Jakiej piany warto używać???????????????

andrzej31
Czytelnik
Czytelnik

Jakiej piany warto używać???????????????

Post autor: andrzej31 »

Od zawsze montuję na piany z soudala ale słyszałem, że są lepsze. Proszę o rady które są wydajne i w miarę szybko zastygają nadając się do obróbki, a przy tym nie są bardzo drogie. Interesuje mnie również stosunek wydajności do ceny.

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

przetestowałem i przerobiłem kilka rodzajów pian i wnioski są następujące:
1. Bardzo ważne lecz nie dostrzegane - pistolet do piany producenta X najlepiej pracuje z pianą X,Y lecz gówno z pianą Z
2.Gęstość piany - jeśli butla z pianka waży 600g i wydajność jest np 40dm3 to jest to inna piana niż z takiej samej gramatury piana o objętości 60dm3 i w cuda super wdajnych pian nie ma co wierzyć bo przy zbyt niskiej gramaturze po prostu pianka jest zbyt rozdmuchana
3 ważniejszym parametremjest jednorodność piany (niewielu monterów pzred użyciem piany wstrząsa butlą z tąd struktura pianki - drobne pory i bańki mydlane)
Pianki zimowe zastygaja szybciej ale jak ma być bardzo szybko to tylko dwuskładnikowe (ale cena jest okrutna)
Wnioski - jak sam nie sprawdzisz-nikt ci nie doradzi i nie przekona - kup karton chwalonej i spróbuj. Choć ja osobiście pzrekonałem się do jednej i na niej montuję nie patrząc czy zaoszczędzę 1 zł/2 szt okna bo przecież różnica na butli to max 1-2 zł (chyba że kupisz jednorazowo w hurcie 12 palet to rózica większa)
Soudal to dobra, poprawna piana (ja montuję na FLEX)
montazysta
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: montazysta »

wydajnosc przedyskutuj z pracownikami
montazysta
Czytelnik
Czytelnik

komarko fleksem mozesz rure albo sciane przeciac a nie pianowac polecam soudala.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

oj montazysta - jeszczce musisz chyba z 4 palety piany wyrobić zanim nauczysz sie czytać i odróżniać fleks(szlifierka kątowa) od FLEX
A wydajność bardzo zależy również od tego kto płaci za pianę ;)
oraz od tego czy ktoś kładzie prawidłowo pianę czy tak jak większość nadmiar , a potem usuwa ok 30% naddatku bo musi zrobić szczelinę na zaprawę
montazysta
Czytelnik
Czytelnik

oczywiscie ze wiedzialem ze chodzi o piane nie zrozumiales o co mi chodzi a co do wydajnosci to ty nie jestes w stanie wyliczyc ile jej sie zuzywa a montazysci to wykorzystuja do niecnych celow.

Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

Dla mnie TYTAN sprawuje sie najlepiej prosze przetestować,

odradzam natomiast Ilbrucka, droga, mało wydajna, nieprzewidywalna, pracuje właściwie w małym przedziale temperatur.
andrzej31
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: andrzej31 »

RRQ masz rację z tym illbruckiem do bani, chociaż niektórzy chwalą. Przetestowałem chyba wszystkie piany jakie są u nas na rynku i w konću znalazłem :lol: . piana expert 65l świetna wydajność i co najważniejsze szybko można obrabiać jedyna piana która konkuruje jakością z soudal maxii jest sporo tańsza. znalazłem też taniego dostawcę http://www.montazokien.pl/materialy,Pia ... acze,2.php

policzyłem, że w sezonie oszczędzę ok 500 zł/m-c
Scotch&Soda
Małomówny
Małomówny

Post autor: Scotch&Soda »

Chłopaki,a jakich gum warto urzywać ,bo nie jestem w temacie :P
Alleluja i do przodu
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Scotch&Soda pisze:Chłopaki,a jakich gum warto urzywać ,bo nie jestem w temacie :P

Nie używaj tylko czarnych , bo czarne wyszczupla !
Majster
Małomówny
Małomówny

Post autor: Majster »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: no kon by sie usmiał!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a kto teraz GUM uzywa??????hehe
Scotch&Soda
Małomówny
Małomówny

Post autor: Scotch&Soda »

Szerszel dzięki za radę,ale niezupełnie o to mi chodziło :!: Chciałbym wiedzieć czy używać gum droższych i sprawdzonych,czy tanich i pękających na robocie :wink: A ty Majster uważaj żebyś czegoś nie zmajstrował :lol: :!:
Pozdro :!:
Alleluja i do przodu
okna174
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: okna174 »

Wal bez gumy
Jest cacy. To się chyba nazywa stosunek przerywany , tylko na co .....

Nieważne

Robiłem testy piany u siebie .

Takie same warunki , ten sam typ piany , materiał porównawczy ten sam....
...
...
Cóż
Przetestowałem 3 pianki ( najważniejszych producentów )..... , dwóch nie ma szans

Różnica kolosalna.
Na metrowym kartonie wypuszczane paski pianki.....
Tej której używam 29 pasków
konkurencji od 19 do 20,5

Zero komentarza.

Obsługa super
Bezsensowne (wóda, wóda , potem przerwa i znowu wóda ) spotkania dla obiorców rewelacyjne. Szerokiej drogi. Miłych wrażeń za kierownicą ( Ci co byli wiedzą , o czym mówię , choć to tak dawno było ) A dla zainteresowanych i zdziwionych - wóda oczywiście była , tylko niekoniecznie każdy od razu chciał się napie...... . Były ciekawsze tematy. Dziwne ???
A jednak można .
Pozdro dla chłopaków z ....
Nie samą wódką człowiek żyje , ale co robił by w weekend , po tygodniu zmagania się z klientami.

Kto nie sprzedaje ten ginie - świetnyh tekst - do zobaczenia
ODPOWIEDZ