VEKA podnosi ceny profilu, nie ładnie, nie ładnie...
VEKA podnosi ceny profilu, nie ładnie, nie ładnie...
Veka nie pozostaje w ogonie jeżeli chodzi o podwyżki, trafia mnie szl... gdy myślę o kosztach produkcji. Jeszcze rok i przegonimy zachód.
Niestety, taki to rok - bardzo poważne podwyżki będą w sierpniu - profile, szyby i okucia. Wszystko do góry i to o ok. 10 % !!!
Kolejnym posunięciem będzie skracanie terminów płatności dla odbiorców i to drastycznie.
W tym roku karty rozdają dostawcy półproduktów do stolarki otworowej.
Pozdrawiam
Kolejnym posunięciem będzie skracanie terminów płatności dla odbiorców i to drastycznie.
W tym roku karty rozdają dostawcy półproduktów do stolarki otworowej.
Pozdrawiam
jawaryn 
-
Okiennik01
- Czytelnik

Robi się drożej a to jeszcze nie koniec.
Z tego co wiem sierpniowa podwyzka to nie bedzie koniec wzrostów cen w branzy. Jesień może nas również zaskoczyć. Wzrosty nie nastepuja bez powodu, producenci wiedza o tym nie od dzis, przeciez wszyscy mają wzrosty sprzedaży, tak więc dostawcy podnosza ceny jak mozna sie było spodziewac. Poczekajmy jeszcze na wplyw Euro 2012 na ceny materiałow budowlanych i wtedy mozemy podyskutowac o podwyzkach.
Życzę wszystkich powodzenia
Sukces to droga, którą sobie obrałeś i kroki, które wykonujesz każdego dnia
Życzę wszystkich powodzenia
Sukces to droga, którą sobie obrałeś i kroki, które wykonujesz każdego dnia
Podwyżki na komponenty zawsze budziły emocje (oczywiście emocje skrajne nie do przyjecia). Od kilkudziesięciu miesięcy mówiło się o drastycznych podwyżkach, jednakże podwyżki nie były aż tak bardzo zauważalne jak ma sie to w obecnej sytuacji. Tej galopującej podwyżki nie da się w żaden sposób zatrzymać, ponieważ okna będą się sprzedawać, producenci siłą rzeczy będą je produkować, a dostawcy materiałów biorąc pod uwagę deficyt na rynku surowców chcąc sprostać naszym oczekiwaniom i zapotrzebowaniom (często ma sie to nijak do rzeczywistości) ceni i to wysoko swój wyrób.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Re: VEKA podnosi ceny profilu, nie ładnie, nie ładnie...
Wyluzuj - nie masz na to wpływu. W polskiej budowlance sznurkami pociąga stara UE. . Co do cen okien w stosunku do zachodu to możesz mieć rację. Przykładem są ceny cegieł czy cementu - na tę chwilę importuje się te materiały min z Niemiec czy Austrii bo taniej.Jurand pisze:Veka nie pozostaje w ogonie jeżeli chodzi o podwyżki, trafia mnie szl... gdy myślę o kosztach produkcji. Jeszcze rok i przegonimy zachód.
To był by szok - szok gdyby ceny okien w Polsce zrównałyby się z Niemcami. Z 3000 firm produkujących na pvc 50% na dzień dobry kaputt.
...nie- na pewno to nie nastąpi w tym roku - może w przyszłym, nie też nie...
jawaryn