WYNAGRODENIA-szok

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

WYNAGRODENIA-szok

Post autor: KNMTG »

Godzinę temu przez przypadek spotkałem robotnika, który układał kostkę przed jakimś tam obiektem. Poczęstowałem go papieroskiem i się nam na ploty zebrało.
Summa summarum wygadał mi się, że na tę chwilę zarabia u pracodawcy 3.000,00 PLN na rękę - jest trochę zły, że 50% ma spod stołu. Dodatkowo ma nadzieję, że w sezonie jeszcze z 1.000,00 PLN dodatkowo wyciągnie co mu da razem 4.000,00 PLN.

...świat się zmienia :roll:

Pozdrawiam
jawaryn :)

oknoAD

weni
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: weni »

Ja od listopada poszukuje pracowników do wykończeniówki,
dawałem po 2000 na ręke i mnie ludzie olali!!!!!!!!!!!!
parapetypcv
Zaangażowany
Zaangażowany

kasa

Post autor: parapetypcv »

Niestety Panowie ale po mału robią nam sie zarobki w Polsce jak w Anglii i Irlandii. Oby tak dalej to będzie napedzać rynki zbytu towarów.

:D :D :D
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

i całe szczęście, bo niskie zarobki duszą popyt (z kolei wysokie napędzają inflację ale nie o to tutaj chodzi). do tego jeżeli niektórzy pracodawcy chcą żeby pracownik zarabiał 1000 zł i jeszcze miał czas na sen 8 godzin to powiem krótko: NIECH żYJE UNIA EUROPEJSKA.
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Żeby wykładacz kostki miał dostać 4000 PLN musiał by mieć zamontowany
wibrator w tyłku to może przy oszczędnościach na walcu by tyle
wyciągną .

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

dziwwnnyyyy jeessstttt tennn swiat.....

Kemor
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Kemor »

Hej!

Proszę się nie dziwić!!! To dotychczas były czasy jakieś dziwne...
Ludzie pracowali po kilkanaście godzin dziennie wypruwając sobie flaki - a ledwo im starczało od pierwszego do pierwszego.

Jest szansa żeby zaczęło się żyć normalnie!

Nie spaprajmy tego - ani nam, ani swoim pracownikom.

POZDRO...

AHA! Jeszcze jedna uwaga: mój komentarz dotyczy tych wszystkich, którzy uczciwie podchodzili do pracy, a nie się opier....li!
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

Chcielismy tej normalności to juz zaczynamy ja po trochu mieć.
Autentyk:
Firma budowlana zatrudniająca w tej chwili ok.70 pracowników. Zarobki szarych pracowników ok 6-6,5 netto/h. Strajk i żądanie 10netto/h.
Wynik 10 netto/h !!!! od marca
Móc to chcieć!
Wiem ze podobne propozycje dostają doswiadczeni pracownicy na produkcji od konkurencyjnych firm!!!
TEREN TYCH PRZYPADKÓW TO LUBELSZCZYZNA!!!
parapetypcv
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: parapetypcv »

arturrex pisze:Chcielismy tej normalności to juz zaczynamy ja po trochu mieć.
Autentyk:
Firma budowlana zatrudniająca w tej chwili ok.70 pracowników. Zarobki szarych pracowników ok 6-6,5 netto/h. Strajk i żądanie 10netto/h.
Móc to chcieć!
Wiem ze podobne propozycje dostają doswiadczeni pracownicy na produkcji od konkurencyjnych firm!!!
ARTURREX TO U WAS W FIRMIE BYŁ TEN STRAJK??????/ :oops:
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

:cry: Niestety nie :cry:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Autentyk:
Móc to chcieć!
W Warszawie się płaci 13-15 zeta na h tą porą. Od wiosny jak się Anglia z Irlandią ruszą to będzie z 18 zeta na h.

Nooooooooooo...o taką Polskę to można walczyć meine Herren.

Pozdro
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

KNMTG pisze:
Autentyk:
Móc to chcieć!
W Warszawie się płaci 13-15 zeta na h tą porą. Od wiosny jak się Anglia z Irlandią ruszą to będzie z 18 zeta na h.

Nooooooooooo...o taką Polskę to można walczyć meine Herren.

Pozdro
tyle to się chce płacić - tylko ciężko namierzyć takiego gościa co by za te pieniądze chciał (dobrze!!!) pracować.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

W ubiegłym tygodniu w pewnej firmie w Warszawie był strajk hali z powodu niskich stawek. Wygrali :D 13 plnów mają teraz na godzinę.

Niesamowite jakie zmiany się szykują w tym roku. Ciekawe czy okna zdrożeją :roll:
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Mnie właśnie wyjechał serwisant z Aluminium. Zarabiał na rękę 3,5tys.. czyli moim zdaniem bardzo dobrze.

Panowie, zakładamy się ile w tym roku urosną płace?
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

oby jak najbardzie oby oby. mówię to ja - pracownik :lol:
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Moim zdaniem zarabiają za dużo skoro stać ich na latanie samolotami
np do ANGLI i te cholerne tanie linie lotnicze .

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

czuję, że ten przedsiębiorca, który będzie miał niskie koszta w tym roku ugra najwięcej 8)

Pozdro
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

A mnie się wydaje że takie skokowe wzrosty wynagrodzeń mogą zniechęcić co nie których właścicieli do kontynuowania ich heroicznej walki o utrzymanie firmy na rynku. Myślę że niektóre firmy, i to nie tylko w naszej branży, zamkną swoją działalność, nie mylić ze zbankrutują. Wynagrodzenia w wielu firmach mają bardzo duży udział w kosztach stałych. Pracownicy tych zamkniętych firm poszerzą grono osób szukających pracy, a wiadomo jak się pracy szuka to oczekiwania z każdym dniem maleją. W takim to mechaniźmie upatruję zastopowania galopady płacowej, a jak będzie czas pokaże. Strajki na tle płacy uważam za bezmyślne barbażyństwo i całkowity brak szacunku do chlebodawcy, jak by na tej hali pacowali ludzie wartościowi, samodzielni, myślacy to mieliby odwage zmienić prace na lepiej płatną lub potrafiliby negocjować lepsze warunki płacowe, socjalne-wszak wynagrodzenie to nie tylko wypłata.
Osobiście uważam że strajki płącowe organizują niewiele warte osobniki bez radne na tym świecie złym, ale silni grupą, gotowi zastraszyć i wyrządzić każde barbarzyństwo zwierzchnictwu. Strajki są wymierzone przeciw własnej organizacji w której funkcjonuje strajkujący i z której to czerpie profity, paraliżują przesiębiorstwo i mogą doprowadzić do duużych komplikacji. Cywilizowani, myślący ludzie rozmawiają ze sobą.
Podsumowując jak mnie źle płacą to rozmawiam o tym z szefem (TYLKO Z SZEFEM) nie z kolegami, a jeśli nie przynosi to skutku, a wiem że jestem wart więcej, to zmieniam szefa.

!!!!! Nie jestem terrorystą nikogo nie będę zastraszał!!!
miroslaw

Re: kasa

Post autor: miroslaw »

Jakie towary bedzie napedzac?podpowiedz bo k...a nie widze zadnego bumu.10lat prowadze i z dnia na dzień gorzej.
miroslaw

Nic nie urosną,u was pracownicy wyprowadzaja towar na lewo np. drzwi wejściowe za 1700zł brutto z dębie i szybie p2 z montażem.Jezeli tak bedzie dalej to każdy kazdego zniszczy cenami produktu.Ten lewy zarobi najwiecej a renoma firmy nie bedzie potrzebna nikomu bo zostana tylko emeryci.Handel z zachodem tez jest mierny bo juz sie tam bija polacy o ceny z turkami.Powiedzcie więc gdzie ten bum i te wysokie pensje.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

boom jest w Polsce... domki jednorodzinne i duże budowy. W eksporcie to beda jaja na jesieni jak sie rumuni i bułgarzy obudzą, że są w UE...
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

miroslaw pisze:Jakie towary bedzie napedzac?podpowiedz bo k...a nie widze zadnego bumu.10lat prowadze i z dnia na dzień gorzej.
Wydaje mi się, że gdzieś popełniasz błąd. Skoro wszyscy się rozwijają a Ty się cofasz ?! Może źle czytasz rynek ? Może boisz się ryzyka ?

Pozdrawiam
miroslaw

Jakiego ryzyka,oświeć ludzi.Ryzyka czego transakcji które sie biora z łapówek czy tych obiecanych z zachodu za które nikt nie płaci-mów ,otwórz ciemnym oczy!
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

miroslaw pisze:Jakiego ryzyka,oświeć ludzi.Ryzyka czego transakcji które sie biora z łapówek czy tych obiecanych z zachodu za które nikt nie płaci-mów ,otwórz ciemnym oczy!
Jesteś pesymistą, musisz odpocząć - jedź do górali.
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Zamiast fantazjować może podzielcie się informacją jakie faktycznie
są zarobki w waszych firmach może da to nam wszystkim do myślenia
że czas podnieść pensję
mogę byś pierwszy
sprzedawca 1000zł-1500zł
kierowcy 2000zł-3000zł
handlowiec -prowizja 6%
na rękę w sezonie

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

maggregor pisze:Zamiast fantazjować może podzielcie się informacją jakie faktycznie
że czas podnieść pensję
mogę byś pierwszy
sprzedawca 1000zł-1500zł
kierowcy 2000zł-3000zł
handlowiec -prowizja 6%
na rękę w sezonie

pozdrawiam MAGGREGOR
...prowizja 6% - nieźle. Bravo - za tę kasę to powinni orać ten kraj - orać !

Kierowcy tak jak u mnie ale są na własnej działalności i mają odpowiedzialność materialną za uszkodzenia towaru w transporcie.

Sprzedawcy - kierowniczka biura ma 2800 na rękę a reszta niżej ale minimum jest 800 na rękę dla nowej jak przychodzi do pracy.

Hala - 7 zeta za godzinę + premie za wydajność. Tzn muszą zrobić minimum ileś tam a co więcej to ich do podziału na brygadę. Jest taka zgrana brygada co macha 30% więcej niż reszta świata.
Pracownicy hali to młode chłopaki ze wsi - niestety ale jest spora rotacja. Całe szczęście, że proces produkcji jest wysoce zautomatyzowany.

Są ciągle postulaty o podwyższenie stawek - myślę, że do czerwca dojedziemy do 10 zeta za godzinę bowiem w sezonie nie będziemy mogli sobie pozwolić na kapryszenie - oczywiście ceny pójdą do góry i się wyrówna.

Narra
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

DAREK 13 pisze:A mnie się wydaje że takie skokowe wzrosty wynagrodzeń mogą zniechęcić co nie których właścicieli do kontynuowania ich heroicznej walki o utrzymanie firmy na rynku. Myślę że niektóre firmy, i to nie tylko w naszej branży, zamkną swoją działalność, nie mylić ze zbankrutują. Wynagrodzenia w wielu firmach mają bardzo duży udział w kosztach stałych. Pracownicy tych zamkniętych firm poszerzą grono osób szukających pracy, a wiadomo jak się pracy szuka to oczekiwania z każdym dniem maleją. W takim to mechaniźmie upatruję zastopowania galopady płacowej, a jak będzie czas pokaże. Strajki na tle płacy uważam za bezmyślne barbażyństwo i całkowity brak szacunku do chlebodawcy, jak by na tej hali pacowali ludzie wartościowi, samodzielni, myślacy to mieliby odwage zmienić prace na lepiej płatną lub potrafiliby negocjować lepsze warunki płacowe, socjalne-wszak wynagrodzenie to nie tylko wypłata.
Osobiście uważam że strajki płącowe organizują niewiele warte osobniki bez radne na tym świecie złym, ale silni grupą, gotowi zastraszyć i wyrządzić każde barbarzyństwo zwierzchnictwu. Strajki są wymierzone przeciw własnej organizacji w której funkcjonuje strajkujący i z której to czerpie profity, paraliżują przesiębiorstwo i mogą doprowadzić do duużych komplikacji. Cywilizowani, myślący ludzie rozmawiają ze sobą.
Podsumowując jak mnie źle płacą to rozmawiam o tym z szefem (TYLKO Z SZEFEM) nie z kolegami, a jeśli nie przynosi to skutku, a wiem że jestem wart więcej, to zmieniam szefa.

!!!!! Nie jestem terrorystą nikogo nie będę zastraszał!!!

Toż to Edward Gierek jak żywy
Jesteście z nami albo wyjeżdzajcie - tak to zrozumiałem (może się mylę??)
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
miroslaw

Więcej spędziłem u gorali niz ty żyć masz i jestes jednym z tych co utrzymuja że Kaczory do dobre chlopaki a o Polsce zle sie mówi bo ogólnie ludzie grymaszą.Powiem jak w OCH KAROL:podziwiam pana panie Karolu (za optymizm)Ile juz twoich kolegów w Anglii gary myje jezeli ja jestem pesymistą?
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

A co złego w myciu garów w Anglii, ja roznosze gazety w Kopavogur czy w twoich oczach jestem goszy od Ciebie.
KAM.97
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: KAM.97 »

Myślę że wszystko można robić gdy nie ma się z czego życ.Chyba że jest tak ty robisz wszystko dla szefa i firmy ,a on ma cię w d.....w myśl zasady, GDY NAM BęDZIE LEPIEJ TO I WAM BęDZIE GORZEJ
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

KAM.97 pewnie że jak będziesz szefowi tak dogadzał i dogadzał
to w końcu będzie miał cię w d... nie rób dla szefa rób tak jak byś
robil dla siebie a powinno być dobrze .

pozdrawiam MAGGREGOR
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

DAREK 13 pisze:A co złego w myciu garów w Anglii, ja roznosze gazety w Kopavogur czy w twoich oczach jestem goszy od Ciebie.
KOPAVOGUR - gdzie to jest ?
konradd0
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: konradd0 »

:)
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Panowie temat jest bardzo prosty. Jest on wałkowany od kiedy ja pamiętam. Regularnie co jakiś czas. A to w 89 roku się granice otworzyły na zachód i wszyscy się zastanawiali co dalej. Później był rok 97 lub 98 gdzie na zachodzie zaczeli rolnicy naszych na sezon zatrudniać i też był problem. Teraz mamy 2004 rok i wejście do Uni, które otowrzyło nowe rynki pracy. Różnica jest tylko jedna. Skala emigracji.
Moim zdaniem nie będą problemem wzrosty wynagrodzenia, ale związana z tym utrata konkurencyjności na eksporcie. Popatrzcie Panie i Panowie, że na zachodzie tego skoku wynagrodzeń nie mają. U nich tendencja jest w chwili obecnej odwrotna. Wynagrodzenia idą w dół. A jak wiecie różnicę pomiędzy kosztami materiałowymi w Polsce i na zachodzie niweluje w dużej części koszt transportu.
Teraz sobie policzcie ile polskich firm eksporuje okna na zachód. Policzcie sobie że za 2 lata może być tak, że 50 % eksportu zniknie z powodów konkurencyjnych. Co będzie ??. Ponowna walka cenowa na rynku polskim i ponowne zarzynanie się nawzajem.
Wyjściem z tego jest to co kilkanaście firm już zrobiło, a spora grupa myśli zrobić. Przerzucenie produkcji na wschód, lub rozszerzenie o inny asortyment (np. wejście Pruszyńskiego w stolarkę).

Pozdrawiam wszystkich myślących w branży.
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Spahis »

...u mnie na wsi robią za 7 brutto :? To dobrze czy żle :?:
KAM.97
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: KAM.97 »

[quote="Spahis"]...u mnie na wsi robią za 7 brutto :? To dobrze czy żle :
?:[/quote]

Wszvscy by chcieli z żeby ludzie pracujący u nich zarabiali 800 zł na tydzień a oni po 200 tys .Pozdrawiam nowobogackich!!!!!
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Spahis pisze:...u mnie na wsi robią za 7 brutto :? To dobrze czy żle :?:
Ciesz się. Długo już tak nie będzie.

Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
marcim
Czytelnik
Czytelnik

4000pln

Post autor: marcim »

pensja 4000 pln za prace technologa alu
to dużo czy mało?
marcim
Czytelnik
Czytelnik

4000pln

Post autor: marcim »

pensja 4000 pln za prace technologa alu
Scotch&Soda
Małomówny
Małomówny

Post autor: Scotch&Soda »

Ja tam wyciągam 1200zł i jest mi dobrze. Ale to wtedy gdy nie chodzę do pracy :oops:
Alleluja i do przodu
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

a Ukraińcy

Post autor: aluland »

a w lublinie, ikrainiec za 10 na godz, pokazuje palca..........
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Szkoda ze sąsiedzi sa mądrzejsi od lublinian. Ale co sie dziwic jak największy patriota odgraza sie ze bedzie zciągał azjatów do pracy. SYF :!:
Volltur
Małomówny
Małomówny

Post autor: Volltur »

Budowa "focus park" w Bydgoszczy. Pracownik budowlany - najmniejsza stawka o ktorej slyszalem = 15pln brutto.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Czy to piętnoście zł to w twojej ocenie dużo czy mało? Pytam z ciekawości, bez podtekstów.
Stawki zapewne będą rosły, ale teraz jeśli to prawda to chyba jest galopujący wzrost płac.
Volltur
Małomówny
Małomówny

Post autor: Volltur »

Oczywiście, że sporo. Takie stawki będą się utrzymywać w wybranych miejscach i przy sprzyjających temu warunkach. Nie twierdze, że na każdej budowie i w każdym miejscu.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

W Warszawie na budowie murarz tnie 220 zeta dniówki x 26 dni = ...

Barra

P.S. ...na legalu :!:
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

jest zbyt potrzeba jest i cena

jak kraj długi i szeroki..........
windows
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: windows »

maggregor pisze:Zamiast fantazjować może podzielcie się informacją jakie faktycznie
że czas podnieść pensję
mogę byś pierwszy
sprzedawca 1000zł-1500zł
kierowcy 2000zł-3000zł
handlowiec -prowizja 6%
na rękę w sezonie

pozdrawiam MAGGREGOR
:) to ladnie
z obrotami ktore robie zarobilbym u ciebie w kwietniu
prawie 40 tys :)

btw.
te 6% dotyczy obrotu calego terenu podlegego ph ?
czy tylko klientów ktorych on znalazl ?
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Łatwo się domyślić że te 6 punktów jest od sprzedaży własnej, czyli od tego co osobiście zmierzysz i podpiszesz. Prościej 6 punktów od podpisanej umowy z klientem końcowym, w przypadku sprzedaży wg. ustalonych (czytaj zwiększonych o 30%) cen - szanowny kolego napisz ile w takim wypadku byś zarobił, jaka jest wartosć podpisanych przez ciebie umów z odbiorcami końcowymi.
Często ta prowizja jest wypłącana z opóźnieniem po rozliczeniu klienta, od kwoty netto a handlowiec sam prowadzi działalność i sam ponosi wszystkie koszta.
Panowie jak już coś piszecie ile się u WAS zarbia to knkretniej proszę, nie ściemniajcie obrazu sytuacji tekstami ja placę handlowcowi 100% prowizji,a on mnie nie kocha. :)
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

6% to bardzo dużo.
Obrót z obszarem podległym jednemu handlowcowi to u mnie 15-20 mln. 6% od tego to jest coś pod milion złotych... albo komuś handlowcy robią za mały obrót, albo nie umie liczyć :)
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

..procenty.

6 a może 10....to kwestia umowna, od kwoty obrotu czy zysku, co z kosztami pozyskania..., kilka lat temu byłem area sals...w pwnym koncernie aluminiowym, miałem dodatek 1,0 % to było moc kasy.
windows
Czytelnik
Czytelnik

lekomin pisze:6% to bardzo dużo.
Obrót z obszarem podległym jednemu handlowcowi to u mnie 15-20 mln. 6% od tego to jest coś pod milion złotych... albo komuś handlowcy robią za mały obrót, albo nie umie liczyć :)
a jesli mozna lekomin to jakie prowizje maja handlowcy u ciebie ? :roll:
i ilu ich masz ? :lol:
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

6% :shock: :shock: :shock:
chyba musze poważnie porozmawiać z szefem
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Handlowców mam 3 i obsługują tylko i wyłącznie partnerów handlowych. Klienci Korporacyjni podlegają pod inny dział.

Przedstawiciel Handlowy zarabia u mnie.. khm... powiedzmy, że połowe tego co zarabia Prezydent Miasta Kielce :) czyli dobrze. Do tego oczywiście samochód służbowy (Octavie, od lutego 08 będą Mondeo), komórka do woli, laptopy, ubrania) itpitd. Do tego dwa razy do roku firma funduje tygodniowe wakacje. Do tego basen, piłka nożna, co się komu podoba ze sportu na koszt firmy. O paczkach dla dzieci co święta nie wspominam ;)

Obiektywnie mówiąc jest dobrze. Może nie pełen socjał, ale się zbliżamy ;-)

p.s. pisałem wcześniej o serwisancie z aluminium co wyjechał do UK. Już jest z powrotem ;-)
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Maggregor zapewne pisal o biurze handlowym gdzie obrót sięga od 1 do 2 a milionów rocznie i sprzedawca zajmuje sie pomiarami ewentualnymi regulacjami i koszty z tym zwiazane ponosi sam i musi mu te 6% wystarczyć na Zus telefon i inne koszty jak punkt ma dobre obroty to nie ma problemu ale jak robi 30 -40 tys miesiecznie to jest kicha
a jeżeli chodzi o przedstawicieli handlowych to sprawa wyglada inaczej!!!
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

lekomin pisze:Handlowców mam 3 i obsługują tylko i wyłącznie partnerów handlowych. Klienci Korporacyjni podlegają pod inny dział.

Przedstawiciel Handlowy zarabia u mnie.. khm... powiedzmy, że połowe tego co zarabia Prezydent Miasta Kielce :) czyli dobrze. Do tego oczywiście samochód służbowy (Octavie, od lutego 08 będą Mondeo), komórka do woli, laptopy, ubrania) itpitd. Do tego dwa razy do roku firma funduje tygodniowe wakacje. Do tego basen, piłka nożna, co się komu podoba ze sportu na koszt firmy. O paczkach dla dzieci co święta nie wspominam ;)

Obiektywnie mówiąc jest dobrze. Może nie pełen socjał, ale się zbliżamy ;-)

p.s. pisałem wcześniej o serwisancie z aluminium co wyjechał do UK. Już jest z powrotem ;-)
...to dlatego tak orzą IV RP - bardzo dużo dobrego o nich słyszę. Wysoka klasa :roll:
Piotrk
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: Piotrk »

W lubelskiem jest zgoła inaczej tu nadal pracuje sie za 1000pln.
Piotrk
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Re: a Ukraińcy

Post autor: Piotrk »

aluland pisze:a w lublinie, ikrainiec za 10 na godz, pokazuje palca..........
chyba zartujesz, daj mi 10 zł na godzine a zrobie wszystko. I nie wroce do UK. :)
Michnik
Czytelnik
Czytelnik

Re: a Ukraińcy

Post autor: Michnik »

Piotrk pisze:
aluland pisze:a w lublinie, ikrainiec za 10 na godz, pokazuje palca..........
chyba zartujesz, daj mi 10 zł na godzine a zrobie wszystko. I nie wroce do UK. :)
:roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Nie ma co się dziwić, stali bywalcy wiedzą gdzie jestem i potwierdzam z grubsza rzecz biorąc chłopaki boją sie wracać do kraju z uwagi na przewidywaną wysokośc pensji nie przekraczającą 1 500 zł. Panowie szefowie jeśli zamieścicie waszą ofertę pracy w jednej z agencji pośrednictwa pracy np www.eures.com określicie jasno obowiązki, bez zbędnego pisana listów motywacyjnych i życiorysów (literatów tutaj mało), oraz co najważniejsze jasno określicie warunki okres i pensję to możecie liczyć na zatrudnienie człowieka który chętnie wróci do kraju, będzie gotów ciężko i lojalnie pracować.

Ogólnie rzecz biorąc cała tutejszą społecznosć można analizowac pod wieloma aspektami, natomiast upraszczając sprawę spraw bytowych da się zaobserwować wsród emigracji dwie postawy.
Pierwszą grupą są ludzie którzy przyjechali i chcą zostać, urządzają się tutaj nawiązują nowe przyjaźnie.
Drugą grupę stanowią ci którzy przyjechali zarobić, tęsknią bo środowisko w którym funkcjonowali do tej pory jest w Polsce. Chętnie powrócą jak już nabiorą przekonania o bezpieczeństwie ekonomicznym własnym i własnej rodziny, odkładają pieniadze na powrót i odliczją dni.

Oczekiwania co do wysokości pensji jaka skłoniła by do powrotu to ok 3 tys PLN na rękę. Uwaga panowie nie zapominajcie że same wynagrodzenie to nie wszystko co wiąże pracownika z firmą.
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Wszystko sie zgadza, tylko jak wytłumaczyć ..... ( q..wa co ja robię w tej firmie za 1 500) ale na wschodzie kraju to wszystko jest do bani.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Czemu na wschodzie jest do bani?

W takich Rzeszowie są dwa salony Mercedesa.. woj. lubelskie w naszych statystykach wejść na stronę jest na 2 miejscu po mazowieckim.. i to pomimo dużo mniejszej penetracji internetu na Wschodzie. To właśnie w Lublinie otwieramy pierwszy, eksperymentaly Salon Firmowy.

Ludzie mają pieniądze, tylko trzeba do nich dotrzeć. Co do płac.. nie wiem co przedmówca robi u siebie w firmie więc trudno mi powiedzieć czy 1500 PLN to dużo czy mało na rękę.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

1 500 zł na rękę to suma która może wprowadzić pracownika w depresję, niezależnie na jakim stanowisku pracje. Nie da się za to utrzymać rodziny na poziomie zapewniającym jakąkolwiek egzystencję - to wegetacja która powoduje apatię, czekanie na cud lub decyzję o wyjeździe.
Każdy ma prawo do godnego życia i poszanowania własnej pracy.

1 500 to bardzo mało za dodatkową pracę na pól etatu.
Dopóki te reali się nie zmieną emigracja będzie się rozwijała, dopóki te kryteria się niezmienią będzie trudno znaleść w Polsce dobrych pracowników.
Taka pensja zmienia myślenie człowieka na pesymistyczne, traci radośc życia i w efekcie jest sfrustrowanym, niewydajnym, bezwartościowym dla firmy człowiekiem.
A firma potrzebuje całej jego energii.

Jaka jest różnica między zwykłymi bateriami a energizer?
Taka sama jest pomiędzy człowiekim szczęśliwym, a sfrustrowanym.
1 500 to kieszonkowe nastolatki, zarobi tyle pracując trzy , cztery godziny dziennie przez trzy dni w tygodniu.
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

PH
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

lekomin pisze:Czemu na wschodzie jest do bani?

W takich Rzeszowie są dwa salony Mercedesa.. woj. lubelskie w naszych statystykach wejść na stronę jest na 2 miejscu po mazowieckim.. i to pomimo dużo mniejszej penetracji internetu na Wschodzie. To właśnie w Lublinie otwieramy pierwszy, eksperymentaly Salon Firmowy.

Ludzie mają pieniądze, tylko trzeba do nich dotrzeć. Co do płac.. nie wiem co przedmówca robi u siebie w firmie więc trudno mi powiedzieć czy 1500 PLN to dużo czy mało na rękę.
Po pierwsze Rzeszów to nie Lublin ( różnice wyjdą po 2-3 miesiącach ) :?
Po drugie Budvar wytrzymał niecały rok.
Po trzecie to nie W-wa tu na lubelszcyżnie nie zarabia się 3-5 tys.
Po czwarte na co drugiej ulicy punkt z oknami.
Po piate proszę sobie sprawdzić jakie firmy startują z przetargami ze wschodniej Polski
i na koniec życzę żeby jednak Wam wyszło :)
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: tomi »

u mnie wzrosty płac nie były szokujące, ale ostatnio przeprowadziłem krótką rozmowę z budowlańcem:

B: Czy macie może mobilnych montażystów?
Ja: Tak, pojechali tydzień temu do Irlandii...
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

arturex,
wczoraj byłem w Lublinie i zupełnie nie rozumiem pesymizmu. Buduje się na potęgę. Rozmawiałem z mądrymi ludzmi od developerki i mają duże plany. Echo kupiło połacie ziemi w Lublinie, a ci naprawdę liczą każdy grosz.

Nie uczestniczymy w żadnych przetargach, sprzedajemy tylko i wyłącznie (w 98%) do domków jednorodzinnych.

Ryzyko oczywiście nasze, ale jeśli uda się w Lublinie, uda się też w Wawce, Krakowie czy Katowicach. Na koniec roku będę dużo mądrzejszy :)
edybia
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: edybia »

Developerka zna sie tylko na cenach tanio kupić drogo sprzedać.
Czyli dobra plastelina z czekaniem nawet 6-7 tyg.
Ostatnio zmieniony wt maja 13, 2008 9:34 pm przez edybia, łącznie zmieniany 1 raz.
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

a gdzie strategia?

panowie, złoto płynie wam z ust gdy piszecie o lubelszczyżnie.....ale powoli, poczekajmy na zapory płatnicze, na uzyskanie zezwoleń..itd, itd, handel na domki Ok bo wszystko inne stoi. Nowe domy się budują bo bedą się budować a ile procent zajmują wymiany? mało bo brak kasy u normalnego człowieka.
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

re

Piotrk pisze:W lubelskiem jest zgoła inaczej tu nadal pracuje sie za 1000pln.
i jest to straszna ale prawdziwa prawda
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: re

aluland pisze:
Piotrk pisze:W lubelskiem jest zgoła inaczej tu nadal pracuje sie za 1000pln.
i jest to straszna ale prawdziwa prawda
I jest to straszny oksymoron.
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Z tymi zarobkami to troche głupie gadanie. Bo mało kto sie stawia w sytuacji pracodawcy. kiedyś poznałem pewnien układ pracodawca pracownik i sądze że bardzo uczciwy.

Pracodawca (producent) zapewnia:
1. Biuro handlowe
2. Pełne wyposazenie ekspozycja itp
3. Dostawy stolarki
4. XX % prowizji od sprzedaży
5. rabaty dajesz ze swojej prowizji do jej wysokości

Handlowiec
1. własny samochód i jego eksploatacja
2. tel
3. pokrywa koszty biura
4. działalnośc

I kto z was tak będzie pracował? jak długo? jak jesteś dobry kręcisz lody i 10 000 msc to nie problem. jesteś cienki idziesz z torbami

tak moim zdaniem powinno wyglądać zatrudnienie a nie potem ze tylko 1500 i to mało. No mało ale zależy za co.

PS
Jezierski fajnie płaci podoba mi sie a panom handlowca od sieci zazdrosze bo tam sie po prostu mało robi pije kawe uśmiecha a jak siec jest już zbudowana.... działa sama

Pozdrawiam i pierdziele nigdzie nie jade :-D
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

zapomniałem o jednym

że w układzie powyżej przychodzi czas gdy ktos popełnia błąd... duży błąd.. dobiera się do XX% handlowca i to jest właśnie POLSKA...
aluland
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

re

RRQ pisze:zapomniałem o jednym

że w układzie powyżej przychodzi czas gdy ktos popełnia błąd... duży błąd.. dobiera się do XX% handlowca i to jest właśnie POLSKA...
lub wychodzi z tezy jak samograj...to
sunaj78
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: sunaj78 »

Odwiedza mnie wielu handlowców i tak naprawdę obserwując ich zachowanie a także sposób w jaki podchodzą do tematu daje tylko jedno do zrozumienia: w miarę dobrze prosperującym przedsiębiorstwie, w którym owi panowie są zatrudnieni tak naprawdę są figurantami. Za to kasa niesamowita...
Jeśli kogoś uraziłem - przykład ten nie możan przypisać każdemu przedstawicielowi handlowemu... co oczywiście bardzo cieszy.
Pozdrawiam :lol:
windows
Czytelnik
Czytelnik

ktos wczesniej napisal ze jego handlowiec ma pensje prezydenta, samochod, laptopa, komorke, wakacje i karnety na fitnes czy cos takiego.

chcialbym zabrac glos w dyskusji

auto, laptop, komorka - zadna rewelacja, zwykle narzedzie pracy handlowca, niby co ? miałby jezdzić pks-em, dzwonic z budki, zestawienia, raporty, oferty robic odręcznie ? bez jajec !
next
wakacje i karnety na fitnes - firma ma duzy fundusz socjalny to musi go wydać
next
pensja prezydenta - ide o zaklad ze maja prowizje i wiekszisc pensji jest z prowizji a napisz pan jaka maja podstawe, tzn ile placisz za "gotowosc do pracy" ?
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

sunaj78 pisze:Odwiedza mnie wielu handlowców i tak naprawdę obserwując ich zachowanie a także sposób w jaki podchodzą do tematu daje tylko jedno do zrozumienia: w miarę dobrze prosperującym przedsiębiorstwie, w którym owi panowie są zatrudnieni tak naprawdę są figurantami. Za to kasa niesamowita...
Jeśli kogoś uraziłem - przykład ten nie możan przypisać każdemu przedstawicielowi handlowemu... co oczywiście bardzo cieszy.
Handlowcy w szkle i profilach zarabiają od 15.000 do 25.000 na rękę miesięcznie. Managmnent od 30.000 do 50.000 PLN na rękę miesięcznie.
Najgorzej opłacani są ZłOMIARZE czyli okuciowcy - ok 10.000 PLN na rękę miesięcznie.

Narra

P.S.... w życiu to się trzeba umieć ustawić a nie tam okna produkować - to każdy potrafi. Przewiduję, że po tym roku to się z 1000 nowych producentów otworzy bo idzie okno jak woda.
windows
Czytelnik
Czytelnik

KNMTG pisze:
sunaj78 pisze:Odwiedza mnie wielu handlowców i tak naprawdę obserwując ich zachowanie a także sposób w jaki podchodzą do tematu daje tylko jedno do zrozumienia: w miarę dobrze prosperującym przedsiębiorstwie, w którym owi panowie są zatrudnieni tak naprawdę są figurantami. Za to kasa niesamowita...
Handlowcy w szkle i profilach zarabiają od 15.000 do 25.000 na rękę miesięcznie. Managmnent od 30.000 do 50.000 PLN na rękę miesięcznie.
Najgorzej opłacani są ZłOMIARZE czyli okuciowcy - ok 10.000 PLN na rękę miesięcznie.

Narra

P.S.... w życiu to się trzeba umieć ustawić a nie tam okna produkować - to każdy potrafi. Przewiduję, że po tym roku to się z 1000 nowych producentów otworzy bo idzie okno jak woda.
zartujesz chyba
ODPOWIEDZ