Montaż w ścianie z klinkieru (ktora będzie później)

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Montaż w ścianie z klinkieru (ktora będzie później)

Post autor: finlandia »

No tak, trochę zagmatwałem tytuł ale proszę o Wasze rady dotyczące przypadku:

Klient ma ścianę z Porothermu 25cm. Pojawi się ocieplenie watą 10cm i zewnętrzna ściana z klinkieru.
Planowane okna to drewno z trzyszybowym zestawem U 0,5 (a rozważane jest jeszcze +P4)
Klient chciałby zamontwać te okna przed zewnętrznymi warstwami, czyli okna będą osadzone (zawieszone) poza murem.
Czy macie sprawdzone metody na takie montaże? Nawet jeśli uda mi się je osadzić na kątownikach i kotwach to jak je uszczelnić? Mogę zrobić wokół okna "szalunek" z desek i położyć piankę -2-4 cm , ale do tej pianki musi szczelnie dojść wata. A kiedy będzie finalnie wiało to i tak reklamacja wróci do mnie.
Czekam na Wasze doświadczenia.

oknoAD

Jendrek64
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jendrek64 »

Witam .Taką technologię budowy domu widać w Polsce coraz częściej,niestety stolarkę w dalszym ciągu montuje się zlicowaną od zewnątrz na scianie nośnej wewnętrznej,powinna być na lini ocieplenia.Widziałem na zachodzie ,że w takim przypadku wokół otworu okiennego przyklejano styrodur o grubości takiej jak szer.profila okiennego na to siatka-klej i w taki otwór montowano okna na kotwy montażowe. Nawiasem mówiąc widziałem już mnóstwo instrukcji i poradników montażu stolarki i wszędzie było tylko w którym miejscu w danej scianie powinno być zamontowane okno ale w jaki sposób jeszcze niestety nie znalazłem .
Jendrek
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Panowie fachowcy!? Powyjeżdzaliście na montaże?
No tak, Panowie spekulują kto gdzie i z kim, a jak trzeba solidnej rady to cisza...
Liczyłem że ktoś się podzieli wiedzą. O ile ją ma.
OK, żartuję trochę, ale temat jest jak najbardziej poważny. Może ktoś chociaż wymieni doświadczenia przez priv... ?
andrzej31
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: andrzej31 »

Witam też zauważyłem że większość odpowiedzi na zapytania o techniki montażu jest przemilczane. Może nikt nie chce dzielić się doświadczeniem z założenia nich i inni uczą się na swoich błędach lub zwyczajne większość piszących jest tylko handlowcami a o montażu wiedzą niewiele.

Odnośnie pytania o montaż oprócz styropianu i piany co jest trafną podpowiedzią powinno się uszczelnić połączenie okna i ściany wewnętrznej folią paroszczelną lub butylową co zapewni całkowitą szczelność. Zewnątrz pomiędzy oknem a klinkierem powinna być taśma rozprężna. Dziwne że klient chce wstawić okna przed postawieniem ściany z klinkieru przecież murarze mogą zniszczyć przy murowaniu okna i to może być podstawą do odrzucenia ewentualnych reklamacji na montaż.

Pozdrawiam
Andrzej
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No własnie..okna przed sciana. Uparł sie jego murarz, ale jak pomierzylem jego "otwory" to sie nie dziwie.. pod O34 były szerokosci 150, 152, 154.. taka mala rozbieżnośc. Wysokości: 144, 145.
Nie dziwię się że facet wolalby miec okna by je ładnie sobie "obmurowac", bo liczyć że wymuruje idealnie nie ma co.

Propozycja mojego zaufanego fachowca jest taka by powstala 2i3 warsta sciany z idealnym otworem pod okno (pomniejeszonym po 2cm z kazdej strony). Wowczas montaz na klockach drewnianych do klinkieru i tasma rozprezna z zewnatrz.

Widzialem opcje wywieszenia okien na wielkich kotwach na zewnatrz (m.in w ostatnim Muratorze). Widzialem tez opcje ich wczesniejszego opianowania, ale kto zagwarantuje ze ocieplenie położą idealnie do okna/ pianki i nie będzie wiało..
Poki co podziekowalem Klientowi i zrezygnowalem ze zlecenia na ponad 30tys.
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

Okna należy w takim wypadku obsadzić na tzw markach na których stoi okno, ponadto do muru przymocowane jest kotwami biegnącymi po obwodzie. Takiego okna nie uszczelnia się piana stosuje sie jedynie kołnież EPDM (polecam bosig broń Boże illbruck). należy układać go z odpowiednim luzem by można było dosunąć do okna warstwe izolacji. Przy kładzeniu klinkiery taśma rozprężna od wewnątrz folia paroizolacyjna.

Wiecej info chętnie na priv

ps jeżeli to inwestycja ...ZACZYNA SIE MEKSYK BO KTO MA APROBATE NA ...MARKE???

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Inwestycja? Na szczeście nie. Nieduży prywatny domek.
murti
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: murti »

RRQ pisze:Okna należy w takim wypadku obsadzić na tzw markach na których stoi okno, ponadto do muru przymocowane jest kotwami biegnącymi po obwodzie. Takiego okna nie uszczelnia się piana stosuje sie jedynie kołnież EPDM (polecam bosig broń Boże illbruck). należy układać go z odpowiednim luzem by można było dosunąć do okna warstwe izolacji. Przy kładzeniu klinkiery taśma rozprężna od wewnątrz folia paroizolacyjna.
RPQ szkoda że nie na forum - wobec tego też proszę o rozwinięcie na priv !! Pzdr!
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

generalnie chodzi o to że:

1. marka na której stoi okno powinna mieć atest, jeœli takiej nie znajdziemy (a nieznajdziemy) projektant musi narysować detal (a nie bardzo bedzie mu sie chciało) czyli właœnie takš markę.

2. kiedy mamy już marke montujemy jš do muru stawiamy okno, po obwodzie kotwy.

3. kleimy taœmy EPDM (czasem nazywany klołnieżem) na specjalnš taœmę butylowš. Na mur nanosimy impregnat by to wszystko sie razem trzymało

4. kiedy z zewnštrz przychodzi wełna dosuwamy jš do kołnieża i jedziemy z elewacjš czyli klinkierem. nachodzimy nim na rame okienš tworzšc wengarek, pomiedzy okno a cegłe wkładamy taœme rozprężnš (szerokoœć powinna być dobrana tak by "spuchła" tyko 1/3)

5. w srodu powinna być jeszcze folia paroszczelana ale chyba nikt w polsce jej w takim wypadku nie zakłada

6. no i na glif w œrodu kładziemy karton gips i już

PO robocie :-D

pozdrawiam (ps koszt powinien wynoœci 80 zł netto 1mb/o)
murti
Czytelnik
Czytelnik

RRQ wynika z tego, że montujesz na stalowe kotwy. Już widzę dyskusje o mostkach termicznych, ale pomijamy temat...
Te kołnierze - skoro dolegają do wełny to rozumiem, że są paroprzepuszczalne ? Czy bosig robi to taniej niż illbruck ? No i w jaki sposób montujesz taśmę rozprężną przy murze wznoszonym w tempie 0,3m/h ? :?
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

RRQ pisze:Okna należy w takim wypadku obsadzić na tzw markach na których stoi okno, ponadto do muru przymocowane jest kotwami biegnącymi po obwodzie. Takiego okna nie uszczelnia się piana stosuje sie jedynie kołnież EPDM (polecam bosig broń Boże illbruck). należy układać go z odpowiednim luzem by można było dosunąć do okna warstwe izolacji. Przy kładzeniu klinkiery taśma rozprężna od wewnątrz folia paroizolacyjna.

ps jeżeli to inwestycja ...ZACZYNA SIE MEKSYK BO KTO MA APROBATE NA ...MARKE???
Nie wiem co to jest marka, ale poradziłem sobie (nie ja a dobrzy montażyści.
Udało sie namówić klienta na położenie ocieplenia. Nie wełna jak zakładano a twardy styropian.
Okna zamontowaliśmy na kotwach jak w zwykłej scianie trójwarstwowej, od dołu poszły kątowniki przykręcone do sciany zasadniczej. Na nich oparte i wypoziomowane okno, uszczelnione pianą. Jak juz wyrośnie klinkier to dołożymy taśmę rozprężną.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

Miałem kiedyś podobny problem. Zamiast kotw uzylismy normalnych kątowników do przykręcania pólek do sciany. klient później miał to sobie jeszcze uszczelniać i ocieplać po wymurowaniu sciany z klinkieru. Jak mu to wyszło nie powiem bo nie widziałem tej roboty po ukonczeniu. W każdym razie nie dzwoni a to znaczy ze nie jest żle :wink:
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
murti
Czytelnik
Czytelnik

Re: Montaż w ścianie z klinkieru (ktora będzie później)

Odświeżam temat.
Założenia:
-montaż okien w ścianie 3-W,
-w izolacji,
-wysuw okna ok.8cm (w osi okna),
- ciężar okien 80-150 kg.

Jakie stosowaliście kotwy boczne i górne do tak wysuniętych okien ?
(Uwaga: SFS-JBD ze śrubami odpada - okna to drewniane fixy z szybą)
Jaka cena kotew, producent itp ?
Pozdrawiam.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Aaa.. Murti, to w kontekście tego tematu pytałeś?
hmm..
Mija 3 lata i póki co problemu żadnego nie było.
W całej inwestycji był jeszcze duży HS - także wysunięty. Działa bezproblemowo.
murti
Czytelnik
Czytelnik

Tak do tego piłem.
Też zdarzały mi się montaże "kombinowane". Najczęściej doklejane bloczki BK + podlewana ława itp
Czas jednak na systemowe rozwiązania, a że nie każdy system jest idealny, w pewnych momentach znów trzeba kombinować :wink: Stwierdziłem że zamówię "zwykłe" przedłużane kotwy, ale jak się popytałem, to producentów brak...
ODPOWIEDZ