gdzie nie zamawiać okien

dany
Czytelnik
Czytelnik

gdzie nie zamawiać okien

Post autor: dany »

wypisujecie dobre opinie o producentach
wypiszcie złe opinie

jakosć okna
terminy dostaw
nazwy firm

oknoAD

dr window
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dr window »

nikt o tym nie pisze,ale wszyscy wiedza..nie jest w dobrym tonie pisac takie rzeczy... dobry,czy zly- pojecie wzgledne :lol:
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Tam gdzie nie ma kolorników ani wystawek. :wink: Są w ogóle takie salony sprzedaży? Albo jedno okno białe, jeszcze trzykomorowe a sprzedawca oferuje 100 kolorów i pięc systemów.
dar82
Małomówny
Małomówny

Post autor: dar82 »

Nie kupować tak, gdzie sprzedawca nie jestr pewien swego i tego co mówi. Albo gdzie sprzedawca kręci w tym co mówi.
Nie kupować gdzie nie ma wystawek, ekspozycji i nie kupować z biur, które mają producentów w dużej odległości, bo na przyszłość w razie co na pewno żaden serwis choćby do jednego okna nie przyjedzie Na bank!!! Znam takich parę biur, które ściągają okna ponad 250 km a potem na serwisy nikt nie przyjeżdża bo mają to w d...
ROB_72
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ROB_72 »

dar nie zgodzę się z tobą .
Jeżeli dla sprzdawcy ważna jest tylko i wyłacznie cena zakupu to bierze towar od producentów ,których po prostu nie stać na serwis.
Ja znam wielu producentów dla których odległość nie ma zadnego znaczenia - serwis zawsze przyjeżdża jeżeli zachodzi taka potrzeba np: Stolbud Włoszczowa do mnie 300km, WIŚNIWSKI do mnie 470 km, DRUTEX do mnie 440 km ART SERVICE do mnie 230 km i nigdy ale to nigdy nie miałem problemów z serwisem.Jak masz wszystko zapłacone nie leżysz im kasy to przyjadą nawet do jednego okna, a jak np kontrahent nie jest ok. to wybacz.
Inną sprawą jest także to, że czasami zdarza się ,że sprzedawca ciągnie serwis XXX km żeby wyregulować okucia albo zmienić pakiet bo jego montazyści nie potrafią ponieważ oni jeszcze tydzień temu byli bezrobotni itp.itd. .....

Pozdrawiam
sahra
Czytelnik
Czytelnik

Serwis

Post autor: sahra »

Ale wy tu bzdury wypisujecie , a wlasciwie to dzielicie sie z Forumowiczami waszymi marzeniami , albo raczej tym o czym czesto w nocy snicie !

Czesto czytam uwagi na forum i sledze rynek ale o tak wspanialych producentach ktorzy chetnie jezdza 300-400 km by serwisowac jakies tam usterki jeszcze nie slyszalem ! Nie zalegam nikomu pieniedzy a mimo to sprawa serwisu jest nazwijmy to delikatnie "trudna". Wiekszosc polskich producentow ma w nosie serwis , a gwarancja na produkty konczy sie dla wiekszosci przy bramie zakladu , 80 % oszukuje poprzez wymienniki komponentow ktore eleminuja dopuszczenie do rynku jednoczesnie z usmiechem na twarzy upieraja sie przy tym ze produkty wypuszczane na rynek odpowiadaja wszelkim normom. Niestety ale cala ta branza okienna to dosc dziwne skupisko ludzi , a oszukiwanie klientow to "kawalerski wybryk" a szkoda.....
PS. dla wszystkich obrazajacych sie po przeczytaniu tego postu : nie twierdze ze tak robia wszyscy bo sa firmy ktore znaja sie na tym co robia i to co robia robia dobrze ale tych niestety jest niewielu ! o wspanialym serwisie DRUTEXU trudno mi uwierzyc , STOLBUD tez ma wlasne zdanie o "service" .Mozna by tu wymienic dziesiadki firm ktore nie maja pojecia o robieniu okien a je robia i sprzedaja ! zreszta dla wszystkich odwiedzajacych to forum firmy te sa znane bo wypowiedzi na temat pojawiaja sie dosc czesto.... pozdrawiam

F75
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: F75 »

Sahra, jeżeli masz takie złe zdanie o branży, to może czas ją zmienić. To Ty wybierasz dostawców. Jeżeli zgadzasz się na narzucone przez nich niekorzystne warunki, to nie możesz mieć do nikogo pretensji. Ja biorę okna z MS-a, oddalony jest o ponad 400 km. Tylko nie jest to jeden z wielu producentów o zasięgu lokalnym, który obiecuje 10 lat gwarancji, na rynku jest rok, a jeżeli zdarzy mu się reklamacja, to się zwija. W MS-ie serwisanci są na etatach i wyjeżdżają w Polskę na cały tydzień. Nie mamy najmniejszych problemów z serwisami.
ROB_72
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ROB_72 »

Sahra do obrażania się to mi jescze bardzo daleko ja próbuję tylko stwierdzić, że moje umowy mam skonstruowane tak,że nie mam problemów z serwisem.
nie jestem od dzisiaj w branży i nie mogę sobie pozwolić na olewanie klientów i również nie dam się tak łatwo w..... przez dostawców.
Fakt nie zawsze serwis przyjeżdża w ciągu tygodnia ,ale zawsze moje reklamacje zgłaszane są na piśmie i zawsze żądam odpowiedzi na piśmie w ciągu 14 dni ,jeżeli takowej nie otrzymuję uznję ,że reklamacja została uwzględniona.
Inną sprawą jest to, ze nie szukam tylko tanich i niesprawdzonych dostawców co też ma wpływ na uwzględnianie przez nich reklamacji.
Pozdrawiam
dar82
Małomówny
Małomówny

Ja opisałem ewentualności a nie regółę że tak jest
miroslaw

odp.

Post autor: miroslaw »

Sens wypowiedzi że ma sie kupować tam gdzie nie ma wystawek itp. to głupie stwierdzenia.Najwieksze fuszerki wychodzą z dużych najlepszych jak sami twierdzą fabryk.Tam zawsze jest protokól gwarancyjny od 14 do 30dni ,zawsze jest brak czasu bo za duzo klientów,zawsze jest lawiracja monterów i o usłudze dobrej nie ma co marzyc.Ci co maja tez ISO Ce to logistyczni bałaganiarze.Stwierdzenia ktore póżniej padaja po sprzedaniu okna i zaplaceniu to:proszę sie nie drzeć,nie ma kogoś bo jest na magazynie,bo rozmawia z klientem a naprawdę stoi obok i przełącza sie numer telefonu wkoło aby gdzies z zaświatów go wezwać.Te firmy które to są to sami znacie...najważniejszy jest końcowy efekt a te firmy tego nie rozumieja i gnoja małych bo ich wkurza że garazowo coś robią i są tańsi i lepsi.Będą te firmy padać jak muchy gdy po latach wyjdą błędy i nikt nie będzie do nich jeżdził.Pozdrawiam prawdziwych monterów-nie dajcie się mamić.
dar82
Małomówny
Małomówny

Święte i prawdziwe słowa
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

dar82 pisze:Święte i prawdziwe słowa
Popieram
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
zawadzki
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: zawadzki »

Prawda jest okrutna- nawet najlepsze okna , po zamontowaniu przez najgorszą ekipę nie będą działać ( a takich ekip jest na pewno wiele) . Co do serwisu to zgadzam się i nie zgadzam się. Wiele drobnych usterek można załatwiać swoimi pracownikami.
Co zaś do producentów , to rzeczywiście bywają rożni i nie chcę tu żadnego chwalić ani ganić. Trzeba po prostu przed kupnem okna sprawdzić danego producenta, dealera okien. W obecnej chwili jest wiele możliwości , ale ludzie nadal uważają okna za coś prostego na czym każdy się zna - i tu jest błąd. I wtedy właśnie , gdy decyduje tylko cena ( " bo przecież okno to okno " - cytuję klienta) bywa że klient z chytrości ma potem problemy - ale to już do pewnego stopnia jego problem. A my nie mamy co się kłócić , bo na tym najczęściej korzysta klient , a przecież każdy chce żyć.
Ta branża nie pomaga sobie , ale jeszcze sami siebie dobijamy. Zauważyłem to już na wielu tematach - tylko pytam się po co ? Pozdrawiam
miroslaw

odp.

Post autor: miroslaw »

Właśnie o to chodzi...nie dajmy sie zwariować bo każdy chce wiedzy ,każdy chce życ ...mozna żyć i dogadywac się wspólnie a cwaniaki zginą same.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Re: odp.

Post autor: MANIEK »

miroslaw pisze:Sens wypowiedzi że ma sie kupować tam gdzie nie ma wystawek itp. to głupie stwierdzenia.Najwieksze fuszerki wychodzą z dużych najlepszych jak sami twierdzą fabryk.Tam zawsze jest protokól gwarancyjny od 14 do 30dni ,zawsze jest brak czasu bo za duzo klientów,zawsze jest lawiracja monterów i o usłudze dobrej nie ma co marzyc.Ci co maja tez ISO Ce to logistyczni bałaganiarze.Stwierdzenia ktore póżniej padaja po sprzedaniu okna i zaplaceniu to:proszę sie nie drzeć,nie ma kogoś bo jest na magazynie,bo rozmawia z klientem a naprawdę stoi obok i przełącza sie numer telefonu wkoło aby gdzies z zaświatów go wezwać.Te firmy które to są to sami znacie...najważniejszy jest końcowy efekt a te firmy tego nie rozumieja i gnoja małych bo ich wkurza że garazowo coś robią i są tańsi i lepsi.Będą te firmy padać jak muchy gdy po latach wyjdą błędy i nikt nie będzie do nich jeżdził.Pozdrawiam prawdziwych monterów-nie dajcie się mamić.
Dlaczego głupie? Ty kupujesz "kota w worku"? Ktoś napisał temat na tym forum, że kupił drzwi w kolorze który mu nie odpowiada, w salonie nie było wystawki nawet kolornika i ma teraz problem.
Z dużych fabryk wychodzą fuszerki ale dużego stac na załatwienie sprawy.
Mały przy większych kłopotach się zwija.
Kolegę musiał ktoś nastraszyc "DUŻYMI".
basiek
Czytelnik
Czytelnik

nie "Ideon" w Bochni

Post autor: basiek »

Zdecydowanie nie polecam salonu sprzedazy Oknoplastu w Bochni "Ideon". Niby firma posiada jakies nowoczesne systemy informatyczne a komunikacja na lini biuro (salon sprzedazy) a monerzy jest po prostu zerowa!! Po pierwsze kilkukrotnie zaznaczalam ze maja byc przeciagniete kable antenowe oczywisice panowie montarzysci "nic o tym nie wiedzieli" i nie mieli peszli. Dzien przed wymiana okien bylam w salonie zamowic parapety (wczesniej nie mieli wystawki) i uzgodnilam z panem w biurze ze wymienia okno a parapet zamontuja kilka dni pozniej. Oczywisice mieli zostawic nie zatynkowane miejsce na ten parapet. Niestety o tym rowiniez panowie od montazu nie zostali poinformowani w efekcie zamurowali stary parapet!! (niestety nie moge brac urlopu przy wymianie kazdego z 6 okien dltego dzien wczesniej wszystko ustalilam w biurze jak widac to nie wystarczylo)Dodatkowo pan ktory powiedzial ze w ramach pelnej uslugi (ktora byla bardzo droga) wykonuja malowanie (zatynkowanych framentow) sie "przejęzyczył". Jednym slowem zdecydowanie odradzam korzystanie z oferty "Ideonu"
F75
Czytelnik
Czytelnik

Basiek, ten temat nie został powołany do tego aby opisywać konkretne firmy. Zastanawiasz się jakie to daje pole do popisu dla konkurencji? Za chwilę pojawią się tu setki postów i jeden będzie obmawiał drugiego. Jeżeli chodzi o Twoją sprawę, to oczywiście możesz mieć powody do niezadowolenia ale nie znamy przecież wersji drugiej strony. Tak się składa, że zdecydowana większość forumowiczów ma na codzień problemy związane z niedomówieniami z klientami. Nam też zdarzają się sytuacje kiedy klient twierdzi, że umówiliśmy się tak czy inaczej, a nikt z biura nie przypomina sobie takich ustaleń. W usługach jest to powszechne. Dlatego staramy się na wszystko mieć papier. Powoduje to co prawda straszną biurokrację i mamy już problemy z archiwizowaniem tej całej makulatury ale za to coraz rzadziej zdarzają się "niedomówienia". Inną sprawą jest rzeczywiście komunikacja między montażystami a biurem ale schemat (przynajmniej u nas) wygląda tak, że grupa montażowa dostaje dokumenty do montażu gdzie na karcie montażowej są wszystkie dodatkowe informacje dotyczące montażu. Dla nich najważniejsze jest to ile jest okien do zamontowania i gdzie. Do uwag przykładają mniejszą uwagę. Nie chciałbym przez to powiedzieć, że nie można od nich nic wymagać ale prawda jest taka, że jak to się mówi oni są od "brudnej roboty".
POZDRAWIAM
JoGo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JoGo »

Popieram dar 82
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

W takim razie po co ? Żeby robić kryptoreklamę , promować okna bezołowiowe a może do obrzucania się błotem i wyzywania od złodziei ? Wreszczie ktoś napisał konkret , historia autentyczna .
Rozumiem F75 że u Ciebie byłby papier na tą rozmowę albo nagranie, no i żeby wybierać parapet w przeddzień montażu :D
Cóż jakie bióro tacy montażyści , widać że nie wystarczy ładny szyld i adres e-mail , trzeba mieć też wystawki :D
W oknoplaście jest chyba telefonia korporacyjna ale może tylko na lini salon - centrala :D czas pomyśleć o montażystach !
F75
Czytelnik
Czytelnik

Szerszel, a skąd wiesz, że ta historia jest autentyczna? Oczywiście, że na wszystkie ustalenia dotyczące wykonywanej przeze mnie usługi staram się mieć papier. Pozwoliło mi to już kilka razy wybronić się przed Rzecznikiem Praw Konsumenta i przed Sądem mając spór z klientem, który też uważał że powinno być tak, jak jemu się wydaje. Osobiście jestem zdania, że trzeba mieć i ładne biuro i ładny szyld i wystawki. Nie widzę w tym nic złego. Spotkałem się już z wieloma klientami, którzy zostali oszukani przez "firmę", która nie miała biura ani wystawek, a tylko nieźle nawijającego "handlowca". Nie wiem kogo reprezentujesz ani na jakim jesteś stanowisku, ale nie wydaje mi się żebyś mógł wyciągać wnioski z mojego postu dotyczące mojego BIURA (a nie bióra) i moich montażystów. Napisałem tylko to, co wynika z mojego doświadczenia. I do tego właśnie powinno służyć forum. Do wymiany doświadczeń, opinii (również o oknach bezołowiowych), a nie do wzajemnego opluwania się. Pomijam fakt zwykłej solidarności z innym producentem, czy firmą świadczącą usługi. Jutro ktoś może napisać o Twojej firmie i też będzie twierdził że jest to szczera prawda. Pewnie to skomentujesz, ale jak to się mówi, niesmak pozostanie.
POZDRAWIAM
basiek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: basiek »

czyzbys uwazal ze moja "historia" miala sluzyc opluwaniu firmy "O"? Otóz po pierwsze wyobraz sobie ze nic mi sie nie zdawalo bo kable antenowe byly zanotowane na arkuszu z pomiarmia moich okien a o parapetach rozmawilam w towarzystiwe 2 innych osob i obaj panowie z biura powiedzieli ze nie ma probelmu zpstawia dziure na parapet a potem zaloza jak sie pozniej okazalo problem jednak powstal. A po drugie wydaje mi sie ze to forum nie sluzy tylko "ludziom z brany" ale zwyklym smiertelnikom ktorzy chca wybrac okna i firme ktora te okna zalozy i wlasnie z mysla o nich napisalam tego posta moze sie zastanowia zanim zdecyduja sie na tego nieszczesnego Ideona
F75
Czytelnik
Czytelnik

Basiek absolutnie o nic Cię nie posądzam. Nie twierdzę, że Twoja historia jest nieprawdziwa, poruszam tylko problem. Po pierwsze, żeby mieć pełny obraz sytuacji należałoby powiadomić firmę o swoich zamiarach i dać jej przedstawicielowi szansę na wytłumaczenie się, to i tak forumowicze ocenią kto zawinił. Po drugie chyba każdemu zdarzają się różne wpadki, co nie oznacza, że należy taką firmę skreślić. Nie chcę nikogo posądzać o cokolwiek tylko będąc na miejscu tej firmy chciałbym mieć szansę zabrania głosu w swojej sprawie. Jeżeli moje posty Cię dotknęły, to przepraszam, nie to było moim zamiarem. Starałem się pisać ogólnie o temacie.
POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ