problem z oknem drewnianym
problem z oknem drewnianym
W zestawie balkonowym mam kilka elementów np.słupek ramy ,całe jedno skrzydło,których kolor dość znacznie odbiega od pozostałych.Różnica jest znaczna co zauważył mój klient i złożył reklamację.Producent,którym jest uznana firma nie przyznaje się do winy,tłumacząc sie tym,że elementy drewniane mogą się różnić od siebie kolorem.Moim zdaniem jednak tak wyrażna różnica jest niedopuszczalna.Wygląda to na wyrażny błąd lakierniczy.Okna zostały wykonane z drewna meranti.Proszę o opinię fachowców od drewna bo niestety moja wiedza jest w tym zakresie niewielka.
[/b]
dlatego tak się dzieje, bowiem drewno nie ma takiej samej gęstości na całej długości drzewa. Twardsze czyli bardziej gęste (cięższe) jest od dołu- od ziemii. Im wyżej tym mniej gęste (lżejsze). To jest przyczyną, że farba (lakier) lazur nie jest w stanie pokryć jednolitym odcieniem każdego elementu. Tylko materiały syntetyczne są w stanie zapewnić powtarzalność barw czy odcieni czego przykładem jest okleina na profilach pvc.
Osobiście uważam, że taka właściwość drewna ma swój urok. Było kilka spraw w sądach z tego powodu i Klienci przegrywali z kretesem.
Pozdrawiam
P.S. ...w przyszłości proszę abyś informował Klientów o takiej możliwej sytuacji w dokumencie gwarancyjnym i w Ogólnych Warunkach Sprzedaży na umowie !!!
Osobiście uważam, że taka właściwość drewna ma swój urok. Było kilka spraw w sądach z tego powodu i Klienci przegrywali z kretesem.
Pozdrawiam
P.S. ...w przyszłości proszę abyś informował Klientów o takiej możliwej sytuacji w dokumencie gwarancyjnym i w Ogólnych Warunkach Sprzedaży na umowie !!!
jawaryn 
Przez ostatnie 8 lat sprzedałem "trochę" okien drewnianych, ostatnio nawet ok. 90 w jednym zamówieniu i jak do tej pory żadnej różnicy w odcieniu nie zauważyłem.KNMTG pisze:dlatego tak się dzieje, bowiem drewno nie ma takiej samej gęstości na całej długości drzewa. Twardsze czyli bardziej gęste (cięższe) jest od dołu- od ziemii. Im wyżej tym mniej gęste (lżejsze). To jest przyczyną, że farba (lakier) lazur nie jest w stanie pokryć jednolitym odcieniem każdego elementu. Tylko materiały syntetyczne są w stanie zapewnić powtarzalność barw czy odcieni czego przykładem jest okleina na profilach pvc.
Pozdrawiam
Może to jednak wina producenta.
Pozdrawiam
Moim zdaniem jeżeli zamówienie jest w ilości kilkudziesięciu sztuk okien, a dwie sztuki cechuje tak duża rozbieżność kolorystyczna to chyba moje wątpliwości mają jednak uzasadnienie.Widziałem niejeden obiekt wykonany w drewnie i zawsze było o wiele lepiej niż u mnie.Zgadzam się z jednym z przedmówców że w różnicy odcieni tkwi urok stolarki drewnianej, ale chyba niedopuszczalne jak 5 m. z 400m. odbiega w tym stopniu co u mojego klienta.Proszę sobie wyobrazić jak wygląda okno PVC mahoniowe, które by miało słupek i kawałek ramy w ciemnym dębie.Dziękuję za opinię i widzę ciężką przprawę przed sobą.POZDRAWIAM.
Przerabialem podobny temat i musze Ciebie zmartwic producent sie wyprze ze to jest drewno itp itd. Mozesz jedynie sprawdzic czy producent maluje tylko jednym rodzajem farby czy moze kilkoma np Gori lub Sikkens bo wtedy moglo dojsc do pomylki bo paleta kolorow mimo ze tak samo sie nazywa to jest spora roznica w odcieniach tak jak wyzej podane np.kolor jasny dab. To po pierwsze po drugie roznica jest pomiedzy drzewem lisciastym a iglastym ale u Ciebie raczej to odpada bo pisales o Meranti. Powodzenia
Różnica kolorów w drewnie meranti to zupełnie naturalna sprawa wynika tylko i wyłącznie z faktu, iż jest to naturalny materiał. Przebarwienia są w każdym drewnie ; sosna, dąb, świerk a w meranti w szczególności taki już jego urok. Raczej mało prawdopodobne jest, ze fabryka za słabo pomalowała jeden element w skrzydle lub ościeżnicy. W większości fabryk malowanie odbywa się kilku warstwowo i w specjalnych do tego przeznaczonych komorach które dozują taką samą ilość farby. Reklamacja niezasadna Pozdr.
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
[quote="kojot45 ] Przez ostatnie 8 lat sprzedałem "trochę" okien drewnianych, ostatnio nawet ok. 90 w jednym zamówieniu i jak do tej pory żadnej różnicy w odcieniu nie zauważyłem.
Pozdrawiam[/quote]
Kojot, a te 90 szt. to było biale? Ok, żartuję sobie.
Drewno ma już taki urok i trzeba to zaakceptować albo nie porywać się na sprzedaż takich produktow. Bo na ogól sprawa przebrawień jest przegrana.
Ja z tego żyję, więc mam na ekspozycji kupione 12 szt okien różnych kształtów i kolorów (+ kilka sztuk drzwi) od jednego producenta. Tylko po to, by pokazywać różnicę.
Natura to nie fabryka a lazur to podkreślenie usłojenia a nie zamazywanie rysunku drewna, co sie zdarza w słabszych firemkach.
A dla Klientów którzy "kombinują" z kolorem i oczekują idealów lub próbują dobrać np. odpowiednią bramę - mam takie okno wielkosci 034 - ramiak pionowy - przykadam próbnik okleiny PCW - piękny ciemny orzech, to samo skrzydło - ramiak poziomy - idealny złoty dąb. Kto ma obawy - może zawsze zrezygnować..
Dlatego lepiej zostawić temat okien drewnianych wyspecjalizowanym firmom...
Aha, odnosnie PCW - spotkalem sie iz uznana firma zrobiła słupek w innym kolorze niż rama... hmmm.. stanęli na "wysokości zadania"i dosłali dobry słupek.. Też się zdarza.[quote][/quote]
Pozdrawiam[/quote]
Kojot, a te 90 szt. to było biale? Ok, żartuję sobie.
Drewno ma już taki urok i trzeba to zaakceptować albo nie porywać się na sprzedaż takich produktow. Bo na ogól sprawa przebrawień jest przegrana.
Ja z tego żyję, więc mam na ekspozycji kupione 12 szt okien różnych kształtów i kolorów (+ kilka sztuk drzwi) od jednego producenta. Tylko po to, by pokazywać różnicę.
Natura to nie fabryka a lazur to podkreślenie usłojenia a nie zamazywanie rysunku drewna, co sie zdarza w słabszych firemkach.
A dla Klientów którzy "kombinują" z kolorem i oczekują idealów lub próbują dobrać np. odpowiednią bramę - mam takie okno wielkosci 034 - ramiak pionowy - przykadam próbnik okleiny PCW - piękny ciemny orzech, to samo skrzydło - ramiak poziomy - idealny złoty dąb. Kto ma obawy - może zawsze zrezygnować..
Dlatego lepiej zostawić temat okien drewnianych wyspecjalizowanym firmom...
Aha, odnosnie PCW - spotkalem sie iz uznana firma zrobiła słupek w innym kolorze niż rama... hmmm.. stanęli na "wysokości zadania"i dosłali dobry słupek.. Też się zdarza.[quote][/quote]