Czas spojrzeć prawdzie w oczy czyli jak znamy sie na oknach

adam2411
Małomówny
Małomówny

Czas spojrzeć prawdzie w oczy czyli jak znamy sie na oknach

Post autor: adam2411 »

Od dawna śledzę to forum, niedawno niewytrzymałem i sie musiałem zalogowac po tym jak niektórzy dają innym rady które po prostu mrożą krew w żyłach .
może ten wątek pomoże wymienić się spostrzeżeniami, Normami jakie muszą być zachowane i całym kunsztem wykonania prac od profilu do zamontowania.
Jakość a nie ilość która za jakiś okres zaowocuje renomą na polskim rynku, a jak wiecie firm z renomą w polsce jest pare.

oknoAD

dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

W dzisiejszych czasach nawet renoma firmy nie musi oznaczać, że będziemy mieli dobre okna i dobrze zamontowane. Znam firmę, która kiedyś wyrobiła renomę, a teraz nabija ludzi w butelkę i każe słono płacić. Ludzka mentalność, polska mentalność, nie pozwala przyznać się przed sąsiadami, że kupiło się badziew za duże pieniądze i chwali się bubel, bo jak inaczej. I tak interes się kręci, a firma odwala fuszerki. :roll:
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
Darek W
Małomówny
Małomówny

Post autor: Darek W »

Czy mówi Pan o firnmie o nazwie na 4 litery i początku J?
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Okna doskonałe ?
Darek W
Małomówny
Małomówny

No jak by nie było trochę chuczy ostatnio w branży o tym Coś za dużo odkształceń się trafia.
adam2411
Małomówny
Małomówny

dużo za dużo i mysle że większość spowodowana jest przez nieodpowiedni montaż.
Sprzedać za jak najlepszą cenę, a potem w razie reklamacji wodzić odbiorcę końcowego za nos, przeciągając naprawę.
Pewnie takich firm nie ma które nie mają czegoś za skórą.

Darek W
Małomówny
Małomówny

Taaaaa czasem nawet najlepszy montażysta nic nie wskóra jak sal w środku jest jak ścianka w puszcze od piwa a wszem i wobec mówi się, że taki twardy profil, że nie trzeba stali dawać...... a później... łuki gratis!!!
adam2411
Małomówny
Małomówny

No tak zamiast podnieść cene i trzymac jakość lepiej dać tylko wzmocnienia na narożach, i to tylko od strony zawiasów .
Darek W
Małomówny
Małomówny

Wzmoncienie w barożach, a dla "polepszenia stabilności" resztę wypełnić kołkiem drewnianym - już miałem z tym do czynienia. Przyszedł do mnie klient aby coś poradzić bo rama się wygięła, ja wykręcam dybla starego a tam wiury lecą dosłownie. Jaja co?
adam2411
Małomówny
Małomówny

jeszcze dobre jest stosowanie plastikowych zaczepów szczególnie pod przetargi.Z zaznaczeniem w instrukcji obsługi że okno mozna otwierać tylko raz na 3 miesiące.Po prostu jak myślę o tych biednych klientach naciaganych w butelke to mnie się nóż w kieszeni otwiera.
KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

Mi to się nóż w kieszeni otwiera jak siedzi 6 osób w komisji przetargowej gdzie jedynym kryterium wyboru jest cena.pytam po co ta niby komisja.Dodam że do werdyktu to obradują nierzadko tydzień lub dwa.
dociekliwiec
Małomówny
Małomówny

Post autor: dociekliwiec »

KAT pisze:Mi to się nóż w kieszeni otwiera jak siedzi 6 osób w komisji przetargowej gdzie jedynym kryterium wyboru jest cena.pytam po co ta niby komisja.Dodam że do werdyktu to obradują nierzadko tydzień lub dwa.
Prócz tego komisja nie ma zielonego pojęcia co jest w SIWZ i nie umie sprawdzić poprawności składanych ofert ze SIWZ. :twisted: TO JEST CHORE!!! To tak samo jak bym ja, nie znając się na medycynie, przeprowadzał operację na otwartym sercu :oops: .
Szerszel pisze:
Okna doskonałe ?
Darek W pisze:
Czy mówi Pan o firnmie o nazwie na 4 litery i początku J?
Czy Panowie tego też doświadczyli?? :twisted:
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
Opium
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Opium »

Oczywiście, że masz rację. Komisja przetargowa i tak wie kto wygra, bo w większości spotykają się np. z P. Prezesem firmy X na imieninach. ( Małe miasta ). Oczywiście należy odpalić odpowiednim ludziom działkę, bo inaczej się nie da. Tyle teorii... . A w praktyce... . cena = 80% , gwarancja = 10% , termin realizacji = 10%. Podejrzewam, gdybyśmy sprzedawali profile 3 komorowe, bez stali, na okuciach poliamidowych, z szybą 4 mm byśmy wygrywali 99% przetargów w tym kraju. Nie szukajmy filozofii. Jeśli w ofercie przetargowej jest specyfikacja, okna pcv, najmniej 3 komorowe, z funkcją RU + szyba k=1,1. i to wszystko, to trzeba z Wieśkiem i ze szwogrem wziąść u Jonka goroż i trza łokna tłuc i za rok meśkiem sobie śmigać. Jeśli inwestorzy sami chcą aby ich oszukiwać, no nie ich, w dużej mierze to pieniądze państwowe, czyli niczyje, a dzięki przetargowi stają się czyjeś to o czym my rozmawiamy.... . To tylko Polska :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ