PILNE. Szukam wykonawcy bardzo nietypowego okna

kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

PILNE. Szukam wykonawcy bardzo nietypowego okna

Post autor: kojot45 »

Witam serdecznie
Proszę o zaproponowanie wykonania okna o wymiarach 4800 x 900 , które otwiera się w całości ( najlepiej jak by było odchylane do góry ).
Wiem, że jest to praktycznie niemożliwe do wykonania, więc proszę o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania.
Może przesuwne, może harmonijkowe lub ?
Czekam na propozycje.
Szklenie szybą P1+termofloat
Pomalowane w kolorze RAL 7011
Należy zachować izolacyjność termiczną na poziomie aluminium ciepłego ( Aluprof MB-60).
Z poważaniem i liczę na pomoc

oknoAD

Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

przy tym, rozmiarze to zapomnij o P1 - szkło hartowane obustronnie. Nawet nie chcę myśleć ile "bekniesz" za szybkę. Klient jak usłyszy cyfrę to zrezygnuje na rzecz podziałów typu fix.

Narra
jawaryn :)
ulikboss
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ulikboss »

Sugeruję podzielić to okienko na 2 części i zastosować okucie "obrotowe" TORNADO. Okucia idą po obwodzie także szczelność będzie zachowana i ciężar jednego skrzydełka może mieć 200 kg.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

Całym problemem jest w tym że okno musi mieć światło przejścia min. 4600, więc żadne podziały nie wchodzą w rachubę.
Aktualnie ma zrobioną stalową konstrukcję z szybami która unoszona jest do góry za pomocą stalowych linek i korbki.
Robiony jest remont całego budynku. Wymiana wszystkich okien ok. 200 i między zwykłymi oknami taki jeden rodzynek.
Pomocy. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Harmonijka niestety zabiera za dużo miejsca ( po złożeniu) więc odpada.
Wymyśliłem coś takiego tylko nie wiem czy ktoś to wykona:
3 skrzydła unoszone do góry ( może być przy pomocy linki i korbki, wykona to inwestor), pomiędzy środkowym skrzydłem a bocznymi, słupki ruchome. Czyli np. otwieramy środkowe skrzydło, a następnie dopiero boczne.
Co wy na to? Da się coś takiego zrobić?
Czekam na pomysły lub chętnych wykonania tego.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

a te pozostałe 199 okien masz już dostawce?
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

RRQ pisze:a te pozostałe 199 okien masz już dostawce?
Już je zamontowałem. :)

melvin
Małomówny
Małomówny

Post autor: melvin »

kojot45 próbowales może rozmawiać z kimś średniej wielkości kto solidnie w drewnie robi? moze ktos taki będzie w stanie Ci pomóc?
pozdrawiam
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

melvin pisze:kojot45 próbowales może rozmawiać z kimś średniej wielkości kto solidnie w drewnie robi? moze ktos taki będzie w stanie Ci pomóc?
pozdrawiam
Witam.
Napisałem ten post po to, żeby kogoś takiego poszukać.
Widocznie jest to tak trudny temat, że nikt nie chce się go podjąć.
Cały czas liczę że jednak znajdzie się firma, która coś takiego wykona.
Z poważaniem
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Najpierw wyślij oficjalne zapytanie do ilu firm chcesz i skonkretyzuj zapytanie. Moim zdaniem powinieneś zapłacić za pracę jaką konkretne osoby będą musiały wykonać.
Lecisz na sępa i szukasz frajerów co za darmo coś ci dadzą.
Pochwal się dlaczego ta SSUUUUPER firma od tych kilkuset okien nic ci nie dała.

Typowe polskie zachowanie miałem to sto razy "Potrzebuję okien niech ktoś przyjdzie i coś zaproponuje......och dziękuję Panu bardzo, dziękuję..." i zamówienie idzie do garażowca co nie ma pojęcia jak rozwiązać problem.
Co to za SSSSUUUPPPEEEER firma że typowe okna ma od ręki a jak masz proble to........Pochwal się wszyscy poznamy specjalistę.
Poszukaj naiwnych w rodzinie i zakończ żałosne próby wyłudzenia własności intelektualnej. Zupełnie inaczej sprawa wyglądałaby gdybyś zamawiał wszystko w pakiecie. A może rozwiązanie nie istnieje, jest niemożlwe do realizacji!

Chcesz to wiedzieć, nie wie twój SUUPEER dostawca kilkuset okien to zrób co proponuję.

Zapytanie ofertowe + kaska = odpowiedź*

* nie koniecznie pozytywna
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

Płacić za zapytanie ofertowe??????, zejdż na ziemię albo przestań zapodawać ziółka. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Mnie to się wydaje, że DAREK to ma sporo racji w tym co napisał. Może to przekazuje w trochę oryginalny sposób ale chodzi o to, że taką konstrukcję to należałoby po prostu zaprojektować w całym tego słowa znaczeniu. Konstrukcja ta wykracza poza wszelkie programy profili.
Ktoś musi policzyć naprężenia, obciążenia pod kątem DREWNA. Tylko z niego można coś na biegu "wyrzeźbić". Nikt nie będzie extrudował specjalnego profilu pvc pod tą konstrukcję ani ciągnął aluminium bo to są astronomiczne koszta. DREWNO LUB STAL to dwa rodzaje materiałów, z których można takie cudo zrobić.
Ale grubości i szerokości + nowatorski system otwierania = konstruktor/projekt. Razem KOSZTA bo za wiedzę i odpowiedzialność się płaci. Inwestor o tym wie i szuka "jelenia" i trafił kojota a ten szuka.

Kojot przyznaj się - inwestor zapłaci dopiero jak mu wprawisz to wielkie przeszklenie
:?: :!:

Pozdro
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

...mnie to się wydaje, że nawet fixa w pvc przy takiej szerokości to się nie da zrobić. Szyba zespolona przy tym rozmiarze będzie ważyła ok. 260 - 280 kg.
Orientacyjna cena ok 3500 - 3800 PLN brutto przy zwykłym szkle typu FLOAT i NISKIEJ EMISJI Ale przydałoby się jakąś szyba SELEKTYWNA szczególnie na elewacjach słonecznych to będzie jeszcze drożej. Poza tym tylko 2 firmy w Polsce mogą wykonać tak wielką szybę zespoloną. Ojoj jakie ceny mogą dać.
Z tego co wiem to w Polsce tak szerokiej szyby jeszcze nie montowano byłbyś NUMBER 1. W wikipedii bym napisał o Tobie .
Tyle szklarzowi trzeba zapłacić - a zarobek a jak się stłucze, porysuje ojeja co to będzie ?

System uchylny można uzyskać przy pomocy elektrycznych siłowników teleskopowych - kiedyś takie cudo kosztowało 3000 zeta/sztukę.

Narra

P.S. ...projektant/projekt = odpowiedzialność bo wiesz wiatry nieraz wieją silne
dragard1951
Małomówny
Małomówny

Post autor: dragard1951 »

Typowe polskie zachowanie miałem to sto razy "Potrzebuję okien niech ktoś przyjdzie i coś zaproponuje......och dziękuję Panu bardzo, dziękuję..." i zamówienie idzie do garażowca co nie ma pojęcia jak rozwiązać problem.
Święta prawda!.
melvin
Małomówny
Małomówny

Post autor: melvin »

klajster pisze:Płacić za zapytanie ofertowe??????, zejdż na ziemię albo przestań zapodawać ziółka. Pozdrawiam.
witam
a co w tym takiego dziwnego, że można płacić za zapytanie ofertowe ? ja to rozumuję w taki sposób. trafia do mnie klient, umawia sie na pomiar, ja ten pomiar wykonuje, doradzam (moja wiedza, mój czas, moja odpowiedzianość), projektuje, wyceniam, montuje lub dostarczam, klient płaci, wszystko jest ok. ale założmy, że przyjeżdżam do klienta (mój koszt), mierzę, doradzam, projektuje a klient mi wyskakuje z prosbą, że on by chciał sobie tylko skopiować!!! te moje rysunki i że on się na pewno zdecyduje tylko jeszcze musi się z kimś skonsultować, bla, bla, bla..... a potem zaczyna sie jeżdzenie po firmach i targi, który da najmniej. takiemu klientowi moge udostępnić swoje notatki, ale za oplatą!!!, którą miałby zwróconą jesli podpisałby ze mną umowe. tak ja to widze, choć zdaje sobie sprawe, ze jeszcze troszke czasu minie zanim stanie sie to norma. i w pełni popieram podejscie Darka 13, bo swoją prace trzeba po prostu szanować.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

W tym przypadku to trzeba zapłacić za projekt jakiemuś konstruktorowi, który się pod tym podpisze :!: :!: :!:
Tak z 1.500 zeta jak się trafi na młodego, ambitnego i ...głodnego :roll:
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

No Panowie ładnie się rozmarzyliście. Jestem ciekaw jak wyciągniecie kasę za swoje oferty i włożony w nie wkład pracy, a czasami jak ktoś tu wcześniej powiedział "własność intelektualną", gdy będziecie przygotowywać oferty do przetargu. Możecie siedzie i cały rok nad taką ofertą i nikt Wam złamanego grosza nie zapłaci. A swoją drogą to jak chcecie kasować klientów za oferty to albo jesteście bardzo pazerni, albo nie macie zbyt dużo do roboty i na wszystkim chcecie zarobić ( niedługo klient będzie musiał płacić już za samo wejście do biura handlowego).
A jeśli chodzi o główny wątek mojego postu to już odezwał się do mnie przedstawiciel jednej firmy z rozwiązaniem problemu i jak cena będzie zadowalająca to dobijemy targu.
A Wy dalej debatujcie zamiast zarabiać porządną kasę, no chyba że zrobicie parę ofert i sprzedacie je.
Powodzenia :)
PS.
Chciałem skomentować żenujące wypowiedzi kolegi Darka13 ale stwierdziłem, że szkoda czasu na zniżanie się do jego poziomu intelektualnego.
Życzę cierpliwości i troszkę dystansu do tego co robicie.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Żenująca jest propozycja napełnienia mieszka jednym oknem, dystans do ciebie kolego to 4 600 km i 6 lat doświadczeń. Mam nadzieję że firma która wykona to twoje okno za żenującą opłątą, tak wynka z tonu twojej wypowiedzi, przynajmniej ryzyko związane z eksploatacją i montażem przeżuci na CIEBIE - napisze w umowie "Zamawiający rezygnuje dobrowolnie z wszelkich przyszłych roszczeń z tytułu zakupu stolarki, w szczególności gwarancji i rękojmi na wyrób...........". Choć w ten sposób trochę ochroni swoje interesy.

Niegrzecznie jest nieodpowiadać na pytanie, zapytam ponownie:
Dlaczego twój suuuuuupppeeeeeeeeeer dostawca 1000 i jednego okna nie udzielił ci żadnej odpowiedzi na Twój "malutki" problem z tym jednym oknem, kto to był????????????

Umieram z ciekawości.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Panie Kojocie za przedstawienie oferty nie pobieramy opłat, ale pytał Pan o "..zaproponowanie wykonania....Wiem, że jest to praktycznie niemożliwe do wykonania, więc proszę o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania. ......" .
Jeśli nie odróżnia Pan oferty od tego o co Pan pytał to faktycznie albo brak kontaktu z własnym mózgiem, albo poziom intelektualny, jak Pan napisał, mamy róznoraki.

Oceniając Pański poziom moralny na podstawie dostarczonych w Pańskim poście wiadomości daje się stwierdzić że kojot wysępił projekt za free.
I co jeśli cena będzie zawierała w sobie honorarium dla projektanta?
Pójdzie Pan do innego wykonawcy okna i ten je zrobi taniej, wiadomo nie poniesie kosztu projektu.
Dla mnie gdyby tak się stało, byłaby to kradzież - zwykłe złodziejstwo o którym pisałem nie dosłownie w swoim pierwszym poscie. Sam fakt że takie rowiązanie bierze Pan pod uwagę jest zawarty w Pański słowach ".....A jeśli chodzi o główny wątek mojego postu to już odezwał się do mnie przedstawiciel jednej firmy z rozwiązaniem problemu i jak cena będzie zadowalająca to dobijemy targu. ...." i to wystawia Panu bardzo niskie świadectwo moralne. Zlecił Pan wykonanie projektu, nie ma Pan zamiaru zapłącić za wykonaną pracę bo może być za drogo, ale pół towaru już Pan ma. Potrzebował Pan dwóch rzeczy projektu i okna, a kto to wykona okno - najtańszy jak miemam.

Mam nadzieję że się mylę.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

DAREK 13 pisze:Panie Kojocie za przedstawienie oferty nie pobieramy opłat, ale pytał Pan o "..zaproponowanie wykonania....Wiem, że jest to praktycznie niemożliwe do wykonania, więc proszę o zaproponowanie jakiegoś rozwiązania. ......" .
Jeśli nie odróżnia Pan oferty od tego o co Pan pytał to faktycznie albo brak kontaktu z własnym mózgiem, albo poziom intelektualny, jak Pan napisał, mamy róznoraki.

Oceniając Pański poziom moralny na podstawie dostarczonych w Pańskim poście wiadomości daje się stwierdzić że kojot wysępił projekt za free.
I co jeśli cena będzie zawierała w sobie honorarium dla projektanta?
Pójdzie Pan do innego wykonawcy okna i ten je zrobi taniej, wiadomo nie poniesie kosztu projektu.
Dla mnie gdyby tak się stało, byłaby to kradzież - zwykłe złodziejstwo o którym pisałem nie dosłownie w swoim pierwszym poscie. Sam fakt że takie rowiązanie bierze Pan pod uwagę jest zawarty w Pański słowach ".....A jeśli chodzi o główny wątek mojego postu to już odezwał się do mnie przedstawiciel jednej firmy z rozwiązaniem problemu i jak cena będzie zadowalająca to dobijemy targu. ...." i to wystawia Panu bardzo niskie świadectwo moralne. Zlecił Pan wykonanie projektu, nie ma Pan zamiaru zapłącić za wykonaną pracę bo może być za drogo, ale pół towaru już Pan ma. Potrzebował Pan dwóch rzeczy projektu i okna, a kto to wykona okno - najtańszy jak miemam.

Mam nadzieję że się mylę.
Witam serdecznie
Proszę mi wyjaśnić jaka jest różnica pomiędzy "ofertą", a "zaproponowaniem rozwiązania" w mojej ocenie tylko w nazwie.
Czy przedstawi mi Pan "Ofertę w cenie .... ", czy zaproponuje Pan "Rozwiązanie w cenie ...." to jak mi się wydaje jedno i to samo.
Ponadto nie pytałem o wykonanie projektu, tylko wykonanie okna z konkretnymi założeniami i interesuje mnie wyrób końcowy, a nie pośrednie składowe (projektu w ścianie nie zamontuje).
Pisze Pan "Potrzebował Pan dwóch rzeczy projektu i okna, a kto to wykona okno - najtańszy jak miemam." Sugeruje Pan, że z jednej firmy wezmę projekt okna i pójdę do innej która mi zrobi tańsze okno. Pytanie która firma odda mi projekt?
Jako klient mam prawo poszukać rozwiązania technicznego spełniającego moje oczekiwania, a jednocześnie o najkorzystniejszej cenie, a rozpiętość cenowa (rozwiązań konstrukcyjnych) jest bardzo duża i nikt mi nie zabroni wybrać tańszego rozwiązania i nie mówię tu o różnicy 10 % tylko nawet 100%.
A tak na marginesie to ma Pan tyle do powiedzenia, a dlaczego Pan nie zaproponuje wykonania takiego okna przez Pańską firmę?
Z poważaniem
:)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

W dalszym ciągu nie odpowiada Pan na pytania, jak łatwo pomylić wolność
wyboru z tym co Pan robi widać na żywo.

Sugestia że kupi Pan okno gdzie indziej z Pana własnego postu wychodzi!!!!!
Jak łatwo przekroczyć granicę uczicwości?
Załóżmy że ktośkupił legalnie komputer z nagrywarką, legalnie kupił czystą płytę, legalnie nabył program np. do obróbki zdjęć cyfrowych dostał za darmo do aparatu :) . Skopiował ten program swojemu bratu. Brat naszego bohatera kupił podobny aparat tyle że tańszy, bo bez oprogramowania. Mamy kradzież czy nie?
Udawanie nieodróżniania pojęć, oraz deklarowanie braku świadomości prawnej to tylko wykręt - lepsza wydaje sie argumentacja a swobodzie wyboru. Często klienci firm okiennych wykorzystują, czasami trudną sytuację ekonomiczną firm okiennych. Chociażby opisane przetargi. Taki powiedzmy Urząd Gminy ogłasza przetarg. Czy za przygotowanie dokumentacji przetargowej, określenie kosztów realizacji projektu na potrzeby przetargu gmina nic nie płaci? Czy gdyby jedna z firm stających do przetargu wykonanie kosztorysu zleciła tej samie firmie która przed przetargiem kosztorysowała dla Gminy ogłaszającej przetarg, to w takim przypadku dostała by tem kosztorys za darmo. Firmy własnymi siłami kalkulują za darmo. Czy zawsze tak jest i czy zawsze tak było, czy tak być powinno?

No ale, ale szanowny kolego Pan pytał o rozwiązanie, o projekt!!!!!!!!
O nowatorskie rozwiązanie problemu, które być może znajdzie szersze zastosowanie niż jednostkowe. O storzenie rozwiązania realnej sytuacji. Pytał Pan o Produkt. Do przetargu taką dokumentację się dostaje i trzeba to policzyć.

Dlaczego nie zaproponuję rozwiązania? Bo mam świadomość że posiadam doświadczenie, ale projekt zleciłbym komuś kto ma uprawnienia i nie wykorzystuję przyjaciół i znajomych ku uciesze "klientów".
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

Kurde Darek13 ale Ty stwarzasz wyimaginowane i spotęgowane problemy , nie możesz pomóc człowiekowi to nie ale po co ta cała filozofia??.Ten typ tak ma czy co???
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

najwyraźniej coś cię darek13 uwiera.naturalnym jest, że robi się konkurs ofert. każda firma proponuje rozwiązanie problemu możliwe do wykonania w ich warunkach technicznych. a jakieś wybiegi z nagrywarkami są tutaj conajmniej nie trafione.
a tak na marginesie to nie spotkałem się jeszcze z przetargiem gdzie nie było sprecyzowane jak ma wyglądać konstrukcja. oczywiście są sytuacje, gdzie wymagana jest opinia konstruktora systemodawcy ale ogólny zarys jest zawsze. stolarkę mierzy się z natury nie dla zabawy pani sekretarki z przytaczanego urzędu tylko dla własnego zakichanego bezpieczeństwa.

tak więc zamiast szukać dziury w całym zrobiłbyś coś pożytecznego i zaproponował koledze z branży coś konkretnego
pozdrawiam
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

klajster pisze:Kurde Darek13 ale Ty stwarzasz wyimaginowane i spotęgowane problemy , nie możesz pomóc człowiekowi to nie ale po co ta cała filozofia??.Ten typ tak ma czy co???
Dziękuje kolego za poparcie.
Nie wiedziałem, że taką lawinę zarzutów może spowodować mój problem.
Jeszcze raz dzięki.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

michalek pisze:najwyraźniej coś cię darek13 uwiera.naturalnym jest, że robi się konkurs ofert. każda firma proponuje rozwiązanie problemu możliwe do wykonania w ich warunkach technicznych. a jakieś wybiegi z nagrywarkami są tutaj conajmniej nie trafione.
a tak na marginesie to nie spotkałem się jeszcze z przetargiem gdzie nie było sprecyzowane jak ma wyglądać konstrukcja. oczywiście są sytuacje, gdzie wymagana jest opinia konstruktora systemodawcy ale ogólny zarys jest zawsze. stolarkę mierzy się z natury nie dla zabawy pani sekretarki z przytaczanego urzędu tylko dla własnego zakichanego bezpieczeństwa.

tak więc zamiast szukać dziury w całym zrobiłbyś coś pożytecznego i zaproponował koledze z branży coś konkretnego
pozdrawiam
Dzięki :)
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

DAREK 13 pisze:
No ale, ale szanowny kolego Pan pytał o rozwiązanie, o projekt!!!!!!!!
O nowatorskie rozwiązanie problemu, które być może znajdzie szersze zastosowanie niż jednostkowe. O storzenie rozwiązania realnej sytuacji. Pytał Pan o Produkt. Do przetargu taką dokumentację się dostaje i trzeba to policzyć.
A co Pan powie na temat przetargów na projekty?
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

DAREK 13 pisze: Dlaczego nie zaproponuję rozwiązania? Bo mam świadomość że posiadam doświadczenie, ale projekt zleciłbym komuś kto ma uprawnienia i nie wykorzystuję przyjaciół i znajomych ku uciesze "klientów".
Jestem Ciekaw jak Pan zachowałby się w mojej sytuacji. Może opisze Pan to.
Ja tylko potrzebuje, okna, które będzie spełniało wymagania mojego klienta. W cenie, którą klient będzie w stanie zapłacić. A jeżeli jest to niemożliwe do uzyskania (wykonanie okna spełniające wymagania klienta lub zadawalająca go cena ) to po prostu poinformuje o tym i najprawdopodobniej stare okno (stalowa konstrukcja, którą miałem wymienić na nową ) zostanie "odświeżona" i dalej będzie funkcjonować.Proste.
Z poważaniem

PS.
Nie każdy w tym kraju jest złodziejem i z tego powodu uważałbym na Pana miejscu na słowa, bo można kogoś niesłusznie oskarżyć, a to może skończyć się nie sympatycznie.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Na Pana miejscu połączyłbym dwie sprawy zakupu większej ilości okien z rozwiązaniem dla tego jednego - pomysł wydaje się oczywisty. Inną metodą postępowania to zlecnie przygotowania projektu.

A tak dla zabawy to argumenty przeciwko moim z poprzednich postów są np. takie.

Przecięż Pan Kojot nikogo nie zmuszał do darmowego przygotowania projektu.
Pan Kojot otrzymał projekt za darmo i zapewne do własnej dyspozycji, to nie Pańska wina że są firmy gotowe pracować gratis dla innych to cudowne.
Pan Kojot ma pełne prawo wykonać okno u najtańszego dostawcy, wykorzystując do tego projekt jaki otrzymał, chyba że projektodawca zastrzegł swoje prawa.

Tak naprawdę to bardzo miło się z Panem dyskutowało, zawsze jakieś ożywienie na forum i nie uważam że mam rację. Nie wiem kto ma rację Pan czy ja, wiem że bardzo mnie dziwi że w dalszym ciągu wiele firm jest gotowych pracować za darmo, ale czy to nie wspaniałe.
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

DAREK 13 pisze:Na Pana miejscu połączyłbym dwie sprawy zakupu większej ilości okien z rozwiązaniem dla tego jednego - pomysł wydaje się oczywisty. Inną metodą postępowania to zlecnie przygotowania projektu.

A tak dla zabawy to argumenty przeciwko moim z poprzednich postów są np. takie.

Przecięż Pan Kojot nikogo nie zmuszał do darmowego przygotowania projektu.
Pan Kojot otrzymał projekt za darmo i zapewne do własnej dyspozycji, to nie Pańska wina że są firmy gotowe pracować gratis dla innych to cudowne.
Pan Kojot ma pełne prawo wykonać okno u najtańszego dostawcy, wykorzystując do tego projekt jaki otrzymał, chyba że projektodawca zastrzegł swoje prawa.

Tak naprawdę to bardzo miło się z Panem dyskutowało, zawsze jakieś ożywienie na forum i nie uważam że mam rację. Nie wiem kto ma rację Pan czy ja, wiem że bardzo mnie dziwi że w dalszym ciągu wiele firm jest gotowych pracować za darmo, ale czy to nie wspaniałe.
Nie na darmo mówi się "Żeby coś wyjąć trzeba najpierw włożyć", tak że w moim przypadku trzeba najpierw zaprojektować okno, przedstawić cenę za to okno i liczyć że będzie zadowalająca dla klienta.
Ja nie szukam najtańszego wykonawcy , tylko takiego który jest w stanie zrobić okno które potrzebuję. Powtarzam szukam firmy, która jest w stanie spełnić moje oczekiwania, a raczej mojego odbiorcy, i przy okazji zaproponuje rozsądną cenę, jak na razie otrzymałem kilka propozycji i niestety jak na razie rozwiązania zaproponowane są za drogie ( jak stać mnie-inwestora na FIATA to nie kupi MERCEDESA )
Pozdrawiam i dużo klientów
ODPOWIEDZ