą kieszenią i trzeba zwijać interes bo nie ma klientów, producenci obniżając ceny okien sami sobie krzywdę robią bo rynek się psuje
pozdrawiam
W jaki sposób wytłumaczy Pan istnienie solidnych i postrzeganych jako drogie firm typu Oknoplast Kraków, M&S i paru innych, oraz dlaczego klienci decydują sie na zakup profili pięciokomorowych zamiast tańszych trzy komorowych. No chyba ich koniec nie jest bliski - moim zdaniem.
Za wyczerpujące przemyślenia z góry dziękuję.
panie DAREK 13 jeśli pan zna stolarkę pvc to pan dobrze wie ,że profile 5 komorowe to w wielu przypadkach " wydmuszki " jeżeli chodzi o jakość profila to liczy się waga i grubość ścianek a nie jak najwięcej komór stworzyć z tej samej ilości materiału, bo na przenikalności pan nie zyska a straci pan na stabilności i trwałości tego okna . Proszę zauważyć że cena okien 3 komorowych i pięcio komorowych prawie się nie różni a jak już to nieznacznie .DAREK 13 pisze:Szaznowny PANIE DYREKTORZE HANDLOWY!!andriuf pisze:nie liczyłbym na to klient patrzy aby było tanio i zawsze ten co chce naprawdę sprzedać dobre okno, tylko ono więcej kosztuje ( bo za dobry towar trzeba zapłacić) to wcześniej czy później zostaje z pustą kieszenią i trzeba zwijać interes bo nie ma klientów, producenci obniżając ceny okien sami sobie krzywdę robią bo rynek się psuje
pozdrawiam![]()
![]()
W jaki sposób wytłumaczy Pan istnienie solidnych i postrzeganych jako drogie firm typu Oknoplast Kraków, M&S i paru innych, oraz dlaczego klienci decydują sie na zakup profili pięciokomorowych zamiast tańszych trzy komorowych. No chyba ich koniec nie jest bliski - moim zdaniem.
Za wyczerpujące przemyślenia z góry dziękuję.
pozdrawiam
Prosiłem o przemyślenia, nie o odpowiedź.
W jaki sposób wytłumaczyć fakt istnienia (trwania), a według mnie stałego rozwoju firm produkujących solidnie, których produkty postrzegane są jako drogie.
Warto dłużej pomyśłeć nad tym tematem, poznanie odpowiedzi przysporzy Panu wiele korzyści i satysfakcji z pracy handlowca. Gwarantuje!
W jaki sposób wytłumaczyć fakt istnienia (trwania), a według mnie stałego rozwoju firm produkujących solidnie, których produkty postrzegane są jako drogie.
Warto dłużej pomyśłeć nad tym tematem, poznanie odpowiedzi przysporzy Panu wiele korzyści i satysfakcji z pracy handlowca. Gwarantuje!
tak wiem myślenie nie boli tylko nad czym tu myśleć ?
takie firmy jak Oknoplast też mają swoje problemy , ale na orom pracy, produkcji i wielkość to długo by trzeba było czekać na ich zniknięcie z rynku
musi pan wiedzieć że tak rozpędzona maszyna potrafi sie sama toczyć przez pewien czas i małe przeszkody jej nie zatrzymają , a mała firemka to byle czkawka i ma wielkie kłopoty ... to musi pan przyznać
pozdrawiam
takie firmy jak Oknoplast też mają swoje problemy , ale na orom pracy, produkcji i wielkość to długo by trzeba było czekać na ich zniknięcie z rynku
musi pan wiedzieć że tak rozpędzona maszyna potrafi sie sama toczyć przez pewien czas i małe przeszkody jej nie zatrzymają , a mała firemka to byle czkawka i ma wielkie kłopoty ... to musi pan przyznać
pozdrawiam
Budowlanka tak szybko się nie zarżnie. Producenci materiałów budowlanych (dachówki, ściany ceramiczne) wyznaczają hurtowniom, które zaopatrują ceny minimalne swoich produktów. Oznacza to, że np: nie można sprzedać ściany ceramicznej poniżej 55 zł/m. Jeśli pan X zejdzie na 49 i sprzeda po tej cenie klientowi, a dowie się o tym jego konkurent- pan Y i poinformuje o tym dostawcę, to pan X ma problem z zatowarowaniem swojej hurtowni, ponieważ producent nie chce dać mu już towaru, aby dalej nie psuł rynku. Nie jest to historia z bajki o Bobie Budowniczym, tylko rzeczywistość. Analogicznie można wprowadzić podobny system dla odbiorców okien, czy chociażby profili. Kwestia tylko czy MOŻNYCH naszej branży na to stać i czy zechcą ze sobą rozmawiać.
Uwazam Koledzy ze rynek sam sie ustabilizuje, poprzez walki cenowe na rynku firmy o slabej kondycji finansowej poprostu nasze szeregi opuszcza.Przyjrzyjmy sie tylko sytuacji na rynku "spozywka"! molochy typu Real Lidl i podobne zdominowaly rynek a reszta jest juz tylko tlem.A wiec do roboty koledzy bo jedyna szansa to produkt 100%-wej jakosci ! Jakosci poprzez duze "J" ! Firmy pokroju jak to na poczatku zaprezentowano wyeliminuja sie same 
...jest możliwy taki kierunek ewolucji - jeszcze 3 - 4 lata żywiołu nas czeka.sahra pisze:Uwazam Koledzy ze rynek sam sie ustabilizuje, poprzez walki cenowe na rynku firmy o slabej kondycji finansowej poprostu nasze szeregi opuszcza.Przyjrzyjmy sie tylko sytuacji na rynku "spozywka"! molochy typu Real Lidl i podobne zdominowaly rynek a reszta jest juz tylko tlem.A wiec do roboty koledzy bo jedyna szansa to produkt 100%-wej jakosci ! Jakosci poprzez duze "J" ! Firmy pokroju jak to na poczatku zaprezentowano wyeliminuja sie same
Rację bytu z pewnością będą miały firmy duże o możliwościach niskich cen oraz małe, rodzinne o niskich kosztach oraz o możliwościach wykonania skomplikowanych produktów na które w molochach nie ma możliwości wykonania z powodów technologiczno-kadrowych a także kosztowych.
Pozdrawiam
jawaryn 
Panie PRQ, oczywiście sposobów na omijanie wyznaczonych granic cen jest dużo, jednak klient sam Ci wszystko doniesie. W końcu przyjdzie do konkurencji i powie, że u pana Y to mu dają materiał taniej niż tu. Pan X poinformuje dostawcę, który nie będzie się bawił w sprawdzanie faktur i rozstrzyganie jak sąd, tylko podeśle podstawionego gościa, który udając inwestora będzie się targował o cenę materiałów. Zachłanny pan Y wpada i wtedy może sobie co najwyżej otworzyć sklep z bronią albo sexshop. Zaniżanie cen może się udawać przez jakiś czas, ale w końcu to wyjdzie. Wiadomo przecież, że kłamstwo ma krótkie nogi- tak jak prezydent i premier.
michalek pisze:tylko co faktycznie stało się ze stroną? bo najwyraźniej ktoś robi lipę i sądząc po agresywnej linii obrony nie jest to autor strony.christoph-klump pisze:Dobry jestes RRQ
pozdrawiam
Nie chce byc natretna ale mnie naprawde ciekawi Panie christoph-klump co stalo sie z ta strona . Interesuje mnie jakie rozwiazanie udalo sie wynegocjowac no bo sadzac po burzliwej i ostrej wymianie a nastepnie zmianami w wypowiedziach ze jakies porozumienie stron znalazlo miejsce.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Ja mam zdanie o 180 stopni inne.KNMTG pisze: ...jest możliwy taki kierunek ewolucji - jeszcze 3 - 4 lata żywiołu nas czeka.
Rację bytu z pewnością będą miały firmy duże o możliwościach niskich cen oraz małe, rodzinne o niskich kosztach oraz o możliwościach wykonania skomplikowanych produktów na które w molochach nie ma możliwości wykonania z powodów technologiczno-kadrowych a także kosztowych.
Zupełnie się nie zgadzam co do tzw. "niskich kosztów" firm rodzinnych. Rzeczywiście, jeśli produkują 10 okien na dzień, to koszty ogólne mają małe, ale jeśli policzymy koszty ogólnozakładowe na jedno okno, to wcale nie są one niskie.
Nie zgadzam się też, że sukces odniosą te firmy, które będą miały możliwość dyktowania niskich cen: tzn. te które będą miały niskie koszty materiału i robocizny (z oczywistym wskazaniem na średnio dobrą jakość wyrobu). Wskaż mi inna firmę, z każdej innej dziedziny gospodarki, która odniosła długofalowy sukces w oparciu o niską cenę.. Sukces odnosi się w oparciu o budowanie marki i umiejętność sprzedawania własnych produktów drożej od konkurencji. Sztandarowym przykładem jest Porsche, które na każdym sprzedanym samochodzie ma 22 tysiące euro czystego zysku.. taki Mercedes ma tylko 300 euro, Toyota też coś koło tego. Porsche nie ma niskich kosztów materiału, niskich kosztów robocizny, czy niskiej ceny sprzedaży.. a odniosło niepodważalny sukces. Producenci doprowadzają do sytuacji, że jedno okno różni się od drugiego tylko niższą ceną, lub ew. jeszcze niższą ceną...
Co do tego, że w Polsce nie da się sprzedawać drogich okien, to zapraszam do siebie do firmy na 2 minutowy spacer po halach.. Na ileś tam tysięcy okien jakie zrobiliśmy w styczniu, białej trójki z zamówień detalicznych było 16 sztuk!! Dla porównania bardzo drogiego Exclusiva zrobiliśmy kilkadziesiąt razy więcej
Budowanie marki to taki zamknięty krąg: lepsza marka pozwala na sprzedaż na wyższej marży, to z kolei daje środki na reklamę i dalsze budowanie marki, co kolei znowu podwyższa marżę. Chodzi o to, żeby nie przejadać zysków, tylko je z powrotem inwestować w markę. My w tym roku wydamy na reklamę równe 2 mln złotych, i w branży wyższe wydatki ma tylko Oknoplast Kraków (pomijam dachowców, czyli Fakro, Veluxa i Roto, bo ci to mają jeszcze grubsze portfele). Firma takich jak Dobroplast czy Drutex praktycznie nia ma w statystykach (wydatki na poziomie kilkuset tys złotych, i to skupione w "piekiełku" czyli Forum Branżowe, oknonet, itp).. Więc jak oni chcą budować markę? Na niskiej cenie? No bo chyba nie na "jakości" wyrobu.
Ja oczywiście kibicuje wszystkim walczącym ceną.. bo na takim rynku jest mi dużo łatwiej wyróżnić się. Ich strategia wpływa więc na sukces mojej strategii. I już kończę z wymądrzaniem się
ja uważam, że oboje macie rację. rynek tanich okien jeszcze przez te kilka lat będzie się stabilizował. potem duże firmy oferujące tanie okna zaczną jednak liczyć koszty związane z "bylejakością" i dotrze do nich że taniej już się nie da. poza tym nastąpi powolne nasycenie rynku i zmieni się typ odbiorców. na znaczeniu stracą dilerzy sprzedający okna z ich segmentu, a zyskają deweloperzy, którzy chcą okna taniego ale zarazem bez problematycznego (może w końcu ruszy tanie budownictwo mieszkaniowe
). z drugiej strony wykrystalizują się profesjonalne salony sprzedaży, które specjalizować się będą w obsłudze klientów z grubym portfelem, wymagających i potrzebujących markowych produktów (głównie chodzi budownictwo jednorodzinne). i tutaj rozwiną skrzydła skrzydła takie firmy jak Technika Okienna czy Jezierski. innymi słowy nastąpi wyraźna segmentacja rynku stolarki.
oczywiście nie znikną dilerzy sprzedający masło maślane i pewnie gdzieś sobie znajdą jakąś nisze ale myśle że nie bedzie to miało zbyt dużego znaczenia dla rynku.
ale oczywiście mogę nie mieć racji
oczywiście nie znikną dilerzy sprzedający masło maślane i pewnie gdzieś sobie znajdą jakąś nisze ale myśle że nie bedzie to miało zbyt dużego znaczenia dla rynku.
ale oczywiście mogę nie mieć racji
Przyroda nie znosi próżni - i z takim przeświadczeniem sądzę że będzie zarówno rynek dla drogich i tanich,porzadnych i paproków itp (w każdej branży) Inaczej w drodze ewolucji wszyscy po pewnym czasie jeżdzili by Maybachami,jedli tylko kawior i kupowali tylko okna X
Raczej ma tu zastosowanie inna prawidłowość 80/20 czyli innym słowy sprzedając 80 % okien zarobię te 20%zysku i odwrotnie.
Zapewne będzie świat klienta miał pobożne życzenie żeby te 80 % to był świat Jezierskiego,Techniki Okiennej, MS czy innych "porzadnych".
Ale I tak zostanie te 20% innych (sorki że nie wymieniłem wszystkich porzadnych,a obecnie niestety jest świat okien poprawnych 20%)
Jednak nawet wypadnięcie z branży jednej firmy spowoduje powstanie w to miejsce innej.
Gdyby świat dażył do doskonałości (a zgodnie z podstawami fizyki entropia rośnie czyli nie dąży) to wszyscy wyznawali by jedyne słuszne zasady - chyba to już ludzkość ćwiczyła? Jedyne z czym sie zgadzam to to że suma inteligencji wszystkich ludzi na świecie jest stałą,natomast ludności przybywa.
Raczej ma tu zastosowanie inna prawidłowość 80/20 czyli innym słowy sprzedając 80 % okien zarobię te 20%zysku i odwrotnie.
Zapewne będzie świat klienta miał pobożne życzenie żeby te 80 % to był świat Jezierskiego,Techniki Okiennej, MS czy innych "porzadnych".
Ale I tak zostanie te 20% innych (sorki że nie wymieniłem wszystkich porzadnych,a obecnie niestety jest świat okien poprawnych 20%)
Jednak nawet wypadnięcie z branży jednej firmy spowoduje powstanie w to miejsce innej.
Gdyby świat dażył do doskonałości (a zgodnie z podstawami fizyki entropia rośnie czyli nie dąży) to wszyscy wyznawali by jedyne słuszne zasady - chyba to już ludzkość ćwiczyła? Jedyne z czym sie zgadzam to to że suma inteligencji wszystkich ludzi na świecie jest stałą,natomast ludności przybywa.
generalnie zasada 80/20 ma się nijak do stabilizacji rynku i niskiej jakości produktu. decydujące znaczenie mają tutaj preferencje konsumenta i to tak naprawdę one kształtują rynek. a jak powszechnie wiadomo preferencje konsumenta ewoluują w sposób ciągły i nieprzerwany. i to myślę w kierunku produktu markowego, o lepszej jakości. są np różne opinie profilu dobro... i jeżeli te złe zaczną się sprawdzać to czy ta masa klientów ponownie kupi ich okna. oczywiście jest to sprawa bliżej nieokreślonej przyszłości ale czy nie może się zrealizować?
a jeżeli odnieść poruszoną wcześniej zasadę nieproporcjonalnego przychodu do branży okiennej to właśnie firmy takie jak jezierski będą realizować bardziej zyskowną część rynku.
a jeżeli odnieść poruszoną wcześniej zasadę nieproporcjonalnego przychodu do branży okiennej to właśnie firmy takie jak jezierski będą realizować bardziej zyskowną część rynku.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
zwrócić też trzeba uwagę na jedną rzecz: dochody dilerów. 15 procent od 800 złotych to dużo więcej niż 15 procent od 320 złotych. Ostatnio ktoś mi powiedział, że w bodaj Olsztynie Dobroplast ma 27 dilerów... jeśli przy takiej wewnętrznej konkurencji ktoś jest w stanie sprzedać na marży 15% to muszę pogratulować.. U nas średnia wartość pojedyńczego zamówienia to około 12 tysięcy złotych.. czyli statystyczny domek. Jeden pomiar, jeden wyjazd do montażu.. Ile trzeba mieć pomiarów i wyjazdów montażowych, żeby 12k "utrzaskać" z "wie Pan, tanie okienko do kuchni potrzebuje".
Lekomin - Twoja sieć sprzedaży to właśnie dealerzy, którzy sprzedają właśnie tanie okna. Niestety, ale takie są statystyki w Polsce jeśli chodzi o tzw grupy docelowe dla Twojego produktu - 20 % obrotu punktu dealerskiego i to w zamożnych ośrodkach miejskich takich jak Warszawa, Trójmiasto, Poznań, Śląsk w całym tego słowa znaczeniu, Kraków, Poznań. Dodatkowo nie wszyscy dealerzy nadają się do sprzedawania "brylantów" - do tego trzeba mieć wiedzę, chęci i wiedzieć gdzie szukać Klienta (architekcji/projektańci, develeperzy) + reklama marki w typie OKNOPLAST Kraków jakiej firma Jezierski nie ma na dzień dzisiejszy.
Ale dobrze Ci idzie
Oczywiście pod warunkiem, że nie znajdzie się np. 2 - 3 producentów, którzy wpadną na Twój pomysł co nie ukrywam było wspaniałym posunięciem strategicznym.
Pozdrawiam
Ale dobrze Ci idzie
Pozdrawiam
jawaryn 
Z całym szcunkiem dla Jezierskiego ale dopuki jego okna będą sprzedawane w sklepach wielo markowych i w magazynach z cementem
to o porównanie jego marki z Porsche długo nie będzie możliwe i żadne
pieniądze tu nie pomogą wypracowywać marką trzeba kompleksowo
bo w innym przypadku bedzie ona wyglądać jak gość w garniturze i w
trampkach .
pozdrawiam MAGGREGOR
trampkach .
pozdrawiam MAGGREGOR
do lekomina
Szanowny Panie tak pięknie rozpisał się Pan na temat reklamy ,a ja chcialbym powiedzieć coś zgoła innego na temat zainteresowania Pana firmy zdobywaniem nowych rynkow , czy dilerów na dziewiczym terenie.Otóz 2 tygodnie temu napisałem do Państwa maila ,że jestem zainteresowany podjęciem wspołpracy z Państwem i co .... i nic .
Chyba wasi handlowcy w ogóle nie czytaja tych listów.
Proszę o kontakt.
[email protected]
Pozdrawiam
Chyba wasi handlowcy w ogóle nie czytaja tych listów.
Proszę o kontakt.
[email protected]
Pozdrawiam
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Widzimy "niedociągnięcia" dilerów.. 1 maja otwieramy pierwszy salon firmowy, którego będziemy właścicielem, i będziemy dyktować wszystko. Jeśli się nie uda, to trudno 300k pójdzie w plecy. Jeśli się uda to mamy kolejny element strategii. Ja osobiście uważam, że rynek dojrzał do prawdziwych, dużych, profesjonalnych salonów sprzedaży.
Racja, że nasi dilerzy sprzedają też tanie okna, dużo tańsze niż nasze.. i rzeczywiście my spijamy śmietankę, czyli domki jednorodzinne, pełny kolor, lepsze szyby.. Nie dziw się, ale takim obrotem rzeczy nie jestem zasmucony..
KNMTG: pewnie niedługo ktoś zacznie kopiować tą strategię. Ale będzie 3 lata i z 5 mln złotych w wydatkach reklamowych do tyłu.. Z drugiej strony adaptacja takiej strategii przez innych producentów oznacza m.in. podwyższenie przez nich cen.. przy zmniejszonej różnicy cenowej nasza przewaga produktowa będzie jeszcze wyraźniejsza. Zresztą zaufaj mi, że np. maszyny jakie ma większość "tanich" producentów nie nadają się do krótkoseryjnej produkcji najróżniejszych typów okien. My w zeszłym roku zrobiliśmy 39 tysięcy różnych typów okien (nie sztuk), tzn. różną kombinację profilu, koloru, wymiaru i wyposażenia. Każdy z takich typów mógł być zrobiony w 1 sztuce ale i też w 100 sztukach dla różnych klientów.. I weź coś takiego wyprodukuj w Dobroplaście
Bariera wejścia jest nie tylko mentalnościowa ale także czysto techniczna..
Racja, że nasi dilerzy sprzedają też tanie okna, dużo tańsze niż nasze.. i rzeczywiście my spijamy śmietankę, czyli domki jednorodzinne, pełny kolor, lepsze szyby.. Nie dziw się, ale takim obrotem rzeczy nie jestem zasmucony..
KNMTG: pewnie niedługo ktoś zacznie kopiować tą strategię. Ale będzie 3 lata i z 5 mln złotych w wydatkach reklamowych do tyłu.. Z drugiej strony adaptacja takiej strategii przez innych producentów oznacza m.in. podwyższenie przez nich cen.. przy zmniejszonej różnicy cenowej nasza przewaga produktowa będzie jeszcze wyraźniejsza. Zresztą zaufaj mi, że np. maszyny jakie ma większość "tanich" producentów nie nadają się do krótkoseryjnej produkcji najróżniejszych typów okien. My w zeszłym roku zrobiliśmy 39 tysięcy różnych typów okien (nie sztuk), tzn. różną kombinację profilu, koloru, wymiaru i wyposażenia. Każdy z takich typów mógł być zrobiony w 1 sztuce ale i też w 100 sztukach dla różnych klientów.. I weź coś takiego wyprodukuj w Dobroplaście
...dokładniemaggregor pisze:Z całym szcunkiem dla Jezierskiego ale dopuki jego okna będą sprzedawane w sklepach wielo markowych i w magazynach z cementem
trampkach .
pozdrawiam MAGGREGOR
jawaryn 
Panowie coraz mniej sprzedawców decyduje sie na podpisanie umowy tylko z jedną firma .To sie poprostu nie oplaca,a pozatym zwiazanie sie z jednym nawet ogromnym producentem niezapewnia jakości ,terminowosci i co najwazniejsze lojalnosci.
Przerabiałem ten temat z jedna z najwiekszych fabryk bram garazowych W.... na moim terenie byłem pierwszym i jedynym oferującym ich wyrob za tym poszła reklama moje koszty promocji ich fabryki itd. przez 5 lat ,a potem co ? Firma najpierw podpisuje sieciówke z PSB i 50 m ode mnie klient zaczyna handlowac ich produktem ,następnie 30tys miasto najeżdża ich super handlowiec i takich punktow robi się 8.
Cóz popędziłem. Dla mnie liczy się lojalność i nie myślę zarzynać się za 1% z pajacem ,ktory nawet nie odroznia bramy uchylnej ocieplonej od nieocieplonej.Ale do sedna .... i w ten sposób wielka firma przestala sprzedawać bramy na moim terenie bo kazdy z dilerow poszukał sobie innych dostawców zeby się czyms wyroznic.
ale mozna inaczej bo firam okienna (ktora juz niestety nie istnieje) kiedy podpisywała umowę sieciową z PSB w zwiazku z tym ,że prowadziłem ich skład fabryczny hurtownie PSB w mojej miejscowości wyłączyła z umowy ,zeby nie robić sobie wewnetrznej konkurencji.
stąd niestety bierze się sytuacja taka że okna sprzedawane sa gdzie popadni i przez kogo popadnie - przykre
Pozdrowienia
Przerabiałem ten temat z jedna z najwiekszych fabryk bram garazowych W.... na moim terenie byłem pierwszym i jedynym oferującym ich wyrob za tym poszła reklama moje koszty promocji ich fabryki itd. przez 5 lat ,a potem co ? Firma najpierw podpisuje sieciówke z PSB i 50 m ode mnie klient zaczyna handlowac ich produktem ,następnie 30tys miasto najeżdża ich super handlowiec i takich punktow robi się 8.
Cóz popędziłem. Dla mnie liczy się lojalność i nie myślę zarzynać się za 1% z pajacem ,ktory nawet nie odroznia bramy uchylnej ocieplonej od nieocieplonej.Ale do sedna .... i w ten sposób wielka firma przestala sprzedawać bramy na moim terenie bo kazdy z dilerow poszukał sobie innych dostawców zeby się czyms wyroznic.
ale mozna inaczej bo firam okienna (ktora juz niestety nie istnieje) kiedy podpisywała umowę sieciową z PSB w zwiazku z tym ,że prowadziłem ich skład fabryczny hurtownie PSB w mojej miejscowości wyłączyła z umowy ,zeby nie robić sobie wewnetrznej konkurencji.
stąd niestety bierze się sytuacja taka że okna sprzedawane sa gdzie popadni i przez kogo popadnie - przykre
Pozdrowienia
bardzo fajnie lekomin że macie takie nakłady na reklamę. ale czy nie jest to też reklama budująca świadomość klienta co do istnienia okien markowych. rynek okien nazwijmy luksusowych dopiero się krystalizuje. a tak na prawdę ktoś kto kopiuje waszą strategię nie zaczyna w tym samym punkcie co wy. tutaj wystarczą mniejsze nakłady na reklamę, żeby naśladowca znalazł się blisko punktu, w którym jesteście wy.
z życzeniami sukcesu
pozdrawiam
z życzeniami sukcesu
pozdrawiam
-
christoph-klump
- Czytelnik

Chcialbym podziekowac wszystkim za informacje przeslane na prywatna skrzynke . Z ciekawoscia bede sledzic dalszy przebieg tego sporu ale mam nadzieje ze obydwie strony dojda do porozumienia ! Jako sprzedajacy musze niestety potwierdzic to ze coraz trudniej o uczciwych producentow , mimo ze rozumiem , sytuacja na rynku zmusza wielu do takich pociagniec jestem jednak zdania ze ta droga prowadzi do nikad ! Bez sensu jest przesciganie sie w zbijaniu cen kosztem jakosci okna , czas najwyzszy to zrozumiec !!!
pinockio
Re:
witam, jestem wsciekla na firmę pamax, jestem szarym malym klientem, ktory nie sprawdzil wczesniej tego producenta i co mam? od miesiaca prosze o dodatkowe okucia- reklamacja jest uznana, ale gorzej z realizacja....pozatym okna sa nieszczelne...
panowie z firmy ciagle wymyslaja nowe powody dlaczego nie dotarli z okuciami, a bo to bardzo zajęci, a bo to wypadek, a bo to nie ta godzina. a klient czeka...na podsumowanie:
NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!
panowie z firmy ciagle wymyslaja nowe powody dlaczego nie dotarli z okuciami, a bo to bardzo zajęci, a bo to wypadek, a bo to nie ta godzina. a klient czeka...na podsumowanie:
NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!
Re: PAMAX
Szanowna Kolezanko,
Kupilas niestety okna w jednej z gorszych firm , balagan , nieterminowe dostawy , zla jakosc produktu to nagminnie powtarzajace sie problemy tej firmy .Reklamacje to jednak njtrudniejsza sprawa . Reklamacje nie zostaja czesto wogule traktowane na powaznie, przekladanie terminow z najdziwniejszych powodow to taktyka tej firmy " bo moze natretnemu kowalskiemu sie znudzi".Zaangazowanie pracownikow ze wzgledu na bardzo zla atmosfere i slabe place jest odzwierciedleniem w wypuszczanym produkcie . Radze bez skrupulow zwrocic sie do prawnika. Jesli potrzebujesz wiecej informacji o tej balaganiarskiej firmie prosze o kontakt.
Kupilas niestety okna w jednej z gorszych firm , balagan , nieterminowe dostawy , zla jakosc produktu to nagminnie powtarzajace sie problemy tej firmy .Reklamacje to jednak njtrudniejsza sprawa . Reklamacje nie zostaja czesto wogule traktowane na powaznie, przekladanie terminow z najdziwniejszych powodow to taktyka tej firmy " bo moze natretnemu kowalskiemu sie znudzi".Zaangazowanie pracownikow ze wzgledu na bardzo zla atmosfere i slabe place jest odzwierciedleniem w wypuszczanym produkcie . Radze bez skrupulow zwrocic sie do prawnika. Jesli potrzebujesz wiecej informacji o tej balaganiarskiej firmie prosze o kontakt.
Oj Kolego cos mi sie zdaje ze rzniesz wariata, chciales kupic ale juz nie chcesz ? czy malo informacji sie naczytales na forum? Pewnie znow jakis palant z Pamax chce ciagnac za jezyk ale chyba nie warto, jestes klientem i nie masz jeszcze klopotow to udaj sie do firmy pamax i kup sobie okna a klopoty bedziesz mial. a jesli klopoty ci niepotrzebne to uciekaj jak najdalej od pamaxu. No to teraz kolej na ciebie
masz prawo wyboru...
Chciałem,ale po przczytaniu tego wszystkiego zwątpiłem,dlatego pytam.A firmę i jej ofertę znam tylko z ulotki i z internetu,no i tyle,więc chciałem się coś więcej dowiedzieć. Bo oferta cenowa była całkiem całkiem,jakościowa prawdopodobnie? też, tak mówili jak dzwoniłem.Dlatego prosiłem o więcej informacji. Muszę przyznać,że cena jest kusząca i dlatego sie zainteresowałem tymi oknami.