Proszę o pomoc w wyborze okien

JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Proszę o pomoc w wyborze okien

Post autor: JayKay »

Jestem nowy więc proszę taryfę ulgową. Szukamy okien do naszego domku. Na polu boju zostało to co poniżej, co byście, drodzy forumowicze, polecili:

1. Aluplast + Roto za 14860 z Partner-S Danowo,

2. Schuco Cava + Winkhaus Autopilot za 15600 od lokalnego montera okien, nie wiem skąd bierze,

3. Brugmann + Siegenia Titan, Profil Tytan wersja termo (ocieplony i wzmocniony profil i potrójna szyba 4T-16Ar-4-16Ar-4T U=0.6) za 18680 z M&S Szczecin - opłaca się dopłacić 3000 do Schuco???

Chciałym, żeby okna były porządne i ciepłe ale jeśli różnica w cenie ma mi się zwrócić po >10 latach to dziękuję.

Wiele dobrego naczytałem się o oknach Jezierskiego oraz Avanti, ale czy mają przedstawicieli w zach.pom? (mieszkamy w Goleniowie). Jeśli tak to bardzo proszę o namiary.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Jacek K.

oknoAD

Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Fiat , Ford i BMW , czy warto dopłacać do BMW ? (w dodatku M pakiet )
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Ok, dzięki Szerszel, zrozumiałem. Myślisz, ze aż taka różnica?
Pozdrawiam
Jacek K.
zawadzki
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: zawadzki »

Witam,

Przedstawiciel Avante w zachodniopomorskim to, WOMIB Koszalin maja nawet stron www.womib.pl Pozdrawiam i zapraszam.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

JayKay pisze:Ok, dzięki Szerszel, zrozumiałem. Myślisz, ze aż taka różnica?
Dokładnie , okno super termo to najwyższy standard z udokumentowanymi parametrami izolacji termicznej , oczywiście wybór należy do Ciebie Osobiscie jestem zaskoczony że różnica w cenie jest tak mała. A czy pozostałe okna też były podobnie doposażone ? Założę się że tylko z zewnatrz te okna wyglądały podobnie , a te 3 koła to pewnie akurat dopłata za szybę 0,6 . Zawsze przecież możesz wybrać standard.
Kupując luksusowe BMW twoje wydatki dopiero się zaczynają , w oknach zaczna się oszczędnosci , a słodycz niskiej ceny akurat w tej branży mija niekiedy wyjątkowo szybko. Pozdro
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

2k dopłata za szyby i 1k za ocieplony profil. A wersja profilu MS Line tańsza od Tytan o 1,8k.
Dostałem wycenę od Jezierskiego z potrójną szybą i czekam na ofertę z Avante. Zobaczymy jak to będzie wyglądało cenowo i jeszcze poproszę Was o opinie.

Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Jacek K.

JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Porównanie 3 ofert z potrójnymi szybami:

1. M&S Tytan super Termo, profil Brugman 73mm (w kolorze odchudzony do 4 komór), okucia Siegenia Titan Silber, ocieplony i wzmocniony profil, klamki brąz, szyba k=0,6 - 18680 brutto z montażem

2. Jezierski Elite , profil Schuco Cava (chyba) 82mm, okucia Winkhouse Autopilot, klamki złote Secustic, szyba k=0,7 - 18900 brutto z montażem

3. Avante (Idea lub Styl), profil Deceuninck Zendow, okucia Roto NT, klamki złote Secustic, szyba k=0,5 z kryptonem - 27600 z montażem

Co byście wybrali? Oczywiście wersja 3 nie wchodzi w rachubę ze względu na kosmiczną cenę!
Pozdrawiam
Jacek K.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Rzuć monetą !
A poważnie popatrz na szczegóły : wiarygodność producenta , doświadczenie dostawcy , ogólne wrażenie a nawet kształt listwy przyszybowej w oknie pod ew. żaluzje lub roletki wszystko jest ważne. Ja wybrałbym ms .

Tylko napisz co wybrałeś !
turkuc
Małomówny
Małomówny

Post autor: turkuc »

ja bym wybral jezierskiego naprawde dobre okna a doplata nie wielka
PREZES 80
Małomówny
Małomówny

Post autor: PREZES 80 »

Ja polecam MS.
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Jesli juz sie tak licytujemy to i powiem: wybralbym Jezierskiego.

Ale rzecz ważna: najlepsze okna można "zepsuć" montaże, więc trzeba sprawdzić jeszcze wiarygodność i fachowość sprzedawcy.
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Dlatego też zaprosiłem obie firmy na pomiary i zobaczymy, która zrobi bardziej profesjonalne wrażenie. Myślę, że okna są na tyle porównywalne, że ekipa monterska będzie ostatecznym kryterium wyboru.
Pozdrawiam
Jacek K.
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Jak czytam takie teksty to szlak mnie trafia "zaprosiłem obie firmy na
pomiary i zobaczymy' zaprosić to można na grila może jeszcze zajrzysz
w zęby karzesz zatanczyć i zaśpiewać może jeszcze bzyknąc teściową ?
jak masz fantazję to zapłać
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

maggregor pisze:Jak czytam takie teksty to szlak mnie trafia "zaprosiłem obie firmy na
pomiary i zobaczymy' zaprosić to można na grila może jeszcze zajrzysz
w zęby karzesz zatanczyć i zaśpiewać może jeszcze bzyknąc teściową ?
jak masz fantazję to zapłać
Niestety takie czasy, klient ma kasęw d...., jak mu d.... nie poliżesz to kasy nie zobaczysz.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
Majster
Małomówny
Małomówny

Post autor: Majster »

racja!!!!!!!!klientom sie w d.. przewraca!ja od takich cwaniaków trzymam sie z daleka!mniej zarobic ale nie ponizac sie..
pozdro
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Wszystko było by w porządku gdyby pomiary były płatne a przy podpisywaniu umowy kasa została by odbita od kosztu całościowego . Też miałem kilku takich cwaniaków pomierzyłem a oni gdzie indziej zamówili i to jeszcze na podstawie moich pomiarów . Potem jedziesz koło domku i wdzisz ze zostałeś wyruchany jak panienka!!!
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

A mądre panienki każą sobie za przyjemności płacić. I nie dajcie sie ruchać za darmo :D
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Takie teksty to możecie rzucać swoim kolegom a ja do nich nie należę. Obie ekipy wpadły przejadem, przy okazji na jedna 5, druga na 10 minut i po wszystkim, także nie opowiadajcie jak to się wysiliły za darmo. A ja już wiem komu zapłacę 19.000 i mam spokój. Klient też stara się nie zostać wyruch... przez "fachowców" i nie miejcie do niego o to pretensji.
Pozdrawiam
Jacek K.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Widzisz Jacku to jest tak:
5 min pracy =
1.5 min pracy pracownika ktrego widziałeś
2.koszty dojazdu(czas pracownika + koszt amortyzacji samochodu)
3. ZUS za te n czas
4.obsługa prawna firmy
5.Koszty ogólne firmy (telefon do Ciebie że przyjada, koszty papieru z wyceną,koszt zakupu sprzętu do firmy,koszt prowadzenia firmy itp)
Ktoś za to musi zapłacić (Ty albo inny klient) - więc oceniam ze wartość takiego wyjazdu to średnio około 100 zł brutto
Więc nie dziw się ze skoro wybrałeś jedną z firm - ta druga szybko pojechała do następnego klienta który zapłaci zarówno za obsługę Ciebie jak i tego właśnie klienta.
Jeśli prowadzisz własną działalność to powinieneś to zauważać,jeśli tego nie zauważyłeś to to prześledz i szanuj cudzą pracę tak jak chciałbyś by szanowano ICebie.
PS - to forum jest branżowe - natomiast pytania co i za ile kupić to jednak kieruj do sklepów,lub wynajmij fachowca i mu zapłać za jego wiedzę i czas poświęcony Tobie. Bez urazy.
Pozdrawiam
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: sahra »

Panowie !
zastanawiam sie kto tego KLIENTA tak wychowal ? czy to nie aby my wszyscy ? przebijalismy sie w dodatkach gratis jak przekupki na targu a darmowy pomiar i wycena byla argumentem ktory mial przekonac klienta do zakupu okien. Jakos tak to juz jest ze kazdy kij ma dwa konce ! Klient w miedzyczasie doskonale wie ze jak bedzie trzeba FACHOWIEC polize mu d.... by dostac pieniazki i tak juz pozostanie . Kazdy moze wprowadzic praktyki ze pomiar bedzie platny rozliczony przy ewentualnym zleceniu ale kto bedzie taki odwazny i ruszy pierwszy do przodu ?? zastanowcie sie ! zapedzilismy sie do przodu i to czy nam sie to teraz podoba czy nie to tak naprawde klienta wcale nie obchodzi !
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Dziękuję za słowa konstruktywnej krytyki (szczególnie dla komarko1). Nie jestem tu natomiast po to by wysłuchiwać obelg i tekstów o lizaniu d....
Rzeczywiście, może pomiar powinien być płatny i chętnie zapłaciłbym stówę żeby nie wtopić 19tys. To ciężko zarobione pieniądze i chciałbym je ulokować jak najlepiej. Na swoją obronę chcę powiedzieć to, że jedna z firm dosłownie wymusiła na mnie odwiedziny i pomiar więc...
Pozdrawiam
Jacek K.
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Oj nie sciemniaj Jacek K. ! nie wierze ze zaplacilbys za wyceny u 3 czy 4 firm tylko po to by obadac rynek . Wlasciwie to nikt nie moze miec do ciebie pretensji robisz to co kazdy z tu oburzajacych sie , pytasz , sprawdzasz ,porownujesz. A to ze firmy to robia to juz calkiem normalne to takie ryzyko kupieckie i czy sie to komus podoba czy nie to nastepny klient zaplaci to napewno bo niestety nic nie ma za darmo ! ale to juz chyba wszyscy wiemy :)

Pozdrowienia i udanych zakupow :)
JayKay
Czytelnik
Czytelnik

Nie Sahra, wybrałem 2 firmy spośród kilkunastu, a że ich oferta była porównywalna, postanowiłem poprosić o pomoc na tym forum. Odpowiedzi były niejednoznaczne więc pozostała tylka kwestia montażu, dzięki której dokonałem wyboru.
Dzięki Sahra za wsparcie, myślałem, że zostanę pożarty w tym kółku wzajemnej adoracji, które chyba szuka jeleni i chciałoby żeby klienci kupowali u nich w ciemno.
Pozdrawiam
Jacek K.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

hola hola chłopaki = ja jak kupuję za 20 kzł produkt (np samochód używany) to WYNAGRADZAM wysiłki mechanika czy immego fachmana (lepiej wtopiś 100 niż 20k) i sądzę ze jednak jest więcej takich klientów więc chyba jednak odpłane pomiary mają sens
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

A mialem zabrac głos przed weekendem zanim rozpętała sie ta burza. Fakt, mnie też oburza takie podejście Klienta. Słyszałem kilka lat temu o takim CASTINGU. Kilku Panow zostalo zaproszonych "podstępnie" do jednego mieszkania,w jedym czasie... Nic bardziej upokarzającego.
Gdyby to mnie spotkało wyszedłbym z odpowiednio grzecznym komentarzem dla Klienta. Nie jestem dziwką na wybiegu która staje do prezentacji na ulicy.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ale od razu prostuję. Są wyjątki. Może mnie skrytykujecie - czasem sam proponuję Kleintowi taki pomiar. Jeśli widzę że Klient nie jest do końca przekonany ale poważnie bierze mnie pod uwagę, jeśli mam czas, jeśli to nie jest daleko i zamówienie jest "warte zachodu" to sam się deklaruję na niezobowiązujący pomiar. Ale tak bywa najwyżej raz w miesiącu.

Natomiast jesli ktoś dzwoni, bo gdzieś znalazł na mnie namiar i od razu "zaprasza" na pomiar i wycenę to grzecznie, ale stanowczo odmawiam i zapraszam do salonu.
No chyba że zacznę takie prośby kwitować zdaniem "to kosztuje 100zł - odliczane przy zamówieniu".

A swoją drogą ostrzeżenie: znam takiego Pana który kiedyś wymiary dawane Klientom powiększał wg sobie znanego klucza. Jeśli ktoś zamawiał na podstawie jego zapisów to czekała go przykra niespodzianka w postaci np. : za wysokich balkonów.
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Brawo ! takie praktyki tez stosujemy :) czesto mozna wyczuc jak klient podchodzi do sprawy i wlasnie na takich stosujem y "klucz" ktory tylko nam jest znany i wyobrazcie sobie zy byl juz taki cwaniak ktory przyszedl nakrzyczec bo dalismy mu "nietakie" wymiary i okna nie pasuja ! co za ludziska .... pozdrawiam
PREZES 80
Małomówny
Małomówny

Post autor: PREZES 80 »

JayKay pisze:Takie Obie ekipy wpadły przejadem, przy okazji na jedna 5, druga na 10 minut i po wszystkim.
Trochę krótko jak na zamówienie za 19.000 zł. Drogie to okienko.

Pomijając to, myślę że klient ma do tego prawo. Ja pomiar robię dopiero wtedy, gdy klient zna już szacunkową cenę podaną na podstawie podanych przez niego wymiarów lub projektu. Jeśli jestem już na pomiarze to mogę doradzić i pomóc klientowi rozwiązać jakiś problem, a on widząc moją dobrą wolę i fachową wiedzę ufa mi i to jest klucz do sprzedaży a nie niska cena. Szanujmy klienta, bo udane negocjacje i sprzedaż to te, po których obie strony są zadowolone.

PS. Metoda się sprawdza, bo z klientów u których byłem na pomiarze może dwóch "odpada" w ciągu roku, a pomiarów robię średnio 2-3 dziennie.
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
dusiec
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dusiec »

Jeśli chodzi o castingi (o których pisał Finlandia), to mój pomiarowiec był kiedyś na podobnym. Na tę samą godzinę klient zaprosił 4 firmy. Trzech panów po zorientowaniu się w sytuacji wyszło z mieszkania, a mój człowiek, który jest bardzo powściągliwy, został i po dokonanych pomiarach spisał z klientem umowę i pobrał zaliczkę. I to był błąd. Okna wyprodukowaliśmy, zamontowaliśmy, ale pieniędzy klient nie chciał zapłacić. Wymyślał i wytykał nam co i raz to nowe błędy, a moje koszty i ciśnienie rosło. W końcu pieniądze odzyskałem, ale kosztowało mnie to sporo nerwów. Gdyby pracownik w porę zorietował się z kim ma do czynienia nie byłoby problemów, a panu klientowi casting by nie wyszedł.
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Re: Proszę o pomoc w wyborze okien

Post autor: Spahis »

JayKay pisze:Jestem nowy więc proszę taryfę ulgową. Szukamy okien do naszego domku. Na polu boju zostało to co poniżej, co byście, drodzy forumowicze, polecili:

1. Aluplast + Roto za 14860 z Partner-S Danowo,

2. Schuco Cava + Winkhaus Autopilot za 15600 od lokalnego montera okien, nie wiem skąd bierze,

3. Brugmann + Siegenia Titan, Profil Tytan wersja termo (ocieplony i wzmocniony profil i potrójna szyba 4T-16Ar-4-16Ar-4T U=0.6) za 18680 z M&S Szczecin - opłaca się dopłacić 3000 do Schuco???

Chciałym, żeby okna były porządne i ciepłe ale jeśli różnica w cenie ma mi się zwrócić po >10 latach to dziękuję.

Wiele dobrego naczytałem się o oknach Jezierskiego oraz Avanti, ale czy mają przedstawicieli w zach.pom? (mieszkamy w Goleniowie). Jeśli tak to bardzo proszę o namiary.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
...śpiesz się z zakupami bo po świętach podwyżki cen okien i to spore :!:
ODPOWIEDZ