NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??

skromnysprzedawca
Czytelnik
Czytelnik

NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??

Post autor: skromnysprzedawca »

Jeśli ktoś coś wie to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

oknoAD

dar82
Małomówny
Małomówny

Post autor: dar82 »

Ja polecam Ventair bo dla prostego klienta są prostsze w obsłudze, ciężko je zepsuć, są tańsze niż aereco i mniej problemowe. Takie moje zdanie. Choć ja jestem zwolennikiem wycięcia uszczeli o szerokości 50mm w narożnej części ościeżnicy skrzydła UR i zostawienie na mikrowentylacji. Tańsze rozwiązanie a efekt praktycznie ten sam.
maggie
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: maggie »

Dlaczego nawiewniki Ventair są łatwiejsze w obsłudze? Przecież dobre nawiewniki powinny działać bezobsługowo.
skromnysprzedawca
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: skromnysprzedawca »

Ventair jest rzeczywiście tańszy, a jak wiadomo dla większości to koronny argument w propagowaniu produktu, a co z obsługą i informacją ze strony producenta, można liczyć na współpracę w razie problemów z produktami Ventair czy Aereco?
F75
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: F75 »

Zgadzam się z maggie. Jeżeli miałbym być użytkownikiem mechanicznego ventair, to chyba rzeczywiście wolałbym rozszczelnienie, które mam w cenie okna. Dlatego polecam higrosterowany aereco.
maggie
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: maggie »

Firma aereco oferuje wsparcie dla producentów i dystrybutorów okien w postaci szkoleń i materiałów informacyjnych, więc w tej kwestii jest zdecydowanie lepiej. Poza nawiewnikami higrosterowanymi posiadają również tańsze ciśnieniowe, wiec każdy może znaleźć coś dla siebie.

dar82
Małomówny
Małomówny

No dobrze A teraz wezmą Państwo jedną rzecz pod uwagę. Higrosterowany działą za pomocą taśmy, która otwiera się i zamyka pod wpływem wilgotności - czyli wiecznie jest wilgotna. Przyjdzie zima minus 20 stopni, taśma zamarza i szalejący wiatr w domu GRATIS!!!! Napisałem tak bo już przerabiałem ten temat na własnej skórze. Oczywiście klientowi doradziłem Ventair i jest do dziś zadowolony. Tyle mojego w tym temacie.
Pozdrawiam
F75
Czytelnik
Czytelnik

dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
dar82
Małomówny
Małomówny

A ja mialem i dla tego to napisalem Jak bym nie mial to bym przeciez nie pisal i nie poruszal tematu ze swojej strony
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

F75 pisze:dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
Ventair i Aereco nie można całkowicie zamknąć !!!
Te nawiewniki mają w pozycji zamkniętej zawsze 5 m3/h przepływu powietrza.
Co do działania nawiewników zimą wiem z doświadczenia że Klienci zdejmują nawiewniki i zaklejają wyfrezowane otwory taśmą klejącą aby nie było żadnego przepływu powietrza.
Ja jestem zwolennikiem wietrzenia mieszkania poprzez uchlanie bądź otwieranie okna na kilka minut, najlepsze rozwiązanie. Sprzedaję nawiewniki tylko tam, gdzie wymaga tego projekt lub klient się przy tym upiera.
F75
Czytelnik
Czytelnik

wojtys pisze:
F75 pisze:dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
Co do działania nawiewników zimą wiem z doświadczenia że Klienci zdejmują nawiewniki i zaklejają wyfrezowane otwory taśmą klejącą aby nie było żadnego przepływu powietrza.
Ja jestem zwolennikiem wietrzenia mieszkania poprzez uchlanie bądź otwieranie okna na kilka minut, najlepsze rozwiązanie. Sprzedaję nawiewniki tylko tam, gdzie wymaga tego projekt lub klient się przy tym upiera.
Wojtys, jednym przeszkadzają nowe rozwiązania techniczne, inni z nich korzystają. Ja uważam, że nawiewniki są bardzo dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie wentylacja działa grawitacyjnie. Jeżeli zamontujesz szczelne okna wentylacja nie działa. Oczywiście można wietrzyć, uchylać ale chyba wygodniej jest, jeśli coś Ci pomoże w walce o czyste, świeże powietrze. Ja w każdym razie polecam.
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

F75 pisze:
wojtys pisze:
Wojtys, jednym przeszkadzają nowe rozwiązania techniczne, inni z nich korzystają. Ja uważam, że nawiewniki są bardzo dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie wentylacja działa grawitacyjnie. Jeżeli zamontujesz szczelne okna wentylacja nie działa. Oczywiście można wietrzyć, uchylać ale chyba wygodniej jest, jeśli coś Ci pomoże w walce o czyste, świeże powietrze. Ja w każdym razie polecam.
Mała dygresja. Nawiewniki nie są rozwiązaniem nowym !!! W nadchodzacej dobie domów pasywnych nie bedą wcale stosowane. poniewaz wentylacja grawitacyjna powaduje straty ciepła na poziomie 35-50 % wszystkich strat ciepła. To samo stanie sie z mikrowentylacją i uchyłem w oknie. Ale to za kilka lat jak do uzytku codziennego wejdzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Na pewno nawiewniki beda spełnać swe zadanie jedynie w razie sprawnej instalacji wentylacji grawitacyjnej. I pamiętajcie o termach które potrafia zużywać znaczne ilości powietrza!
A na koniec mała anegdota.
W pewnym ZOZie ( duża przychodnia ) zamontowaliśmy wiekszą ilość emm 707 i po niecałym roku w zimie reklamacja. Przyjezdzamy i stwierdzamy że faktycznie nie da sie nawiewnika zamknąć , bo jest w nim kawałek gazet ( gabinet lekarski ). Po obejściu wszystkich pomieszczeń pozrywaliśmy szarą taśmę ( bezbarwną również), wyciągneliśmy troche reklam, woreczków foliowych, kawałek tkaniny ( cos a'la skarpetka !!) I pomysleć...... eh szkoda słów.
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
F75
Czytelnik
Czytelnik

Nie napisałem że jest to wynalazek ostatnich lat ale nie jest to też element, który był powszechnie stosowany od dawna. Co do zastosowania i Twoich "przepowiedni" na przyszłość, to zgadzam się z Tobą w 100%. Cały czas piszę o nawiewnikach tylko i wyłącznie w kontekście wentylacji grawitacyjnej.
JoGo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JoGo »

Nawiewniki? Hmmmmmm...... Drogie i niekoniecznie przydatne.
bcw
Czytelnik
Czytelnik

Nawiewniki nawietrzaki o duzej wydajnosci 40-55 m3/m/h

Post autor: bcw »

www.aralco.be
Tu sa prawdziwe nawiewniki, te o ktorych piszecie nie sa dopuszczone w wielu krajach Europy Zachodniej ze wzgledu na awaryjnosc i wydajnosc.
Proste i skuteczne, w razie potrzeby w stu procentach szczelne, wykonane z aluminium a nie tandetnie wygladajacego plastiku.
Sprzedaje okna w Belgii i nigdy nie widzialem tego rozwiazania u klienta.
TO CHYBA MOWI SAMO ZA SIEBIE.

Nawiewniki nawietrzaki o duzej wydajnosci 40-55 m3/m/h

Bezposredni importer nawiewnikow swiezego powietrza o duzej wydajnosci i regulacji recznej, bez zamarzajacych podzespolow, wykonane z ALUMINIUM z przegroda termiczna. Nawiewniki montowane nad(lub pod) pakietem szybowym lub innego typu nad oscieznica okienna, wydajnosci rzedu 40-55 m3 na godzine na 1 mb nawiewnika. Renomowany belgijski producent Aralco Natural Ventilation Systems, najtanszy z calej trojki Renson, Duco, Aralco. Dostepne typy: FlatAir, GlazAir, TwinAir, InnoFlat, VariAir, Junior Turbo, MultiAir Inne produkty: przemyslowe kratki wentylacyjne Wiecej info po polsku pod belgijskim nr telefonu: +32 9 32 87 481 lub kom. +32 496 784 064m ewentulanie skype: kris_quattro, GG: 1575304, [email protected]
Załączniki
FlatAir.jpg
(8.54 KiB) Pobrany 87 razy
FlatAir.jpg
(8.54 KiB) Pobrany 63 razy
FlatAir_w_ramie_od wewnatrz.JPG
Awatar użytkownika
mr_monter
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mr_monter »

zgadzam sie z dar82 ma zupełna racje nawiwniki higrosterowane zamarzaja zima a do tego zuważmy jak inwazyjny jest montaż nawiwnika higrosterowanego w razie rezygnacji z niego trzena wyminic całe okno a miałem juz takie zdarzenia w swej karierze wiec polecam nie polecać nawiwników higrosterowanych pozdrwiam :D :D :D
Kosho
Czytelnik
Czytelnik

Re: NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??

Post autor: Kosho »

Ja stawiam na higrosterowane. Najwygodniejszy nawietrzak jaki miałem. Nie trzeba ustawiać ręcznie i do kuchni i łazienki sprawdza się świetnie.
Tanatos
Czytelnik
Czytelnik

Re: NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??

Post autor: Tanatos »

Polecam ciekawe rozwiązania od Tunal-a .

http://www.ewtg.pl ( dział kompletny system wentylacji ) - jest to przedstawiciel na Europę Środkowo-Wschodnią .
Nie działają jak monopol z Rensona czy Duco .

Każdy znajdzie coś dla siebie w naprawdę dobrych cenach ( wszystkie produkty certyfikowane )
Zakres produktów pozwala na wybór nawietrzaka na każdą kieszeń jak i pozwoli wybrać bardzo profesjonalną wentylację na ramową czy na szybową .
Tak na rynek lokalny jak i export do Europy Zachodniej.

Działają b.szybko - wszystko dostępne na magazynie. I wiem że działają już z wieloma naprawdę dużymi fabrykami.

Pozdrawiam
Załączniki
WENTyLACJA EWTG.jpg
ODPOWIEDZ