W co to włożyć?
W co to włożyć?
Kto podpowie mi w jakim profilu można umieścić pakiet szybowy o takich parametrach:
Budowa pakietu: Thermofloat 10/12/10 Float/12/10 Thermofloat. grubość 52 mm
Wymiary pakietu: szer. 5000 mm, wys. 2700 mm.
Waga pakietu: 1012 kg.
Współczynnik przenikania ciepła pakietu: U= 0,7
Uwagi: profil powinien zapewniać współczynnik zbliżony do pakietu szybowego
Z poważaniem
Budowa pakietu: Thermofloat 10/12/10 Float/12/10 Thermofloat. grubość 52 mm
Wymiary pakietu: szer. 5000 mm, wys. 2700 mm.
Waga pakietu: 1012 kg.
Współczynnik przenikania ciepła pakietu: U= 0,7
Uwagi: profil powinien zapewniać współczynnik zbliżony do pakietu szybowego
Z poważaniem
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Oglądałem w jakiejś TV program relacjonujący prace remontowe przeprowadzane w pewnym domu w górach ( chyba gdzieś we Francji)DAREK 13 pisze:Załóżmy że już masz taki profil jazkiego potrzebujesz.
W jaki sposób chcesz taką szybką w profil włożyć, z tego co wiem Pudzinowski nie jest szklarzem, znam kogoś o podobnych gabarytach do naszego stronmana, ale tyż chyba nie da rady.
Czy ta szybka to jakiś żart.
Jednym z kluczowych elementów tej modernizacji było wstawienie w jedną ze ścian szyby o podobnych do mojej szyby gabarytach.
Zaplanowali sobie, że wstawią tą szybę przy pomocy dźwigu, jednak ze względu na to, iż coś źle sprawdzili dźwig nie mógł podjechać do tarasu i był bezużyteczny. Wówczas 14 ludzi przy pomocy pasów przeniosło tą szybę przez cały dom i wstawiło w miejscu gdzie miała być założona i wcale nie byli postury Pudziana, więc można to zrobić.
Ze względu na to, że był to dom drewniany, szyba została zamocowana przy pomocy drewnianych listew (bez tradycyjnych ram okiennych), a otwór w ścianie był przygotowany wymiarami tak, że szyba wchodziła w niego z dosłownie kilkumilimetrowym luzem, uszczelniona silikonem i jak już wspomniałem oblistwowana.
Więc jak widzicie nie wymyśliłem sobie tego z powietrza tylko już coś takiego zostało gdzieś we Francji zrobione.
Po obejrzeniu tego programu zadałem sobie pytanie i było ono też tu na forum, czy w Polsce też jest ktoś w stanie taką szybę zrobić, znalazło się kilka chętnych firm i teraz przyszedł czas na ramę do tej szybki.
Rama jak mi się wydaje będzie nizbędna, gdyż nie planuje domu drewnianego ale budowany techniką tradycyjną. Jeżeli nie znajdę jakiegoś rozwiązania systemowego to trzeba będzie wykorzystać jakiegoś stolarza z którym na pewno coś wymyślimy.
Z poważaniem
Wielkim wyzwaniem jest na pweno sam transport takiej witryny do miejsca docelowego czyli miejsca montażu. Następnym etapem jest przygotowanie terenu i oczywiście sam montaż. Nie napiszę, że jest to awykonalne, ponieważ tego rodzaju konstrukcje (co prawda nie takich gabarytów) są częstym zapytaniem ofertowym klientów (okna nie na rynek Polski), i które to zapytania dochodzą do skutku. Zmieżam do tego, iż wiele zależy od samej ekipy mintażowej. Znam przypadki gdzie ekipy montażowe montując witryny wyposażone w zespolenie 44.4/16/6 o gabarytach zewnętrznych okna 3000 x 2200 miała poważne problemy do tego stopnia, że tylko cud ich uchronił od nieszczęśliwego wypadku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Uważam, że trzeba wszystkie szyby zahartować - można szklić bez ramy ale trzeba odpowiednio przygotować ościeże czyli otwór okienny. Pomiędzy krawędzią szyby a murem należy użyć NEOPRENU.
Można oczywiście szklić w ramie - drewno lub stal. Aluminium, hmm - z pewnością istnieje taki profil, który wytrzyma - dzwoń do SCHUCCO oni chyba mają najlepsze systemy.
Kwestia szklenia na budowie/obiekcie. Jest to wykonalne przy pomocy odpowiedniego sprzętu a taki posiadają firmy szklarski - dźwig typu HDS z podłączonym nośnikiem szyby czyli rama z ssawkami i kompresorem - 450 PLNów za 1 godzinę pracy.
Widziałem kilka takich przeszkleń miedzy innymi w rezydencji na pograniczu Indii i Pakistanu. Ten typ zwany "panoramą" ustawiony w odpowiednim miejscu krajobrazowym niesie ze sobą niezapomniane wrażenia estetyczne.
Twój Klient ma pieniądze ale też ma dobrego architekta - jeśli to wykonasz to będziesz pierwszy w Polsce. Nikt tego jeszcze nie robił.
Narra
Można oczywiście szklić w ramie - drewno lub stal. Aluminium, hmm - z pewnością istnieje taki profil, który wytrzyma - dzwoń do SCHUCCO oni chyba mają najlepsze systemy.
Kwestia szklenia na budowie/obiekcie. Jest to wykonalne przy pomocy odpowiedniego sprzętu a taki posiadają firmy szklarski - dźwig typu HDS z podłączonym nośnikiem szyby czyli rama z ssawkami i kompresorem - 450 PLNów za 1 godzinę pracy.
Widziałem kilka takich przeszkleń miedzy innymi w rezydencji na pograniczu Indii i Pakistanu. Ten typ zwany "panoramą" ustawiony w odpowiednim miejscu krajobrazowym niesie ze sobą niezapomniane wrażenia estetyczne.
Twój Klient ma pieniądze ale też ma dobrego architekta - jeśli to wykonasz to będziesz pierwszy w Polsce. Nikt tego jeszcze nie robił.
Narra
jawaryn 
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Co do lexanu to tak mi się wydaję, że będzie się różnił od szyb izolacyjnością termiczną, zgadza się?Tomsi pisze:To była głupota i szczęście graniczące z cudem. Mam pytanie;kojot45 pisze:
Wówczas 14 ludzi przy pomocy pasów przeniosło tą szybę przez cały dom i wstawiło w miejscu gdzie miała być założona i wcale nie byli postury Pudziana, więc można to zrobić.
Czy ten dom miał tylko 4 ściany?- bo sobie chłopcy wzięli szybkę i przez cały dom przeszli. Każdy z nich dzierżył ok 70 kg "żagla"- i to pewnie w jednej ręce a drugą podpierali żeby żeby się na nich nie obaliła. Chyba byli po niezłych prochach. Coś sobie źle spawdzili i musieli dymać i to było chyba we Francji. Niech ręka boska broni brać przykład. Czyż nie lepiej zastosować lexan?
ech.