Odbiór montażu okien.

Roanna
Czytelnik
Czytelnik

Odbiór montażu okien.

Post autor: Roanna »

Do kogo lub gdzie mam zwrócić się o pomoc w sprawie odbioru jakości montażu okien.

Zamówiłam je w dużej firmie. Okna już wstawione pozostały jeszcze do zamontowania parapety zewnętrzne.
W sobotę monteżysta podsunął mi papiery do podpisu. Podpisałam tylko wz-tkę na okna i pojechałam do firmy w celu spytania kto przyjdzie sprawdzić montaż...i tu się okazało, że nikt. :shock:
Ja się nie znam :? a to duży wydatek... :(

Proszę o pomoc.

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

poczytaj Lema. Tam było tak , że osoba która wykonywała usługę była sprawdzana przez kontrolującego,a kontrolujący przez swojego przełożonego. Oczywiście przełożonego kontrolował jego przełożony, który był kontrolowany przez osobę uprawnioną do kontroli. Osoba ta jednak musiała być sprawdzona przez sprawdzającego nadrzędnego który był z kolei sprawdzany komisyjnie. Komisja również podlegała kontroli....
W oknach aby zmniejszyć koszty często pracę wykonują ludzie, którzy nie wymagaja kontroli i znają się na tym co robią. (mam nadzieję ze i Ty jeśli wykonujesz jakąś pracę to robisz ją na tyle rzetelnie i samodzielnie że nie trzeba Cię sprawdzać) Natomiast ci co wymagają kontroli siedzą na bezrobotnym lub w irlandii.
Więcej zaufania do ludzi. Poza tym masz na wykonane prace 24 miesięczną gwarancję (zgodnie z dyrektywami UE) + kilka lat gwarancji na okna
arek666
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: arek666 »

W praktyce nikt nie jeździ na odbiór montażu, to sam montażysta jest osobą odpowiedzialną za wykonaną pracę jeżeli okna otwierają się i zamykają bez problemów, niema rys i innych uszkodzeń mechanicznych to powinno sie podpisać odbiór. Wady wykryte w późniejszym czasie objęte są gwarancją i na tej podstawie należy dochodzić ewentualnej reklamacji.
ulf
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ulf »

chyba, że klient wyraźnie sobie tego życzy, wtedy z zaciśniętymi zębami i uśmiechem na ustach jedzie handlowiec, okienka otworzy, porusza klamką i w ten sposób dokona odbioru.
Roanna
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Roanna »

komarko1 pisze: Więcej zaufania do ludzi. Poza tym masz na wykonane prace 24 miesięczną gwarancję (zgodnie z dyrektywami UE) + kilka lat gwarancji na okna
Otóż w firmie jeśli chodzi o gwarancję powiedziano mi 5 lat na okna.
Umowę do podpisania dostałam po wykonaniu montażu w której pisze:
Wykonawca udziela gwarancji na okres zapisany w karcie gwarancyjnej
na dostarczony towar i wykonaną usługę 1 rok.

Karty gwarancyjnej nie widziałam na oczy a jak się wczytałam (dziś poprosiłam o kopię Umowy wykonania robót) to nie ma nic na temat montażu a przecież od tego dużo zależy.
Poczytałam:http://www.oknonet.pl/okna/uslugi/monta ... ,8116.html
http://www.oknonet.pl/okna/uslugi/monta ... ,5061.html
i to pod koniec :
Większość nieprawidłowo zamontowanych okien wymaga ich ponownego montażu, naprawy a nawet wymiany całych okien.
ramzes 3-ci
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ramzes 3-ci »

przy zakupie okiem firma nie określała warunków montażu? nie było żadmej umowy określającej to? Ja bym robil rekonesans w regiońe zebral opinie o firmach i poprosił o opinie dwóch różnych fachowców
Gust to wróg twórczości.

miroslaw

Kto...

Post autor: miroslaw »

Nie ma odbiorów okien w Polsce.Brakuje kart gwarancyjnych a wiekszoścfirm wysyła partaczy na montaże.U nas ostatnio ekipa montowała okna na blokach:oparła o węgarki jak były,zapianowała marna pianka węzykową,pozostałe szczeliny bez pianki zatkała biała masą niewiadomego pochodzenia wewnatrz i na zewnątrz,pomalowała i pojechała.Na drigi dzień żadne uchyły sie nie otiwerają bo nie mieli poziomicy i kluczyka do regulacji a dewoty z ławek do dzis mówia jak to ładnie firma założyła okna ,sa takie ladne ,białe,czyste...ale po co maja się otiwerać?Pozdrawiam prawdziwych monterów ...
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

teoria sobie praktyka sobie
Jeśli przez 1 rok intensywnego używania okien nie zauważysz wad - powinno być prawidłowo (pomijam temat przemarzania), a prawdopodobieństwo wystąpienia wad montażu póżniej , w 3,4 roku- zdecydowanie maleje.
Zważ że materiały które zostały użyte do montażu najczęśćiej posiadają 1 rok gwarancji.
Natomiast jeśli chcesz mieć montaż dokonany zgodnie z zaleceniami ITB - niestety to kosztuje ;)
Przecież wybierając dostawcę usługi czymś się kierowałaś Roanno : opinią, wyglądem, ceną, reklamą. Piszesz że to duża firma - więc zapewne skoro urosłą to na podstawie tego że w miarę zadowoleni są jej klienci. Natomiast "pechowi klienci " zdarzają się zawsze . Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu więc żyj i ciesz się ze ładna pogoda, a nie co się stanie z oknami za rok czy pięć. Pozdrawiam i wyluzuj.
ODPOWIEDZ