Gdzie jest granica rozsadku w wyborze okien...?
Gdzie jest granica rozsadku w wyborze okien...?
Nosze sie z wymiana okien w domu, koszt orientacyjny to okolo 12 tys, w rozwazaniach udzial biora okna na profilu 5cio komorowym, barwione jednostronnie.
- Budvar na profilu TROCAL Elegance Premium
- Tontor na profilu Aluplast IDEAL 4000 5K
- M&S na profilu Brugmanna MSline
Wstepna wycena wskazuje znaczne rozbieznosci, nie jestem ekspertem, ale kiedy patrze na przekroj profilu wydaje mi sie ze to w zasadzie to samo. Jesli parametr U szyby mozna przyjac w przyblizeniu za staly, parametr U profilu podobnie (tutaj jeszcze wydaje mi sie, ze biorac pod uwage powierzchnie szyby i powierzchnie profilu, procentowo parametr U profilu w odniesieniu do calosci znaczaco nie wplywa) to gdzie doszukiwac sie calego problemu wyboru.
Tutaj jeszcze jedna uwaga, okna MS "Tytan" ze wzmocnieniami "kompozyt złożony z włókien szklanych i żywicy poliestrowej. Wytrzymały, lżejszy od stali materiał stosowany z powodzeniem do budowy jachtów, samolotów oraz w przemyśle kosmicznym" tak, tylko po co, jesli skrzydlo ma rozsadna powierzchnie i nie chodzi o wage (nie wiem jaka jest roznica w stosunku do stali, ale pewnie znaczna), a walka o "rezystancie termiczna" wzmocnienia, ktora przypuszcam jest tutaj ulamkowa w odniesieniu do calosci kosztuje (wg mojej oferty 11%) wiecej, gdzie ostatecznie zabieg konczy sie tym, ze przy tym super hermetycznie cieplym oknie trzeba zamontowac nawiewniki i cala tytanowa oszczednosc wypuscic dziura nawiewnika.
Bede mogl kosztem 1tys zl pochwalic sie sasiadom, ze mam kosmiczna technologie w oknach...
Zaczynam dochodzic do wniosku, ze wyznacznikiem i punktem na ktorym nalezy sie skupic, jest by okno bylo starannie i solidnie zmontowane i zamontowane, by powierzchnia skrzydla nie przekraczala wytrzymalosci materialu, by byla gwarancja firmy z dlugoletnim doswiadczeniem.
Jeszcze jedno, najwieksze okna mam od Pd-Z slinie i dlugo naslonecznione; szerokosc 2,3m - czy wybor 3 skrzydel w tym przypadku jest sluszny i zapewni mi wieksze bezpieczenstow przed odksztalceniami plastycznymi, dodoatkowo mam ochote na kolor zloty dab, z tego co czytalem, czy obecne profile moga byc bardziej wrazliwe na wyginanie i jakies pecherze pod okleina? I czy moje wczesniejsze rozwazania mozna uznac za sensowne by podjac decyzje potraktowana silnie ekonomcznymi argumentami.
Pozdrawiam
- Budvar na profilu TROCAL Elegance Premium
- Tontor na profilu Aluplast IDEAL 4000 5K
- M&S na profilu Brugmanna MSline
Wstepna wycena wskazuje znaczne rozbieznosci, nie jestem ekspertem, ale kiedy patrze na przekroj profilu wydaje mi sie ze to w zasadzie to samo. Jesli parametr U szyby mozna przyjac w przyblizeniu za staly, parametr U profilu podobnie (tutaj jeszcze wydaje mi sie, ze biorac pod uwage powierzchnie szyby i powierzchnie profilu, procentowo parametr U profilu w odniesieniu do calosci znaczaco nie wplywa) to gdzie doszukiwac sie calego problemu wyboru.
Tutaj jeszcze jedna uwaga, okna MS "Tytan" ze wzmocnieniami "kompozyt złożony z włókien szklanych i żywicy poliestrowej. Wytrzymały, lżejszy od stali materiał stosowany z powodzeniem do budowy jachtów, samolotów oraz w przemyśle kosmicznym" tak, tylko po co, jesli skrzydlo ma rozsadna powierzchnie i nie chodzi o wage (nie wiem jaka jest roznica w stosunku do stali, ale pewnie znaczna), a walka o "rezystancie termiczna" wzmocnienia, ktora przypuszcam jest tutaj ulamkowa w odniesieniu do calosci kosztuje (wg mojej oferty 11%) wiecej, gdzie ostatecznie zabieg konczy sie tym, ze przy tym super hermetycznie cieplym oknie trzeba zamontowac nawiewniki i cala tytanowa oszczednosc wypuscic dziura nawiewnika.
Bede mogl kosztem 1tys zl pochwalic sie sasiadom, ze mam kosmiczna technologie w oknach...
Zaczynam dochodzic do wniosku, ze wyznacznikiem i punktem na ktorym nalezy sie skupic, jest by okno bylo starannie i solidnie zmontowane i zamontowane, by powierzchnia skrzydla nie przekraczala wytrzymalosci materialu, by byla gwarancja firmy z dlugoletnim doswiadczeniem.
Jeszcze jedno, najwieksze okna mam od Pd-Z slinie i dlugo naslonecznione; szerokosc 2,3m - czy wybor 3 skrzydel w tym przypadku jest sluszny i zapewni mi wieksze bezpieczenstow przed odksztalceniami plastycznymi, dodoatkowo mam ochote na kolor zloty dab, z tego co czytalem, czy obecne profile moga byc bardziej wrazliwe na wyginanie i jakies pecherze pod okleina? I czy moje wczesniejsze rozwazania mozna uznac za sensowne by podjac decyzje potraktowana silnie ekonomcznymi argumentami.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o MS-a, to trochę pomieszałeś produkty. Piszesz, że bieżesz pod uwagę model MSline, a następnie opisujesz MS Tytan. Są to dwa różne produkty. Do MSline dopłata za wzmocnienie termo wynosi 10%, do Tytana 3%. Więc jeżeli rozpatrujesz Tytana, to nie ma się nad czym zastanawiać. Wzmocnienie termo, to nie tylko "kosmiczna technologia", to również tak jak napisałeś lżejsze okno, a w szczególności skrzydło, a to niezależnie od wielkości ma tendencję do opuszczania się na zawiasach więc im będzie lżejsze tym lepiej. Jeżeli chodzi o parametry przenikania ciepła, to znowu nie mają one najmniejszego związku z nawietrznikami. Nawietrzniki wspomagają pracę wentylacji grawitacyjnej, zapobiegają zawilgoceniu pomieszczenia i dają w pomieszczeniu czyste powietrze. Czy założysz nawietrzniki, czy będziesz non stop wietrzył, Twój wybór. Ja wybrałem nawietrzniki higrosterowane. Jeżeli chodzi o okno jako całość, to wbrew pozorom, rama w zależności od wielkości okna stanowi dość duży procent całości powierzchni. Jak piszesz U pakietu szybowego można przyjąć jako stałą więc podejrzewam, że masz na myśli wartość 1,0. Ale jeżeli nie zależy Ci na lepszym współczynniku ramy, to czy zależy Ci na współczynniku pakietu szybowego? Na pewno znajdziesz producenta, który zaproponuje Ci okna o wysokim współczynniku żeby nie było Ci szkoda wypuszczać nagromadzonego ciepła przez nawietrznik. Wcześniej ucieknie samo przez zamknięte okno.
Przy wyborze powinieneś kierować się również wyposażeniem standardowym, renomą firmy, montażystów itd.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
Przy wyborze powinieneś kierować się również wyposażeniem standardowym, renomą firmy, montażystów itd.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
"Zaczynam dochodzic do wniosku, ze wyznacznikiem i punktem na ktorym nalezy sie skupic, jest by okno bylo starannie i solidnie zmontowane i zamontowane, by powierzchnia skrzydla nie przekraczala wytrzymalosci materialu, by byla gwarancja firmy z dlugoletnim doswiadczeniem. "
- no to MS - jest od tych pozostałych akurat o tyle lepszy o ile droższy - jeśli finansowo przeżyjesz bierz MS wersja termo- osobiście go nie sprzedaję
Niemniej wybierajac pozostałe błędu wielkiego nie popełnisz
- no to MS - jest od tych pozostałych akurat o tyle lepszy o ile droższy - jeśli finansowo przeżyjesz bierz MS wersja termo- osobiście go nie sprzedaję
Niemniej wybierajac pozostałe błędu wielkiego nie popełnisz
Myśl jak coś piszesz - Twoje informacje czyta przyjaciel , ale i wróg
To jest jedna z wypowiedzi na temat Budvaru z tego forum. daje do myslenia.
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 4:12 pm Temat postu: budvar
--------------------------------------------------------------------------------
adapi racje masz,tez sie z tym spotkalem.Kolejnym "wyczynem" Budvaru jest zle skladanie okien z ruchomym slupkiem,efekt????? przewiewy takie ze az glowa boli.Tez mam na to dowody jakby ktos chcial....Nie wspomne juz srodkowego docisku z plastiku ktore powodowaly ze okno zamiast sie szczelnie zamknac blokowaly docisk uszczelki i........swisssst az milo.No i moje ulubione wykonastwo to gorny ,staly zawias bez regulacji na oknie rozwiernym.Przy zlym zeszkleniu okna brak jakiejkolwiek regulacji.
PS-zawsze wtedy mozna powiedziec ze zostalo zle zamontowane,no nie?
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 4:12 pm Temat postu: budvar
--------------------------------------------------------------------------------
adapi racje masz,tez sie z tym spotkalem.Kolejnym "wyczynem" Budvaru jest zle skladanie okien z ruchomym slupkiem,efekt????? przewiewy takie ze az glowa boli.Tez mam na to dowody jakby ktos chcial....Nie wspomne juz srodkowego docisku z plastiku ktore powodowaly ze okno zamiast sie szczelnie zamknac blokowaly docisk uszczelki i........swisssst az milo.No i moje ulubione wykonastwo to gorny ,staly zawias bez regulacji na oknie rozwiernym.Przy zlym zeszkleniu okna brak jakiejkolwiek regulacji.
PS-zawsze wtedy mozna powiedziec ze zostalo zle zamontowane,no nie?
Porownanie mich ofert wyglada w ten sposob, ze:
MS - 14.100
Budvar - 13.700
Tontor 12.600
Na pierwszym obrazku, jest profil aluplasta,

Na drugim MS-line, obok termo

I na czwartym budvar

Fafik, polecasz MS-line; ja kiedy na to patrze, aluplast wydaje mi sie nawet solidniejszy, 3 uszczelki i 1,5tys taniej; sklaniam sie w tym kierunku, moze sie nie znam i sugestia ceny jest silniejsza.
Ale czy warto przeplacac, za cos co sie nie rozni, a motywacja jest chec lepszego samopoczucia, bo kiedy wydam wiecej pieniedzy mam (czasem tylko) wrazenie, ze mam cos lepszego (choc zgodze sie, ze za lepsze i solidniejsze rzeczy trzeba zaplacic wiecej - tylko czy tak wlasnie jest tutaj?). Tu uczucie czesto sie pojawia, przy kupnie np elektroniki, chce sie miec cos z wieksza iloscia funkcji, dodatkowymi bajerami, ktore i tak nie sa poznije wykorzystywane.
Czy moze mi ktos wskazac istotne roznice w tych profilach?
Nie odpowiada mi tylko ten łuk, czy nie bedzie klopotu przy roletach i niabardzo mi to tez wpada w oko...
MS - 14.100
Budvar - 13.700
Tontor 12.600
Na pierwszym obrazku, jest profil aluplasta,

Na drugim MS-line, obok termo

I na czwartym budvar

Fafik, polecasz MS-line; ja kiedy na to patrze, aluplast wydaje mi sie nawet solidniejszy, 3 uszczelki i 1,5tys taniej; sklaniam sie w tym kierunku, moze sie nie znam i sugestia ceny jest silniejsza.
Ale czy warto przeplacac, za cos co sie nie rozni, a motywacja jest chec lepszego samopoczucia, bo kiedy wydam wiecej pieniedzy mam (czasem tylko) wrazenie, ze mam cos lepszego (choc zgodze sie, ze za lepsze i solidniejsze rzeczy trzeba zaplacic wiecej - tylko czy tak wlasnie jest tutaj?). Tu uczucie czesto sie pojawia, przy kupnie np elektroniki, chce sie miec cos z wieksza iloscia funkcji, dodatkowymi bajerami, ktore i tak nie sa poznije wykorzystywane.
Czy moze mi ktos wskazac istotne roznice w tych profilach?
Nie odpowiada mi tylko ten łuk, czy nie bedzie klopotu przy roletach i niabardzo mi to tez wpada w oko...
Ostatnio zmieniony ndz sie 26, 2007 2:30 pm przez Borek_PL, łącznie zmieniany 2 razy.
no to rozmawiamy o innych profilach
porównaj ms w wersji TERMO półlicowany z trzema uszczelkami (bo o takim myślałem) i chyba rzeczywiście vekę (sugestia kolegi) ze względu na dwukolorowy rdzeń (nie doczytałem o jednostronnym kolorze wczesniej)
porównaj ms w wersji TERMO półlicowany z trzema uszczelkami (bo o takim myślałem) i chyba rzeczywiście vekę (sugestia kolegi) ze względu na dwukolorowy rdzeń (nie doczytałem o jednostronnym kolorze wczesniej)
wyżej jest podana wypowiedź "adapi", jest ona krytyczna o oknach Budvar. Tyle tylko, że ten "adapi" to były szef produkcji wywalony z Budvaru za jakieś machlojki. Piszę o tym, bo sam kupiłem okna Budvaru i jetem bardzo zadowolnony. No i mam pewność, że ta firmie nie zniknie z rynku tak ja to się dzieje z wieloma innymi bo jest to spółka giełdowa.
Nie namawiam, ale Budvar jest chyba godny uwagi tym bardziej, że są to okna bez domieszek ołowiu.
Nie namawiam, ale Budvar jest chyba godny uwagi tym bardziej, że są to okna bez domieszek ołowiu.
Panowie wy tak po imieniu więc napiszcie kto nie kradł w tej firmie ? - zżera mnie ciekawość bo przypuszczam że kradzieże i braki szły w koszty firmy wiec za złodziei płacą potencjalni klienci. a moze ja żle rozumuję ? Jak to fafik. No to kto kradł i był złodziejem ? Napiszcie proszę plissssssss hau hau.
ja osobiście nie polecam budvaru; mam okna w domu i to co pokazywano mi w biurze daleko odbiega od okien dostarczonych; wszystko sie kreci wokół solidnosci wykonania: inne uszczelki, krzywo podocinane, dziurawe (pan z biura spytał sie mnie
NIE POLECAM BUDVARU : info dla wszystkich ktorzy bedą zachęceni niska ceną: nic nie ma za darmo!!!
? jak byłam u niego po uszczelki na wymiane i ostatecznie dalej mi ich nie dał mimo upływy juz kilku miesięcy), krzywo dokrecone zatrzaski na sąsiadujących oknach, ostatnio odkryłam na jednym z okien obsunietą na dół całą ramkę z zespolonymi szybami. Wszystko mozna owszem reklamowac tylko pytanie kiedy zostanie to ostatecznie załatwione?czy to mi bardzo przeszkadza
NIE POLECAM BUDVARU : info dla wszystkich ktorzy bedą zachęceni niska ceną: nic nie ma za darmo!!!