NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??
-
skromnysprzedawca
- Czytelnik

NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??
Jeśli ktoś coś wie to proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja polecam Ventair bo dla prostego klienta są prostsze w obsłudze, ciężko je zepsuć, są tańsze niż aereco i mniej problemowe. Takie moje zdanie. Choć ja jestem zwolennikiem wycięcia uszczeli o szerokości 50mm w narożnej części ościeżnicy skrzydła UR i zostawienie na mikrowentylacji. Tańsze rozwiązanie a efekt praktycznie ten sam.
-
skromnysprzedawca
- Czytelnik

No dobrze A teraz wezmą Państwo jedną rzecz pod uwagę. Higrosterowany działą za pomocą taśmy, która otwiera się i zamyka pod wpływem wilgotności - czyli wiecznie jest wilgotna. Przyjdzie zima minus 20 stopni, taśma zamarza i szalejący wiatr w domu GRATIS!!!! Napisałem tak bo już przerabiałem ten temat na własnej skórze. Oczywiście klientowi doradziłem Ventair i jest do dziś zadowolony. Tyle mojego w tym temacie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ventair i Aereco nie można całkowicie zamknąć !!!F75 pisze:dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
Te nawiewniki mają w pozycji zamkniętej zawsze 5 m3/h przepływu powietrza.
Co do działania nawiewników zimą wiem z doświadczenia że Klienci zdejmują nawiewniki i zaklejają wyfrezowane otwory taśmą klejącą aby nie było żadnego przepływu powietrza.
Ja jestem zwolennikiem wietrzenia mieszkania poprzez uchlanie bądź otwieranie okna na kilka minut, najlepsze rozwiązanie. Sprzedaję nawiewniki tylko tam, gdzie wymaga tego projekt lub klient się przy tym upiera.
Wojtys, jednym przeszkadzają nowe rozwiązania techniczne, inni z nich korzystają. Ja uważam, że nawiewniki są bardzo dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie wentylacja działa grawitacyjnie. Jeżeli zamontujesz szczelne okna wentylacja nie działa. Oczywiście można wietrzyć, uchylać ale chyba wygodniej jest, jeśli coś Ci pomoże w walce o czyste, świeże powietrze. Ja w każdym razie polecam.wojtys pisze:Ventair i Aereco nie można całkowicie zamknąć !!!F75 pisze:dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
Co do działania nawiewników zimą wiem z doświadczenia że Klienci zdejmują nawiewniki i zaklejają wyfrezowane otwory taśmą klejącą aby nie było żadnego przepływu powietrza.
Ja jestem zwolennikiem wietrzenia mieszkania poprzez uchlanie bądź otwieranie okna na kilka minut, najlepsze rozwiązanie. Sprzedaję nawiewniki tylko tam, gdzie wymaga tego projekt lub klient się przy tym upiera.
Mała dygresja. Nawiewniki nie są rozwiązaniem nowym !!! W nadchodzacej dobie domów pasywnych nie bedą wcale stosowane. poniewaz wentylacja grawitacyjna powaduje straty ciepła na poziomie 35-50 % wszystkich strat ciepła. To samo stanie sie z mikrowentylacją i uchyłem w oknie. Ale to za kilka lat jak do uzytku codziennego wejdzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Na pewno nawiewniki beda spełnać swe zadanie jedynie w razie sprawnej instalacji wentylacji grawitacyjnej. I pamiętajcie o termach które potrafia zużywać znaczne ilości powietrza!F75 pisze:Wojtys, jednym przeszkadzają nowe rozwiązania techniczne, inni z nich korzystają. Ja uważam, że nawiewniki są bardzo dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie wentylacja działa grawitacyjnie. Jeżeli zamontujesz szczelne okna wentylacja nie działa. Oczywiście można wietrzyć, uchylać ale chyba wygodniej jest, jeśli coś Ci pomoże w walce o czyste, świeże powietrze. Ja w każdym razie polecam.wojtys pisze:Ventair i Aereco nie można całkowicie zamknąć !!!F75 pisze:dar82, zawsze, nie tylko zimą masz możliwość całkowitego zamknięcia aereco. To nie jest problem. Sprzedaję aereco i jeszcze nie miałem takich problemów.
A na koniec mała anegdota.
W pewnym ZOZie ( duża przychodnia ) zamontowaliśmy wiekszą ilość emm 707 i po niecałym roku w zimie reklamacja. Przyjezdzamy i stwierdzamy że faktycznie nie da sie nawiewnika zamknąć , bo jest w nim kawałek gazet ( gabinet lekarski ). Po obejściu wszystkich pomieszczeń pozrywaliśmy szarą taśmę ( bezbarwną również), wyciągneliśmy troche reklam, woreczków foliowych, kawałek tkaniny ( cos a'la skarpetka !!) I pomysleć...... eh szkoda słów.
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
Nawiewniki nawietrzaki o duzej wydajnosci 40-55 m3/m/h
www.aralco.be
Tu sa prawdziwe nawiewniki, te o ktorych piszecie nie sa dopuszczone w wielu krajach Europy Zachodniej ze wzgledu na awaryjnosc i wydajnosc.
Proste i skuteczne, w razie potrzeby w stu procentach szczelne, wykonane z aluminium a nie tandetnie wygladajacego plastiku.
Sprzedaje okna w Belgii i nigdy nie widzialem tego rozwiazania u klienta.
TO CHYBA MOWI SAMO ZA SIEBIE.
Bezposredni importer nawiewnikow swiezego powietrza o duzej wydajnosci i regulacji recznej, bez zamarzajacych podzespolow, wykonane z ALUMINIUM z przegroda termiczna. Nawiewniki montowane nad(lub pod) pakietem szybowym lub innego typu nad oscieznica okienna, wydajnosci rzedu 40-55 m3 na godzine na 1 mb nawiewnika. Renomowany belgijski producent Aralco Natural Ventilation Systems, najtanszy z calej trojki Renson, Duco, Aralco. Dostepne typy: FlatAir, GlazAir, TwinAir, InnoFlat, VariAir, Junior Turbo, MultiAir Inne produkty: przemyslowe kratki wentylacyjne Wiecej info po polsku pod belgijskim nr telefonu: +32 9 32 87 481 lub kom. +32 496 784 064m ewentulanie skype: kris_quattro, GG: 1575304, [email protected]
Tu sa prawdziwe nawiewniki, te o ktorych piszecie nie sa dopuszczone w wielu krajach Europy Zachodniej ze wzgledu na awaryjnosc i wydajnosc.
Proste i skuteczne, w razie potrzeby w stu procentach szczelne, wykonane z aluminium a nie tandetnie wygladajacego plastiku.
Sprzedaje okna w Belgii i nigdy nie widzialem tego rozwiazania u klienta.
TO CHYBA MOWI SAMO ZA SIEBIE.
Bezposredni importer nawiewnikow swiezego powietrza o duzej wydajnosci i regulacji recznej, bez zamarzajacych podzespolow, wykonane z ALUMINIUM z przegroda termiczna. Nawiewniki montowane nad(lub pod) pakietem szybowym lub innego typu nad oscieznica okienna, wydajnosci rzedu 40-55 m3 na godzine na 1 mb nawiewnika. Renomowany belgijski producent Aralco Natural Ventilation Systems, najtanszy z calej trojki Renson, Duco, Aralco. Dostepne typy: FlatAir, GlazAir, TwinAir, InnoFlat, VariAir, Junior Turbo, MultiAir Inne produkty: przemyslowe kratki wentylacyjne Wiecej info po polsku pod belgijskim nr telefonu: +32 9 32 87 481 lub kom. +32 496 784 064m ewentulanie skype: kris_quattro, GG: 1575304, [email protected]
- Załączniki
-
FlatAir.jpg- (8.54 KiB) Pobrany 87 razy
-
FlatAir.jpg- (8.54 KiB) Pobrany 63 razy
zgadzam sie z dar82 ma zupełna racje nawiwniki higrosterowane zamarzaja zima a do tego zuważmy jak inwazyjny jest montaż nawiwnika higrosterowanego w razie rezygnacji z niego trzena wyminic całe okno a miałem juz takie zdarzenia w swej karierze wiec polecam nie polecać nawiwników higrosterowanych pozdrwiam

Re: NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??
Ja stawiam na higrosterowane. Najwygodniejszy nawietrzak jaki miałem. Nie trzeba ustawiać ręcznie i do kuchni i łazienki sprawdza się świetnie.
Re: NAWIEWNIKI? Jakie które polecać, i czy warto??
Polecam ciekawe rozwiązania od Tunal-a .
http://www.ewtg.pl ( dział kompletny system wentylacji ) - jest to przedstawiciel na Europę Środkowo-Wschodnią .
Nie działają jak monopol z Rensona czy Duco .
Każdy znajdzie coś dla siebie w naprawdę dobrych cenach ( wszystkie produkty certyfikowane )
Zakres produktów pozwala na wybór nawietrzaka na każdą kieszeń jak i pozwoli wybrać bardzo profesjonalną wentylację na ramową czy na szybową .
Tak na rynek lokalny jak i export do Europy Zachodniej.
Działają b.szybko - wszystko dostępne na magazynie. I wiem że działają już z wieloma naprawdę dużymi fabrykami.
Pozdrawiam
http://www.ewtg.pl ( dział kompletny system wentylacji ) - jest to przedstawiciel na Europę Środkowo-Wschodnią .
Nie działają jak monopol z Rensona czy Duco .
Każdy znajdzie coś dla siebie w naprawdę dobrych cenach ( wszystkie produkty certyfikowane )
Zakres produktów pozwala na wybór nawietrzaka na każdą kieszeń jak i pozwoli wybrać bardzo profesjonalną wentylację na ramową czy na szybową .
Tak na rynek lokalny jak i export do Europy Zachodniej.
Działają b.szybko - wszystko dostępne na magazynie. I wiem że działają już z wieloma naprawdę dużymi fabrykami.
Pozdrawiam