Załozenie firmy motujacej okna.

michalek1920
Czytelnik
Czytelnik

Załozenie firmy motujacej okna.

Post autor: michalek1920 »

Witam,

Napisałem już poniższy post w temacie " CENY MONTAżU" , ale bardzo mi zalezy o szybkich opiniach, więc pozwoliłem sobie założyc oddzielny temat

temat 1:

Od dwóch tygodni interesuje się tym tematem, jestem w tej chwili na "garnuszku państwa" ,znajomy , który ma zakład produkcji okien PCV oraz buduje bloki , podpowiedział mi ze jest to dobry "temat" i roboty jest full, podpowiedział mi żeby nauczyć sie i zostać podwykonawcą jego , oraz innych firm produkcyjnych ( mieszkam w okolicy W-wy i jest ich sporo)
no ale w miarę zgłębiania tematu nie wygląda to już tak super, tym bardziej ze ja nie mam w tym żadnej praktyki.

Ja chciałbym wejść w to jak najszybciej , więc tak to sobie wymyśliłem : mam kolegę który, montuje i sprzedaje dość długo okna( powiedział ze jest to ciężki kawałek chleba) , od niego nabywam ogólnej wiedzy i jeżdże na montaże, następnie szukam w okolicy zamieszkania kogoś z długą praktyką i proponuje mu współpracę ( ja wnoszę kapitał : samochód ,narzędzia, zakładam firmę i zajmuje sie sprawami papierkowymi oraz zostaje jego pomocnikiem przy montażu, on wnosi swoja wiedzę i umiejętnośći ) tworzymy dwuosobowa brygadę i zyskami dzielimy sie na pół.

Szukamy zleceniodawców wśród producentów stolarki, wydawać by sie mogło , ze jest ich tyle że powinno sie kręcić.

temat2
Przy okazji zgłębiania tego tematu kolega ( ten co montuje) powiedział mi że dobrze jet sie załapać do jakiegoś producenta do pomiarów u klijenta, podobno dobrze za to płacą jak się będzie sumiennie wykonywało obowiązki, ja zadzwoniłem do kilku firm, ale niestety wzadnej nie było zapotrzebowania na to stanowisko.

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi i napisanie co tym sadzicie, bo muszę sie szybko zdecydować co robić ( mam propozycję pracy jako kierowca " busa" jazda po polsce z towarami, i zarobki 2-3 tys. pln) na początku wydawało mi sie że montaż jest bardziej opłacalny i perspektywiczny, ale po przeczytaniu niektórych postów zaczynam sie nad tym zastanawiać.

pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
:D

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Michałku - ostatnio w gazecie czytałem że obecnie najlepiej wychodzi się na produkcji oscypków. Poniewaz jest lato - jedż w góry - wypoczniesz,a przy okazji podpatrzysz jak robi się te oscypki -to oczywiście żart
Jesli nie będziesz patrzał długofalowo na swój zawód (kilka lat do przodu) to skacząc z kwiatka na kwiatek - nie nauczysz się niczego.
W każdym zawodzie (nawet sprzedajac zieleninę, montując okna czywykonując inny zawód) można osiągnąć sukces finansowy. Licz się jednak ze zanim nie zapłącisz bykowego (koszty nauki) kasy mieć nie będziesz. Jak już będziesz rzemieślnikiem (nie mylić z rzezimieszkiem) to będziesz bidował. Ale jak będziesz mistzrem w swojej pracy to będzie i kasa i zadowolenie klienta. Do tego trzeba jednak wiedzy,samozaparcia,praktyki i trochę miłości do tego co się robi.
Zacznij więc szukać pracy i pieniędzy tam gdzie czujesz się dobrze i lubisz torobić. Sukcesów!!
ODPOWIEDZ