Zaliczki

Crimson
Czytelnik
Czytelnik

Zaliczki

Post autor: Crimson »

Witam! Mam pytanie do sprzedających okna, jak radzicie sobie z zaliczkami?Czy rejestrujecie je na kasie fiskalnej?Czy wystawiacie faktury na zaliczki?Czy po prostu stosujecie KP i jedną całościową fakturę?Przyznam się ,że po zmianach przepisów ,ja nadal wystawiam tylko jedną fakturę rejestrując ją na kasie.Miałem kontrolę skarbową i ściemniłem im ,że nie pobieram przedpłat.Chcieli zobaczyć umowy,to pokazałem im tylko szkice z podpisami klientów.Łyknęli ,że to cała umowa i sprawa się upiekła.Z tego co się orientuję ,większość olewa księgowanie zaliczki.Będe wdzięczny za wszystkie opinię na ten temat

oknoAD

Kemor
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Kemor »

No to stary miałeś szczęście! :shock:
Dobrze że goście ze skarbówki nie ściamniali, że Ci uwierzyli!

Wszytskie zaliczki muszą być fiskalizowane.
Jest co prawda "wytrych" - ale zależnie od regionu różnie jest traktowany.
Dobrze byłoby się zorientować. Jeżeli jesteś zainteresowany - wyślij informacje na priv.

Pozdrawiam
Romek Sadowski
sadam1
Małomówny
Małomówny

Post autor: sadam1 »

Możesz spróbować numerku z kaucją zwrotną?Kaucja to nie zaliczka i jest ona zwracana kontrachentowi na co oczywiście powinno być potwierdzenie.Fakturę można wystawić na całość i taką też kwotę odebrać od klienta.Wiem że urzędy skarbowe mają problemy z iterpretacją tego przepisu. http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/879 ... e-zaliczka :roll:
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Zaliczki

Post autor: DAREK 13 »

Crimson pisze:Witam! Mam pytanie do sprzedających okna, jak radzicie sobie z zaliczkami?Czy rejestrujecie je na kasie fiskalnej?Czy wystawiacie faktury na zaliczki?Czy po prostu stosujecie KP i jedną całościową fakturę?Przyznam się ,że po zmianach przepisów ,ja nadal wystawiam tylko jedną fakturę rejestrując ją na kasie.Miałem kontrolę skarbową i ściemniłem im ,że nie pobieram przedpłat.Chcieli zobaczyć umowy,to pokazałem im tylko szkice z podpisami klientów.Łyknęli ,że to cała umowa i sprawa się upiekła.Z tego co się orientuję ,większość olewa księgowanie zaliczki.Będe wdzięczny za wszystkie opinię na ten temat

A co to qu..... prokurator cię odwiedził czy kontrola z US.
Należało odmówić samowolnej decyzji urzędników rządających wglądu do umów cywilno prawnych zawieranych między dwoma niezależnymi podmiotami. Normalnie W głowach urzedników Stalin wiecznie żywy.
Crimson
Czytelnik
Czytelnik

Zastanawiałem się nawet czy nie odmówić wglądu do umów ,ale uznałem to za stąpanie po zbyt cienkim lodzie.
Jeżeli chodzi o kaucje zwrotną, to wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem.Z jej definicji wynika ,że może stanowić zabezpieczenie wykonania usługi ,a my nie sprzedajemy przecież pustaków ,które po wycofaniu się klienta można łatwo sprzedać.Producent wykonuje okna w/g schematu i opisu klienta ,i często jest to towar niezbywalny po zerwaniu umowy.Jest to argument za tym ,że zaliczka jest mniej odpowiednim terminem.
Myślę,że wystarczą odpowiednie zapisy w umowie żeby U.S nie mógł się przyczepić

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kaucja- ... 54367.html
Crimson
Czytelnik
Czytelnik

Wracając jeszcze do tematu ,to gdyby stosować zaliczki i je fiskalizować ,rodzi się spory problem (przynajmniej u mnie )przy sporządzaniu umowy w domu klienta.Prowadzę sieć biur handlowych w 9 miastach.Bardzo często w moim imieniu przy okazji pomiarów umowy spisują brygady montażowe(oddzielne firmy ) lub przedstawiciele handlowi.Wiem ,że istnieją przenośne kasy ,tylko ile ja bym ich musiał kupić i czy zgodne z prawem jest użyczanie ich odrębnym firmom?
Zamierzałem ten problem rozwiązać stosując przelewy zaliczek .Osoba sporządzająca umowę pobiera gotówkę i wystawia zobowiązanie o wpłacie w imieniu klienta zaliczki na konto firmowe.W tym wypadku kwota zostaje wprowadzana do kasy na podstawie wyciągów bankowych.Trochę to karkołomne ,a poza tym moja księgowa twierdzi,że jeżeli wystawiamy fakturę końcową to musi być wystawiana też zaliczkowa a następnie korekta.
Wychodzi więc na to,że trzeba wprowadzać kaucje i przygotować mocne argumenty interpretacyjne w razie kontroli :)

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Nawet jesli gdzies w odległym terenie pobieram zaliczkę an KP to po chwili ją rejestruję i wystawiam fakturę zaliczkową.
Nie widzę w tym problemów, a jedynie same zalety, szczególnie przy umowach zawieranych na realizację za 2-3 miesiące. Vat 7% i zwykle rodzi zwrot nadpłaconego podatku, więc nim otrzymam okna od Producenta to mam przelew ze skarbowki.
A to że jest troszke więcej papierków... politycy kochają biurokrację, bo mają później co naprawiać.
Chociaz przy lotnych handlowcach i kilku biurach może to być trudne, no ale.. macie przecież zwielokrotnione zyski... ?
Crimson
Czytelnik
Czytelnik

Problem w tym ,że za póżniejsze rejestrowanie zaliczek grozi protokół karny.Zgodnie z przepisami musisz mieć przenośną kasę fiskalną.
Crimson
Czytelnik
Czytelnik

Problem w tym ,że za póżniejsze rejestrowanie zaliczek grozi protokół karny.Zgodnie z przepisami musisz mieć przenośną kasę fiskalną.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Przenośną? Dajcie mi tu urzędnika który mnie za to zechce ukarać, a w przypływie adrenaliny rozbiję mu coś typu kasa fiskalna na głowie!

No ale kształciłem się na rasowego urzędasa i wiem co znaczą przepisy.. niestety. Życzę wytrwałości każdemu uwikłanemu w tą machinę.
ODPOWIEDZ