PODWYZKI szyb - znowu
PODWYZKI szyb - znowu
Właśnie dzisiaj sprzedawca z Effectora powiadomił mnie o kolejnych podwyżkach szkła zaraz po świętach. Zaczyna się - nic nie idzie w górę tylko znowu te szyby. Myślę o podwyżce okien. Podobno chce mi wkleić 78 zeta za 1,0 i gada, że tak co miesiąc będą podwyższać jak w ubiegłym roku.
Potrzebuję konsultacji z innym producentem - kogo polecacie ?
Płacę tera 73 zeta za 1,0.
Czuję się jak pod koniec lat 80 tych - podwyżka goni podwyżkę.
Potrzebuję konsultacji z innym producentem - kogo polecacie ?
Płacę tera 73 zeta za 1,0.
Czuję się jak pod koniec lat 80 tych - podwyżka goni podwyżkę.
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Nie rozumiem czm się martwicie. Też jestem producentem stolarki i nie uważam , że takie podwyżki będą miały w tym roku decydujące znaczenie. Jeżeli chcecie podwyżkę szkła unieść sami i nie przełożyć jej na klienta , to macie problem. Ja o planowanych podwyżkach szkła na ten rok ( do ok. 100 zł za metr ) prywatnie informuję od jesieni tamtego roku . Widocznie moje informacje klienci słyszą też od innych , bo na zimę nie obniżyłem cen , a na dzień dzisiejszy wracają klienci którzy w zimie stwierdzili , że poszukają tańszego dostawcy ( wystarczy klientom z branży pokazać ile kosztował pustak w tamtym roku , a ile w tym - a każdy dealer kończy rozmowę o cenach ). Większym problemem jest według mnie sprawa zarobków pracowników . Ja na dzień dzisiejszy podwyższyłem płace netto o ok. 30 % i wydaje mi się , że to nie koniec w tym roku. Jeżeli ktoś uważa , że można te wszystkie koszty umieścić w dotychczasowej marży , to życzę powodzenia , ale za rok nie spotkamy się już na tym forum ( ja mam zamiar pozostać w branży)
Kolega KLIMECKI - przedstawił idee prowadzenia biznesu. Uważam, że jak ktoś tego nie potrafi zrozumieć i przełożyć na swoje podwórko to niech zrezygnuje z tego co robi bo się będzie męczył i krzywdę czynił swojemu otoczeniu.
Jest takie ssanie na okna w marcu to pomyślcie co będzie po Świętach Wielkanocnych.
CENY W GóRę - aż do zwycięstwa i niepohamowanej chęci zysku.
Czee...
Jest takie ssanie na okna w marcu to pomyślcie co będzie po Świętach Wielkanocnych.
CENY W GóRę - aż do zwycięstwa i niepohamowanej chęci zysku.
Czee...
jawaryn 
-
Jose Torres
- Czytelnik

dokładnie ...
... zgadzam się z kolegą Klimeckim, jeśli ktoś prowadzi działalność i tylko płacze, że dostawcy podnoszą, a on siedzie z założonymi rękami, to niech lepiej weźmie się za coś innego. Tu nie ma miejsca na sentymenty, bo "śmierć" przyjdzie szybko. Coś o tym wiem. Może post Klimeckiego przemówi niektórym do rozumu. Ja znam kilka osób, którym przydałaby się ta krótka lektura, ale wiem, ze uważają się za wybitnych biznesmenów i nawet nie zajrzą tu na forum. No cóż ...
pozdrawiam !
p.s. to mój pierwszy post, ale w branży jestem prawie 6 lat, a forum przeglądam regularnie co najmniej od dwóch ...
pozdrawiam !
p.s. to mój pierwszy post, ale w branży jestem prawie 6 lat, a forum przeglądam regularnie co najmniej od dwóch ...
okucia juz miały pierwszą podwyzkę w tym roku, nastepna bedzie na wakacje...Spahis pisze:Właśnie dostałem fax o podwyżkach na profil i stal. Czy ktoś coś wie o podwyżkach okuć ?
O tyle jest to problem dla mnie bo muszę okienka podwyższyć i nie wiem do końca o ile![]()
Pa
natomiast niektórzy z forumowiczów ujrzą w tym roku 3-cyfrową cenę za szybę 1,0 ...
i to jest słuszna droga do normalnych cen okien...
pozdrawiam
-
Scotch&Soda
- Małomówny

i tak i tak
podwyżki były, są i będą.